Как вентилационните канали са изработени от тухли

Вентилационните системи във всеки дом имат важна функция. Зидарията на вентилационните канали, изработени от тухли, дава възможност да се реши един от проблемите при осигуряване на функционирането на такава система.

Вентилация в частна къща

Вентилационните канали са предназначени за отвеждане на отработения въздух от помещението.

В зависимост от това, от което се състои къщата, дизайнът на отвеждащата вентилация може да бъде различен. В тази посока се предлагат много стандартни схеми и устройства. Ако стените на конструкцията са тухлени, зидарията на вентилационните канали, изработени от тухли, се проявява за себе си.

Функции на устройството

Вентилационните канали са въздуховод, през който се движи въздух поради разликата във външното и вътрешното налягане (естествена вентилация) или движението се регулира от вентилатора (принудителна вентилация). Изпускателната вентилация се състои от вентилационни канали (вътре в стената или в съседство), затворени от решетъчни решетки, предварително сглобени канали, разположени хоризонтално, и валове за обезопасяване на качулката. Стагнатият въздух от къщата отива до канала, заобикаля решетките, се издига и се натрупва в хоризонтален канал, откъдето се измъква с помощта на минен изход. Вътре, въздушният поток се контролира от вентилиран отвътре затвор и вътре в тръбата и вала - чрез спирателни вентили.

Схема за вентилация на жилищни помещения

Диаграма на вентилацията на жилището: 1 - изпускателна решетка - 2 - проходна или прозоречна - 3-вентилационна тръба.

В сгради, които имат стени, изработени от тухли, вентилационните канали се насочват вътре в стените или в канали, затворени от плочи. Минималният размер на вентилационните канали, изработени от тухли, трябва да бъде половината от дължината на тухла (14 × 14 cm). Дебелината на стената на канала не трябва да бъде по-малка от половината от тухла. Във външните носещи тухлени стени не се образуват вентилационни канали. В случаите, когато къщата все още няма вътрешни тухлени стени, стълби монтирани тръби с минимален размер 10x15 см Такива канали при нормална влажност, обикновено изработени от gipsoshlakovyh и картон-гипсови панели, както и при висока влажност -. На бетон панели с дебелина до 40 мм. Понякога въздуховодите са изработени от азбестов цимент, метални листове или пластмаса.

хоризонтални въздуховоди тип, разположени на тавана или други помещения, изработени от gipsoshlakovyh панели с дебелина 50 mm с въздушна междина от 40 mm или от кухи бетонни плочи с дебелина до 10 см. хоризонтални канали, определени най тавани чрез групиране един ред от плочки, покрити и след това слой дебелина на цимента повече от 5 мм. Размер хоризонтални канали -. Най-малко 20 х 20 см хоризонтални канали в зони с висока влажност (сауна) са направени с градиент от 0.01 до изчерпва вал.

Изпускателна система

Мините от естествената вентилационна система са инсталирани на покрива на къщата, по аналогия с пушенето на печката. Те могат да бъдат отделен канал или да имат канал, комбиниран с отвор. Мините с канал са направени от тухлена зидария с фибролитна изолация или сгъстен скелетен нагревател. Мини втори тип - на тухли с пълнеж от термично изолационни и влагоустойчив материал (пяна, пеностъкло, разширена глина и т.н.) или изолационни плочи с дебелина 40 mm, покрита стомана покрива усещат слой (минерална вата), импрегнираният глина хоросан и мазилка.

Определяне на височината на изпускателните валове

Определяне на височината на изпускателните валове.

Височината на вала над покрива трябва да отговаря на следните условия:

  1. В случай на разполагане близо до хребета на покрива, устието на шахтата (отвора на капака) трябва да бъде разположено на повече от 0,5 м над билото.
  2. На разстояние от билото до разстояние 1,5-3 м, устата може да бъде на нивото с билото.
  3. Ако билото е повече от 3 м, тогава дупката се намира отстрани на ъгъла на 10 градуса до хоризонта с горната част на билото.
  4. В помещенията, където се приготвя храната, височината на вала трябва да бъде най-малко 1 м.
  5. Височината на устата над покрива в обикновени къщи се приема, че е от порядъка на 1 м, а в случай на силни емисии с остър мирис (изливане на разряд) - не по-малко от 2 м.
  6. Ако съществува опасност от много тежко замърсяване на въздуха, мината ще трябва да се повдигне на височина най-малко 3 m.

Изисквания към вентилационните канали

Едно от основните изисквания (съгласно нормите на стандарта) за вентилационните канали е осигуряването на абсорбатори при външна температура от + 12ºС и по-висока и вътрешна - 20ºС. Такива устройства трябва винаги да са в стаи без прозорци (бани, тоалетни и т.н.). Напречното сечение на канала трябва да бъде не по-малко от 0,016 m², а дебелината на стената - не по-малка от 100 mm.

Устройството за вентилационни канали

Устройството за вентилационни канали.

За да се намали съпротивлението на въздушния поток, напречното сечение на канала по дължината трябва да бъде еднакво. Всички шевове на зидарията трябва да се изгладят. Дължината на всички вентилационни канали, изработени от тухли, които имат изпускателен отвор към един екстракционен вал, трябва да бъде равна. Вентилационният канал трябва да е вертикален, като отклонението от вертикала е разрешено не повече от 30 °.



Намаляването на температурата във вала или предварително сглобените въздуховоди намалява ефективността на вентилацията, което налага да се наслагват върху тях.

Тухлени вентилационни канали за зидария имат някои конкретни препоръки. Тези канали са произведени при дебелина тухлена стена 38 см до един ryad- при дебелина до 64 см - в два реда. Размерите трябва да се избират според силата на топлинния източник. Така че, при мощност 3,5 кВт се препоръчва да 14x14 cm при мощност 3,5-5 кВт - 14h20 cm при мощност над 5 кВт. - 14h27 cm зидани тухли, направени в изправено положение на разстояние от вратата и стените на съединителни не са по-малко от 40 см ,

Ако коминният канал е разположен до комина, необходимо е да се постави надеждна топлоизолация между комина и вентилацията и да се увеличи дебелината на стената на канала.

Процесът на полагане на тухли със собствените си ръце

Необходими инструменти

Зидарията на вентилационните канали, изработени от тухли от собствените им ръце, ще изисква следното средство:

Инструменти за зидария

Инструменти за полагане на тухли.

  • мистрия;
  • ренде;
  • poluterok;
  • шпатула;
  • длето;
  • чук;
  • длето;
  • чук;
  • равнище;
  • plumb bob;
  • ножовка;
  • абразивен шкурка;
  • българският;
  • електрическа бормашина;
  • Мелница.

Зидарията на вентилационните канали, изработени от тухли, се прави с шаблон. Шаблонът е изработен от шперплат или ПДЧ и има квадратно или правоъгълно напречно сечение, равно на напречното сечение на канала. Дължината на шаблона е 8-9 дебелина на тухла.

Тухлите се поставят от ъгъла на стената. Първият канал се образува след полагане на 1.5-2 тухли. Каналът се оформя с помощта на шаблон, който се поставя строго вертикално на осевата линия. Между каналите се определя разстояние, равно на ширината на тухла. Зидането се извършва "на впряк" с рязането на разтвора. Между редиците от тухли се осъществява връзката, т.е. Вертикалните шевове в два съседни реда се преместват на половин тухла една спрямо друга.

Определяне на подготовката на хоросан за зидария

Определяне на подготвеността на хоросан за зидани тухли.

Като разтвор се използва обикновена смес цимент-пясък в съотношение 1: (3-4), внимателно диспергирана във вода. Препоръчва се да се използва цимент M500. Можете да използвате готов микс за полагане на тухли. Преди полагането, тухлата се навлажнява. Хроматът се нанася върху повърхността на зидарията и дъното на тухла. След всеки 6-7 редове шаблонът се придвижва.

Ако има нужда от изтегляне, то се прави на разстояние не повече от 100 см. Ъгълът на наклона на канала не трябва да надвишава 30 ° спрямо повърхността на стената. Наклонът на изтеглянето се извършва благодарение на смилането на тухли в желания ъгъл. Полагането се извършва стриктно хоризонтално. Секциите на крана и основния канал трябва да съвпадат. Ако комин преминава през вентилационния отвор, между тях трябва да се постави здрава зидария с широчина поне 40 см. При изграждането на стена с комин и вентилация трябва да се използва силикатна тухла. Шепът във вентилационното устройство трябва внимателно да се заглади и избърсва.

След като сте поставили стената, проверете чистотата на канала, за тази цел по цялата дължина върху нея се подава топка с диаметър от порядъка на 100 мм.

Тръбна канал в тухлена стена

Вентилационната тръба в тухлена стена може да бъде направена от тръба. Използвани азбестови или пластмасови тръби с диаметър 125-150 мм и за принудителна вентилация - 100-125 мм. Тръбата е монтирана вътре в зидарията строго вертикално и е затворена с циментова замазка. За тънка тухлена преграда (дебелина 0,5 тухли), използването на тръба е най-приемлив метод. В този случай тръбата не се намира вътре в зидарията, а между две части на стената. Тръбата е свързана с разтвор и внимателно измазана.

https://youtu.be/KYAuTUZbpD4

Изчерпателната естествена вентилация е много важен елемент на домашното подобрение. При изграждането на тухлени стени е необходимо незабавно да се осигурят вентилационни канали, които могат да бъдат поставени вътре в зидарията. В противен случай ще трябва да използвате режийни системи, които развалят външния вид на стаята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтажРазположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Реверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим самиРеверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим сами
Вентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощВентилацията в сауната изгражда правилната въздушна обмяна без никаква помощ
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
» » Как вентилационните канали са изработени от тухли
© 2021 BggeHat.com