Ремонт на подове в сталинка

"Сталинк" се отнася до жилищни сгради, построени в СССР до началото на 60-те години на миналия век. Отличителни черти на жилището "Сталин":

  • високи тавани;
  • големи прозорци;
  • просторни стаи;
  • дървени подове между етажите (в повечето сгради);
  • дървени подове.
Ремонт на подове в сталинка

Ремонт на подове в сталинка

Темата на нашата статия е ремонт на етажа. Но първо какви видове пол съществуват.

Видове подове

Всъщност видовете подови настилки, които могат да се появят в сталинка, са само три:

  • подове с покритие от изкуствени материали. Може да се използва линолеум, ламинат и други подобни;
  • паркет, парче, типово оформяне, панел-

    Паркет парче във вътрешността на сталин

    Паркет парче във вътрешността на сталин

  • дъска за пансион. Може да се монтира от подовата релса, но обикновено се изработва от оребрена плоскости.

    дюшеме

    дюшеме

Най-често срещаният тип етажи в сталинистките сгради е дървеният под. По-долу ще говорим за тази форма.

Екстракт от SNiP 3.04.01-87 "ИЗОЛАЦИОННИ И ДОЗИРОВКИ"

SNiP 3.04.01-87

Подреждане на подове и материали

В Русия, когато се строят къщи, се използва само мека дървесина. За устройството на подовете се изисква:

  • дъска с дебелина не по-малка от 40 mm-

    Дъбови дъски

    Дъбови дъски

  • sex rail. Това е нарязана нарязана листова купчина. От едната страна има жлеб. От друга страна, той е непрекъснат дюбел с пълна дължина, дебелината на летвата не е по-малка от 40 mm-
    Подложка за под

    Подложка за под

    Изчисляване на броя на плочките

    Изчисляване на броя на плочките

  • закъсняват. Тази лента се измерва с 5 на 5 или 5 на 7 см.

    Регулируемо закъснение. комплект

    Регулируемо закъснение. комплект

Като хидроизолация не се използват изкуствени материали, като например линолеум. Ако такава изолация е покрита с дървен под, тя бързо ще изгние. Като хидроизолация, изолация, уплътнител, глина и други подобни материали могат да се използват до добре изсушена земя.

Разширена глина за дървен под

Разширена глина за дървен под

Основата в устройството на подовете играе декоративна функция. В допълнение, той скрива пролуката между пода и стените. Основата може да бъде дървена и пластмасова. Дървеният плинт е причудлив, бързо се влошава, лесно се счупва. Следователно не е подходящ за монтаж и употреба. Пластмасовите первази, напротив, са трайни, лесни за маневриране, дълготрайни, бързо инсталирани и лесни за отстраняване. Не изисква боядисване.

Капачки дървени

Капачки дървени

Пластмасова перваза

Пластмасова перваза

Всички материали от дърво, от които се нуждаем за ремонт, трябва да бъдат добре изсушени и обработени с противопожарни средства и средства за предотвратяване на гниене, появата на плесени и гъбички. Ако купувате дървен материал в специализирани магазини, тогава в този случай те вече ще бъдат изсушени и обработени. В противен случай трябва сами да обработите материала. Не е възможно да се използва дървен материал, а не антисептичен, т.е. не се обработва по гореспоменатите начини при изграждане на подове и във всякакви други конструкции. Изсушете дървото при температура най-малко 10 градуса по Целзий. Инструментите за обработка са налични в търговията на дребно. Между другото, не е трудно да ги приготвите сами. Рецепти могат да бъдат намерени или в интернет, или в специална литература.

Антисептик за универсалната дървесина

Антисептик за универсалната дървесина

Дървените подове обикновено се монтират по следния начин: дърветата се поставят в помещението, перпендикулярно на дългите празни стени. На тях покрай сляпата стена от входа към прозореца се разстила дъска и го закрепва със закъснения.

Схемата на устройството на дървен под

Схемата на устройството на дървен под

Това е най-често срещаното и просто устройство на дървените подове. Има още един тип подово устройство с използване на междинния, така наречен груб под. Забавянията в този случай прилягат както по протежение на стените, така и по стените, образуващи клетките, съединени с аспекти. На дъното се полага дъска или шперплат. Тя ще служи като основа за основния етаж. Такова устройство се използва главно при полагане на паркет или изкуствени материали, ламинат, линолеум и др. Изкуствената изолация в сталинистки апартаменти не се използва. Клейдит или подобен материал е погребан между закъсненията и е гъсто опакован.

Разположение на изоставането

Разположение на изоставането

Видове ремонт

Ремонтът на подовете може да бъде разделен на три типа:

  • малки, запечатване на пукнатини, пукнатини, чипове. Възможна подмяна на плинт;
  • средна, подмяна на разрушените части на пода, подови дъски, гниещи трупи;
  • капитал, замяна на значителна част от пода или пълна подмяна на цялата настилка.

Независимо от ремонтите, които не разполагаме, тя винаги се състои от три основни части: подготовка, основни, ремонтни работи, почистване след ремонт.

Ремонт на пода със собствените си ръце

Ремонт на пода със собствените си ръце

Подготовката е в нашия случай:

  • инспекция на половете, идентификация на дефектите;
  • изчисляване на обемите на работа,
  • доставка на материали, подготовка на оценки на разходите;

Основните работи са действия за отстраняване на идентифицираните дефекти, извършени в определена последователност.

Почистването включва почистване на пода от останалите боклуци след извършената работа, измиване на пода.

Незначителни ремонти

Този етаж изисква най-малко дребни ремонти

Този етаж изисква най-малко дребни ремонти

Този вид ремонт се изпълнява, когато подовете са все още силни, не се огъват, не кървят, не ходят под краката им, но вече се появяват пукнатини, драскотини, чипове. Дървото се набива и между плочките се виждат надлъжни процепи. Този грях всеки апартамент, включително тип Сталин, където много години не са актуализирани етажи.

Какво трябва да направим в този случай? На първо място ще разгледаме целия етаж. Забележете къде има видими повреди. След това трябва да премахнете боята в местата, където са се появили. Позволете ми да ви дам един съвет в този момент. Отстранете всички бои от пода. Под старата боя вероятно ще намерите повече щети на дъските. Освен това със сигурност няма да има разлика между плочките за пода. И още едно внимание. Много е трудно да рисувате обновените места след това, така че новият слой да съвпадне със стария.

Премахване на старата боя със шпатула и изграждане на сешоар

Премахване на старата боя със шпатула и изграждане на сешоар

Боята може да се отстрани с рязко заострена шпатула или шевна машина. Просто трябва да навлажнете ноктите или винтовете в дъските. В противен случай може да повредите устройството.

Премахване на боята с метални четки

Премахване на боята с метални четки

Wido - Как да премахнете старата боя от пода

След като премахнем боята, почистваме местата на повреда, включително пукнатините между плочките, от мръсотията. След това вземете замазката върху дървото и шпаклата. Shpatlevku трябва да съответстват на цвета и текстурата на дървото. Поставете шпатула върху повредените зони с нож за замазка. Слотовете трябва да бъдат пълни с пълнеж напълно, равномерно плътен слой. След третирането премахнете излишните пълнежи. След това оставете китката да изсъхне. Тя ще вземе крепостта за 24 часа.

Shpatlevanie

Shpatlevanie

След захващащите скоби подът се полира. Операцията се извършва два пъти. Първо голяма кожа, после плитка.

Машината за почистване на колани ще ви помогне да ускорите процеса на полиране на пода

Машината за почистване на колани ще ви помогне да ускорите процеса на полиране на пода

Ръчно шлифоване

Ръчно шлифоване

След полиране подовете трябва да се измият. Така че ние ще премахнем всички останали прах и мръсотия напълно. Подът е сух и може да бъде боядисан. Ако, разбира се, не е нужно да ремонтирате цокъла.

Но повредената дървена перваза трябва да се отстрани напълно. Факт е, че той се прави въз основа на остатъчен принцип и често от твърда дървесина, предимно бреза. Ето защо, бързо се влошава и. веднага щом започнете да отстранявате повредената част, тя просто се срутва. Сменете го с пластмаса. Но този цокъл трябва да бъде избран за цвета на боядисания под, което означава, че той трябва да бъде инсталиран след боядисване на подовете.

Демонтиране на подови настилки от дърво

Демонтиране на подови настилки от дърво

Подовете са боядисани на два етапа. Първо, върху сухите подове се поставя грунд. Тя служи за допълнителна защита на дървото, подобрява проникването на боята в дървото, подобрява адхезията на боята към дъската. Можете да рисувате, след като грундът е изсъхнал. Грундът изсъхва от един час до един ден, в зависимост от марката. След като грундът изсъхне, се нанася боя. Ако е необходимо, след това на няколко слоя.

оцветяване

оцветяване

Тип на емайла Тип на под Време за сушене Консумация в kg / m2 Разтворител Съвместимост с грунд
алкиденБетон, дърво24 часа80-100 gБензин, терпентин, бял спирт, разтворителЕпокси, акрил, алкид-уретан
полиуретанБетон, дърво6 часа100-150 gразтворителПолиуретан, епоксидна, маслена боя
акрилБетон, дърво40 минути300 gОрганични разтворителиВодоразтворими праймери

Инсталирането на пластмасова перваза е лесно. С помощта на перфоратор и самонарязващи винтове първо поставете пълните цокли от цокъла от ъглите на дългите стени. След това изрязваме остатъците от первази на парчета, за да покрием останките от дълги стени и къси стени. Части от основата са съединени със специални мостове. За да свържете части в ъглите, има така наречените вътрешни ъгли. За свързване на изпъкналостите - външните ъгли.

Видео - Как да оправям пластмасов цокъл

Среден ремонт

Държи ли пода? Ще се нуждаете от ремонт

Държи ли пода? Ще се нуждаете от ремонт

С половете, особено в сталинистките апартаменти, често се случва следното: на определено място започват да се провиват, препускат се под краката. Това означава, че на това място забавянето се е понижило или самото табло е станало неизползваемо. Необходимо е да се отстрани дефектът. Ако подът е направен от дъски за оформяне, просто извадете ноктите от дефектната плочка за подова настилка и я извадете. Разглеждаме борда. Ако е в добро състояние, тогава вината е виновно. В този случай можете да предприемете няколко действия.

Подмяна на повредени дъски

Подмяна на повредени дъски

Променете пълното закъснение. За да направите това, обаче, трябва да разглобявате целия етаж. Ако закъснението стане неизползваемо само на едно място, не е необходимо да го разглобявате. В проблемната зона под закъснението можете да замените облицовката. След това регулирайте нивото на пода. Можете да изрежете проблемното място и да вземете парче дървен материал от същия размер. След това го инсталирайте и разпространете дъската. След това подравнете пода с ниво. Закрепваме платката със закъснение чрез самонарезни винтове или винтови винтове.

Видео - Ремонт на изоставането в Сталинка

Преди да преминете към следващата стъпка, нека се върнем към дефектната платка. Ако борда стане неизползваем, тогава ще трябва да изберете друг, съответстващ на неговия размер. Предварително дъската трябва да се изсуши и да се третира с антисептик. Слагаме го на мястото на дефектна дъска и я закрепваме към закъсненията.

Зависимост от разстоянието между закъсненията на размера на дъската, вида на дървото, дължината на отвора на пода

Зависимост от разстоянието между закъсненията на размера на дъската, вида на дървото, дължината на отвора на пода

В случаите, когато подът е направен от подова релса, дефектната плоскост може да бъде изрязана с електрически мозайката и да се вземе на своето място ограничение със същите размери. В случай, че закъснението падне под летвата, можете или да изрежете релсата, или напълно да разглобите пода. След това премахнете изоставането и поставете нова. Подът от гребла се разглобява, както следва: първо, ноктите се отстраняват, след което всяка раница се премества настрани, освобождавайки се от канала на следната стойка. Изважда се от дървото и се отстранява отстрани. Така че, докато целият етаж бъде демонтиран.

Подмяна на подови дъски

Подмяна на подови дъски

Подмяна на подови дъски

Подмяна на подови дъски

Подмяна на подови дъски

Подмяна на подови дъски

Сега обратно към последното действие на ремонта. След като дъските или ламелите са поставени, изравнени, запечатани с шпакловки между тях, подовете могат да бъдат шлайфани. Вече описахме тази операция, когато говорихме за дребни ремонти.

най-накрая, оцветяване на подове. Вече описахме тази процедура по-горе. Ето защо няма да се върнем към това, което вече беше казано.

Последното и най-приятното е почистването. Отстраняваме всички прах и мръсотия. Моите подове, за предпочитане със студена вода. Тогава те ще придобият блясък.

основен ремонт

По-добре е напълно да се смени изчезненият етаж

По-добре е напълно да се смени изчезненият етаж

В действителност, този вид ремонт се различава от средната само в количеството работа. Всички действия са еднакви, само обработката ще има голяма повърхност на пода. Може би ще бъде необходимо да се разруши стария етаж и да се постави нов. Ние ще спрем при демонтажа.

Можете да премахнете стария етаж бързо. За да направите това, достатъчно е да вземете голям лост или водач на ноктите и просто издърпайте всяка плочка заедно с ноктите. Но в този случай изпълнението е бързо, качеството е отвратително. Като действате по този начин, носещите повърхности на стените могат да бъдат сериозно повредени. И това е допълнителна цена за привеждането им в съответствие. По-добре е бавно да извадите ноктите от дъските за пода, внимателно да отстраните дъските или подовите ламели от дървения материал, да отстраните закъсненията и да отстраните изолацията. В жилищата на Сталин най-често - това е разширена глина или подобни материали.

Поправя се подовата настилка в сталинката

Поправя се подовата настилка в сталинката

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Дървени подове, припокриващи се подовеДървени подове, припокриващи се подове
Ремонт на дървени подове в старата къщаРемонт на дървени подове в старата къща
Покриване от металПокриване от метал
ПаркетПаркет
Самонивелиращи се подове Характеристики на работатаСамонивелиращи се подове Характеристики на работата
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
ПодовеПодове
Перфектният под за вашия домПерфектният под за вашия дом
» » Ремонт на подове в сталинка
© 2021 BggeHat.com