Изливане на пода в частна къща

Изливането на пода - процедурата не е най-простата, но ако се приближите към нея с ума, всичко ще се направи на доста професионално ниво. В частните къщи често забележите бетонни подове, защото те имат много предимства в сравнение с аналози от други материали. Като разполагате с подробни инструкции стъпка по стъпка, човек, който няма необходимия опит и познания, ще може самостоятелно да запълва бетон в частна къща.

Изливане на пода в частна къща

Изливане на пода в частна къща

Предимства на бетона

Безопасно е да се каже, че от сега известните материали, с които се монтират подовете, бетонът се счита за един от най-достъпните и често срещани. Висока якост, дълъг експлоатационен живот, ниска вероятност от повреда на повърхността и лекота на пълнене са основните предимства на такива решения.

бетон

бетон

Трябва да се отбележи, че през летните месеци цената на бетона може да се покачи леко. Това се дължи на увеличаването на търсенето и активирането на строителни и ремонтни работи. Във всеки случай, ако натрупате предварително основните компоненти на разтвора (натрошен камък, цимент и пясък) предварително, тогава няма да има значителна разлика в цената.

Редът на изливане и подреждане на бетонния под

Редът на изливане и подреждане на бетонния под

Редът на изливане и подреждане на бетонния под

Строителите единодушно заявяват, че настилката трябва да бъде инсталирана само след изграждането на стените на частна къща, монтаж на покрив и покрив. Също така е полезно да се идентифицират предварително местата, в които ще застанат вратите.

Редът за попълване на пода изглежда така:

  • маркиране на нивото на бетон по стените;
  • уплътняване и изравняване;
  • запълване на развалини, чакъл и пясък с последващото им уплътняване;
  • Полагане на изолационни материали;
  • армировка;
  • монтаж на ръководства и кофраж;
  • приготвяне на бетонов разтвор;
  • директно наливане на бетон;
  • замазка.
Редът за запълване на пода

Редът за запълване на пода

Такава инструкция може да се нарече референтен вариант. По-добре е да се придържате към него в строг ред. Например, ако пропуснете етапа на полагане на топлина и хидроизолация поради липса на средства, тогава можете сериозно да съжалявате за подобно спестяване. Отстранете бетоновият под, след като монтирането му е много проблематично.

Нивелиране на стените

Нивелиране на стените

Нивелиране на стените

Крайното ниво на подовата настилка трябва да съвпада във височина с праговете на вратите, затова те трябва да бъдат ориентирани към тях. На стените е необходимо, с помощта на нивото, да се премахнат височините по целия периметър на стаята. Друга алтернатива е опъването на шнурите на ковани нокти или изтегляне на ленти с молив.

След това трябва да маркирате нулата на пода. Работите ще се извършват точно, като се започне с него. В идеалния случай можете да придобиете лазерно ниво, което гарантира точността на маркирането и последващото изливане. Струва си струва, че такова оборудване не е евтино и затова не всеки ще си го позволи. Ако няма такова устройство, нивото на сградата ще го замени напълно.

Подрязване и изравняване на почвата

Подрязване и изравняване на почвата

Подрязване и изравняване на почвата

Преди да работите с почвата, е необходимо да се отървете от строителните отпадъци, които обикновено се събират прекалено в стаята по време на строителните и ремонтните работи. За успешна подова настилка трябва да се внимава, че носещата повърхност няма пукнатини и пукнатини.

При работа с почвата, най-горният слой винаги се отстранява. По този начин ще можете да стигнете до нулата на пода. След това можете да започнете да разбивате почвата. В резултат на тази процедура трябва да се получи перфектно гладка и достатъчно здрава платформа. Качеството на уплътняването му може да се прецени с вдлъбнатини от краката на хората. Дори и при силен натиск върху земята, той трябва да остане равен. Ако не достигнете желаното ниво на пода, трябва да отстраните горния слой на почвата и да я замените с пясък. Този насипен материал е по-плътен.

За да се намалят вредните въздействия на подземните води, горният слой на почвата може да бъде покрит с малко глина, разтворена във вода. Това ще служи като вид спомагателно хидроизолация на основата.

Насипни материали

На първо място се излива чакъл в мазето. Тъй като всеки слой трябва да има своя собствена дебелина, се препоръчва няколко парчета с цифрови маркировки да бъдат пробити в земята. Можете да използвате вода за уплътняване на материала. Дебелината на слоя чакъл не трябва да надвишава 5-10 см. Важно е също да се равномерно изравнява материала.

Изливане на пода в частна къща

Изливане на пода в частна къща

След това пясъкът заспива. Дебелината на този слой също е от порядъка на 10 см. Отново всичко се напоява с вода за най-добро уплътняване. Ако колчетата не са достатъчно дълги, можете да вкарате нови.



Последният е пълен с натрошен камък. Размерът на частиците не трябва да е по-голям от 40 х 50 мм. Правилата за удряне на материала са подобни, както и за пясък с чакъл. В идеалния случай повърхността трябва да е гладка и напълно плоска. За да се наблюдава хоризонталата на този етап е необходимо с помощта на конвенционално или лазерно ниво.

Последният е пълен с натрошен камък

Последният е пълен с натрошен камък

Изолационни материали

Като хидроизолация често се използва специален полиетиленов филм или мембрана. Дебелина от 200 микрона с достатъчно главичка. Бъдещото подово покритие е внимателно затворено с такъв филм. Ако мембраната е съставена от няколко отделни парчета, тогава те трябва да се припокриват с отклонение от 10-15 см. Можете да поправите всичко с обикновена лента. Подземните води могат да създадат сериозни проблеми за бетонните подове в частните домове, така че хидроизолацията е много важна.

Изолационни материали

Изолационни материали

Защитата на подовата настилка от температурни колебания ще спомогне за създаването на благоприятна и комфортна атмосфера в стаята дори и в суровата зима. За изолация на бетон, полиуретанова пяна, експандирана глина, експандиран полистирол, перлит, базалт и минерална вата, се използва експандиран полистирол. По принцип няма значителна разлика между тези материали, което означава, че можете да изберете който и да е. Най-често строителите използват глина.

подсилване

Колкото по-голяма е площта на наливане на бетон, толкова по-голям е рискът от разваляне, напукване или фрактура. Съответно, етажът се нуждае от допълнителна защита. Укрепване на тази задача. Процедурата е да се монтира подсилена или желязна рамка върху изолационни материали.

подсилване

подсилване

Засилването е важно преди всичко, тъй като осигурява пода с необходимата здравина. Рамката се поставя върху ключалките, равномерно разпределена върху повърхността на бъдещия етаж. С тяхна помощ, котвата се изважда на височина 2-3 см. При използване на метална мрежа, тя трябва да се опъне над изкормваните колове. Завържете отделните части по-добре.

Ръководства и кофраж

Точността на изливането на бетонно решение зависи до голяма степен от кофража и водачите. За тяхното производство се използват дъски или шперплат. С тяхна помощ подът е разделен на няколко отделения, чието ниво се проверява срещу маркираните по стените марки. За да стане дървото по-лесно да се измъкне от бетон, то е предварително смазано със специално решение.

Приготвяне на разтвора

Приготвяне на разтвора

За да запълнете пода, първо трябва да направите конкретен хоросан. За това цимент, натрошен камък и пясък се смесват. След това сухата смес се разрежда с вода. Всичко е направено в строги пропорции. Най-големият дял се разпределя за голям пълнител. Оптималната марка цимент за частни къщи е M400.

Не е необходимо предварително да се съхранява този материал, тъй като е присъщо на него да абсорбира влагата от околната среда. С течение на времето това прави цимента непригоден за употреба в сектора на строителството и ремонта.

За да приготвите сто литра бетон, разбъркайте 3 кофи цимент, 5 - пясък и 8 - натрошен камък. Количеството вода във всеки отделен случай се избира по различен начин. Основното нещо е, че крайното решение е умерено течно и умерено вискозно. Сухата смес се приготвя предварително и водата се излива постепенно по време на партидата. У дома е най-лесно да използвате тренировка с приставка за миксер за това. С помощта на подобен инструмент ще се получи висококачествен бетон.

У дома е най-лесно да използвате тренировка с миксер

У дома е най-лесно да използвате тренировка с миксер

Изливане на пода и замазка

За да го покрие монолитна и трайна, се излива в един, най-много два подхода. Можете да уплътните бетона с вибратор и подравнете подовата настилка с правило. Дебелината на слоя трябва да бъде най-малко 7 мм. Опростяване на процеса на изглаждане на бетон може да се използва маяци, които са инсталирани преди изливането на пода върху повърхността на лагерната база.

Изливане на пода и замазка

Изливане на пода и замазка

В идеалния случай гладката повърхност може да се получи чрез замазка. След това подовата настилка е готова за поставяне на плочки или ламинат върху нея.

Разтворът се изсипва на части в кофража директно върху подсилващата се клетка. Правилата се движат по протежение на водещата смес равномерно по повърхността на бъдещия етаж. Бетонирането трябва да се започне от далечния ъгъл на стаята, така че ако е необходимо, е възможно да се остави безпрепятствено.

Когато всички операции са завършени, препоръчително е бетонът да се покрие с полиетилен, така че въздухът да не пречи на задържането му. Водещите релси са по-добре да издърпват само ден след изливането. Препоръчва се също така активно да се напои разтвора. Направете това не само в първите часове след изливането, но поне 2 пъти на ден през следващите две седмици. Експертите твърдят, че пълната здравина на пода ще стигне само след четири седмици.

Видео - Наливане на пода в частна къща

данни

Ако следвате тази инструкция, тогава изливането на пода в частна къща не трябва да създава сериозни затруднения. Основното нещо е да не бързате, когато извършвате определени операции. Предварително трябва да подготвите необходимите строителни материали и инструменти, за да не паузите по време на изливането на бетон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетониране на пода в гаражаБетониране на пода в гаража
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятотоПри каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото
Подаване на подаПодаване на пода
Цената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къщаЦената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къща
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Каква е плътността на бетона?Каква е плътността на бетона?
Как да изолирате водопроводните тръби в частна къщаКак да изолирате водопроводните тръби в частна къща
Бетонови стълбиБетонови стълби
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
» » Изливане на пода в частна къща
© 2021 BggeHat.com