Монтиране на пяна за пода под замазка

За да се намали топлинната загуба в къщата трябва да осигури за полагане на изолация. За топлоизолацията на пода често се използва пяна. Също така е възможно да се използва материалът за полагане под подовата замазка. Най-често този метод на изолация се използва на първите етажи на високите сгради, както и в частните къщи.

Монтиране на пяна за пода под замазка

Монтиране на пяна за пода под замазка

Предимства при използването на полистирол като изолация на пода

  1. Високо ниво на топлоизолация. Материалът има ниска топлопроводимост, която се осигурява от специална пореста структура. Благодарение на това пенопластът поддържа топлината в помещението добре.
  2. Добра звукова изолация. Материалът абсорбира абсолютно звуци както отвън, така и отвътре. Освен това поради изолацията нивото на вибрациите се намалява. Това ви позволява да изключите не само проникването на шум от улицата, но и да спасите съседите от звуците на апартамента си.
  3. Устойчивост на изгаряне. Когато се излага на открит пламък, пяната гори, но процесът не трае дълго, материалът има самозагасящо свойство. Въпреки това, по време на изгарянето се отделят вредни вещества, които са много опасни за хората. Поради това не се препоръчва използването на материала в условия на повишена опасност от пожар.
  4. Устойчивост на влага и водоустойчивост. Пенопластът, за разлика от много други нагреватели, е устойчив на влага, не абсорбира вода в себе си. Ето защо изолацията не изисква хидроизолационен слой.
  5. Дълготрайност. Материалът не се деформира и не се свива по време на работа, не е чувствителен към гниене. Ето защо може да продължи много дълго време, без да губи оригиналните си свойства.

По този начин полистиролът е универсален строителен материал, който може да се използва за изолация на различни сгради и конструкции. Тя ще осигури надеждна защита срещу зимния студ.

стиропор

стиропор

Монтиране на пяна под замазката

Ниското тегло и специалната конструкция на инсталацията на пяната под замазката на пода лесно и бързо да се изпълни. За работа се изисква ниво сграда, на водачи (маяци) правило или рейк шпатула ножовка или сграда ножа за заглаждане разтвор (бетон, цимент и пясък или изравняване смес), хидроизолация (филм или паста), самозалепваща се лента с армираща мрежа, полистиролова пяна.

Етапи на процеса

  1. Подготовка на субстрата. Първоначално трябва да се подготви основата на течението за изливане на замазката. Ако на пода има дълбоки пукнатини или чипове, те трябва да бъдат покрити с циментова замазка. Всички деламинирания и слаби области трябва да бъдат почистени от унищожения материал. След това повърхността трябва да бъде почистена от прах и мръсотия. Идеалният вариант за това е използването на конструктивна прахосмукачка. Обаче можете да правите с обикновена метла.
  2. Базово изравняване. За да се постигне гладка основа, могат да се използват специални нивелиращи вещества - циментов пясък или бетон. Дебелината на този слой трябва да бъде 3-5 см (в зависимост от разликата във височината на основата). Съставът трябва да се изсуши добре преди да продължите със следващите стъпки. Периодът на сушене зависи от характеристиките на изравняващата смес.

    Подравнете основата

    Подравнете основата

  3. Полагане на хидроизолационния слой. Пенопластът е устойчив на влага, но се препоръчва да се осигури хидроизолационно устройство. Тъй като такива материали се използват, като правило, специални филми, които трябва да се подреждат един върху друг с припокриване от 5-10 см. Съединенията се залепват с всяка лепяща лента. Необходимо е също така да се осигури филмът да влиза в стената на височина 7-10 см. В някои случаи може да се използва специален мастик вместо филма. Съставът се нанася с четка или шпатула. Цялата подова повърхност е обработена.

    Полагане на хидроизолационния слой

    Полагане на хидроизолационния слой

  4. Полагане на пяна. Пяна се полага върху хидроизолацията. Първоначално плочата трябва да бъде монтирана на специално лепило. Съставът се нанася върху плочите със шпатула, след което изолацията се полага върху подготвената основа. Лепилото не трябва да покрива цялата повърхност, а само ръбовете и няколко точки по централната ос. Плочките трябва да се полагат плътно едно към друго, в избягал (съседните напречни шевове не трябва да се разполагат еднакво). Ако има пукнатини между тях, те трябва да се напълнят със специална мастика или лепило. Това ще премахне появата на студени мостове и ще намали загубата на топлина по-късно.
  5. В крайна сметка, като правило, плочи от пяна трябва да бъдат нарязани. За да направите това, най-добре е да използвате обикновена дървесна хартия. Можете също да използвате нож (дори и кухненски нож може да се побере). За точно подрязване трябва да измерите останалото разстояние до стената, която се отлага върху пяната. Въз основа на направените марки, материалът е подрязан.
  6. Когато полагате пяната и устройството за замазка в бъдеще, трябва да оставите малка разлика между пода и стената. В бъдеще свободното пространство е изпълнено с амортизационна лента. Такава конструктивна характеристика ще запази основата от деформация в случай на свиване на сградата. След като цялата повърхност се затопли, пластините се прикрепят допълнително към основата с помощта на пластинчати болтове. Това ще гарантира надеждно закрепване на топлоизолацията, премахва движението на плочите в бъдеще.
  7. Укрепване на замазката. За да се извърши този етап, върху неподвижната изолация се изсипва бетон или циментово-пясъчна замазка с дебелина 1-1,5 см. След това върху нея се полага метална армировъчна мрежа. Благодарение на този етап силата и дълготрайността на замазката ще бъдат значително подобрени.

    Заздравяване и запълване на замазката

    Заздравяване и запълване на замазката

  8. Последният етап е изливането на покривния слой на замазката. За това се използва конкретна смес. Дебелината на слоя трябва да е в рамките на - 5-6 см.
    За да се постигне равномерна повърхност, първоначално се инсталират маяци, които са фиксирани към разтвора. За правилното местоположение трябва да се използва нивото на сградата. Необходимо е да се стигне до най-високото място на пода. Решението за фиксиране се прилага с големи удари по права линия. След това се полага фара и се притиска здраво.
    Освен това бетонната смес се разпределя върху повърхността и се изравнява с правило или пръчка. Накрая, повърхността се изравнява със шпатула. При работа се препоръчва периодично пробиване на разтвора с метален прът. Това ще отстрани останалата част от въздуха от дебелината на вискозния разтвор, което ще повлияе положително на якостта на замазката.

Всички последващи работи могат да се извършват само след като покритието завърши напълно изсъхне. Отнема около 24-28 дни, за да изсъхне напълно. За да се избегне напукване, се препоръчват първите 10 дни за намокряне на повърхността с вода.

Препоръки за монтаж

На полистирен е възможно да се постави системата "топъл под" (електрически и воден). В този случай се препоръчва хидроизолацията да се полага не само под нагревателя, но и върху него. Оптималната опция е използването на пяна с фолиен слой. Такова покритие ще отрази топлината, което ще има положителен ефект върху вътрешния микроклимат. Възможно е също така тази опция да се замени с фолиен субстрат като горна хидроизолация.

Пяна от пенопласт

Пяна от пенопласт

Когато извършвате работа, трябва да се вслушвате в съветите на специалистите. Така че, трябва да изберете правилната дебелина на пяната. За многоетажните и частните къщи това е различно. Колкото по-близо е основата до сутерена, толкова по-дебела трябва да бъде изолацията. За затопляне на първите етажи е по-добре да се даде предпочитание на плочи с дебелина 10 см, а за горните - достатъчно 5 см.

Пенопластът може да бъде поставен между различни слоеве. Най-често изолацията се полага между хидроизолацията и довършителната замазка. В бъдеще декоративната замазка се монтира върху замазката. Също така е възможно да се постави пяна между хидроизолацията и довършителния материал. Най-често този метод се използва за довършване на пода с керамични плочки, които се фиксират към циментовата каша.

За подсилване използвайте само висококачествено и неповредено окото. На това зависи надеждността, здравината и дълготрайността на основата.

При запълване на замазката процесът трябва да се извършва без прекъсване. В противен случай, когато се използват на повърхността, могат да се образуват пукнатини.

По този начин, действайки според определената технология и по съвета на специалистите, е възможно да се изолира пода ефективно и ефикасно. С правилното полагане на нагревателя основата ще продължи дълго и сигурно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пянаТоплоизолация на дървена къща отвън с пластмасова пяна
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Как да изолирате дървена къща с пенофолКак да изолирате дървена къща с пенофол
Нагревателят е технически спецификацииНагревателят е технически спецификации
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Екструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплексЕкструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплекс
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
Стандартен размер на пенопластСтандартен размер на пенопласт
» » Монтиране на пяна за пода под замазка
© 2021 BggeHat.com