Минимализъм в интериорните особености и правила за декориране на помещения

Стилът на минимализма е идеален за малки апартаменти и къщи, благодарение на лаконизма, простотата, отсъствието на множество декоративни елементи, които заемат място и претоварват интериора. Въпреки привидната строгост, минималистичните стаи са изключително удобни за ползване, като всяко решение на дизайна е насочено към подобряване на функционалността на стаята и използване на максимално наличното пространство. Днес ще говорим за модните тенденции в минималистичния интериор и ще разгледаме основните характеристики на стила.

Стил минимализъм - принципите на проектиране на помещения

  1. 1. Максимум на свободното място. Трябва да има колкото е възможно повече празно пространство в стаите. Ако е необходимо, за да се преустрои пространството, апартаментът е преустроен.
  2. 2. Лаконична цветова палитра. Не се използват ярки цветове и нюанси.
  3. 3. Изчистете линиите. Декорацията използва прости геометрични форми и прави линии.
  4. 4. Налични материали. Облицовъчните материали трябва да бъдат прости и евтини, могат да бъдат естествени дървесни или пластмасови, тапети без картина или гипс.
  5. 5. Практични мебели. Мебелите трябва да бъдат избрани прости, леки, не претоварени с елементи и орнаменти.
  6. 6. Зониране на пространството. Наличното пространство е разделено на функционални площи посредством тънки прегради, осветление, мебели или облицовки.

Минимализъм в интериора - особености и правила за декориране на помещения

Интериорът в стила на минимализма е идеален за собствениците, които оценяват комфорта и уюта, редът в къщата и чистотата, пространството и спокойствието.

Избираме цветове за украса на апартамента - какво е точно за вас?

До неотдавна, за минималистичен дизайн, обичайно е да се използва много ограничена палитра от цветове. Най-често се използва бяло, сиво и черно. Счита се, че монохромният интериор е най-подходящ за почивка, така че е обичайно да се избягват други нюанси по никакъв начин.

Днес ситуацията се промени драматично. В минимализма, много по-често се използва топла, естествена цветна палитра с кафяви, зелени, сиви нюанси, съответстващи на естественото дърво и камък, листа и трева. Тези тенденции могат да бъдат проследени дори и от факта, че най-популярните течения на минималистичен дизайн са японските и скандинавските стилове - колкото е възможно по-близо до природата.

В минималистичен дизайн сега е възможно да се използват различни комбинации от цветове, включително използването на доста ярки цветове. Това значително разширява способността на собствениците да украсяват интериора и да внедряват смели и уникални идеи. Все по-често апартаментите използват малко количество светло зелени, тюркоазени, яркосини или теракотени нюанси.

Въпреки това, един цвят интериори са много по-благоприятни за релаксация и визуално разширяване на пространството на стаите, следователно, с ярки петна, човек трябва да бъдете внимателни. Винаги е по-добре да се използват бели и светли цветове и ярки нюанси да се приложат като акцент.

Какви материали за облицовка да използвате - боя, тапети, ламинат

Съвременният пазар предлага на собствениците широка гама от довършителни материали, които могат да се използват за проектиране на минималистични апартаменти, отговарящи на три основни критерия: простота, достъпност, високо качество.

Може би най-важната част от стаята са стените. За тях най-добре е да използвате класическа боя или тапет за боядисване. Тази опция се отличава с нейната наличност, издръжливост и лекота на внедряване. За боядисване на стени в един цвят е възможно самостоятелно, без да се търси помощ за професионалистите. Ако е необходимо, повърхността лесно се пребоядисва чрез актуализиране на стаята.

Боята е много функционална, подходяща е за декориране на почти всяка стая, от кухнята, завършваща с коридора, банята и хола. В спалнята е по-добре да използвате текстурирани гипсови или стенни панели. Тези материали позволяват да се осигури комфорт в стаята. На пазара има стенни панели, които имитират визуалните характеристики на естествените материали - дърво и камък.

За покритие на пода е най-подходящ за ламинат, плочки и паркет. Тези материали са стабилни и привлекателни, са сравнително евтини и могат ефективно да покрият пода във всяка стая, било то кухня, баня или спалня. Можете да намерите облицовка, имитираща естествено дърво или камък.

Цветът на пода може да бъде различен, използва се от черни и тъмно кафяви до светло сиви нюанси. Тъмните цветове изглеждат по-впечатляващи, но те ще трябва да се погрижат, защото ако не искате да отделите много време за почистване, е по-добре да изберете материали по-ярко. Лекият под може да изглежда много атрактивен, особено ако в стаята има тъмни мебели, които ще контрастират с подовата настилка.



Не трябва да се поставят декоративни елементи, килими и други интериорни елементи върху пода. Те претоварват пространството и изглеждат вкусни. Ако обаче без текстил стаята изглежда неудобно за вас, можете да поставите твърда мат с редовна геометрична форма до леглото или дивана. За да завършите тавана в минималистичен интериор на изискванията не е твърде много. Основното нещо е да се осигури равномерност на тази повърхност. Освен това трябва да използвате най-светлите цветове. Тъмните тавани визуално намаляват височината на помещението, което го прави по-малко просторен и уютен.

Що се отнася до материалите, тогава за всяка от вашите стаи мазилка, шпакловка и боядисване са добри. Ако първоначално таваните не се различават по идеалната гладкост, можете да ги затворите с гипсокартон или да инсталирате опънат таван. Но и двете опции леко подценяват тавана, който може да бъде от решаващо значение в малка стая.

Минималистични мебели - какво ще изглежда добре в стаята?

Да направим ремонт в стаята, тя трябва да се забравя, че минимализъм не толерира претрупване на пространството, както е определено в малката спалня е с двойно легло, диван, два килера и три маси вие не получават. Разбира се, не можете да правите без обзавеждане изобщо, но трябва да бъде възможно най-функционално, с подходящите материали, цвят и геометрия на избрания стил, а също така да се намира правилно в космоса.

Първо трябва да изберете най-важните мебели - легла, мека мебел, фотьойли, кухненски комплект, маси и само след това отидете при избора на всички видове шкафове и рафтове. Що се отнася до цвета на мебелите, винаги имате две възможности:

  1. 1. Цветът на интериора. Предните повърхности на мебелите, както и покривалото за корита, одеялата и други текстилни изделия трябва напълно да съответстват на цвета на пода или стените.
  2. 2. Акцент цветове. С монохромна стая украса, мебелите могат да бъдат използвани като ярки елементи, може да се съсредоточи върху себе си и да се откроява благоприятно на фона на облицовката.

Стените и подовите шкафове трябва да бъдат напълно затворени. Дори един отворен шелф с покрити документи, неща или други предмети може значително да намали привлекателността на интериора, да донесе частица хаос в стаята, което изобщо не трябва да бъде. Мебелите могат да бъдат направени както от естествено дърво, така и от съвременни материали - пластмаса, стъкло, метал. Основното нещо е неговият дизайн и цвят.

Декоративни елементи в стила на минимализма

Минималистичен дизайн във всеки случай не може да бъде претоварен с детайли и много декоративни елементи. Когато проектирате ремонт и изберете аксесоари, трябва да помислите два пъти дали стаята наистина се нуждае от този детайл, можете ли да го направите без него? Ако можете да направите, тогава не трябва да го купувате.

Разбира се, с пълна липса на аксесоари, много собственици не могат да я приемат. Ето защо, дори и в минимализма, се използват различни декоративни елементи. Допустимите украшения включват:

  1. 1. Вази. Едно или две с големи растения не само ще украсят околното пространство, но и ще допринесат за пречистването на въздуха, а функционалността е в духа на минимализма.
  2. 2. Снимки и снимки. Черно-бели снимки, картини в стила на експресионизма, с черно-бели графики, изобразяващи геометрични фигури, украсяват стаята и правят интериора по-динамичен.

Важен елемент на всяка стая е осветлението. Той не само ви позволява да използвате стаята по всяко време на деня, но също така може да бъде добра декорация. За стаи в стила на минимализма, не е обичайно да се използват традиционни полилеи за тавани за класици с голям брой лампи, украсени с декор. Този стил съответства на голям брой източници на светлина с ниска мощност. Комбинацията от полилеи със стенни лампи, вградени и прожектори ще създаде подходяща атмосфера в стаите. Светлината може да се използва и като фоново осветление за отделни функционални зони в стаята, мебелите или уредите.

Минимализмът е прост стил, но изисква внимателно планиране, избор на голям брой елементи - от облицовка и мебели до осветление. Само внимателното обмисляне на всеки детайл ще направи пространството минималистично, функционално и привлекателно в същото време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кухня в хай-тек стилКухня в хай-тек стил
Ремонт на апартамент и стая в хай-тек стилРемонт на апартамент и стая в хай-тек стил
Класически стил в дизайна на апартаментаКласически стил в дизайна на апартамента
Минимализъм във вътрешността на апартаментаМинимализъм във вътрешността на апартамента
Италиански мебели и бароков интериорИталиански мебели и бароков интериор
Стилове на модерното разнообразие на кулинарията и критериите за подборСтилове на модерното разнообразие на кулинарията и критериите за подбор
Как да направите холКак да направите хол
Осигуряване на място за момче-тийнейджърОсигуряване на място за момче-тийнейджър
Дизайн на къщиДизайн на къщи
Детска стаяДетска стая
» » Минимализъм в интериорните особености и правила за декориране на помещения
© 2021 BggeHat.com