Височината на инсталацията на капака над газовата печка избира оптималното разстояние

Разстоянието от газовата печка до качулката е важен фактор, от който зависят ефективността на оборудването и чистотата на въздуха в кухнята. Нека да видим от какво зависи този параметър и как той влияе върху характеристиките на устройството.

Характеристики на екстракторното оборудване за кухнята

Преди да разберете каква височина да окачите качулката, трябва да проучите дизайнерските характеристики и принципа на работа на устройството. В основата си, аспираторът за кухня е дизайн, който е предназначен да принуди приемането на газови горивни продукти и други вредни примеси. Устройството се състои от тяло, въздушен всмукване, части от електрическа вентилация и набор от филтри.

Извлечете - важен елемент в кухнята, за да се отървете от миризмите

Извлечете - важен елемент в кухнята, за да се отървете от миризмите

Според техния принцип на работа, качулките са разделени на 2 вида: поток и циркулация. Работата на първия вид оборудване се основава на изхвърлянето на замърсен въздух във вентилационните канали на жилищна сграда. В този случай е възможно да се постигне почти пълно пречистване на въздуха, но такава система изисква редовен приток на чисти въздушни маси отвън.

Вторият тип не извлича въздух от кухнята, но го филтрира през набор от филтри, вградени в системата. Основните предимства на това оборудване включват липсата на ненужни магистрали. Сред минусите има голямо време за качествено почистване.

Какви са качулките по метода на инсталиране?

Всички налични на пазара абсорбатори са обект на определена класификация. Това зависи от начина на инсталиране на оборудването. Така че устройствата за почистване на въздуха в кухнята са разделени на:

  • спряно;
  • вдлъбната;
  • стена;
  • ъгъл;
  • остров.

Системите от първия тип имат плоска форма и са закрепени под рафта на окачения кухненски шкаф, разположен над печката. Вторият тип са качулките, чиято конструкция е монтирана в купола или шкафа над печката. Оборудването, монтирано на стена, е монтирано на стената над печката. Оборудването ъглов тип се използва за монтаж в ъгъла на кухнята. Такива системи са особено удобни, ако плочата е разположена по-близо до края на стената. Последният тип оборудване е много важен за кухни с големи размери, където качулката трябва да бъде монтирана в центъра.

Качулката на острова спестява място в кухнята

Качулката на острова спестява място в кухнята

В зависимост от формата на всмукателния въздух, има четири основни типа качулки: вертикални, хоризонтални, плоски и куполовидни. Плоските системи имат долна повърхност, напомняща за щори под формата на правоъгълници. Понякога по страните на повърхността има ниски страни. Те се монтират над плочата в хоризонтално положение. Ширината на моделите на такова оборудване може да бъде 50 и 70 см. Вертикалните системи са снабдени с долна повърхност, разположена на наклон. В горната част има направляваща вилка.

Куполните системи се считат за най-популярни. Във форма те приличат на палатка, чиято ширина може да бъде от 50 до 120 см. Височината на самия купол в повечето случаи е 30-50 см.

Какви параметри трябва да се вземат предвид по време на монтажа?

Основният фактор при инсталирането на системата е височината на качулката над газовата печка. Преди да окачите оборудването, трябва да определите разстоянието, в което ще бъде инсталирано. В повечето случаи височината на качулката е указана от производителя в ръководството за експлоатация. Ако обаче тази препоръка не е налице, разстоянието може да се определи само като се вземат предвид определени условия.

Инсталирането на качулката е по-добре поверено на професионалистите

Инсталирането на качулката е по-добре поверено на професионалистите

Първата от тях е сигурността. Тя определя минималното допустимо разстояние между открития огън и долния пластмасов капак, при което оборудването няма да се запали. Минималният в този случай ще бъде височината от 60-70 см.

Вторият фактор се определя от удобството при готвене. Домакинята, която прекарва много време в кухнята и използва битови уреди, трябва независимо да определи оптималната позиция на качулката, като вземе предвид удобното поставяне на високи тенджери върху печката.

Третият фактор е способността на системата да вкарва замърсен въздух от най-недостъпните места на печката.

При всички тези условия може да се заключи, че оптималното разстояние е 70 см. Този резултат може да варира в зависимост от височината и размерите на човека, който прекарва най-много време на чинията.

Как влияе височината на хардуерните параметри

Разстоянието между печката и качулката е повлияно от площта на входа на въздуха, вида на местоположението му и мощността на оборудването. Системите с ниска мощност трябва да бъдат окачени на височина най-малко 75 см. По-мощните устройства, способни да обработват повече от 550 кубически метра на час, могат да увеличат разстоянието.

Примерна схема на инсталацията на капака

Примерна схема на инсталацията на капака

Друг важен параметър е размерът на системата. Ширината му не трябва да е по-малка от самата плоча. В този случай тя не може напълно да покрие повърхността, която замърсява въздуха. Средната ширина на плочата е между 50 и 60 см. Затова качулките с размери 65-70 см не могат да бъдат поставени твърде високо над тези плочи. Единствено системата с ширина най-малко 80 см може да бъде окачена нагоре.

Височината на печката също се влияе от положението на въздушния всмукване. Ако е поставен под ъгъл, системата трябва да бъде инсталирана така, че долната й повърхност да е разположена на разстояние 60 cm от плочата.

Когато инсталирате оборудването, обърнете внимание на факта, че материалите, от които е направен, практически не могат да се запалят. Само петна от мазнини и други вещества, натрупващи се на повърхността, могат да се запалят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартаментВентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент
Проектиране и оформление на кухня с газови колонкиПроектиране и оформление на кухня с газови колонки
Възможно ли е да свържете самата печка?Възможно ли е да свържете самата печка?
Струва си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберемСтрува си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберем
Как да изберем газовата колона?Как да изберем газовата колона?
Свързването на аспираторите в кухнята с вентилацията неприятните миризми ще изчезнат завинаги!Свързването на аспираторите в кухнята с вентилацията неприятните миризми ще изчезнат завинаги!
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
Телескопичните качулки са предимства и недостатъциТелескопичните качулки са предимства и недостатъци
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Изчерпване на правилната инсталацияИзчерпване на правилната инсталация
» » Височината на инсталацията на капака над газовата печка избира оптималното разстояние
© 2021 BggeHat.com