Как да инсталирате правилно подови настилки от балатум в апартамент

Полагане на линолеум

Както мнозина знаят, всеки ремонт завършва с полагането на подови покрития. Ако изберете оптималната версия на материала, който е по-лесен за поставяне, най-доброто е настилката на линолеума. Освен това до този момент такова покритие се счита за един от популярните продукти за довършване на пода, а цената е доста приемлива.

За правилното поставяне на линолеума е необходимо да се вземат под внимание няколко критерия и най-вече неговата структура. Съвременните материали за рулони са разделени на два вида, в зависимост от вида на покритието и наличието на допълнителни слоеве, които пряко влияят върху качеството на сцепление с пода.

Подготовка за полагане - какво ще се изисква

И така, какво ви е необходимо да поставите линолеума в апартамента сам? На първо място, желание, търпение и следните инструменти:

  • Ниво на водата.
  • Рулетка.
  • Нож за монтаж.
  • Двустранна лепяща лента.
  • Строителен мистрия и голяма четка.

Нивото е необходимо, за да се провери хоризонталността на основата, където разликите във височината не трябва да бъдат повече от 3 мм.

Преди да започнете да слагате линолеум със собствените си ръце, трябва да извършите определен набор от подготвителни работи. Като се има предвид, че в повечето случаи в линолеум има PVC обвивка, преди полагането е необходимо да се внимава да се гарантира, че стайната температура не е под +18. Също така, важен момент е влагата на субстрата. При бетонови замазки за висококачествено полагане, този показател не трябва да бъде по-голям от 5, а за основи от дърво не повече от 10.

Подготовка на повърхността и нейните видове

Първо, по ниво на строеж, проверяваме плоската повърхност в хоризонталната равнина. Ако има големи разлики, тогава преди да започнете да работите на пода. Прасетата и ударите се повреждат с длето или с перфоратор, след което се покриваме със смес от гипс. Ефективното решение е покритието от шперплат или ПДЧ. Това е най-добрият вариант при изравняване на повърхността. Но точно преди да поставим линолеум, ще третираме дървото със съединения, които ще го предпазят от влага и мухъл.

Забележка. При избора на тънко покритие повърхността ще трябва да се изравни по-внимателно.

Плащането на дължима линолеум, все още трябва да разберете, че всяка неравномерност веднага ще ви хване окото и значително ще намали периода на нейното използване. Също така, повърхността ще бъде неравномерно одраскана и мехурчета, които са възникнали поради неправилна инсталация, може евентуално да счупят покритието.

Полагане на паркет

Полагане на подови настилки

Подови настилки върху паркет

В зависимост от основата за полагане на линолеум се извършват различни подготвителни работи, но тяхната единствена цел е да укрепят основата и да му дадат идеална равномерност. Например, паркет или дървен под трябва да се проверяват за свободни плоскости. Ако има такива, те се закрепват заедно, разцепват чипове и пукнатини. При условие, че дървената повърхност не може да бъде ремонтирана, е по-добре да се приложат шперплат или ПДЧ. За да се избегне разкъсване на линолеума от ноктите или винтовете, те трябва да бъдат удавени в горния слой дърво.

Покритие на килими

Покритие линолеум на това покритие няма да работи. Следователно, преди работа, тя трябва да бъде напълно отстранена, повърхността почистена и доведена до правилното състояние. Просто казано, изравнете основата и покрийте всички чипове, които могат да се образуват при демонтирането на килима.

плочка

Такава основа не е лошо решение да се работи с линолеум. По-специално, нейното демонтиране, както в случая с килима, няма да се изисква. Но преди да започнете да слагате, трябва да проверите силата му. Докоснете всички плочки с чук, издърпайте онези, които не държат бързо. Ако има такива, разглобявайте ги и запечатайте тези места с циментов хоросан с основния етаж.

Бетонни подове

Бетон под линолеум

Покритие на бетонен под

Това е най-предпочитаният вариант, за да се извърши инсталирането на линолеум. Ако бетонната основа е равна, процесът ще бъде колкото е възможно по-прост, а времето, необходимо за полагане, ще бъде минимално, в сравнение с другите опции. Ако сте изсипали нова бетонна замазка, започнете да слагате линолеума само след пълно изсъхване и това ще отнеме най-малко 28 дни.

Отворете материала

Преди да изрежете линолеума според размера на стаята, трябва да го включите на пода и да го оставите да почине за няколко дни. Това е необходимо, тъй като ПВЦ структурата, когато се съхранява на ролки, се използва за тази форма, и е необходимо поне два дни материалът да се адаптира към обкръжаващите условия и да вземе равномерно състояние.

Ако имате намерение да положи балатум и през зимата, с което материалът от магазина, не бързайте да го разположи незабавно, тъй като някои видове покритие по този начин може да се напука след съхранение при хладилни складове.



След като линолеумът е "аклиматизиран", можете да започнете да го рязате, но следвайте следните съвети:

Режещ материал

Подрязване на ръбовете

  • Ако сте закупили един цветен лист, след това го изрежете така, че ивиците да легнат към светлината, падаща от прозореца. Това ще направи повърхността да изглежда като монолитно покритие.
  • Напротив, материалът с шарки е залепен успоредно на прозореца.
  • Когато разпространявате материала, опитайте се да не го направите точно в средата на стаята. Ще бъде по-добре, ако по средата сложите цялото платно и по-тясното място по краищата.
  • Разгънете линолеума и подрязайте, ще трябва да направите правилните ъгли и да "заобиколите" водните тръби или отоплителните тръби. Рязането на материала в такива места може да се извърши само когато се постави обратно и стане меко.

До подовата настилка от линолеум мина по-бързо, можете да направите специални шаблони за рязане на ъглите и местата на тръбите върху материала.

Когато сте готови, разпространете материала върху цялата повърхност. Ако на някои места тя ще се опира на стените, отрежете го по-нататък, но го направете като последна мярка. Понякога можете просто да го сложите на стената малко, а след това да го изрежете на стената. Ако се формират дори малки пукнатини, те ще бъдат покрити с первази.

Монтиране на покритието

Материал за подреждане

Покритие на пода

Можете да слагате линолеум със собствените си ръце по три начина, в зависимост от метода на фиксиране: на лепило, мастика или суха машина с двустранно шотландски и первази.

На всяка банка за лепило има инструкция за онези, които решиха да направят свои ръце със стила. Неговото спазване ще ви позволи правилно да вършите цялата работа, така че в бъдеще да не се налага да променяте нещо или да го променяте. Можете да дадете още един съвет - когато работите с лепилни съединения, по-добре да не работите сами, два от този процес ще бъдат по-бързи.

Полагане върху лепило

Първо, съставът трябва да се съхранява на закрито през деня, така че да се адаптира към температурния режим на околната среда. Тогава тя трябва да бъде разделена на две еднакви части, едната от които трябва да бъде приложена към повърхността на пода, а другата към самия материал.

Разпределение на лепилото

Нанасяне на лепило

За да започнете облицовки на линолеум е необходимо с разпределение на лепило върху повърхността на покритието и основата. Използвайте широка четка за това. Облечете двете повърхности, издърпайте материала по цялата дължина на стаята и го разнесете на пода с ръцете си. След това използвайте специални ролки, за да започнете да премествате материала от центъра в различни посоки. Ако няма ролка, можете да използвате дървен вал за подвижване, но ще трябва непрекъснато да го натиснете, за да се опитате да изтласкате въздуха отдолу.

Поставете отново страните по стената и ако е необходимо, внимателно я изправете, така че да няма завои. След като полагате балатум е по-добре да не се безпокои за два или три дни.

Работете с мастика

Ако лепило линолеум с такъв състав, преди да работите, първо трябва да поставите повърхността на пода и, ако е възможно, неправилната страна на линолеума. Грундът може да служи като изсушаващо масло, но само ако мастикът е мазен с калцирана добавка. Когато се използва битуминозен материал, съставът трябва допълнително да се разреди с бензин в съотношение 1: 3.

Нанесете лак и изчакайте най-малко дни преди пълното изсъхване на основния материал и след това двете повърхности мажат мастика и бързо, но внимателно, разпределени линолеум на пода, изглажда в различни посоки, като се опитва да приведе на вълната. След това отново се нуждаем от валяк, ние ги предаваме от центъра на страните по цялата повърхност, докато покритието е напълно гладко.

Сухо опаковане

Сух тип на стил

Подови настилки без лепило

Това е най-лесният вариант, който можете да направите сами. Също така се провежда на възможно най-чиста основа.

Процесът на полагане:

  • След подготовката на повърхността залепваме двустранната адхезивна лента по целия периметър на помещението на разстояние приблизително на 10 см от стената и след това през цялата площ на помещението под формата на решетка.
  • След това внимателно отстранете лепилото от залепващата лента и покрийте линолеума върху него. Тук трябва да работите много внимателно, защото след изглаждане повърхността няма да работи.

Плъзгащите се дъски ще ви позволят допълнително да фиксирате капака, като не позволявате тя да се раздели в различни посоки.

заключение

Като се има предвид фактът, че наскоро цените на услугите на майстори растат експоненциално, такива работи като линолеум настилки може да се направи сами. Ако имате основни познания за финала, можете да използвате инструментите на ръка. И ако имате търпение и желание да направите висококачествени и икономични ремонти, лесно можете да се справите с тази работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се прави правилно линолеумКак да се прави правилно линолеум
Как да лепираме линолеум на бетонния подКак да лепираме линолеум на бетонния под
Полагане на линолеум на бетонен под стъпка по стъпка инструкция на работатаПолагане на линолеум на бетонен под стъпка по стъпка инструкция на работата
Линолеум върху дървения подЛинолеум върху дървения под
Как да поставите линолеум върху бетонния подКак да поставите линолеум върху бетонния под
Инсталиране на линолеум от собствени ръцеИнсталиране на линолеум от собствени ръце
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Подови настилки от търговски линолеумПодови настилки от търговски линолеум
Не знам как да лепя линолеумът обратно назад?Не знам как да лепя линолеумът обратно назад?
Ние разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен подНие разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен под
» » Как да инсталирате правилно подови настилки от балатум в апартамент
© 2021 BggeHat.com