Научаваме науката за правилното поставяне на плочките на пода

Как правилно да поставите плочката на пода

Керамичните плочки, известни като плочки, отдавна се използват за довършване на жилищни, обществени и други помещения. Историята на керамичните плочки се връща в продължение на векове, но ще спрем днес и ще разберем как да поставим плочките на пода.

Изберете плочки

Асортимент от плочки

Изберете керамична плочка

На първо място, трябва да решите как да изберете плочки - какво точно ще използвате, за да създадете красив качествен под, и в каква стая? В края на краищата, всеки от тях има своя собствена плочка.

Традиционно, баните се използват в бани и тоалетни, тъй като техните свойства са най-подходящи за хигиенните изисквания. В тези помещения обаче се предполага наличието на вода на пода, така че трябва да изберете материал, който в този случай няма да бъде хлъзгав. Тя може да бъде плочка с гофрирана повърхност или с ефект на анти-скип. Що се отнася до дебелината на плочката, правилното използване на продукти с най-голяма дебелина, където трябвало висока пропускливост - в коридорите, залите, веранди и стълбите.

Подовите плочки също трябва да отговарят на изискванията за ниска абразия и здравина. Следователно, има смисъл да се обърне внимание на плочката, наречена клинкер и порцелан каменинови изделия. Ако клинкерът има малък цветен диапазон и повърхностна текстура, керамичният гранит има най-широк избор за тези параметри. Можете да се запознаете с опциите във всеки каталог на производителите на керамични плочки.

Технология на полагане на керамични плочки

Независимо от избрания тип плочки, технологията на нейното инсталиране предполага инсталиране на плоска, здрава и твърда основа. На качеството на субстрата дължината на керамичното покритие зависи както от стените, така и от пода.

Подготовка на субстрата

Ако има покривна керамична керемида, тя трябва да се отстрани. В някои случаи могат да се оставят доброкачествени плочки, ако няма риск от значително намаляване на височината на помещението поради ново покритие на пода. Но, като правило, старата плочка се отстранява към бетонна плоча.

След това проверете хоризонталността на основата и, ако е необходимо, с помощта на циментово-пясъчна замазка или специални изравняващи съединения. Но преди това е необходимо да се полага слой от хидроизолационен материал, особено ако плочката е монтирана в баня или баня, сауна или сауна.

Като хидроизолация може да се използва рубероиден, полиетиленов филм с дебелина най-малко 200 микрона или специални съвременни мембрани. Всички хидроизолационни материали се полагат със застъпване по стените до височина, по-голяма от нивото на предвидената замазка. По стените хидроизолацията се фиксира временно с лента, телбод или ламели.

За подравняване на основата, релсите се поставят по протежение на конструкцията или лазерното ниво. Морските къщи са подсилени с решение на алабастър, което бързо се хваща. Така че няма нужда да чакате часове да изсъхне.

Готовият разтвор се поставя върху бетонната основа между ламелите и се изравнява с правилото. За да видите как се прави това, можете да го направите на видеоклип, публикуван на строителни сайтове или портали. Ако полагате смес от цимент и пясък, трябва да изчакате тя да изсъхне напълно. Може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от температурата в помещението и нивото на влажност. Ето защо се препоръчва да се използват готови изравняващи съставки, чието пълно втвърдяване се случва само за няколко часа.

Подравнената повърхност под плочката трябва да бъде обработена с грунд за по-добра адхезия на лепилото за плочки към подложката. След като грундът изсъхне, можете да започнете да полагате керамични плочки. Но преди това трябва да решите как ще имате плочки, защото има много начини за инсталиране на плочки. И за вида на оформлението на плочки зависи от визуалното възприятие на стаята.



Методи за полагане на плочки

В зависимост от геометричната му форма, керамичната плочка може да бъде положена по следните начини:

  • Основни или традиционни, когато плочката е поставена на равни редове и в двете посоки. Това е най-простият метод, който не изисква предварително подреждане. Тук обаче трябва внимателно и точно да третирате процеса на инсталиране, тъй като най-малките отклонения от вертикалната или хоризонталната зона ще бъдат веднага видими.
  • С шевовете изключени или свободни. Този метод се препоръчва за използване в помещения с висок трафик и съответно тежко натоварване. В този случай ъглите на четирите плочки от плочки няма да се намират на едно място, което означава, че рискът от счупването им изчезва.
  • Диагонал. Този метод може да се използва за шахматно оформление и основно. Трябва да се помни, че с диагоналното подреждане на плочки, консумацията му се увеличава с 30-40.
  • Рибена кост. Този тип оформление е подходящ за стаи със счупена геометрия. По-добре е да изберете правоъгълна плочка.
  • С картина и граници. С този метод е необходимо да се направи схема на полагане върху хартия предварително и само след това да се извърши инсталацията, в съответствие с маркировката в диаграмата.

Необходими инструменти и устройства

Набор от инструменти

Инструменти за полагане на плочки

На първо място, трябва да решите колко плочки имате нужда. Знаейки размера на избраната плочка, можете сами да броите броя на плочките. Разделяйки площта на стаята в района на един продукт, получайте броя на плочките. Към тази стойност добавете 10-15 за случайните разходи за материали, рязане и монтаж.

В допълнение към плочките, от които се нуждаете:

  • машина за рязане на плочки;
  • електрическа бормашина със специална дюза, наречена миксер, и дюзи "балеринка" за рязане на кръгли отвори в плочката;
  • шпатули - прави, назъбени и гумени;
  • българин с набор от кръгове;
  • kiyanka с гумена глава;
  • ниво - конструкция, лазер или вода;
  • Пластмасови кръстове за наблюдение на същите размери на ставите;
  • смазващо съединение и лепило;
  • съдове за лепило и парцали.

Полагане на плочки

Плочки в коридора

Плочката е поставена под ъгъл

Технологията за инсталиране на керамични подови плочки се различава малко от поставянето на плочки на стената. И подовите плочки са още по-лесни. Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите 1-2 редици от плочки върху една от стените на сухия под, за да сте сигурни, че избраният метод на оформление и геометрията на стените са правилни.

Ако е избран методът на диагонално оформление, на пода трябва да бъдат свързани два противоположни ъгъла. Това ще определи центъра, от който започва поставянето на плочките. В този случай всички неравни плочки и изрязани елементи ще бъдат по стените, където обикновено стоят мебелите, така че да не се виждат.

След това е време да се приготви адхезивният разтвор. Всеки производител на лепило дава препоръките си, които са посочени на опаковката, и не трябва да се отстраняват от тях. Не е необходимо веднага да разредете голямо количество лепило, защото бързо се втвърдява. Въз основа на желаната дебелина, която обикновено е 3-5 мм, можете да изчислите количеството лепило, ако заемате площ от 1-2 квадратни метра за еднократна инсталация.

Монтирането на плочки започва от ъгъла, ако стаята има строги геометрични размери или от центъра. Все още зависи от избрания метод на полагане.

На гърба на керамиката лепилото се нанася с назъбена мистрия, след което плочката се притиска към пода. По същия начин вторият и всички последващи се залепват. Важно е да няма празнини под елементите, така че лепилото да се нанася равномерно върху цялата повърхност на плочката. Едновременно с това се поставят пластмасови кръстове между продуктите, така че шевовете да са дори на цялата повърхност на пода. Достатъчно е да вмъкнете два кръста от всяка страна. Те се отстраняват, след като лепилото се втвърди и плочката ще се държи здраво.

При залепване на плочките трябва непрекъснато да наблюдавате хоризонталата, като измервате повърхността на нивото на сградата. Ако на някое място плочката е паднала надолу, е необходимо да я повдигнете и да добавите лепило на това място. Трябва също така да се направи, ако излиза над нивото, но тук е необходимо да се премахне излишното лепило.

След изсъхването на лепилото, което се случва след 1-2 дни, е необходимо да се избършат шевовете между плочките със специален разтвор за фугиране. Избира се в тона на основното покритие или в контрастиращи цветове, ако това е било първоначално предназначено. За да приложите фугирания каучук, използван като гумена шпатула, която не надрасква плочките и в същото време плътно притиснете уплътнението в пространството между продуктите. Излишните мистрия се отстраняват с влажна гъба или парцали. Ако желаете, можете да използвате специално решение върху фугиращата смес, за да го предпазите от влага.

заключение

Както виждате, нищо не е сложно при поставянето на керамични плочки на пода. Основното нещо е да се подготви повърхността на фондацията и да се спазва технологията на полагане на плочки. Плочките, поставени от ръцете, ще ви харесат в продължение на много години, а освен това ще спестите много пари, отказвайки услугите на специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
» » Научаваме науката за правилното поставяне на плочките на пода
© 2021 BggeHat.com