Оранжерия със собствени ръце от дърво

Никой супермаркет или пазар не може да замени оранжерия, в която е възможно да се отглеждат екологосъобразни продукти. Всеки аматьорски градинар мислел за изграждането на оранжерия. Тъй като можете да отглеждате зеленчуци и зеленчуци в него по всяко време на годината. Правилният микроклимат, създаден в оранжерията, засяга плодотворността на българския пипер, патладжан, краставица, домат и други разсад. Оранжериите са с различни конструкции и видове.

Тя може да бъде:

  • Ще изградя традиционна оранжерия, която ще бъде по-лесно за начинаещите да започнат в градината.
  • Мини-оранжерия, която служи като компактна оранжерия за отглеждане на топлинно любящи зеленчуци.
  • Пирамидалната оранжерия служи като отлична възможност за засаждане и ниски култури.
  • Многоъгълна оранжерия е подходяща опция за краставици, защото поради структурата, топлината бързо се натрупва в нея по обяд.

Но днес ще разгледаме оранжерията със собствените си ръце изработени от дърво, най-оптимални за всички видове насаждения.

Защо една дървена оранжерия?

Защо една дървена оранжерия?

Оранжерийните вили са много разпространени сред градинарите и градинарите. Досега пазарът разполага с много голям избор от готови оранжерии, от които се изисква само да се приберат вкъщи и да се сглобят. Но цената на тези продукти не е много евтина. Ето защо, много градинари заемат инструменти и се изграждат. Разнообразието от материали позволява пълноценно използване на вашето въображение и изграждане на умения. И въпреки най-новите материали от метал и пластмаса, градинарите предпочитат дървото.

Оранжерията, изработена от дървен лъч, има няколко предимства:

  • Евтиност - оранжерии, изработени от такъв материал, са много по-евтини от завършените версии на металния профил.
  • Дълъг живот - ще продължи 6-7 години, а с правилна грижа - два пъти по-дълго.
  • Екологично чиста конструкция - дървото положително влияе върху микроклимата в оранжерията и не отделя токсични вещества.
  • Надеждност - плюс безопасността на дървената рамка и способността й да издържа на всяко покритие.
  • Простотата - работа с такъв материал не изисква специални умения и дори начинаещ може да се справи с нея.
  • Вътрешно оборудване - в такава оранжерия е възможно да се изградят рафтове за специални устройства и автоматизация, което дава повече свобода на действие от промишлени оранжерии, при които височината и ширината са фиксирани.

покрития

покрития

Има голямо разнообразие от парникови покрития, направени на базата на бар. Всеки материал има своите плюсове и минуси, които трябва да разгледате и да определите кой тип да изберете.

Филмово покритие

Най-популярният материал за летни жители, който е свободно достъпен на пазара и в магазина. Полиетиленовото фолио е най-евтиният вариант за оранжерия, която се предлага в ролки от 120 см до 350 см.

Също така има филм от поливинилхлорид, чиято цена е малко по-висока, но качеството също е по-добро. Има също така подсилен филм, направен на основата на фибростъкло и имащ собствена вътрешна рамка, направена във формата на пита.

плюсове:

  1. Евтин материал.
  2. Налични стоки, които могат да бъдат намерени на всеки пазар.
  3. Практичност при употреба.

минуси:

  1. Кратък живот на филма.
  2. Слаба пропускливост за слънчева светлина.
  3. Лоша сила.
  4. Слаба изолация.
  5. Кондензат, който се натрупва от вътрешната страна на филма, и насърчава силна влага и развитието на болести по разсад.

поликарбонат

По-скъп материал, който има уникални свойства. Той е изработен от леки материали, което му дава предимство. Има добра защита срещу ултравиолетова светлина.

плюсове:

  1. Добра проходимост на слънчевата светлина.
  2. Отлична устойчивост на температурни промени.
  3. Отлична топлоизолация.
  4. Лесна поддръжка.
  5. Гъвкавост, която е идеална за строителството.

минуси:

  1. Силно се нагрява при горещо време.
  2. Ако нестандартен поликарбонат, след това в две години става крехка и sypetsya.
  3. Изисква работа и познания за инсталацията.
  4. Защита от ултравиолетови лъчи.

стъкло

Стандартен материал, който може да бъде закупен или намерен вкъщи. Стъклото се счита за идеална възможност за дървени оранжерии, обслужва дълго време и позволява максимално количество светлина. В оранжерия, покрита със стъкло, е добре да раставите рано разсад и да посеете семена.

плюсове:

  1. Висока проводимост на светлината.
  2. Устойчив на агресивна среда.
  3. Висока топлоизолация.
  4. Устойчивост на температурни промени.
  5. Лесно почистване.

минуси:

  1. Трудност при инсталирането и инсталирането на стъкло.
  2. Лоша защита от природни елементи.
  3. Слаба защита срещу ултравиолетова радиация.
  4. Тегло. За да поддържате такъв товар, трябва да има много силна рамка.

Един от важните фактори е правилният избор на покриващ материал за вашия тип регион. За да направите това, можете да видите видеоклипа: оранжерия със собствени ръце изработени от дърво.

Повечето туристи се чудят: "Как да изградим оранжерия със собствените си ръце изработени от дърво?". Важен фактор обаче е изборът на подходящо дърво за вашата оранжерия. В най-близкия строителен магазин или дърводелство можете да си купите бар, подходящ за такива цели. Най-добрият избор е бар, изработен от иглолистни или твърда дървесина. Но не от скъпи видове като бук или дъб. Те са скъпи и трудни за обработка. Дори и с такъв материал, много тегло, което не е много удобно за инсталация, но ще служи като обикновения бор, което е много по-евтино.

Евтината дървесина също може да бъде доведена до правилното и високо качество, ако е добре обработена с антисептик, за да се предотврати преждевременното разрушаване и появата на насекоми. Преди да инсталирате оранжерията, е необходимо да приложите лак върху шината, което ще увеличи експлоатационния живот и ще подобри дизайна на рамката, която ще бъде комбинирана във всяка секция на вила.

Препоръчва се повърхността на дървената рамка да се инспектира възможно най-често, за да се образуват пукнатини или да има вредители. Такива дефекти могат да доведат до намаляване на експлоатационния срок на дървената оранжерия. Такива места е желателно да се обработва фино шлифован шкурка, да се изчисти от мръсотия и паразити и да се покрие със слой боя.

Изборът на територията за изграждане на оранжерия

Изборът на територията за изграждане на оранжерия



Основният въпрос остава, къде и как да се избере правилното място за изграждане на парникови. Защото такава конструкция е идеална за парче земя, което е на нормално разстояние от селските къщи и големи дървета. Но в същото време тя е защитена от пориви на силен вятър и с максимална възможност за улавяне на слънчеви лъчи. Оранжерията трябва да бъде добре осветена, без това да няма смисъл за оранжерия.

Отлична възможност за местоположението на оранжерията ще бъде инсталирането й в близост до храстите, което ще сведе до минимум влиянието на вятъра върху оранжерията. И не трябва да забравяме, че подземните води не трябва да се намират наблизо. Дълбочината трябва да бъде не повече от 1,5-2 метра. В противен случай съществува опасност кореновата система на разсада да започне да изгнива. Ако, въпреки това, подземните води текат по-високо, тогава е необходимо да се монтира дренажна система по цялото помещение.

Избор на размера на оранжерията

Избор на размера на оранжерията

Вземете, например, стационарен спортен комплекс с изчисление на използването през топлия сезон. Размерите ще се вземат от стандартната ширина на ръкава на полиетиленовото фолио - три метра. Този избор ще позволи да се сведе до минимум времето и полиетиленовото фолио, което ще намали потреблението му. Ще ни трябва:

Изграждане на фондация

Изграждане на фондация

Изграждането на оранжерия със собствените си ръце не е толкова лесно. На първо място, е необходимо да се реши и изчисли мястото на строителството, материалът на основата и покриващия материал. Каква основа за избор на градинар сам решава: тя може да бъде тухлена или бетонна, или монолитна. След като направите решението, трябва да отидете на оранжерията и да определите размера. Районът на бъдещата фондация зависи от размера на обекта, от бюджета на собственика и от видовете култури, които би искал да засади в своята оранжерия.

В нашия пример ще разгледаме монолитна лента основа.

За това е необходимо да се изкопаят окопи с размер 55-60 сантиметра, по целия периметър, под бъдещия скелет. И се изсипва в него конкретна смес от марката "M200" или "M250". С помощта на кофража ние повишаваме височината на лентата с 25-30 сантиметра над нивото на земята. За да се гарантира, че фондацията е силна, е необходимо да я превъоръжите. И също така се изисква да се направи хидроизолация на основата, която ще направи възможно да се използват върху него не само дървена рамка, но и метална рамка.

Оранжерия на дърво със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Оранжерия на дърво със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Дървесината е най-разпространеният материал в строителството, който не изисква специални умения за работа. Ето защо, дори и за начинаещи в този случай няма да има специални проблеми за изграждане на рамка за парникови.

Стъпка 1: Фиксиране на дървесината към основата. Преди да започне изграждането на кланичния труп, е необходимо да се монтира носеща греда, която трябва да бъде по-широка от другите пръти, от които ще се монтира оранжерията.

Лечение с антисептични средства. Преди това трябва да третирате дървото и всичките му съставни елементи с дезинфекциращо химично вещество, което предпазва от разпад и вредители.

Осигурете защита на оранжерията. Под рамката е желателно да се инсталира фина мрежа за защита от къртици и дребни гризачи, което може да осигури много проблеми.

Стъпка 2: След като инсталирате дървената основа на основата, отидете на процеса на сглобяване на рамката на стените на оранжерията. За по-лесно сглобяване изберете система с канали. С тяхна помощ тя ще бъде по-удобна и по-безопасна, защото увеличава силата и стабилността на готовата рамка.

Оранжерия на дърво със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Стъпка 3: Устройството на рафтовата система. По време на производството на кофражната система не могат да бъдат избегнати слотове. Тази работа трябва да се извърши възможно най-точно, за да стане покривът гладък и устойчив на вятър. Определете дължината на ребрата. Ако оранжерията се използва от човек със средна височина, тогава дължината трябва да бъде 1,27 метра, а ако височината на човек е над средното - 1,35 метра. Ширината на ръкава на полиетиленовото фолио е 3 метра, а в разгънатата форма - 6 метра. По този начин два крачета и две рафтове трябва да бъдат 5,8 метра, което ще намали цената на филма, за да покрие рамката на вашата оранжерия.

Оранжерия на дърво със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Стъпка 4: Монтирането на ветрогенератори и кънки е неразделна част от процеса на изграждане на рамка. Кофражната система се счита за завършена и придобива необходимата якост само след монтажа на ветрогенераторите и хребета на покрива. Те са прикрепени в самия край на произведението и са направени само от цяло дърво, а не от части. Важна точка в инсталацията е подходящо обработена дървесина, която няма никаква дозаност и грапавост. Това ще помогне да се намали цената на полиетиленовото фолио, което няма да се разруши около баровете.

Оранжерия на дърво със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Стъпка 5: Помислете за оранжерия, изработена от дърво със собствени ръце, рисунки на врати и прозорци. Тъй като оранжерията има малък размер от 5,4 метра, тя ще бъде достатъчна за една входна врата и един вентилатор за края на оранжерията.

И също така трябва да помните предимствата на дървена рамка с покрив за покрив. Този дизайн ви позволява да не губите допълнително време и допълнителни пари за направа на гоблени, за подхранване на разсад. Растенията могат да бъдат обвързани директно с гредите на оранжерията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оранжерията със собствените си ръце пресни плодове и зеленчуци от собствената си покрита градинаОранжерията със собствените си ръце пресни плодове и зеленчуци от собствената си покрита градина
Оранжерийната оранжерия, изработена от полипропиленови тръби, е евтина и бързо да се направи от…Оранжерийната оранжерия, изработена от полипропиленови тръби, е евтина и бързо да се направи от…
Строителство на оранжерии, материали и примери за строителствоСтроителство на оранжерии, материали и примери за строителство
Поликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерияПоликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерия
Оформлението на модерна оранжерияОформлението на модерна оранжерия
Оранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръцеОранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръце
Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?
Фурна за оранжериятаФурна за оранжерията
Засаждане на пипер на разсад през 2015 г. функции и грижиЗасаждане на пипер на разсад през 2015 г. функции и грижи
Отопление на оранжерията със собствените си ръцеОтопление на оранжерията със собствените си ръце
» » Оранжерия със собствени ръце от дърво
© 2021 BggeHat.com