Как да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системи

След края на изграждането на собствената си баня, много хора се сблъскват с не много приятен проблем - студ, който обгръща краката и създава дискомфорт. Можете да го премахнете, като инсталирате топъл под. Ще разясним по-подробно как може да се направи това.

Причини и последствия

Изграждане на руска баня

Елементи на подовата изолация във ваната

Потребителят, след като е построил баня, е озадачен - защо в пода подът, събран от дървените подове, остава много студен? Можете да разберете проблема, като изучите структурата на дървения под.

Всяка конструкция започва с изграждането на основата. Често основата на банята се поставя директно върху земята или върху глинеста почва, която под действието на отлагания или подземни води може да се надуе, а през лятото да се избута. Всичко това води до факта, че в пода, поставен върху бетонна основа, има пукнатини, през които провлачвания проникват в стаята.

В резултат температурата на загряване на банята рязко пада и хигиената се нарушава. Чрез пукнатини активно прониква прах, който, смесвайки се с влага, се превръща в кал.

В някои бани подът е подобен на многослоен пай, състоящ се от циментово-пясъчна замазка и керамични плочки. Както бетонните, така и декоративните настилки имат много висок коефициент на топлопроводимост. В този случай проблемът е, че неразумно подреждане на солидна и надеждна основа води до бързо охлаждане на помещението.

Горещият въздух и студеният под не са най-добрата комбинация за човек. В топла баня за тези, които държат краката си в студено, може да има топлинен удар. Следователно е необходимо да се реши подобен проблем. Можете да я подхождате по различни начини. Дървеният под с отвори трябва да бъде демонтиран и допълнително изолиран. И най-икономичният начин да избягате от студа от бетонната основа е да инсталирате висока дървена решетка.

Но всички тези мерки ще имат само временен ефект. И вие можете да се отървете от проблема веднъж и завинаги, само като инсталирате топла подове във ваната. Строителството им е заимствано от турския термин. Тя ви позволява да ходите на пода бос и да се чувствате много комфортно с него.

Плюсове и минуси

Принудителното подово отопление в банята има редица положителни и отрицателни точки. Те трябва да бъдат взети предвид преди инсталирането на описаната система. Топъл подът работи най-ефективно в малки помещения, от които се състои обичайният комплекс.

Такъв етаж може да стане част от общото отопление или напълно да поеме функциите си. Въздухът се нагрява равномерно - топлите маси бавно се издигат нагоре и нагряват цялото пространство на височина 2,5 м.

Обърнете внимание! Системата на топлата етаж изключва възможността за течения и това е основното предимство в сравнение с конвекционните отоплителни инсталации.

Има няколко варианта за извършване на подобно отопление, като всяка от тях има предимства и недостатъци.

Видове системи за подово отопление

Има два типа подово отопление:

  1. Electric.
  2. Вода.

Какъв секс да избереш? Един труден въпрос. Можете да отговорите, като разгледате отделните условия на работа на обекта.

Електрически системи

Всички електрически системи са разделени на три разновидности. Топъл подовете за баня могат да бъдат сглобени с кабел, рогозки и инфрачервен филм.

кабел

Подът на кабела се събира с дебел електрически кабел, поставен в запечатана опаковка. За да го направите е възможно само в циментово-пясъчна замазка, следователно монтаж на кабел е необходимо да се осигури на етап на строеж или големи ремонти.

Ъгълът може да бъде сгънат във всеки геометричен модел, запълвайки цялото свободно пространство. Удобно е да използвате тази опция, където е наслоен подът. Цената на кабела е умерена и това е единственото предимство на тази опция.

Основният недостатък е наличието на електромагнитно излъчване от работния топъл под. Не всеки може удобно да го носи. В много случаи това физическо явление причинява леко неразположение, но особено тези, които са зависими от времето.



Друг недостатък е необходимостта от създаване на бетонна замазка. Изсъхва много дълго време, така че можете да използвате сауната само след един месец. И не всичко това обстоятелство е подходящо.

Значителен недостатък на кабелната система е продължителното загряване. Електрическата жица, поставена в замазката, загрява основата едва след 8 часа. Това е неудобно и скъпо, поради голямата консумация на енергия.

Обърнете внимание! Предвид тази информация можем да заключим, че подовото отопление с кабел не е най-добрият вариант за баня.

изтривалки

Система за подово отопление

Електрически подови настилки "STN"

Не толкова отдавна в продажба имаше още един вид електрически топъл под. Производителите поставят кабела върху специални топлоустойчиви пластмасови подложки. Те са много бързо монтирани и отопляеми, създават минимално увеличение на височината на пода и ги монтират на всеки, който разбира малко в електротехниката.

Основното предимство на новата система е, че капацитетът на топлата етаж се изчислява в завода, се проверява здравината на материалите, се тества надеждността на монтажа и се определя експлоатационният живот.

Матсите не се нуждаят от нагряване в замазката, могат да бъдат засадени на лепило за плочки, отгоре с керамични плочки. Производителите не успяха да премахнат основния недостатък на тази опция. Матките, подобно на кабела, създават електромагнитна радиация по време на работа. В допълнение, описаната система не е евтина.

Инфрачервен филм

Инфрачервен филм - един вид топъл под, който е лишен от основния недостатък на електрическите системи. Той не образува електромагнитно излъчване, а отоплението се извършва чрез дълги вълни, които действат положително върху човешкото тяло.

От какво се състои инфрачервеният под? В сърцевината на дизайна му е гъстият целофан, вътре в който са пришити медни проводници. На цялата повърхност на целофана се разпределят дори графитни ленти, които при действието на ток произвеждат дълги вълнови излъчвания. Те не загряват въздуха, а предметите - в този случай пода.

Шиенето на инфрачервения филм може да бъде ламинат, линолеум, паркет и килим - не най-практичните материали за банята. Въпреки бързия начин за полагане, достъпна цена и добро екологично представяне, инфрачервеният филм не е най-добрият вариант за баня. Експертите я забраняват да се използва в мокри помещения, така че можете да монтирате инфрачервен филм само в стаите за почивка.

Както можете да видите, като електрически подово отопление в банята е разрешено само с кабелни изтривалки. Другите две системи са неефективни в този случай.

Подгряван под вода под

Подовете във ваната със собствени ръце

Изграждане на водния под

Дизайнът на водния под е малко по-различен от този на електрическия аналог. Разликата се крие в едно нещо: вместо електрически кабел за отопление се използва тръба, по която тече охладителната течност.

Обърнете внимание! Можете да поставите тръбопровода върху замазката и върху дървения под. Това разширява обхвата на тази система.

Има предимства и недостатъци на водната система. Положителни моменти:

  1. Когато водата работи, електромагнитното излъчване напълно липсва.
  2. Цената на инсталацията и материалите не е много по-различна от цената на електрическата система. Но водният под има ниски експлоатационни разходи. Освен това няма нужда да плащате за скъпо електричество, а това е значително икономия на семейния бюджет.
  3. С помощта на помпата водата влиза в тръбопровода от колектора, свързан към общия бойлер. По този начин се повишава ефективността на цялото оборудване на банята.
  4. С помощта на водна система могат да се отопляват големи площи.
  5. Отоплителните уреди в този случай не са видими, откъдето дизайнът и вътрешният дизайн са от полза.
  6. Подът в стаята се затопля равномерно.

Отрицателни аспекти:

  1. Основният недостатък на водната система е сложността на нейната инсталация. Трудно е да се изчисли самостоятелно отоплителната мощност и правилно да се свърже топлият под в банята към източника на отопление.
  2. Необходимо е внимателно да се подбират материали и да се използват само онези тръби, които могат да издържат както на високите температури на охлаждащата течност, така и на хидравличните удари.
  3. Трябва да си купите електрически или газов котел, който ще затопли водата.
  4. В случай на течове е трудно да се открие теч. На практика е невъзможно да се елиминира, ако тръбопроводът е монтиран в подовата замазка.
  5. Трудно е и регулирането на температурата на отоплението, поради което често се появява прегряване на ваната.

Сортове на системата

Системите на подово отопляемия под може да бъде настилка и бетон. Подовият вариант от своя страна е полистирол и дървен материал. Всички системи са еднакво ефективни. Те се различават един от друг само по отношение на дизайна и времето на навлизане в работа.

Обърнете внимание! Подовите конструкции са идеални за дървени газифицирани вани.

Обобщение по темата

Както можете да видите, можете да направите топъл под на банята по различни начини. Оптималната опция обаче трябва да се разглежда като електрически подложки или подови водни структури.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Ние правим пода в банятаНие правим пода в банята
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Изграждане на подаИзграждане на пода
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Монтиране на топъл подМонтиране на топъл под
Дизайн на баня Къде трябва да започна?Дизайн на баня Къде трябва да започна?
» » Как да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системи
© 2021 BggeHat.com