Оформлението на училищните площи

Оформлението на училищните площи

Учебните години са време за младото поколение да развива физическите, духовни основи, солидни знания, необходими за избора на бъдеща професия. В този процес не само семейството, учителите, възпитателите, но и архитектите вземат активно участие, създаване на проекти и чертежи на къщи в строеж, в който децата прекарват голяма част от активния си живот. Следователно проектът на училището трябва да бъде разработен, като се вземе предвид решаването на благородните задачи за подготовка на дете за зряла възраст.
план за училищната област
Разположението на училището трябва да бъде такова, че децата, които пребивават почти цял ден на територията си, да се чувстват комфортно и спокойно. Училището е най-масовия тип държавни институции. Следователно училищните сгради от минали години са построени по стандартни проекти и не се различават в голямо разнообразие.

Какви са те? Няма единствен отговор на този въпрос. Въпреки че общите норми за тяхното изграждане отдавна са разработени. Във връзка с възникването на частни учебни заведения започнаха да се изграждат училищни сгради с различни архитектурни решения, чиято цена е много разнообразна.

Етапи на строителство

Планът за изграждане на училищния комплекс се състои от няколко компонента.

училищен проект

Готов проект на училището и прилежащата му територия

Най-важните са:

  • избор на местоположение;
  • разработване на проекти;
  • определението за неговия бюджет, което включва разходите за всички работи, строителни материали;
  • определяне на периода на строителство с разпределението по години;
  • Подготовка на архитектурни и проектни работни документи;
  • одобрение, одобрение на проекта от съответните органи;
  • план за организиране на конкурс от изпълнители;
  • директно строителство.

За предпочитане е да се издигнат училищни сгради в близост до зелени масиви, в близост до обществени градини, булеварди. Желателно е пътищата на движение на учениците към класовете да не пресичат главните улици с интензивен трафик. Учебният и жилищен комплекс на интернационално училище със спални е построен в предградията или в тиха зона на града.

пансион

Модерен дизайн на интернационално училище

План за развитие трябва непременно да осигури наличието на озеленяване, чиято площ трябва да бъде приблизително половината от цялата територия.

Основните типове училищни комплекси

Преди да разработите план за строителни работи, определете какво трябва да бъде бъдещата образователна институция. Училищните комплекси се класифицират според предназначението им:

  • среда;
  • непълни средства;
  • първоначалната.

В посока на организацията на обучението:

  • музика;
  • с задълбочено проучване на някои дисциплини;
  • с инструкции по чужди езици;
  • със спортна пристрастност и т.н.

Проектът и планът на бъдещата образователна сграда се разработват, като се отчита целта, както и една или друга посока на учебния процес. Оборудването на всеки клас и лаборатории трябва да е подходящо: с високи акустични характеристики, възможност за свързване на сложно оборудване, кабини за слушане на аудио записи и т.н.

училище оформление

Типично оформление на училищна сграда

Основният фактор, определящ мащаба на сградата, е броят на учениците. Въз основа на този показател са разработени планът и размерите на училищната структура. Съгласно стандартния проект максималният брой на студентите за общообразователна институция е 1728, за интернат-560.

Запълнени с класове: от първи до осми клас - 40 места, за старши ученици - 36, а за вечерни училища - 20. Площта на кабинета се изчислява просто - не по-малко от 1,5 квадратни метра. м за всеки студент.

Районът на училищния клас е не по-малък от 50 квадратни метра. м. Височината от пода до тавана не трябва да бъде по-малка от 3 м. Спазването на тези стандарти осигурява удобно обучение, но увеличава разходите за строителство и по-нататъшна работа на сградата. Тези показатели обаче са средни.

училищни площи

Проектиране и оформление на училищните площи

Техният план може да отразява, но когато се прилага, цифрите се коригират от действителните нужди, обусловени от демографските фактори.

Съгласно състава на устройството, училищните комплекси могат да бъдат:

  • централизирано;
  • павилиони;
  • блок.

Централизирано решение: една образователна сграда с относително малък капацитет, на която на същата територия има сгради със спортна зала, учебни зали и други необходими помещения. Предимства на това училище: поради компактността на високите топлинни спестявания, кратките преходи, ниските разходи за експлоатация на изградената институция.

училище оформление

Местоположение на учебните заведения по плана на училището

Такива комплекси са по-подходящи за строителство в ограничени райони, както и в северните райони, където минимизирането на зоната на охлаждане е важен фактор.

Планът на училището е павилион тип: целият тренировъчен комплекс се състои от сгради, които нямат пряка връзка помежду си. Те са построени в сеизмични райони, както и в територия със стръмен склон на терена. Положителната страна на това архитектурно решение: изолация от шум, миризми на помещенията на съседна сграда, както и при свлачища, земетресения. Това е и отрицателен фактор, който влошава взаимното свързване на помещенията и високите разходи за строителни работи, дължащи се на удължаване на комуникациите.


Блок комплекс



Най-често срещаният тип училища е блок тип, състоящ се от свързани сгради. Трябва да се разгледа по-подробно. Планът на такава сграда трябва да включва:

  1. Три функционални блока: две странични тренировки и една по цялата училищна територия като открито пространство.
  2. Просторно фоайе с безплатен достъп до всяка част от училищната сграда. Тя може да бъде централизирана или разделена поотделно за всяка възрастова група.
  3. Вход, осигуряващ достъп не само до здрави деца, но и до ползватели на инвалидни колички. За тази цел е оборудвана с рампа, пешеходни пътеки с лек наклон и спуснати перила.
  4. Ограждане на територията с удобни подходи от големите микрокодове на града.
  5. Изолация от училищния двор на паркинги за автомобилите на своите служители, както и временно паркиране на родители, които носят деца.
подобряване на училищната територия

Проектът за подреждане на училищната територия

И двата подготвителни блока са планирани на три етажа. Но в града са разрешени четириетажни образователни сгради. В горния слой е неприемливо поставянето на класове за младши ученици. Увеличаването на броя на етажите намалява разходите за комуникационни разходи, чието полагане може да бъде значително намалено. Това се потвърждава от практиката изграждане на едноетажни сгради за началните училища.

Всяка сграда се намира на територията, така че дневната светлина да е достатъчно добра и слънчевата светлина да не се отразява от дъската, пречейки на възприемането на информацията, написана върху нея.

Ако слънцето грее директно в очите на учениците, когато оборудването на всеки клас трябва да осигури наличието на козирки или регулируеми капаци. Но това не трябва да бъде причината за поставянето на класове в северната част на сградата. В една сграда има учебни зали с оборудване, съответстващо на възрастта на учениците, учител, медицински център, лаборатории, офиси, семинари за промишлено обучение.

училищна лаборатория

Уреждане и проектиране на училищната лаборатория

Всички стаи имат безплатен достъп до откритата училищна зона. Най-често срещаното оформление - надлъжни класни стаи с едностранна дневна светлина. Рядко те са построени квадратно и напречно с прозорци от двете страни на класа.

Във втория блок поставете:

  • фитнес зала със съблекалня, душ, тоалетни за момичета и момчета;
  • трапезария с бар за витаминни напитки;
  • библиотека, читалня;
  • семинари за уроци по труда;
  • компютърни класове;
  • аудитория със сцена, костюм;
  • ски-базова база;
  • училищен здравен център.

Днес се изграждат четири блока училищни комплекси, в които четвъртият блок е изцяло предназначен за ученици от подготвителни и първични класове, разширени дневни групи. Децата имат специално оборудвани за тях учебни заведения, собствени гардероби, бани. Те се нуждаят от спалня, стаята на терапевта.
стаята на терапевта
Всичко това в същата сграда. Този тип образователна институция съответства на европейския психологически модел, проповядващ изолацията на възрастовите групи, за разлика от американската теория, която предлага близък контакт.

Фитнес залата е планирана на първия етаж и има самостоятелен достъп до спортните площадки, които се намират в училищната зона. В някои местни училища и в чужбина се провеждат експерименти за подреждане на гардероби по етажи или класове. Изграждането на трапезария също е планирано на първия етаж на сградата или в сутерена на сградата между телата. Поддържане на целия състав на студентите, като правило, не повече от четири кацания на всяка смяна. Котелното помещение е оборудвано в сутерена, на същото място - помощни помещения за съхранение на домакински уреди.

Предучилищната секция осигурява нормална образователна и здравословна работа.

подреждане на обекта

Уреждане на прилежащата територия на училището

Планът на територията, граничеща с училището, трябва да включва:

  • фитнес център със стадион, спортни площадки за игра на волейбол, баскетбол;
  • зони за мобилни игри на деца от различни възрасти;
  • платформа с пейки за спокойна почивка;
  • икономическа зона;
  • ако е възможно, наличието на сайтове за обучение.

Цената на училищната сграда без оборудване и мебели от всеки клас е приблизително 62-68 от всички разходи за изграждането на комплекса. Намаляването на разходите зависи от качеството на плановите решения и използването на съвременни, сравнително евтини, но висококачествени строителни материали. Компактността, високите сгради оказват влияние върху тяхното представяне.

Цената на инвентара, училищното оборудване обикновено е 10, но година след година те растат.

местонахождението на училището

Местоположение на училищната сграда в жилищния сектор

Това се дължи на необходимостта да се оборудват компютрите с всеки компютърен клас, да се закупят най-новите учебни помагала в областта на химията и физиката, чиято цена постоянно се увеличава.

Отклонение от типичния дизайн

Темата за дизайна на училищата днес е толкова актуална, колкото и досега. Благодарение на растежа на градовете се появяват нови жилищни райони, които се нуждаят от магазини, услуги и образователни институции. И тяхното изграждане върху отдавна остарелите модели не е добре дошло. Има търсене на нови архитектурни форми, индивидуална експресивност на училищните комплекси.

Съществуват и нови проекти, които въплъщават модулен подход. Той разглежда училищните сгради като един вид конструкция, която може лесно да бъде сглобена и демонтирана.

училищен проект

Проектен вариант и дизайн на училищната сграда

Но цената на такава конструкция може да бъде неоправдано висока в сравнение с практическото й използване. Въпреки че някои от неговите елементи вече се използват днес. Например, два класа или кабинет, отстраняващи разделителната стена, могат да бъдат превърнати в една, а голяма зала за спорт, разделена на три стаи за изучаване на секционни групи.

Училищните сгради трябва да бъдат уникални, различни от другите. Това обстоятелство има образователна функция. Децата обичат всичко за разлика от оригинала. Те обичат да говорят за заслугите на родното си училище. Днес, въпреки високата цена, те изграждат образователни комплекси с отделни спортни и развлекателни блокове и закрити басейни. Това е стратегическа инвестиция на държавата. В крайна сметка не можете да спасявате децата.


Технологията и архитектурата на строителството на средните училища се развива, подобрява. Средното образование също не стъпва на едно място. Важно е развитието на тези области да бъде стъпка: новите училища отговарят на промените в образователния процес, а подобряването на преподаването не е в конфликт с изградените училищни комплекси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Едноетажни селски къщиЕдноетажни селски къщи
Интериор на разсадникИнтериор на разсадник
Имате ли нужда от английски за деца?Имате ли нужда от английски за деца?
Как да проектирате къща себе си?Как да проектирате къща себе си?
Удобни детски легла в детските стаиУдобни детски легла в детските стаи
8 Съвети за подобряване на децата8 Съвети за подобряване на децата
Простри тавани в детската стаяПростри тавани в детската стая
Как да направите място за студентКак да направите място за студент
Проектиране на стая за деца от различни половеПроектиране на стая за деца от различни полове
Как да изберем съвет за апартаментКак да изберем съвет за апартамент
» » Оформлението на училищните площи
© 2021 BggeHat.com