Пълнеж за плочки как да избирате?

При извършване на довършителни работи с плочки, голямо значение се отделя на избора на специален състав, необходим за декорирането на шевовете между продуктите за облицоване. Ако бъде избрана компетентно, новата повърхност ще бъде максимално практична и издръжлива. И най-важното - тя ще изглежда напълно завършена и красива.

Защо се нуждая от фугиране и какво е това?

Дори най-доброто качество на облицовката на плочките, направено от професионалисти, ще се окаже несъвършено, ако керемите не са затворени в последния етап от довършителните работи. Такива кухини в зоните на фугата на облицовъчните продукти намаляват експлоатационния живот на последните. Чрез шевовете под плочката прониква прах, влага и отломки. Ефективна бариера за такова замърсяване е фугиращата смес за плочки, често наричана фуга. Той изпълнява не само защитни, но и редица други функции:

  1. 1. Тя позволява да се образува повърхност, която е безупречна в декоративния план.
  2. 2. Маскирайте неравномерни стави, чипове, други дефекти.
  3. 3. Той дава възможност да се даде на интериора богатство и специална изразителност.

Пълнител за плочки - как да изберем?

Изборът на фуга не е лесен въпрос. Сега има огромно количество фуги. Те се различават един от друг в състава. Фуранът може да бъде фуран, силикат, епоксид, латекс, цимент, алабастър. Всеки от тези композиции има своите особености и сфери на приложение. Furan Fugue е черна фугираща смес. В ежедневието се използва рядко. Смесите на фуран се характеризират с уникална висока устойчивост на химически атаки. Поради това те често се използват за довършителни повърхности в промишлени съоръжения.

Силикатната фуга се прави на базата на течно стъкло. Визуално изглежда като безцветна маса. Често добавя искри и оцветяващи пигменти, което ви позволява да създавате необичайни дизайни за декориране на повърхности. Силикатни смеси се препоръчват за запечатване на чисти и равномерни фуги. Много често те се използват при полагане на мозайка.

Алабастърните съединения се създават на основата на алабастър (бял), в който се добавя определено количество вода. Резултатът е много мека и пластична смес. След втвърдяване се втвърдява. Но много експерти не съветват да работите с такава фуга. Те вярват, че силата на алабастърния материал не е достатъчно висока. Фугата бързо губи защитния си потенциал и трябва периодично да се актуализира.

Занаятчиите в повечето случаи използват епоксидни и циментови фуги. Можете да работите с тях, без да имате специални умения. След това ще опишем подробно тези композиции, подчертавайки техните плюсове и минуси.

Цимент и епоксидни композиции - заслужена популярност

Фугите на базата на цимент и пясък са класически смеси. С тяхна помощ всеки магистър ще бъде в състояние да извърши шевове в кратък срок. За производството на такива състави се използва фино смлян цимент. Понякога PVA-лепило се добавя към циментовите пясъчни смеси. Той укрепва композицията. Конвенционалните циментови смеси днес заменят с по-модерни китове и състави - латекс, в което допълнително въведени специални компоненти (полимери), увеличаване на съпротивлението на вода и издръжливост варов разтвор. Съгласно последователността описаните фуги наподобяват обичайните замазки. Лесно се поставя в шевовете, без никакви проблеми, разпределени върху тях.

Пълнител за плочки - как да изберем?

Циментовите фуги са разделени на два вида. Първите се използват изключително за широки фуги (повече от 5 мм), последните - само за тесни (до 5 мм). Те се продават под формата на:

  • сух прах (опакован в чували или торби от плътна хартия);
  • готови за употреба мастик (пластмасови контейнери).

Сухите състави трябва да се разреждат с латекс или вода в препоръчаните от производителя обеми. Завършените маски не изискват допълнителна подготовка. Вторият вариант изглежда по-за предпочитане. Но тук трябва да се има предвид, че готовите смеси трябва да се използват напълно след отваряне на пластмасовия контейнер. Ако оставяте малко количество "за по-късно", то просто ще изсъхне и ще стане неподходящо за употреба. Сухите формулировки са лишени от такъв недостатък. Те могат да се съхраняват за дълго време, като се разрежда необходимото количество от сместа според нуждите. Поради тази причина, сухата фуга се придобива, когато обемът на плочките е малък.

Основни характеристики варов разтвор на циментова основа - разумна цена, голям избор от цветове, лекотата и удобството на собствения си изработка, добра здравина, гъвкавост (подходящ за всяка плочка инсталирани в помещенията на различни цели). Недостатъци на състава - се страхуват от влага и домакински химикали (са разрушени под неговото влияние), бързо се замърсяват. Алтернатива на циментовите състави е епоксидна фугираща смес. Той е изработен от смоли, кварцов пясък и модифициращи компоненти. Перфектно защитава шевовете от влага, характеризира се с високи якостни характеристики. Епоксидна тегло е абсолютно необходимо, ако плочките, подредени в кухненски плотове, престилки, частни сауни, бани и басейни.

Фугиращата смес, базирана на смоли, има вискозна консистенция. Това усложнява използването му.

За начинаещите майстори не е лесно да поставят вискозна фуга в шевовете. Процедурата ще бъде отнема много време, продължителна, изискваща определени умения и точност. Но резултатът от работата ще угоди на всеки усърден майстор. Ще получим дълготраен трайни шевове (не разбити за 40-50 години) с високо декоративни производителност, която ще бъде инертен да състави за чистене и химикали, устойчиви на замърсяване, напълно водоустойчив. Ние добавяме, че цената на епоксидна фугираща смес е значително по-скъпа от цимента.

Избираме цвета на фугата - нюансите са масови и ние ще ги разгледаме всички!



Изборът на фуги за човек, далеч от довършителните работи не е толкова просто. Ако не е правилно да изберете пълнеж за шев, дори и най-скъпата и елегантна плочка ще изглежда на стената или друга повърхност, която не е по най-добрия начин. Следващите препоръки могат да помогнат в този случай на самоук на керемиди:

  1. 1. Fugue и плочки от един тон дават на помещението единство и почтеност. В такива случаи интериорът на стаята до много естети може да изглежда малко монотонен и дори скучен.
  2. 2. Ако използваме керамична плочка, за да довършим банята или кухнята, създавайки панел по стените, трябва да използвате фуги и довършителни продукти със същия тон. Важно! Вземаме под внимание, че след изсъхването на фугите ще стане малко по-лек. Така че, избрахме фугата за няколко тона, по-тъмни от плочките.
  3. 3. Избираме с леко предпазливо лепило за пълнене на шевовете на тъмни плочки. Тази контрастираща декорация може да се извършва само с идеалното качество на плочката. Ако е счупен или е силно размазан поради продължителна употреба, е по-добре да не се използва лек разтвор, тъй като мастика ще подчертае дефектите на стените.
  4. 4. Ако декор на стаята е проектиран в една и съща цветова схема, не е желателно да се търкат шевовете с контрастираща фуга. С този дизайн е позволено да се избере мастика в сянка на мебели. Но дори това решение декоратори не са особено подкрепящи. И съветвайте да го използвате само ако имате наистина оригинални и скъпи мебели.
  5. 5. Контрастиращата фугираща смес е идеална за мозайка. Вярно е, че е трудно да се намери наистина интересен тон на фуга. Ако не сте сигурни в дизайнерските си умения, е по-добре да запечатате шевовете на мозайката със сиво неутрално съединение. Тогава появата на плочките няма да бъде развалена със сигурност.

Пълнител за плочки - как да изберем?

Ако няма специално желание да изберете внимателно фугиращия разтвор, като се съсредоточите върху съветите на професионалистите, не, използвайте бяла или безцветна фуга. Те се считат за универсални и подходящи за плочки от всякакъв цвят. Бялата мастика ви позволява да подчертаете всяка една плочка. А безцветен дава възможност за създаване на монолитни (визуални) стени. Бялата мистрия е оптимално подходяща за една и съща плочка. Но бежовата керемида се препоръчва да се украсяват със сметана или пясъчна фуга. Тази комбинация от нюанси се признава за класическа.

Сега традиционните комбинации от нюанси на фуга и плочки не са много популярни. Съвременните хора искат да създадат необичайни интериори, за да направят уникалния си дом. Затова самоизучаваните дизайнери спират избора на екстремни комбинации от керемиди и фуги. Най-популярните фуга днес са мастит-виолетово, оранжево, зелено, червено, синьо и черно. С помощта на такива съединения е лесно да се създаде уникален дизайн във всяка стая. В този случай, трябва да се помни, че завършването на ставите трябва да бъде в хармония с съществуващия интериор поне минимално. В противен случай, вместо стилната облицовка ще получим интригуващ декор, който ще ви отреже очите.

И накрая, да кажем няколко думи за черната маса за назъбване. Напоследък често се използва за запълване на фуги на плочки с бял цвят. Тази опция за контраст е много популярна и обичана от много дизайнери. Комбинацията от бели плочки и черна фуга дава на повърхността уникален вид. Полученият декор ни харесва с ясната си геометрия и чувство за дълбочина. Ако изберете тази конкретна опция за контраст, помислете за следното. Когато прилагате черна фуга, трябва да направите шевове с точно същата ширина и дебелина. Ако не изпълнявате това условие, резултатът от работата ще бъде далеч от вашите смели очаквания в дизайна.

Качествени мастила - ние ще се доверим на известни марки

Разплисквачки за керемиди се произвеждат от различни производители. Сред тях са световноизвестни марки и неизвестни компании. Производството на първия е винаги скъпо. Но цената на инжектирането на маркирани с течение на времето търговски марки напълно плаща за себе си. Експертите съветват да не се пестят пари и да се купуват фуги под висококачествени марки. Към тях се включва фугираща смес:

  • Ceresit;
  • Mapei;
  • Sopro.

Под марката Ceresit има цяла линия от различни пълнители - CE 40 Aquastatic, CE 33 Comfort, CE 43 Super Strong, CE 79 UltraPox. Накратко ги разгледайте. Aquastatic - фугираща смес с повишена еластичност и водоотблъскващи свойства. Има противогъбичен ефект, който се предлага в различни цветове (37 нюанса). Използва се за декорация на фуги с широчина до 10 мм. Подходящ за работа в душове, бани, кухни. Важни предимства Aquastatic - устойчивост на деформация, поддържане на първоначалния цвят за дълго време, гладка повърхност.

Пълнител за плочки - как да изберем?

Грундирането Comfort е подходящо за декориране на тесни (2-5 mm) шевове. Произвежда се в бял цвят и в 25 различни цвята. Подходящ за външна и вътрешна работа. Super Strong - мастика увеличава издръжливостта на замръзване и водата. Възможно е да се използва за шевове на подови керамични плочки, поставени на нагревателната подова система. Super Strong се предлага в 9 цвята. UltraPox е химически устойчив двукомпонентен състав (с втвърдител). Най-често се използва за мозаечна декорация. Всички fugues от Ceresit са екологични композиции.

Италианският пълнител за шев Mapei е състав, който бързо се втвърдява и втвърдява. Това ви позволява да намалите времето за работа с плочки. Mapei има противогъбична бариера (собствена технология BioBlock) и ефекта на отблъскването на влага (Drop Effect). Такава фугираща смес трябва да се нанесе върху повърхността възможно най-бързо. Времето за втвърдяване на сместа е 25 минути. Фуражът се продава в алуминиеви торбички от 2 и 5 кг, както и в торбички (23 кг).

Fopi Sopro се предлагат в две различни версии - Glaze и Sapphire. Първата композиция е за професионалисти. Втвърдява се в рамките на 15-20 минути. Работникът може да няма време да го използва. Серията Sapphire е традиционна фугираща смес върху циментова основа, която има отлична водоотблъсквателна и противогъбична способност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изтриете шевовете на плочките?Как да изтриете шевовете на плочките?
Полагане на первази, плочки в банятаПолагане на первази, плочки в банята
Как да поставите плочката на подаКак да поставите плочката на пода
Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?Епоксидно фугиране как да се използва за стени и подове?
Как да се пекат печкаКак да се пекат печка
Кои фугите да изберете за личен опит за подови плочкиКои фугите да изберете за личен опит за подови плочки
Какво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съветиКакво да измиете керемидата от фугиращия разтвор след ремонт Практически съвети
Как да отстраните фугите от реактивите на плочките и импровизираните материалиКак да отстраните фугите от реактивите на плочките и импровизираните материали
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
» » Пълнеж за плочки как да избирате?
© 2021 BggeHat.com