Плочка за кухня на пода

Правилно подбраните кухненски плочки на пода става важен елемент от дизайна на стаята. Тъй като повечето от нас са свикнали да прекарват доста време в кухнята, тук е особено удоволствие да се чувстваме комфортно.

Какво точно ще бъде подът във вашата кухня, до голяма степен се определя от общия стил на интериора. Трябва обаче да се има предвид, че използваният материал трябва да има няколко важни свойства:

  • устойчивост на износване и случайни надрасквания,
  • устойчивост на влага и мазнини,
  • простота на почистване и почистване,
  • естетичен външен вид,
  • екологична безопасност,
  • простота на полагане и монтаж.

Когато пространството позволява, кухнята може да бъде разделена на две функционални зони. В същите порцеланови плочки или плочки изложени на пода само в работната площ на кухнята, защото тук е по-мръсна. И в трапезарията можете да използвате ламинат, паркет или дори естествено дърво.

Решения за проектиране на плочки

Дървеният под, разбира се, изглежда уважаван, но той непрекъснато се нуждае от грижи и почистване. Ето защо, плочките на дъното на кухнята под дървото ще бъдат приемлив заместител на по-скъпото естествено дърво. Плочки от керамика или линолеум с имитация на дървена текстура са много подобни на истински паркет. Но керамиката е много по-силна от дървото, не потъмнява през годините и не абсорбира влагата.

Модерните строителни технологии ви позволяват лесно да подредите подовата настилка на кухнята. В този случай трябва да изберете покритие, което да не се деформира поради температурни разлики. Също така, не трябва да изпуска неприятни миризми и вредни летливи вещества при нагряване. Ето защо, линолеум, с всички негови лекота на използване, не е много подходящ за покриване на отопляем под. Докато керамичните плочки остават стабилни при тези условия и са в състояние да пренасят комфорт на краката ни.

Определете избора на покритие за кухненския под и неговият модел трябва да е все още в разработването на проекта за реконструкция на интериора. Трябва да имате предвид характеристиките на цветовата гама, оцветяването на мебели и вида осветление. Здрав и красиви плочки за кухнята на пода (как да се избират това ще накара проектанта) не трябва да бъде само утилитарни предмети, но също така и да се моля естетичен вид.

Сред най-често използваните подови материали в кухнята, плочките и модерният линолеум - плочки от PVC - остават лидерите.

Стара керамика в нова хипостазия

Добре доказани довършителни материали - плочки за кухни на пода - в нашето време е още по-спешно. Новите типове керамика за пода отговарят на вкусовете на потребителите от всякакъв ранг. Той идеално имитира повърхността на всички видове материали, техния модел и Плочка "за кухнята на престилката: съвети как да избирате и да не губите">фактура.

Например: мрамор или гранит, дърво или корк, дори метал и други материали. Разнообразието от цветове и шарки на плочките позволява, ако желаете, да се създават на пода сложни орнаменти.

Неговата положителна качества керамика за подовата печалба се дължи на забележителните естествени свойства на естествената глина и технологията на нейната обработка. За разлика от други довършителни материали, той има:

  • изключителна твърдост,
  • абсолютна хигиена,
  • устойчив на всички перилни препарати.

Повишените изисквания за подовете на кухнята се обясняват с функционалните особености на тази стая. Тук плочката трябва непременно да има висока степен на здравина и устойчивост на износване. Класификацията на керамичния продукт се основава на резултатите от тестовете за якост и абразия. Класът на износване е посочен на опаковката. За използването на керамични плочки в кухнята, най-предпочитани са 3 или 4 от 5-те съществуващи класа. В допълнение към индикаторите за твърдост плочките на пода в кухнята трябва да бъдат безопасни и да предотвратят подхлъзване. По-добре е, ако има груба повърхност, но не и лъскава. Керамика с това качество ще запази пода дълго време в отлично състояние.

Плочките за пода трябва не само да отговарят на санитарните стандарти, но и хармонично да се смесват в цвят с останалата част от интериора. Трябва да се помни, че най-лекият фон ще бъде видим най-малкото замърсяване. На тъмните повърхности чиповете и пукнатините са по-видни.

Твърдостта на подовата плочка понякога се счита за нейните недостатъци, тъй като паднало стъкло или керамични изделия със сигурност ще се счупи. Но самата плочка също може да се раздели, ако пуснете много тежък предмет върху нея. И все пак, керамичните плочки остават изключително изискан тип подови настилки за кухненския под.

PVC плочки

В действителност, плочки в кухнята на пода на PVC - това е същият линолеум, само не един парче, но нарязани на правоъгълници от стандартни размери. Предимствата на такива настилки могат да се нарекат с ниска цена в сравнение с плочките и лекота на монтаж в сравнение с листови линолеум.

Като завършващ материал PVC плочките са изработени от няколко различни слоя. Тази структура го прави достатъчно твърда и в същото време пластична.

  1. Долният слой е изработен от фибростъкло или материали със съдържание на поливинилхлорид. Отлично качество осигурява долен слой на основата на естествен линолеум. Повърхността на този слой е зачервена за силна адхезия с стикер.
  2. Средният слой осигурява цялата гама от различни модели, защото е направен от цветна PVC. Той имитира всички по-скъпи материали за довършителни работи, точно повтаряйки тяхната текстура.
  3. Горният слой е направен от еластичен прозрачен материал, дълготрайността на покритието зависи от него. Това полиуретаново покритие добавя стабилност към всякакви неблагоприятни ефекти.


Производството на такъв завършващ материал се извършва под високо налягане, което гарантира, че е изключително издръжлив. Подовата настилка не се счупва, дори когато върху нея падат тежки предмети. Този материал може лесно да бъде изрязан с нож върху фигури от всякаква форма и да се разпространи от тях истинска мозайка.

Заедно с редица несъмнени предимства, PVC плочки също имат недостатъци:

  • могат да излъчват неприятни миризми,
  • може да се деформира от топлина,
  • подложени на случайни удари на остри предмети,
  • върху нея има вдлъбнатини от краката на мебелите,
  • Трудно е да се отстранят сухите петна от повърхността му.

Начини за полагане на покрития от керемиди

За устройството на надежден и естетически атрактивен под, не е необходимо да се кани екип от професионалисти вкъщи. В прости случаи, поставянето на плочки в кухнята на пода се извършва лесно по своему. Необходимо е само да се спазват технологичните изисквания и реда на работа.

  • Повърхността на основата преди полагане на който и да е вид покритие трябва да бъде чиста и абсолютно плоска.
  • При инсталиране на топъл под, всички негови елементи трябва да бъдат предварително опаковани, а горната част е изработена от замазка.
  • В дървена къща, освен това, ще е необходимо да се направи хидроизолация на мазето.
  • Ще бъде необходимо да извадите всички цокли от подовете и страничните рамки на вратите.
  • Помислете предварително оформлението на плочката, за да създадете чертеж

Полагане на керамични плочки

Получените проблеми с чиповете и пукнатините в керамичните плочки се дължат на нарушение на технологията на неговото полагане. Уменията се формират, ако плочката не докосва земята с цялата долна повърхност, а само със средната си част. След това около краищата има кухини, а при натискане на такива места керемидата е напукана.

За самополагане върху плочките ще са необходими материали и инструменти:

  • Начини за полагане на покрития от керемидиспециално лепило или хоросан,
  • режещо устройство, 
  • ниво на вода или лазер,
  • молив и дълъг владетел,
  • въжета за водачи,
  • кръстове за разделяне на плочки,
  • пълнител за пълнене на фуги.

Първо, трябва да подготвите лепилото или циментовата каша съгласно инструкциите. След това използвайте шпатула, за да нанесете завършената смес на площ от около 1 кв. М. m. Трябва да тръгнете от една от стените, ако е необходимо, направете маркер с канап.

Плочките трябва да бъдат поставени в разтвор с лек натиск. Между съседните плочки поставете разделителите и нивелирайте нивото. Ако е необходимо, можете да поставите керемидата с гумен чук. Но не е по-безопасно да почукате върху самата плочка, но над дървените релси, поставени на върха.

След като лепилото се изсуши, кръстосването трябва да се премахне, а преплетените шевове да се напълнят със специален замазка или цимент.

Видеоклип на минутата: Полагане на пода с PVC плочка


Павиране на PVC плочки

Не се нуждае от специален субстрат, той може да бъде залепен директно към основата. Приемливо е да се използва PVA лепило или друго подходящо лепило за плочки. От всички инструменти се изисква само издигната шпатула, гумена ролка, гумен чук, остри ножици или ножици.

  • Подравнете повърхността на пода, покрийте с грунд и изсушете.
  • Нанесете лепилото на пода с шпатула, след това върху плочката и го натиснете на пода.
  • Прикрепете първите плочки за местоположение. Те ще определят посоката на осите на декоративния състав.
  • След като "маяка" поставете всички останали.

Ако имате нужда да изрежете големи квадратчета на фрагменти, можете да използвате сешоар. При подгряване с горещ въздух процесът на рязане се ускорява значително. В края на работата премахнете излишното лепило и оставяйте пода да изсъхне.

Разнообразие от дизайнерски решения

Красивият дизайн на кухнята стана достъпен дори и без участието на специалист с художествен вкус. В края на краищата, керамичните плочки за кухни на пода (снимките могат да се видят в каталози) се продават като част от готови колекции. Покритията за стени и подове се избират в определени цветови комбинации. В тон с тях се предлагат первази, джанти, ъгли и други аксесоари. След като се запознаете с снимки на кухни с подова настилка от теракота, е много по-лесно да изберете варианта, който ви харесва.

И все пак не е лоша идея да се разберат общите принципи на вътрешното планиране. Трябва да знаете, че подът, изложен на плочките, е в състояние да визуално променя пространството. Колкото по-голяма е площта на помещението, толкова по-големи могат да бъдат подовите елементи. Плочките с ярки цветове с големи рисунки изглеждат впечатляващи.

Подовите плочки в малка кухня, напротив, е по-добре да изберете едноцветно, светло, без големи експресивни рисунки. Освен това, плочките трябва да бъдат "коригирани" според чертежа, което може да усложни процеса на полагане. Също така нежелателно и полагане "ромб" в малките стаи.

Но интериорът ще изглежда по-интересно, ако кухнята плочки за пода с модел създава наистина декоративна равнина. То може да бъде повтарящ се геометричен мотив, модел или украшение. Атрактивни са рисунките със специален ефект от комбиниране на различни цветове и текстури. Характеристиките на декора се вземат предвид при функционалното зониране на помещението. Например, областта на композицията, заобиколена от орнаменти, разпределя място за маса за хранене в центъра на кухнята.

Появата на равнината, по която вървим с краката си, може да бъде безкрайно разнообразна. Според неговите оперативни и цветови параметри, плочките за кухненския под се отличават с огромен брой сортове. Необходимо е предварително да се определи стилът на бъдещия интериор и съответно да се избере лицевата покривка за пода. Красивите и надеждни подови плочки ще превърнат вашата кухня в ъгъл на небесния комфорт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои подове в кухнята са по-добриКои подове в кухнята са по-добри
Кой етаж е по-добър в кухнятаКой етаж е по-добър в кухнята
Избор на пода за кухненските опции и техните функцииИзбор на пода за кухненските опции и техните функции
Какъв вид етаж прави в дизайна на кухнята опцииКакъв вид етаж прави в дизайна на кухнята опции
Какво трябва да бъде модерната кухняКакво трябва да бъде модерната кухня
Красив дизайн на тавани в кухнятаКрасив дизайн на тавани в кухнята
Плочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимкаПлочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимка
Престилката за кухнята е различнаПрестилката за кухнята е различна
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Мозайка за кухнята, която може да завърши в кухнята?Мозайка за кухнята, която може да завърши в кухнята?
» » Плочка за кухня на пода
© 2021 BggeHat.com