Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Не е тайна, че в кухнята трябва да имате добра вентилация, така че миризмите да не се разпространяват из цялата къща. Има много възможности за нейното инсталиране и не е трудно. Но ако не спазвате определени правила, работата може да е напразна.

Обща вентилация на къщата - устройство, проверка на работата

Застоял въздух в кухнята, постоянни миризми показват лоша вентилация или липса на вентилация. Самите миризми са безвредни, но идват от вещества, освободени по време на експлоатацията на кухненско оборудване, готвене. Мазнини, сажди, пара се установяват на тавана, стените, мебелите, увреждат декоративното покритие. Без притокът на чист въздух започва образуването на мухъл, гъбички. И това е изпълнено с постоянни ремонти. Очевидно не можем да направим без добра вентилация.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Преди устройството за качествена вентилация е важно да се разбере неговата работа. Във всяка кухня можете да видите вентилационните решетки. Въздухът от апартаментите се събира в обща мина и се отстранява отвън. Дизайнът предотвратява проникването на въздушни маси обратно в стаята, като ги обменя между съседни апартаменти. Всички канали са взаимосвързани. Отделя се въздух с капацитет от 60-90 м3 на час.

За да излезе въздухът, той трябва да бъде заменен от входящия. Но в съвременен апартамент, пластмасовите прозорци често създават толкова тясно пространство, че пътеките за чист въздушен поток са блокирани. Собствениците смятат, че има достатъчно издухване, за да се осигури ново пристигане. Това становище обаче е погрешно, тъй като нормалният микроклимат се осигурява само чрез постоянен контролиран въздушен обмен.

При пластмасови прозорци и естествена вентилация въздухът се отвежда през вентилационните тръби само ако има нов вход през отворения прозорец или вентилите.

Вентилационното устройство трябва да се стартира след проверка на общата изпускателна система. Проверката е много проста: на вентилацията се поставя парче хартия. Ако се държи, вентилацията е наред. Понякога, за да възстановите ефективността, е достатъчно да извадите и измиете решетката и да почистете вътрешността на канала доколкото е възможно. Забранява се самото почистване на мина за жителите, за целта има специална услуга.

Видове вентилация - разликите между различните системи

Сериозен въпрос за мнозина, какъв тип качулка е по-добре да избирате - естествено или задължително. Те са еднакво добри, изпълняват идентични функции, въпреки че по различни начини. Естествената вентилация в кухнята е задължителна, особено ако стаята е оборудвана с газови печки. Принудени - желателно нещо, но не задължително. И двете са част от общата къща.

Естествената вентилация е позната на всички - това са вентилационни решетки и издатини в стената. Тя работи според простия принцип на физическите закони: отопляемият въздух е по-светъл и тече нагоре, излиза през решетката в шахтата, оттам на улицата. Вместо дистанционният въздух в апартамента през клапана или прозореца се сверява. По този начин процесът е постоянен, въпреки че малкото въздух се отстранява, вентилацията се справя с всички вредни вещества, които се образуват в помещението. Но с продукти, които се отделят по време на интензивно готвене, е трудно да се справи с обикновената вентилация.

В допълнение, ефективността му зависи от метеорологичните условия. Внезапното затопляне, извън сезона, причинява неизправност. Може дори да започне обратната обмяна на въздух от улицата до кухнята. При силна топлина и внезапно размразяване се препоръчва вентилацията на апартамента, отварянето на прозорците, за да се осигури достатъчен прием за нормална вентилация.

Системата с вентилатор се нарича принудена. Той е инсталиран на различни места:

 • върху вентилационния канал на конвенционалния чертеж;
 • в отвора, направен в стената;
 • в прозореца;
 • над печката е кухненски бокс с вграден вентилатор.

Принудителната вентилация е по-ефективна, по-ефективна за отстраняване на замърсения въздух. Мазнините, пара и сажди почти не влизат в стаята, а поправката и поддръжката на такава система е по-лесно. Въпреки това, работата му се осигурява, докато лопатките на вентилатора се завъртат. Тя е по-скъпа - в допълнение към цената на самата техника, ще трябва да платите за използваната електроенергия.

Естествена вентилация - принципи на правилното създаване

Използването само на вградена естествена вентилация в кухнята е много рядко, но принципите на устройството му остават релевантни. Първо, нормалното функциониране е възможно само при постоянна циркулация на въздуха, т.е. когато замърсеният въздух е неконтролиран и свеж. На второ място, техните обеми трябва да бъдат равни.

Първият принцип се осигурява от поддържането на чисти вентилационни тръби. За да изпълните втория в модерен апартамент с пластмасови прозорци, трябва допълнително да се грижи за притока на въздух. За разлика от апартаментите в стари къщи, където обикновено е достатъчен входящият въздух, в модерните апартаменти допълнителен приток е осигурен чрез подаване на въздушни отвори в стената или пластмасовия прозорец. За нормална вентилация това не е излишък, а необходимост.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Допълнително вентилационно устройство в отвора за вентилация ще подобри обмяната на въздуха. Самото му инсталиране изисква да се вземат предвид някои точки. Евтините аксиални вентилатори не могат да преодолеят налягането на въздушната колона на вертикалния вал. За тези цели има центробежни вентилатори.

Собствениците на частен дом също трябва да помислят за инсталирането на вентилатор в отвеждащия тръбопровод, който се отваря към покрива. Тя ще осигури ефективна въздушна обмяна, освен че шума от работата й не може да бъде чут на закрито. Естествената вентилация без спомагателни вентилатори е в състояние да се повреди: въздухът може да се движи в обратна посока или тягата ще намалее. А инсталирането на допълнително оборудване ще превърне естествената вентилация в най-простата захранваща и изпускателна система. Вентилационната тръба на шахтата се проектира над покрива над билото. Това ще ви помогне да избегнете преобръщане на тягата. Въздушните канали, които преминават през студените места, са изолирани.

Ако вентилационният канал е направен хоризонтално, разликата в налягането ще отсъства, може да работи само заедно с вентилатора.

При създаването на канална вентилация на къщата често се допускат следните грешки:

 • входните отвори са разположени под 10 см от тавана, въпреки че отработените газове постепенно се задържат;
 • Вентилационна тръба с недостатъчна височина - потокът спира;
 • Няколко стаи са вентилирани заедно;
 • в кухнята само принудителна вентилация, въпреки че правилата са задължителни и естествени.

Принудителна тежест - опции за оборудване

Избирайки конкретен модел на аспиратора, ние се фокусираме върху важните параметри:

 1. 1. Необходима производителност - способността за почистване на въздуха в определено количество в рамките на един час. Се изчислява по формулата: (а х б) х ч х 12 х 1,3 -, където (а х б) - кухня, умножена по височина часа, 12 - брой на обмяна на час, 1,3 - коефициент, взет с разлика.
 2. 2. Размери. В идеалния случай площта на всмукване на въздуха на качулката трябва да е малко по-голяма от плочата.
 3. 3. Нивото на шума. Специализиран за конкретен модел. Трябва да прецените дали ви е удобно. Например: 50 dB е звук на нормален разговор, 80 е работеща сешоар, 110 е мотоциклет.
 4. 4. Режим на работа. При модерните системи е възможно да се използват два режима: изгорели газове навън и рециркулация - въздухът се филтрира и се връща.
 5. 5. Контролна система. Ефективността на работата не зависи от нея: бутоните работят не по-лошо от сензорните.
 6. 6. Дизайн. Тя се основава на хармоничното съчетаване на помещението с качулката.

Избирайки устройство за рециклиране, увеличаваме мощността с 30: тя не само извлича, но и рециклира въздуха. Само не забравяйте да замените филтрите 2 пъти в годината. Друго предимство - може да се инсталира там, където няма достъп до вентилационния канал.Пазарът предлага три варианта за качулки. Плоският висулка работи главно на базата на рециркулация. Тя е малка, но с ниска мощност и изисква постоянна смяна на скъпите филтри. Изборът на тази опция можете да направите без канала, той е фиксиран просто към мебелите. Въпреки това, при наличието на изход, той може да работи без филтри, като отклонява въздуха отвън.

Вграденият абсорбатор е избран с такива размери, които да се поставят в шкафа, оставяйки входа на въздуха навън. Често има допълнителен прибиращ се панел. Устройството е невидимо, то се вписва във вътрешността на всяка стая. С власт не превишавайте предишните, но с почистване те се справят по-добре, като изхвърлят замърсения въздух навън.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Качулка - мощен и модерен модел. Това обикновено не е скрито, напротив, благодарение на перфектния дизайн, то става орнамент на интериора. Можете да го поставите на всяко удобно място. Въздухът е вентилиран към покрива, но може да бъде направен през стената.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Качулки за кухня - правилна връзка

Монтирането на вентилационния капак е описано подробно в приложените инструкции. Не пренебрегвайте някои от неговите функции, по-специално, за да инсталирате оборудването на правилната височина. Филтърът за рециркулация абсорбира мазнини и пара. Неизгорелият газ се изпуска във вертикалния канал чрез центробежен вентилатор. Друг тип вентилаторно-аксиален вентилатор се използва в евтините аспиратори. Такива фенове са по-евтини и работят ефективно с използването на късо хоризонтално кранче.

 • Ако свържем капака с вертикален канал, извадете неговия възвратен вентил. При хоризонтален канал вентилът е оставен или поставен допълнително в отсъствие.
 • Излизането от качулката по участъка трябва да бъде равно на или по-малко от вентилационния канал. Формата няма значение: можете да се присъедините към кръгли и правоъгълни тръби.
 • Тръбата от уреда не трябва да пречи на нормалната работа на конвенционалния аспиратор.

Слагаме тръбата от аспиратора в нормална вентилационна дупка, а не в тази, която служи за естествена обмяна на въздух, но се пробива в стената и води във вертикалния вал. Защото, ако инсталирате тръбата в нормален вход, естествената вентилация ще бъде нарушена. Снимката показва погрешна връзка. В този случай няма естествен обмен в стаята, а в тавана се натрупват вредни газове.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Можете да изпълнявате препоръките за свързване чрез адаптер. Има две дупки в нея: една тръба е свързана към една, другата влезе в стаята. Изглежда, че е правилната идея, но всъщност не е приложима, тъй като въздухът се връща обратно в кухнята. По-лесно е да се върне на кратко пътуване, отколкото да преодолее съпротивата. В допълнение, секцията за снабдяване и изпускателните тръби се намалява, което е неприемливо. Адапторите са широко разпространени, но те са неефективни.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

За да функционираме и двете системи за вентилация, трябва да отговаряме на две изисквания:

 • При принудителна вентилация вторият вход е затворен, за да се предотврати навлизането на въздух в помещението;
 • Напречното сечение на решетката, покриваща вентилационния вход, не трябва да бъде по-малко от това на вертикалния канал.

Постигаме това чрез увеличаване на площта на решетката, като се монтира възвратен клапан. Той функционира по следния начин: въздухът от качулката е затворен и когато се изключи, той автоматично се отваря.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

За въздухопровода използваме материал, който има най-малко съпротивление на въздушния поток, не корозира и има достатъчно напречно сечение. Използването на гофриране от гледна точка на създаденото съпротивление е допустимо при къси дължини от устройството до вентилационния канал. За предпочитане е да се използват гладки галванизирани тръби с квадратна или кръгла форма.

Въздушен вентил - избор и монтаж

За целта, описана по-горе, е подходящ клапан без задвижване, пружини с непрекъснат амортисьор, при който оста на въртене е изместена спрямо центъра. В снимката вляво е показан подходящ вентил.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Задайте го в правилното положение, за да се отвори, когато качулката не работи, въпреки че дизайнът предвижда обратното. Ние постигаме това по един от начините:

 1. 1. Вграждаме клапана в строго хоризонтална позиция, като гарантираме положението на оста с 50-60 ° спрямо вертикалата. По-големият сектор се намира на върха. Опитваме да изберем наклона, когато клапата е напълно отворена, когато двигателят не работи. Въздушният поток от аспиратора трябва да затвори клапата. Вентилаторите с малка мощност може да не осигурят желания резултат.
 2. 2. След като монтирате и регулирате клапана, затворете входната решетка. Оста е строго вертикална, но вентилът е наклонен към входа с 5 °. Сегментът на по-голяма секция гледа към канала. Амортисьорът се отваря от теглото си и се затваря от въздушен поток и се изисква усилие, а феновете с ниска мощност ще се справят.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

В частна къща трябва да се осигурят вертикални вентилационни канали. В кухнята ги допълваме с качулка, която има отделен въздуховод. По-добре е да вземете вала не над покрива, а през стената до улицата. Навън, инсталирайте спирателен вентил, за да предотвратите навлизането на студен въздух. В апартамента изпълняваме подобна възможност, за да направим работата по-лесна, тъй като вентилационните канали вече са налични.

Вентилация в кухнята - характеристики на устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент

Във всеки случай, не е възможно напълно да се замени естествената вентилация с вентилатор в кухнята, той е само добро допълнение, подобрявайки микроклимата в използваната стая.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схемата за вентилация на частна къща Устройството на захранващата и изпускателната система със…Схемата за вентилация на частна къща Устройството на захранващата и изпускателната система със…
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Монтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорциМонтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорци
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
Вентилация в къщатаВентилация в къщата
Предимства на кухненските аспираториПредимства на кухненските аспиратори
» » Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент
© 2021 BggeHat.com