Споделяме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен под

линолеум на дървения под

В пазара на строителни материали линолеумът е много популярен от много години насам. Интересът на купувачите към това подово покритие несъмнено се дължи на неговите характеристики. Материалът е издръжлив, устойчив на влага, начинът за поставянето му е много прост и е достъпен за почти всеки човек, дори и без специална строителна подготовка или професионален опит. Линолеумът може да се полага върху дървен под или бетонна основа. Това е евтино, толкова много го избират да украсяват домовете си или апартаментите си. Освен това, производителите предлагат широк избор от материали - линолеум за дворцов паркет, плоскости, плочки или килими с украшение. Така че не е нужно да мислите дълго, че да лежите на пода. И нашата информация ще ви помогне да го направите както трябва.

Какви видове линолеум съществуват?

Ако решите да покриете пода на вашия апартамент с линолеум, тогава трябва да решите какъв вид покритие имате нужда. В магазините се следват видовете:

  • Естествено - нарича се още мармолеум. 97 от състава му са естествени компоненти: иглолистни смоли, ленено масло, юта, манган, дървесно брашно. Трудно е да се запали, хигиенично, антистатично и устойчиво на влага.
  • Въз основа на PVC. Нейните компоненти са поливинилхлорид, пластификатори и други синтетични материали. От своя страна, това е домакинство, полу-търговски и търговски. За да положите линолеум върху дървен под или друго мазе в хол, по-добре е да вземете първата или втората опция.
  • Без основа. Като правило, тя се използва в производството на плочки, и дебелината му е около 1 мм.
  • Въз основа на пяна. Името говори само за себе си. Дебелината на това покритие варира от 2 до 3,5 мм. В същото време той запазва топлината и звука добре.
  • На базата на тъкани. Самият линолеум и субстратът са направени от естествен или изкуствен филц.

Опитайте се да вземете такава ролка, която е равна на ширината на двете страни на вашата стая. По-добре е да се отсече, отколкото да се допълни. Производителите предлагат различни опции - 1,5, 2 и 3 м, но има материал и широчина до 5 м. Желателно е да се положи линолеум без фуги, тъй като ставите са слабо място на такъв материал.

Подготвителна работа

Няма смисъл да се поставя линолеум на нови дървени подове. Те все още не са успели да се влошат, а естествената текстура на дървото ще зарадва собствениците с топлина и екологосъобразност. Но ако подът е износен, скърцащ и има много дефекти, тогава трябва веднага да решите какво да поставите на пода и как да го направите без помощ.

След внимателно почистване на повърхността внимателно я изследвайте. Не бъдете мързеливи, за да се възползвате от допълнително осветление. Ако има повредени табла, ги сменете. Тези, които ще закрепят, премахнат или елиминират причината - е възможно да поставите допълнителни барове под дървените трупи. Дървената повърхност трябва да се третира с биозащитен агент.

Подготвяме базата

Стим линолеум на дървения под

Основа от шперплат до линолеум



Тъй като дъските имат неравномерна повърхност, при поставянето на линолеум директно върху тях, с течение на времето, връзките между дъските и техните точки за закрепване стават видими. За да избегнете това, можете да процедирате по следния начин - да поставите върху подовите листове шперплат или дървесни влакна с дебелина от 7-12 мм. Сега в магазините можете да си купите гипскартон с дебелина на листа 12 мм, но ще трябва да бъде поставен на два слоя. При избора на базата, да се ръководи от цената.

Плочите към пода са фиксирани с лепило за паркет или PVA със специални пълнители. Ще бъде излишно да се укрепи адхезията към пода с винтове или нокти. Само шапките трябва да се удавят добре в бельото, а след това да не се пробиват през линолеума. Листовете трябва да закрепят ставата към ставата. Не забравяйте да оставите празнини около 1 см широко около периметъра на стаята. Те са необходими за компенсиране на линейното разширение на дъската. След това zashpaklyuyte ставите и входните точки на крепежни елементи, а след това ги пясък с шкурка. Отстранете праха, мръсотията, почистете повърхността с горещо ленено масло и изчакайте пода да изсъхне.

Полагане на линолеум върху готовата основа

Облицовка за балатум

Какво да лежи под линолеум

След като купите ролка, я вкарайте в стаята и я разгънете. Преди да полагате линолеум на дървен под, материалът трябва да бъде аклиматизиран и да лежи най-малко един или два дни в стая в разгъната състояние. Когато линолеумът е прекарал много време, трябва да режете ръбовете по стената. Невъзможно е, че краищата на линолеума се опираха на вертикална повърхност, не трябва да достигат до него на 1 сантиметър. Обикновено разстоянието от рязането на платното до ръба на стената зависи от ширината на основата, защото в бъдеще ще бъде покрита от нея.

Поставете изрязания линолеум и го поставете на пода, като започнете от центъра. Що се отнася до въпроса дали да се залепи цялото парче или не, тогава няма смисъл. Ограждането около периметъра на помещението ще го запази перфектно. Необходимостта от оразмеряване се получава, ако искате да запечатате ставите между ребрата. В този случай е необходимо да се гарантира, че ръбовете не се движат една спрямо друга. След това започнете да залепвате тези платна, които са по-близо до стената. Сгънете ролката наполовина. Отворете пода с лепило, като използвате четка или ролка. След 20 минути развийте линолеумното ленено и го поставете на пода. Добре гладка и натиснете надолу. След това направете същото с останалата огъната половина.

В случай, че трябва да свържете две части на капака, няма нужда да лепете и двата края с лепило. Оставете сухи сантиметри от 10. Но не забравяйте, че трябва да има задължително припокриване на едно парче върху друго - достатъчно 2-5 см. Не докосвайте тази структура още. След няколко дни изрежете кръстовището с остър нож, отстранете излишния линолеум и изсушете областите и натиснете добре. След това инсталирайте первази, а във вратите - специална облицовка.

Технологията за полагане на дървен под подсказва наличието на малка дупка, наречена вентилационна решетка. Затваряйки го с линолеум, можете да поставите материала в гниене и мухъл. Затова се уверете, че отворът е отворен.

заключение

За да изберете правилно, че да лежите на пода в кухнята или детската стая, трябва да знаете свойствата на строителните материали и техните характеристики. И за да разберете как да го направите правилно със собствените си ръце, се изисква теоретично знание. Те ще помогнат на начинаещите да свикнат с новия бизнес, а опитни занаятчии ще се възползват от ценни съвети.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Споделяме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен под
© 2021 BggeHat.com