Разбираме как да слагаме правилно линолеума

Гланцов линолеум

Популярността на линолеума е неоспорима, заема водещо място сред цялото разнообразие от подови настилки. Това се дължи не само на отличните технически характеристики и конкурентни разходи, но и на факта, че е доста лесно да се работи с него, без дори да се прибягва до помощта на специалисти. Ако решите да го направите сами, но не знаете как правилно да поставите линолеум, трябва да попълните тази празнина.

Подготвяме базата

Важен процес преди полагане на такова покритие е цялостната подготовка на подовата повърхност. Линолеумът може да се полага върху дърво и бетон.

Характеристики на подготовката на основата от дърво

На първо място, трябва внимателно да проверите основата на пода. Ако няма признаци на гниене или мухъл, но има само незначителни дефекти (пукнатини, дупки, неравности), следвайте следното:

  • Разтегляме (закрепваме) всяка дъска без изключение, докато самонарязващите се винтове трябва да бъдат "удавени";
  • Ние премахваме издутини от ренде или мелница;
  • Shpatluem всички вдлъбнатини, дори и най-незначителни;
  • Големи слотове се оценяват със специални ламели;
  • В заключение, отново преминаваме на земята с мелница.

Това се случва, че дървеният под се носи неравномерно. В този случай е по-добре да се разпространява водоустойчив шперплат върху него. Полагането на линолеум върху него, доколкото е възможно, ще ви опрости работата.

Ако подът на дървото е напълно неспособен за по-нататъшна експлоатация, не е нужно да изпробвате съдбата и да бъдете твърде икономични. Най-доброто решение е да го замените напълно.

Особености при подготовката на бетонна основа

В случай, че имате плосък етаж, който е много рядък, не е необходима специална работа. Той трябва да бъде внимателно почистен ръчно и обработен с грунд.

Ако базата изисква реконструкция, е необходимо:

  • Определете размера на склоновете или проекциите, като използвате лазер или просто ниво.
  • Големите пукнатини трябва да бъдат покрити с монтажна пяна.
  • Ако броят на дефектите (наклони, неравности, дупки, издутини) е повече от 20, най-добре е да направите допълнителен замазка. За тази цел е идеална самонивелираща смес за циментови подове.
  • След изсъхване на замазките за измерване на ъгъла между стената и пода, тя не трябва да се отклонява от скоростта от 90 °.
Избор на подови настилки

Асортимент на материал

Така че трябва да получим напълно плосък под с надежден печат. В този случай покритието може да промени размера си в зависимост от промените в влажността и температурата. В противен случай, линолеумът ще се събере и бръчки.

Преди да поставите линолеум, трябва да измерите влажността в помещението. Ако е над 85 ° C при + 18 ° C, задължително е да поставите слой, защитен срещу влага. Без натрупване на такъв материал, линолеумът не се препоръчва!

Материал за готвене

Следващата стъпка в полагането на линолеум се покрива - закупуването на материал. За да изчислите необходимото количество, определете технологията за полагане на покритието:

  • С огъване на стената добавете 10 см дължина и ширина.
  • Без да се огъваме на стената, не вземаме предвид увеличението.
  • Ако картината изисква настройка, потреблението на линолеум се увеличава с размера на селекцията на фрагменти.

Изчисляване на площта на стаята в чиста форма (без допълнителни изпъкналости), можете лесно да изчислите количеството на необходимия материал.

Опитайте се да купите такъв линолеум, така че неговата ширина съответства на ширината на стаята, в противен случай ще трябва да направите шев бод!

Ние инсталираме покритието

Материал Raskatka

След като купите материала и го доставяте до местоназначението, трябва да разпечатате платното върху подготвената основа и да му дадете почивка за няколко дни. През това време върху него всички неравности и гънки се изглаждат и покритието ще бъде под формата на основата. Важно е да се има предвид, че температурата не трябва да бъде под + 15 ° С.

След това преминете към основната част - режещият линолеум по цялата му дължина и ширина. Нарежете много лесно този материал с ножа на катедралата. Но направете го сами много внимателно и внимателно, като напуснете квотите или изрежете нивото със стената. Ако ръката ви потъмнее и материалът не е правилно подрязан, ще трябва да лепите парчета или да купите друга ролка.

Правила за подрязване:

  • Положете линолеум по такъв начин, че ръбът му е близо до една от стените.
  • За гладкост на рязането използвайте дебел дървен владетел, плътно притискащ го към материала. Така че можете да направите гладко изрязване.
  • По-добре е да отрежете по-малко материал, а след това да го отрежете, подстригване на размера в тесни ленти.
  • Преди да поставите линолеум, трябва напълно да завършите завършването на тавана и стените, в противен случай подовата настилка може да се повреди.

Монтиране на покритието

Подготовка на субстрата

Подготовка на дъска от дъски



Преди да започнем работа, проверяваме още веднъж основа за наличие на остатъци. Тя трябва да бъде премахната от всички, до най-малките частици. За да направите това най-лесно с прахосмукачка.

Има три начина за полагане на линолеум:

  1. Залепване с мастика.
  2. Свързване със специално лепило.
  3. Съхранение на сухо

Стикер за мастика

При залепване с мастик е необходимо първо да се грундира основата и неправилната страна на материала. Типът на грунд се избира въз основа на типовете мастика:

  • за масло-креда - ленено масло;
  • за битум - есенция от бензин и сушене на масло.

След нанасянето на грунда, трябва да изчакате няколко дни, докато напълно изсъхне, и едва след това се пристъпи към подовата настилка на линолеума.

Полагане на мастила

Полагане на линолеум с стикер върху мастика

Мастика се нанася тънък слой както на основата на пода, така и на долната страна на линолеума с шпатула от неръждаема стомана.

След това трябва да прехвърлите материала на мястото за монтаж, да го сложите и да го изцедите много плътно. С помощта на ролка ние гладка повърхността, изхвърляйки въздух от цялата област, която се натрупва под материала.

Този начин на инсталиране на собствените си ръце линолеум се използва в случай, че тя е с малка ширина.

Стикер със специално съединение

Следващият начин е да поставите материала върху основата с помощта на лепило.

Преди употреба, специалното лепило се държи на мястото за монтаж в продължение на два дни.

Особеността на този метод е, че линолеумът не трябва да се обръща навътре, за да го покрие със съединение. Първо, разколебайте единия край на кърпата и нанесете лепило в средата му, тогава същото се прави и с другата половина. Бързо, осигурявайки адхезията на материала към основата, изглаждате линолеума с тежък валяк. Направете това от центъра до краищата.

Използване на специални формулировки

При използването на този метод е по-удобно да се постави материал, състоящ се от два листа, т.е. когато ширината на линолеума е незначителна. Етикетът може да бъде припокрит, ако не можете да поставите материала назад и напред. В този случай припокриването трябва да бъде най-малко 3 cm.

Независимо от вида на използваното лепило, сушенето му ще бъде завършено не по-рано от 3 дни по-късно. До края на този период ходенето е забранено на пода.

Полагане на сухи линолеум

Третият начин - полагане линолеум суха, най-простият, но и най-рисков. Ако е неравномерно положена, тогава деформацията на материала е неизбежна.

Съхранение на сухо

Сухо опаковане

Този метод е най-добре да се полагат едно парче линолеум, без шевове и в помещения с по-малко от 18-20 квадратни метра. За фиксиране на подовата настилка може да използвате двустранна лепяща лента, която по желание е прикрепена около целия периметър на основата или просто да фиксирате линолеума с цокъл.

Когато монтирате държача, острието трябва внимателно да се заглади, като едновременно с това се издухват въздушни мехурчета.

Окончателният дизайн на нанесения линолеум се осъществява чрез монтиране на первази и первази.

заключение

Когато решавате как правилно да поставите линолеум, можете да прибягвате до някой от горните методи. Най-важното, за да се подготви плавното, солидна основа, право да произвеждат рязане балатум и да го коригираме чрез прилагане на лепило или смола материал постави "на сухо". Не забравяйте, че инсталирате линолеум не за една година, а за дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Не знаете как да поставите линолеум върху бетонен под?Не знаете как да поставите линолеум върху бетонен под?
Как да инсталирате правилно подови настилки от балатум в апартаментКак да инсталирате правилно подови настилки от балатум в апартамент
Подготовка на пода за линолеумПодготовка на пода за линолеум
Препоръки как да поставите линолеум със собствените си ръцеПрепоръки как да поставите линолеум със собствените си ръце
Подови настилки от търговски линолеумПодови настилки от търговски линолеум
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Как да изгладите линолеума на пода, изправяне на корицата и нейното правилно полаганеКак да изгладите линолеума на пода, изправяне на корицата и нейното правилно полагане
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Полагане на линолеум върху бетонен подПолагане на линолеум върху бетонен под
Споделяме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен подСподеляме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен под
» » Разбираме как да слагаме правилно линолеума
© 2021 BggeHat.com