Полагане на линолеум на бетонен под стъпка по стъпка инструкция на работата

Полагане на линолеум върху бетонен под

Когато има въпрос за избор на подови настилки за подови настилки във вашия дом, много потребители се опитват да намерят нещо, което лесно може да бъде положено със собствените си ръце. За тези материали може да се припише линолеум. Но с очевидната простота на инсталационния процес, поставяне на линолеум върху бетонен под, а това ще бъде тема на разговора в тази статия, има няколко нюанса. Те трябва да обърнат специално внимание, тъй като това ще определи качеството на финала и нейната по-продължителна работа. С какво се препоръчва да започнете? Разбира се, с избор.

Подобно на всички материали за подови настилки, линолеумът е разделен на класове, които се различават помежду си по отношение на износоустойчивостта. Колкото по-висок е класът, толкова по-скъп е той, но индексът на износване е по-висок. Така че, по-дълъг живот. Но има ли смисъл да се използва линолеум от висок клас във всички стаи? Най-вероятно не. Ако присъствието в стаята не е толкова високо, тогава можете да поставите по-евтино подово покритие. Но, например, в коридора или коридора е по-добре да използвате линолеум по-висок клас.

Но обратно към основния въпрос - как да се положи линолеум върху бетонен под? В момента има три основни опции за полагане:

  1. Ако помещението има малка площ, то материалът може просто да се постави на пода и да се фиксира с цокли. Важно е, че подовата настилка лежи гладко - без вълни и гънки.
  2. Закрепване със специална самозалепваща се лента. Това е обикновена двустранна самозалепваща лента. Подобен метод е приложим и в малки помещения, въпреки че опитни майстори го прилагат и за покриване на доста големи площи.
  3. Използвайте за фиксиране на специални маски и лепила. Това е труден вариант на полагане, но не е толкова трудно да откажете да го направите сами.

Има и друг метод на стария дядо, където пирони или винтове се използват като скрепителни елементи. Помислете си, че няма смисъл, защото този метод е потънал през лятото. По-добре да обсъдим технологията за инсталиране на линолеум върху бетонния под. И да започнем нашия анализ с подготвителната работа.

Подготовка на бетонен под

Ако сте започнали ремонт в собствената си къща и сте решили да смените подовата настилка, първо трябва да се отървете от стария под. Елиминирайте го напълно и стигнете до бетонната основа. Не забравяйте да прецените в какво състояние е, дали има някакви дефекти и разлики. По принцип потърсете недостатъци в сексуалната повърхност. Ако се намери, тогава ние трябва да се отървем от тях. Как?

Най-лесният вариант е да попълните замазката. Тя не трябва да е дебела, въпреки че всичко ще зависи от разликата в равнината на пода. И колкото по-голям е спадът, толкова по-дебел е замазката, толкова по-големи са финансовите и трудови разходи. Но не може да се направи нищо по въпроса - земята трябва да бъде напълно равномерна.

Една малка разлика в размера на два милиметра е приемлива, но само ако използвате линолеум със субстрат, прилепнал към нея. Под евтин материал е по-добре да направим думата абсолютно равен. Някои експерти твърдят, че старото покритие може и не почиства, ако не е дефектно и отговаря на изискванията за плоскост и здравина на пода. Вие, като неопитни майстори на дома, не съветвайте това.

Но ако внезапно старото покритие не се отклонява от бетонната основа, не се опитвайте да го премахнете - това ще ви отнеме огромно количество време и нерви. Можете спокойно да излеете горната част на замазката, която ще се превърне в солидна основа за балатум.

Какво трябва да обърнете внимание

Подготовка на субстрата

Подови настилки за линолеум

Има няколко позиции относно подготвителния процес. И те трябва да се извършват стриктно:

  • Ако се излива обикновената циментова замазка, след края на процеса е необходимо да изчакате около четири седмици, така че основата да е добре изсушена и да придобие своята реколта.
  • Ако самоизравняващите се течни подове се изсипват в замазката, след това завършващият материал може да се монтира след посоченото на опаковката им време.
  • Линолеумът задължително в рамките на няколко дни се въвежда в стаята, където ще бъде положена. Това се прави, за да се адаптира материалът, така че да се постигне необходимата температура и влажност. Поставете ролка от линолеум вертикално.
  • Влажността в помещението не трябва да надвишава 60 и температурата не трябва да е под + 18C.
  • Когато подложката е готова за употреба, ролката се търкаля над повърхността на пода и в това състояние трябва да легне за известно време, за да изправи гънките. Ако това не се случи, върнете материала обратно в магазина. Това е гаранция, че никога няма да се изправи и винаги ще има бръчки и вълни, които по-късно ще причинят пукнатини.
  • Опитайте се да не създавате чернови ако изберете третия начин за полагане с помощта на лепилни съединения.

Начини за полагане на линолеум

Нека да започнем с първата опция, която трябва да се припише на категорията "временно съхранение - т.е. не за дълго". Защо точно и по никакъв друг начин? Факт е, че линолеумът е еластичен и много гъвкав материал. Ако тя не е добре фиксирана, тогава под влиянието на влага и температурни капки, тя ще започне да променя параметрите си на размерите, след това ще се свие, а след това ще се разшири. И това ще се отрази отрицателно на неговото качествено състояние - постепенно ще се образуват гънки. Но ако материалът е подреден в една лента в малка широчина на помещението, первазите ще бъдат ключалки, които ще го държат добре.

Самият процес е съвсем прост. Необходимо е ролката да се разпространи по дължината и да се изреже с малка дължина до 10 сантиметра. След това го изправете, като използвате ролка, и от единия край, за да монтирате основата, като ги фиксирате с пирони или самонарезни винтове. Предварително пробийте дупки в бетонния под и вкарайте дървените тапи в тях. След това трябва да се простирате, да инсталирате цокъла от другата страна и да ги оправите. Както можете да видите, не е толкова трудно да поставите линолеум върху бетонен под по този начин.

Складиране със залепваща лента

Свързване на пода

Закрепване на ръбовете на линолеума



Обикновено този метод се използва в малки стаи с нисък трафик. За това се оформя двустранна самозалепваща се лента около периметъра на помещението и в местата, където ще се присъединят две ленти на ролката. Но имайте предвид, че горният защитен филм не трябва да се отстранява, преди да започне процеса на закрепване. И още нещо, което се отнася до качеството на процеса, който се провежда. Цялата повърхност на пода трябва да се почиства от прах и мръсотия. Ако са оставени, те ще повлияят на качественото свързване на фолиото към основата на пода.

Така че филмът е фиксиран и линолеумът е разгънат. Сега трябва да го настроите на пода. Когато всичко е оформено точно по размер, можете да премахнете защитното фолио и да натиснете ръбовете на линолеума. Направете това стъпка по стъпка - от ръба на стената до ставите на лентите. Съответно, постепенно премахнете защитните филми, но не всички наведнъж.

Има в този метод и друга опция, обратното на горното. В този случай, първо трябва да се коригира линолеум от големината на помещението, а след това постави на ръба на самозалепващата се лента, и едва след това приложете материала за бетонни фундаменти, след премахване на защитното фолио. Но ние препоръчваме първата опция, която е много по-проста.

Полагане с лепила

Така че продължаваме да разглеждаме въпроса как да полагаме линолеум на конкретен под. Методът, при който се използва лепилото, е най-трудно. Но можете да го решите сами, ако следвате нашите препоръки.

Този процес започва с една и съща операция - поставянето на лентите и изрязването им в зависимост от размера на стаята с дебелина 10 сантиметра. Помислете за това с примера на една лента от материал. Преди всичко, подгответе лепило, валяк, остър конструктивен нож, правило или метален ръгер, четка или друг валяк за нанасяне на лепило. Процесът започва с полагането на материала и привеждането му в съответствие. Сега ръбът на лентата, която се намира близо до стената, е необходимо да се огъне и да се прегъне по дължината на лентата наполовина. Преди да отворите участък от бетонна основа.

Специално лепило за линолеум

Нанасяне на лепило

Завършете лепилото с четка или валяк, равномерно нанесени върху повърхността на пода. Дайте 10-15 минути, така че разтворът на лепилото да е малко сух, след това поставете линолеума на място. Натиснете плътно, след това вземете чиста ролка и завъртете цялата повърхност с лек натиск, без да оставите място без да се търкаляте. Имайте предвид, че част от лепилото може да излезе от под ръбовете - незабавно го извадете с кърпа и парцали. Ако се появи на предната страна на финала, винаги ще има петно, което не може да се измие. Сега трябва да лепи второто полувреме. Тази операция се извършва с една и съща технология без никакви промени или допълнения.

Трябва да се отбележи една точка, която се отнася до лекотата на демонтиране на материала в бъдеще, ако е необходимо да се промени подовото покритие. За тази цел лепилото не се нанася върху цялата площ на пода, а само по периметъра на завършващия материал. Разбира се, този метод е много по-лесен и по-евтин, но тук трябва внимателно да поставите линолеума на повърхността и да я издърпате.

Как да поправите две ленти линолеум

Е, ако стаята, в която е положена линолеума, е малка и материалът може да бъде поставен в една лента без фуги. И ако стаята е огромна, тогава ще трябва само да заварявате ставите. Какво е това и как се случва всичко това? Отново се връщаме към въпроса как да полагаме правилно линолеума.

За начало има два начина за заваряване - студено и горещо. Студеното заваряване е свързването на ръбовете на две ленти с помощта на различни марки лепило. Днес се използват два вида лепило - "А" и "С". Лепилото "А" се използва само с лента, защото има по-течна консистенция. На първо място, върху фугата се поставя адхезивна лента, след което се разрязва и се излива в разрез с тънък слой лепило. След последното сушене можете да отстраните самозалепващата лента. Лепило "C" се използва без лента за идентична технология.

Горещото заваряване е много по-трудно. Как да стимулираме линолеума със собствените си ръце? Не е възможно да направите това сами поради простата причина, че при тази операция ще ви е необходима специална машина за заваряване и аксесоари. И уменията за работа с това устройство ще бъдат излишни. Но все пак смятайте този метод за информация.

Шевовете трябва да са здрави

Сладък шев

За да го направите, ще ви е необходим специален полимерен кабел, който ще се превърне в крепеж за две ивици линолеум. Той се вкарва в заваръчната машина, която се загрява до + 350 ° С. Устройството е разположено на колела, така че е много лесно да се движите на пода. Първо го инсталирайте на кръстовището близо до стената, поставете кабела и изчакайте, докато достигне желаната температура. Вие веднага ще определите това, защото полимерът ще започне да капе. И това означава, че е време да преместите инструмента. Преместете го бавно, така че полимерът да изпълва равномерно ставата. По този начин поставете устройството в средата на стаята.

Докато полимерът не се охлади, горната му част, изпъкнала над повърхността на линолеума, трябва да бъде отрязана. За това се използва специален нож със сърповидна форма, който се доставя с машина за заваряване. Сега преместете уреда на противоположната страна и проверете процеса, използвайки същата технология.

Моля, обърнете внимание! В средата на стаята двете полимерни ленти трябва да се припокриват един с друг.

Заключение по темата

Както можете да видите, полагането на балатум върху бетонен под не е много трудно. Но ако сте решили да проведете този процес сам, просто трябва да вземете под внимание всички нюанси на извършените операции. На тях зависи качеството и дългосрочното функциониране на този под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
За видовете линолеум и опаковането муЗа видовете линолеум и опаковането му
» » Полагане на линолеум на бетонен под стъпка по стъпка инструкция на работата
© 2021 BggeHat.com