Бетониране на пода

Бетонните подове в къщата са надеждна и удобна основа за всякакви подови настилки. Те са огнеупорни, устойчиви на влага и механично въздействие, издръжливи. Технологията на полагане на бетон е достатъчно проста, но за да изпълни себе си бетонната подова настилка, първо трябва да научите всички тънкости на този процес. Нарушаването на пропорциите по време на дозиране, използването на материали с лошо качество или неправилно подготвени повърхности може да намали всички усилия до нула.

Бетониране на пода

Бетониране на пода

Необходими инструменти и материали

За да не прекъсвате работния поток, за да намерите правилния инструмент, трябва предварително да подготвите всичко, от което се нуждаете:

  • удар;
  • скрап;
  • разтвор резервоар;
  • мистрия;
  • ниво на строителство и вода;
  • рулетка;
  • въже за пробиване;
  • избрана лопата;
  • като цяло;
  • винтове;
  • бормашина.
Някои инструменти за работа

Някои инструменти за работа

При бетониране на земна основа, например в частна къща, ще се изисква допълнителен овен. Материалите за работа се придобиват с малка разлика, тъй като е много трудно да се изчисли количеството, особено без подходящ опит в строителството.

Така че, за бетониране ще ви трябва:

  • хидроизолационен филм;
  • нагревател (ако е необходимо);
  • грунд;
  • укрепваща мрежа;
  • Стелажи за маяци (за предпочитане T-образна);
  • малък чакъл;
  • пясък;
  • цимент.

Препоръчва се да се избере укрепваща мрежа с размер на клетката 100х100 мм или 150х150 мм, с дебелина на пръта най-малко 5 мм.

Подсилване на мрежата

Подсилване на мрежата

Циментът се използва само свежи, в противен случай повърхността на бетона ще се разпада или ще се спука. В развалините и пясъка не трябва да има чужди примеси - глина, глина, трева или листа, други отпадъци. Всичко това отрицателно влияе върху качеството на бетона и намалява неговата единност. Изчислете приблизителното количество пясък, чакъл и цимент, като използвате таблица.

Състав на бетонната смес на 1 m3 бетон

Състав на бетонната смес на 1 m3 бетон

За да се определи обемът на бетона за пода, основната площ трябва да бъде умножена по прогнозната дебелина на замазката. Хидроизолационният материал трябва да се държи така, че лентите му да могат да се припокриват с 10-15 см, а краищата по стените - не по-малко от 10 см по целия периметър на стаята.

Хидроизолационен филм

Хидроизолационен филм

Подготовка за работа

Стъпка 1. Демонтиране на старото покритие

Демонтиране на старото покритие

Демонтиране на старото покритие

Старата подова настилка е поддърваут лоста и отстранена до основата. Ако грубото покритие има недостатъци и тежки раздробени участъци, то също се отстранява. При малки повреди можете просто да разширите прорезите и да запечатате разтвора, но първо измерете разстоянието от повърхността на основата до мястото на перваза. Ако е по-малък от 3.0-3.5 см, подът ще трябва да бъде изваден до необходимата дълбочина.

Стъпка 2. Маркиране на нулевото ниво

Маркиране на нулево ниво

Маркиране на нулево ниво

Нивото на пода е разположено в долния ръб на входа, тъй като основата ще бъде многослойна и всички възможни капки от грубата повърхност ще изравнят възглавницата на развалините и пясъка. От долната част на отвора, измервайте нагоре 1 м, поставете първия знак и след това, като използвате нивото на водата на същата височина, маркирайте периметъра на стаята. Освен това, всички знаци се прехвърлят надолу с 1 м и се свързват с плътна линия, използвайки подплатено въже. Това ще бъде нивото на довършителния етаж.

Маркиране на нулево ниво

Маркиране на нулево ниво

Ниво на водата

Ниво на водата

Стъпка 3. Запълване на пясък и чакъл

Запълване на пясък и чакъл

Запълване на пясък и чакъл

Пакетираната повърхност е покрита със слой от пясък на височина 5 см - за удобство е възможно да се движите на няколко места на колчето, да ги поставите с помощта на ниво до желаната височина и да ги управлявате. Пясъкът трябва да се навлажни и да се манипулира. Следващият слой - развалините, които се изсипват на височина от 10 см. Вместо развалините може да използвате експандирана глина, а след това не се налага да се полага върху изолацията. Но в този случай слоят от експандирана глина не трябва да бъде 10, но 15 см, за да достигне нулевото ниво.

Стъпка 4. Полагане на хидроизолацията

Полагане на хидроизолация

Полагане на хидроизолация

Нагоре, развалините са покрити с полиетиленов плътен филм или материал на битумна основа. Хидроизолацията се припокрива с около 10-15 см, а фугите се залепват допълнително, така че влагата да не проникне в замазката. В допълнение, растителен материал по стените по периметъра на помещението не по-малко от 10 см.



В сухи помещения, където се извършва бетониране върху стара бетонна основа, не е необходимо да се полага хидроизолация: разтворът се излива директно върху развалините или експандираната глина, като се постави предварително подсилена мрежа.

Над глинестата мрежа

Над глинестата мрежа

Стъпка 5. Усилване

подсилване

подсилване

За подсилване на бетонния слой използвам стоманена мрежа с големи клетки. Решетката трябва да бъде леко повдигната над основата, така че под пръчките на няколко места, отрежете пластмасови тръби или парчета от парчета. Дървените клинове или пръчки са най-добре да не се използват, тъй като дървото ще изгние във времето и празнини се образуват в бетона. По периметъра на стаята решетката не трябва да докосва стените. Ако предполагаемото натоварване на пода е незначително, можете да направите без подсилване или да замените мрежата със специално усилващо влакно.

Процес на бетониране на подове

Стъпка 1. Монтиране на релсови маяци

Монтиране на рафтови маяци

Монтиране на рафтови маяци

Тъй като фаровете използват алуминиеви ламели, стоманени тръби с малък диаметър и дори дървени греди, но е най-удобно да се работи с Т-образен метален профил. Маяци трябва да бъдат подредени в успоредни редици на обратното на вратата, преди да го стени- където редовете и между най-отдалечените стени оставят около 20-30 см. Горния ръб профили проявяват наравно с нула маркировка, или на пода ще бъде неравен. Разстоянието между маяците е с 15 см по-малко от дължината на правилото.

Машини за замазка

Машини за замазка

Най-лесно е да поставите ламелите върху разтвора: по протежение на стената, след отстъпване на необходимото разстояние, купчини цимент или гипсокартон се разпространяват на малки интервали. На тях се подреждат стелажи и с помощта на устройство за регулиране на нивото на маяците в хоризонтална равнина. За да направите това, профилът е леко избутан в разтвора.

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

Стъпка 2. Смесване на разтвора

За бетонните подове в къщата се препоръчва следното съотношение на компонентите:

  • 1 част цимент;
  • 6 броя развалини;
  • 3 парчета пресятан пясък.

В зависимост от желаната марка решение, правилната таблица ще Ви помогне да изберете правилното съотношение.

Бетон от цимент M400, пясък и чакъл

Бетон клас Масов състав, C: П: Щ, kgЕкспозиция състав за 10 литра цимент П / Щ, l Количество бетон от 10 литра цимент, l
1001: 4.6: 7.041/6178
1501: 3.5: 5.732/5064
2001: 2.8: 4.825/4254
2501: 2,1: 3,919/3443
3001: 1.9: 3.717/3241
4001: 1.2: 2.711/2431
4501: 1.1: 2.510/2229

Бетон от цимент M500, пясък и чакъл

Бетонов клас Масов състав C: П: Щ, кгКомплект обем от 10 литра цимент П / Щ, л Количеството бетон от 10 литра цимент, l
1001: 5.8: 8.153/7190
1501: 4.5: 6.640/5873
2001: 3.5: 5.632/4962
2501: 2.6: 4.524/3950
3001: 2.4: 4.322/3747
4001: 1.6: 3.214/2836
4501: 1.4: 2.912/2532

Количеството вода обикновено е половината от обема на цимента, но много зависи от съдържанието на влага в пясъка и натрошения камък. За да не разваляте работния разтвор, първо разбъркайте сухите компоненти и след това добавете вода в малки порции, като всеки път внимателно смесвате масата до равномерно. Обърнете внимание, че е невъзможно да се намесва в решението дълго време, защото трябва да го напълните и да го изгладите преди циментът да започне да се възползва.

Стъпка 3. Бетониране на повърхността

бетониране

бетониране

Налейте бетона трябва да започне от далечния ъгъл на стаята. Решението се изсипва между два фара, те вземат правилото в ръцете си, подреждат го на гребените на профилите близо до стената и бавно се придърпват, за да се изравнят с бетона. Когато има празнини, се излива друго решение, цялото количество излишък се отстранява напълно от повърхността на фаровете. Трябва да получите гладка, равна основа без въздушни мехурчета. Попълвайки една лента, отидете до втората, докато всичко се напълни с бетон.

Стъпка 4. Окончателна работа

Изтриване на местоположение

Изтриване на местоположение

Премахваме маяците и обработваните шевове

Премахваме маяците и обработваните шевове

След 1-2 дни маяците трябва да бъдат внимателно отстранени от бетона и новите кухини да са пълни с ново решение. Омесването се извършва в същите пропорции, както преди, така че не се появяват връзки. Препоръчително е и окончателното изливане: част от цимента се смесва с 2 части пясък, разрежда се до полутечна консистенция с вода и се излива върху бетона. Дебелината на слоя за изливане не трябва да надвишава 1 см. Всичко това се извършва в рамките на 2-3 дни след бетонирането, когато подът е достатъчно закален. По-нататъшната работа по монтажа на пода не започва по-рано от 3-4 седмици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетониране на пода в гаражаБетониране на пода в гаража
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Попълване на пода със собствени ръце - подготовка за изливане на пода 3dПопълване на пода със собствени ръце - подготовка за изливане на пода 3d
Правим правилния бетонен под в гаражаПравим правилния бетонен под в гаража
Плъзгащ кофражПлъзгащ кофраж
Как да направите устройство за полагане на тухли със собствените си ръце?Как да направите устройство за полагане на тухли със собствените си ръце?
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Как да направите бетонКак да направите бетон
» » Бетониране на пода
© 2021 BggeHat.com