Разположение на помещенията на магазина

Разположение на помещенията на магазина

Един от най-печелившите бизнес проекти е търговията, където важна роля играе мърчандайзингът. Той представя процеса на търговия като средство за комуникация и сред всички негови елементи оформлението на магазина е от особено значение. Атмосферата на помещенията се избира в съответствие със стратегията и образа на обектите. Трябва да помислите как да стимулирате посетителите. Това изисква външно разнообразие. От него се изисква да предизвиква емоционална реакция от потенциални клиенти.

оформление на магазина

Класическа схема на оформление на помещенията в магазина

Линейното оформление на търговския етаж няма да предизвика голям интерес към съвременния потребител. Стаите на едно ниво създават впечатление за монотонност. Технологичното планиране трябва да бъде внимателно подготвено. Често се използва стълби към втория етаж, Наклонени преходи и асансьори за нивото на пода.

Когато търговията се извършва от талиги, етажите на стаята трябва да останат плоски, можете да експериментирате с различна височина на гишетата. За да се даде на магазина желаното изображение, е невъзможно да се направи без помощта на професионални специалисти. Когато се развива, е важно да се обмисли какви видове стоки ще се продават, независимо дали ще бъде магазин за самообслужване.

Основното нещо е правилното планиране на помещенията за бъдещия търговски обект. Безплатно планиране на сградата, както вярват някои бизнесмени, може да доведе до хаотично местоположение. Ясният план Ви позволява да използвате ограничен ресурс по най-добрия възможен начин.

безплатно разположение

Пример за оформление на безплатен магазин

Сортове на магазина:

  • "Мрежа";
  • "Track";
  • произволно;
  • експонат.

Разположението на решетката

Когато планирате помещения за хранителни магазини или аптеки, използвайте "мрежа". Технологичната основа поставя естетиката далеч от първото. Основното е, че купувачите трябва да бъдат удобни. Рафтовете със стоки са просто отделени от пешеходни пътеки.

решетъчна решетка

Схема и оформление на магазина по тип решетка

Тази опция е идеална за магазини, през които клиентите преминават. Ако потребителите правят покупки цяла седмица напред, те трябва да видят цялата гама от стоки: от бебешка храна до битова химия.

Важно е пасажите да са достатъчно широки. След това пазарът няма да се срещне на срещата. Всеки метър от площта за продажба трябва да се използва оптимално: всички проходи имат еднаква дължина, дизайнът на рафтовете е доста прост. Инвестициите в създаването на решетка и нейното инсталиране са малки. Технологичната база не изисква големи разходи.

"Решетката" се характеризира с 3 разновидности:

  1. Директната "решетка" включва поставянето на стени (островни) броячи. Тяхната посока е същата като потока на хората.
  2. В напречната "решетка" инсталирането на броячи се извършва под ъгъл от 90 градуса спрямо посоката на потока на потенциалните клиенти. напречен масив
  3. За дизайнерите с "скок-решетка" използвайте оригиналното решение, отговарящо на задачите на модерното мърчандайзинг. Броячите стоят на тъп или остър ъгъл към потока клиенти. Тази опция лесно привлича купувача в търговския етаж. "Колосок" също може бързо да доведе потребителите до изхода. Всичко зависи от ефекта, който собственикът иска да постигне.

Система за проследяване

Оформлението на "трасето" напълно съответства на името му. На английски език думата "песен" означава "цикъл". Тази опция е напълно лишена от недостатъка на първия тип. Ако много потребители не смятат естетиката на "мрежата", тогава всичко е обратното. Пътят е оформлението на етажа на магазина, което предизвиква интерес сред клиентите.

Технологичната страна на случая е следната:

  1. Един централен пропуск е задължителен.

    централен вход

    Разположение на централния вход на плана на магазина

  2. Към централния проход има няколко отделни входа.
  3. Всеки от входовете води посетителите по украсения път, приканвайки да посетят множество магазини.

Потребителите могат да закупят дрехи, електронни стоки, моливи и бои за развитието на творчеството на децата и много други. Бутиците или секциите, подобни на малките магазини, стимулират купувачите да правят импулсивни покупки. Оформлението на "песента" насърчава хората да гледат в различни посоки. Ако сте в "мрежата", посетителят просто погледнете рафтовете, за да намерите точния продукт, след което търсенето може да стане по-сложно.

Потребителят може да се върти безкрайно, докато купува стоки, чиято покупка не е планирана. По този начин клиентът ще може да прави покупки в удобна и интересна среда. Трябва да се отбележи, че в една обща сграда могат да се комбинират различни видове магазини.

оформление супермаркет

Оформлението на голям супермаркет с възможност за разделяне на няколко отдела

Всеки бутик не повтаря цялостното изображение, но е уникален. Системата "track" е идеална за големи търговски центрове и универсални магазини. В него има магазини за самообслужване. Така нареченият цикъл е организиран около различни обекти:

"Пътят" има недостатък. Когато купувачът иска да се върне, за да разгледа стоките, които му харесва, той трябва да се придвижи към потока на хората.

Забележителен пример за системата "track" е магазинът на J.C. Пенни в Тексас, в Далас. Основните отдели, например детски магазин за дрехи, са на гърба. Най-новите иновации се продават в пътеките, което стимулира купувачите да правят покупки.

Свободно оформление на магазина

За произволно оформление е характерно асиметричното подреждане на структури и пътеки. Такава технологична база може да се използва за магазин с малка площ и бутик, който се намира в голям търговски център.

произволно оформление

Пример за оригинално оформление на магазина

Дизайнерите са склонни да създават спокойна атмосфера. Купувачите имат впечатление, че те са в частна къща. Този етаж е скъп, но разходите се изплащат напълно. Конструкциите са направени по поръчка. Просторните помещения трябва да бъдат обслужвани от продавачи, които ще могат да предлагат стоки на клиентите.

Задачата на мениджърите е да влияят върху интензивността на потока на човешкия поток. Няма такъв стимул да се движи напред, както в "решетката".



Видимостта с безплатно планиране не е най-доброто, така че може да се случи кражба. В името на много пространство, собственикът трябва да се откаже от допълнителни площи за търговия и складове. Въпреки това, ако е възможно да се изработи оптималната схема, предприемачът лесно ще покрие всички разходи и ще остане в победа. Като правило тези магазини са популярни сред купувачите: спокойната атмосфера на "дома" привлича всички нови клиенти.

Етажен план на изложението

В малките магазини често има изложбено оформление. Няма услуга за самообслужване: търговията се извършва през щанда. Купувачът може да избере желания продукт според пробите.

В тези помещения се реализират следните видове продукти:

  • спортни стоки;
  • лампи;
  • интериорни елементи;
  • обувки;
  • инструменти;
  • мебели;
  • стъклария;
  • автомобили;
  • детски транспорт.

Характер на периметъра на изложението е островното местоположение на търговското оборудване.
изложение на магазина
Големите острови също действат като специални острови. Те са поставени на пода. Изложението оформление позволява на потребителите да четат внимателно стоките. Те имат възможността да проверят необходимите неща от всички страни.

Оптимални формати за успешен бизнес, като се използва пример за детски магазин

Детските продукти са много популярни сред родителите. Ако възрастен може да откаже нещо на себе си, то за любимото си дете ще купи почти всичко. Оптималният формат за детска търговска зала е магазин за самообслужване.

Според проведените маркетингови проучвания, когато стоките са свободно достъпни, това гарантира увеличение на продажбите.

Успешното подреждане на стоките е гаранция за гарантирана печалба.

Отдел "Играчки"

От гледната точка на любопитното дете е невъзможно да скриеш нищо. Ако детето вземе ярка играчка от рафтовете, той няма да иска да се раздели с нея.

играчка отдел

Интериор и подреждане на отдела за играчки в магазина

Основните тайни за успеха на детския магазин са само две:

  • разнообразен асортимент;
  • високо качество.

Бизнесменът, когато ще направи списък на стоките, които възнамерява да продава, трябва да вземе предвид, че всички продукти за деца трябва да бъдат изложени.

Ако пластмасовите играчки на ниска цена не причиняват никакъв малък емоционален отговор на малките купувачи, тогава Батман, Смешчарики, Мечо Пух ще ги отведат до неописуема наслада. В този случай магазин за самообслужване е най-добрият начин да просперите бизнеса си. Мама или татко искат да видят бебето си щастливо и да не крещят, защото не купи любимата си играчка.

Отдел за дрехи

Департамент на детското облекло - чудесна възможност да се обличаш дете в светли и модерни неща. За него услугата за самообслужване на клиентите има и икономическа обосновка. Търговските площи трябва да задоволяват клиентите с чудесен избор.

планиране на облекло

Разположение на магазините в магазин с произволно оформление

Сред необходимите части на оборудването са следните видове:

  • табела;
  • стелажи;
  • витрини;
  • огледала;
  • рафтове;
  • закачалки;
  • Телевизор за показване на карикатури;
  • диван;
  • манекени;
  • система за сигурност.

Що се отнася до асортимента за магазин за детски дрехи, е необходимо да се вземат под внимание вкусовете и исканията на дребните модни дизайнери и модни момичета, както и техните родители. Необходимо е да се продават стоки от различни ценови категории. Важно е, че качеството на нещата е на правилното ниво. Оборудването на помещенията за магазин за дрехи трябва да представлява интерес както за възрастни, така и за малки деца.

Сред тях може да се споменат въртящи се стелажи или специални модулни структури, оборудвани със закачалки. За да се улесни разглеждане на някое от дрехите, се препоръчва да се инсталират рафтове на различни нива.

дизайн на магазина

Проектиране и оформление на голям супермаркет

Характеристика на оборудването за магазин за детски дрехи е отсъствието на остри ъгли, токсични материали или крехки елементи. По този начин собственикът ще се грижи за малките си клиенти. Формата на самообслужване според професионалните експерти е просто обречена на успех.

Оборотът на този изход е 3 пъти по-голям от обичайния магазин. Ако възложите дизайна на помещенията на опитни майстори на вашия бизнес, тогава ще остане да се определи какъв вид продукти ще бъдат в търговския етаж. Специалистите ще могат да организират рафтове за дрехи, така че между тях посетителите да могат да се движат свободно, без да се намесват помежду си.

отдел на дрехите

Пример за стелажи в отдела за облекло

Ако амбициозният предприемач иска да започне бизнеса си за кратко, той може да се откаже от идеята за изготвяне на проект за дизайн и придобиване на готов бизнес. Една от ключовите задачи е проучването на търсенето. Трябва предварително да разберете кои дрехи са с голямо търсене.

Проучването може да се проведе между приятели и познати, които имат деца. За да купуват дрехи за детето, родителите харчат най-малко 1 000 рубли. на месец. Оригиналният атрактивен знак, който може да се види отдалече, е отлична визитка за магазин за самообслужване.


Планът на отдела за храна или обувки трябва да отговаря на всички изисквания на съвременния бизнес. Търговската търговия е подходяща за малки магазини. Чрез такива пазари обикновено се продават основни стоки. Те носят добра печалба.

Това е най-добрият вариант за семеен бизнес. Когато доходите на предприемачите се увеличат, те могат допълнително да наемат хора. В този случай е по-добре да организирате магазин за самообслужване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Опции за оформление на къща 10x12Опции за оформление на къща 10x12
Оформлението на къщата 8x10Оформлението на къщата 8x10
Вътрешно оформление на къщатаВътрешно оформление на къщата
Изготвяне на къща с четири спалниИзготвяне на къща с четири спални
Проект на къща с три спалниПроект на къща с три спални
Планиране на елитна къщаПланиране на елитна къща
Проекти на къщи за 8 спалниПроекти на къщи за 8 спални
Оригиналното оформление на малка двуетажна къщаОригиналното оформление на малка двуетажна къща
Планиране и проектиране на къща с 4 спалниПланиране и проектиране на къща с 4 спални
Как да направите магазин за дамски дрехи, за да увеличите ефективността на продажбитеКак да направите магазин за дамски дрехи, за да увеличите ефективността на продажбите
» » Разположение на помещенията на магазина
© 2021 BggeHat.com