Ние се занимаваме със самостоятелно изграждане на подова настилка във вана

Как да направите пода в банята

Въпросът как да се направи етаж в банята е много актуален днес. Бумът на крайградското строителство доведе до факта, че броят на баните започна да нараства заедно с броя на предметите, които се строят в крайградските райони. Всеки самоуважаващ се строител задължително взима тази малка структура за себе си и за близките си.

Но това е изненадващо - ако основната къща обикновено се надява да построи специалисти, собственикът на обекта се опитва да построи баня със собствените си ръце. Или спестява пари, или вярва, че самият той ще може да се справи с тази лесна задача. Ето защо има някои, а след това други, въпроси, свързани с изграждането на елементите на тази малка сграда.

Нашата задача е да се справим с половете, да решим материалите и методите на тяхното опаковане.

Характеристики на пода в банята

Имайте предвид, че подът във ваната е най-студеният елемент, чиято температура не надвишава + 30 ° С. На пръв поглед може да изглежда, че всяка подова настилка може да се използва за нейното изграждане. Но това е само предположение, защото такъв под ще бъде подложен на много голямо натоварване с влага. Също така е важно да се разбере как ще се използва сексуалната база в банята.

Първо, тя не трябва да задържа влагата, така че трябва да се внимава да се гарантира, че тя бързо се отстранява. И на второ място, се препоръчва да се използват само естествени материали за вана. В края на краищата синтетичните вещества в по-голямата си част започват да отделят вредни вещества във въздуха при високи температури.

Кой материал да избера?

Нека да започнем разговора си с избора на материала за гениталната база. Това е много важен момент, който трябва да се вземе предвид на етапа на проектиране. Защото за всеки подов материал е необходима определена подова конструкция.

Най-често срещаният вариант е дърво. Това е традиционно подово покритие за баня, така че няма проблеми с избора му. Просто имайте предвид, че най-приемливият вариант на пода е иглолистната дървесна структура. Те отделят смола, която удължава периода на експлоатация, и фитонциди, които имат благотворен ефект върху благосъстоянието на човека.

Ако говорим за дървени подове, тогава има 2 вида строителство - течащи и не-течащи. Ясно е и без думи, тъй като плочите на земята ще бъдат разположени. В първия случай остават празнини между тях, а във втората разлика няма да има пропуски. Нека разгледаме конструкцията на всеки тип етаж отделно.

Изграждане на течащ етаж

Някой може да си помисли, че не е много трудно да направиш подсушен под с вашите ръце във вана. Но това е само очевидна простота. В действителност, е необходимо да се извърши голямо количество строителни работи, особено тези, свързани със земята. Всички те са много трудолюбиви, но те не могат да бъдат избегнати.

Първо, мястото се определя, където изхвърлената мръсна вода ще бъде събрана. Има колекция - всеки капацитет или подготвена яма от бетон, тухли или почва, намазана с глина. След това, в самата стая, почвеният слой е напълно отстранен до твърда основа. Освободеното пространство по този начин се запълва първо с пясък, който се уплътнява, а след това с развалини. Дебелината на всеки слой зависи от дълбочината на изкопаната яма и е равна на половината от височината.

Моля, обърнете внимание! Колекцията може да бъде монтирана както в ямата, така и извън нея. Ако се приеме втория вариант, събирането ще трябва да бъде свързано към основата с дренажна тръба и фуния за удобство при събирането на вода.

След това се изсипва бетон, който е разположен под определен наклон към предварително настроения колектор на вода. Ако площта на банята е достатъчно голяма, тогава дървеният под ще трябва да бъде поставен върху дълги трупи, при които ще е необходимо да се монтират подпорни подпори. Тези елементи са по-добре да се излеят от бетонно решение като монолит с подсилен скелет от метална арматура. Но имайте предвид, че колоните ще трябва да бъдат обработени или затворени с хидроизолационен материал. Има специални битумни маски - това е отлична възможност за такъв случай.

Подова настилка

Повдигане на пода във вана

След като дъската е изсъхнало, можете да продължите с инсталирането на изолиращата структура. В този случай можете да използвате барове със сечение от 100 × 150 или 150 × 150 милиметра, където стъпалото за подреждане няма да бъде по-голямо от 50 сантиметра. Препоръчва се дървените трупи да се обработват с антисептично съединение, въпреки че хидроизолацията не пречи. Сега можете да инсталирате floorboards. Тъй като подът се нарича изтичане, трябва да има място или празнина между плочките в рамките на 5-7 милиметра. Чрез нея водата ще бъде извадена от банята, падайки върху повърхността на подготвената бетонна основа и след това извадена от конструкцията.

Обърнете внимание на две позиции:

  1. Дървеният под може да бъде построен само след като е завършена работата по дренажната система и печката е окомплектована.
  2. Система за вентилация е задължителна, която ще премахне влажния въздух от подстъпа. Това е важен компонент, който ще определи дългосрочната експлоатация на пода.


Има две възможности:

  1. Първата е да използвате печка за тази цел.
  2. Втората е да се организира отделна вентилация с метална кутия, която ще източи влажния въздух отдолу навън. Тази кутийка трябва да бъде запечатана и лесна за монтаж.

Монтаж на неотводни подове

Това също е система за забавяне, но водата не трябва да тече през пода, което означава, че е необходима запечатана структура. И как тогава да се отклони използваната вода? Колекцията също е необходима тук и е инсталирана извън банята. Но подовата настилка от дъските трябва да бъде монтирана под леко отклонение към мястото на инсталацията на колекцията. В самия под има фуния, която е свързана към събирателния резервоар чрез конвенционална пластмасова канализационна тръба.

И все пак вероятността за водния поток през поставени дъски е, следователно, експертите препоръчват, че преди да полагат дъската дъска, излейте под него слой за замазка. Тя може да не е много дебела и без допълнителни укрепващи слоеве, но нейната наличност е гаранция за спокойствието. Единственото нещо, което ще трябва допълнително да се направи, е да излее замазката със склона към колектора и да го свърже с дренажния капацитет.

Въпреки факта, че подобна подова конструкция в банята е по-проста и надеждна, тя има няколко недостатъка, които засягат периода на нейното действие:

  • Първо, малка част от водата ще бъде на повърхността и в ставите на дъските да застане, което ще доведе до разпадане на дървото и появата на неприятна миризма в стаята.
  • На второ място, независимо дали ви харесва или не, дори такава запечатана повърхност ще остане студена.

Бетонни подове във ваната

Бетонният под в банята

Как да направите изливане на пода за баня

Модерното строителство бавно потъпква в традициите, така че подовете в бетонната баня са нещо обичайно. В допълнение, този тип основа е по-трайна, устойчива на влага и с дълъг експлоатационен живот, особено когато става дума за измиване и пара. Но тези етажи в процеса на изграждането им ще изискват точното спазване на технологията. Нека да я разгледаме в следния ред:

  • Горната мека почва се отстранява, която се изважда от конструкцията.
  • Натрошеният камък се изсипва и смачква.
  • Пясъкът се напълва, който също се натрошава с вода.
  • Замазката се излива в малък слой и се суши.
  • Нагревателят е подреден. Няма ограничение за избора на изолация в този случай, но експертите препоръчват използването на насипни материали. Например, експандирана глина или перлит. Можете да покриете топлоизолатора като отделен слой, но можете да го използвате в циментова замазка, която се поставя като замазка. В първия случай е необходима долната замазка, във втората няма.

Моля, обърнете внимание! Последният захващащ слой е поставен с приплъзване към събирателния резервоар, където се поставя фуния близо до стената.

Когато бетонните подове се изсушат добре, което обикновено отнема около месец, те могат да бъдат украсени. Например, керамични плочки. И просто можете да лежите на повърхността си дървени прътове или рогозки.

Хидроизолация на пода

Този процес се поставя в отделна секция, защото хидроизолацията влияе върху живота на пода. Практически във всички конструкции на подова настилка във вана има бетонен съединител. Това е трайно покритие, което може да издържи на тежки товари от различни видове и може да продължи десетилетия. Но ако искате водата да повлияе възможно най-малко на този елемент на земята, е необходимо да се предприемат мерки за хидроизолация.

Какво предлагат днес специалистите? Пазарът на строителни материали има доста голям избор от хидроизолации, но е най-добре за бетонната основа във ваната да се използва хидроизолация, импрегнирана с масло. Това са всички видове мастики, които се нанасят върху повърхността с четка или валяк. Изберете материал на битумна основа - това ще продължи дълго време.

И не забравяйте да организирате вентилация. За бетонните подове е по-добре да използвате естествена вентилация на самата баня. Тя се отваря след края на процедурите в банята, като по този начин ерозира влажния въздух.

Често задавани въпроси

Изграждане на вана

Руска баня в борова гора

Как мога да обработвам подове? Специалистите не ги съветват да рисуват, защото дъските трябва задължително да дишат. Освен това, под въздействието на високи температури и влажност, от тях ще се отделят токсични вещества.

Каква е височината на пода? Разстоянието от земята до дъската трябва да бъде в диапазона от 30-40 сантиметра, докато дебелината на дъската е избрана от 25-35 милиметра.

Има ли разлики в структурата на пода в руска баня от останалите? Не трябва да има разлика - пода е пода, независимо дали е руска или някаква друга баня. Единственото нещо, което традиционно подовете в руската баня трябва да са земни. Ако искате да имате такива, след това задълбочете почвата, премахнете мекия слой, напълнете фундаментната яма със смес от пясък и чакъл, изсипете всичко и легнете върху дъното на плота с малки празнини. Той ще бъде поток от дървен под в руски стил.

Какъв вид замазка се използва най-добре в банята? Понастоящем готовите сухи смеси се продават в магазини, които в процеса на работа се смесват с вода в определено съотношение и инструкцията за смесване винаги е на опаковката. Някои хора предпочитат да направят решение със собствените си ръце, съставяйки различни съставки. Но това е по-трудно и точността в пропорциите не винаги може да бъде поддържана, което ще повлияе на качеството.

Как правилно да се организира мивката? Споменахме по-горе как може да се направи това. Важно е тук конкретната основа да има отклонение към събирателния резервоар. Тук, на стената, е инсталирана канализационна тръба, която ще свърже събирателната фуния с дренажния капацитет. Основното е, че цялата тази структура е херметична.

Заключение по темата

Надяваме се, че отговорихме на въпроса как да подготвим пода в банята. Бяхте в състояние да се уверите, че не е толкова лесно да го направите сами, защото ще трябва да прекарате много различни строителни процеси. Но ако всичко се вземе под внимание и правилно се подбират необходимите материали, както и стриктно се придържат към етапите на технологията, тогава всичко ще се случи непременно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Планиране на обекта с къща и саунаПланиране на обекта с къща и сауна
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Заслужава ли си къщата от лъча да поръча или да изгради най-много отговори на въпросиЗаслужава ли си къщата от лъча да поръча или да изгради най-много отговори на въпроси
Как да инсталирате вана с чугун със собствените си ръцеКак да инсталирате вана с чугун със собствените си ръце
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
От какъв материал да се построи баняОт какъв материал да се построи баня
Проектиране на баня в къщаПроектиране на баня в къща
Изграждане на вилите важни нюансиИзграждане на вилите важни нюанси
» » Ние се занимаваме със самостоятелно изграждане на подова настилка във вана
© 2021 BggeHat.com