Затопляне на бетонни подове с екструдиран полистирол

Цената на отоплението до голяма степен зависи от това колко добре е изолирана къщата. Специално внимание трябва да се обърне на бетонния под, който, както е известно, е най-студеният. Материалите, които могат да се използват за топлоизолация, са многобройни, но през последните години екструдиран експандиран полистирол (наричан още екструзия) набира все по-голяма популярност.

Затопляне на бетонни подове с екструдиран полистирол

Затопляне на бетонни подове с екструдиран полистирол

Обща информация

Екструзионният експандиран полистирол е термоизолиращ синтетичен материал, създаден през 50-те години на миналия век в САЩ от експерти от The Dow Chemical Company. Тогава за първи път е използван по-модерен метод за разпенване на специален "коктейл", изработен от полимери по време на екструдирането (екструдиране през дюзата).

При първоначално разпенване реагентите са въглероден диоксид с фреон. Но от 1999 г. насам, поради факта, че Фреон има пагубен ефект върху озоновия слой на планетата, те започнаха да използват производствения метод без CFM.

Екструдиран пенополистирол

Екструдиран пенополистирол

Технически характеристики и видове екструдиран полистирол

ИндексPolyspolPolyshen StandardPolysen 45Метод на мониторинга
Плътност, kg / m330-3830-3838,1-45от 5,6
Якост на огъване, MPa, не по - малка от0.40.40.4до 5.8
Абсорбция на вода за 24 часа, в обем, не по - голяма от0.40.40.4до 5.9
Топлопроводимост при 25 ± 5 ° C, W / m * ° C, не повече от002800280030до 5.10
Токсичност, Hcl 50, g / m3Т2 умерено опасниТ2 умерено опасниТ2 умерено опаснидо 5.11
Група за запалимост G-3 нормалноG-4 е силен прахG-4 е силен прахдо 5.12
Група за запалимостB-2 умерено запалимB-3 запалимB-3 запалимдо 5.13
Коефициент на образуване на димВисока способност за образуване на димВисока способност за образуване на димВисока способност за образуване на димдо 5.14
Устойчивост на натиск при 10 линейни деформации, MPa, не по - малко от0.20.20.3от 5,7

Основни свойства на материала

Благодарение на уникалните си характеристики екструзионният експандиран полистирол (EPS) позволява значително намаляване на топлинните загуби. Разбира се, ако инсталацията е направена правилно.

Видео - Сравняване на EEPC

Сред многобройните положителни качества на материала са следните.

  1. Индексът на пропускливост на парата за експандиране от експандиран полистирол е 0.013.
  2. Топлоизолацията на пода с помощта на EPAS осигурява надеждна защита срещу студ и подобрява качеството на хидроизолацията. Поглъщането на влагата на материала е достатъчно ниско, което е особено важно по отношение на топлоизолацията, защото ако нагревателят е мокър, той просто не може да изпълни основната си функция.
  3. Материалът се произвежда под формата на плочи, които тежат доста малко поради затворените капсули с въздух.
  4. Плътността на екструдираната пяна от полистирол е висока, тя може да издържи натоварване до 400 кг на 1 м². Има дори и специални видове материали (те издържат дори по-големи товари), които се използват за затопляне на писти и пътища. Накратко, не можете да се притеснявате за факта, че след като се излее бетонната подова настилка, подът ще се уталожи.
  5. Материалът съвършено толерира промени в влажността и температурата (от -500 ° C до + 750 ° C), устойчив е на микроорганизми и деформации.
  6. И накрая, той е идеално комбиниран със системи от "топъл под" на вода или електрически тип.

Важна информация! Цената на EPPA е средно 4000 рубли на кубичен метър.

Топлоизолация на подове с екструдиран пенополистирол

Топлоизолация на подове с екструдиран пенополистирол

Пожарна съпротива: митове и реалност

Както производителите, така и продавачите на екструдиран полистирол единодушно заявяват, че този материал няма никакви недостатъци. Но в действителност не е така. Не е за нищо, че употребата на EPS в строителството е забранена в Америка и повечето европейски страни, а критиките от медиите стават все повече и повече. Причината за това беше пожарът в наскоро реновирана сграда във Франкфурт, Германия. Както се оказа, къщата беше изолирана с екструдирана полистиролова пяна и този топлоизолатор се запали поради някаква причина и доведе до бързо разпространение на огъня.

Производствена линия за екструдиран полистирол

Производствена линия за екструдиран полистирол

Очевидно е, че в светлината на тези събития отношението към ЕНП в много страни е двусмислено. В крайна сметка дори материалът, който включва огнеупорни материали, в случай на пожар е много опасен за другите. Да, разпространението на пламъка се предотвратява от забавители на пламъка, но по време на разпадането експандираният полистирол освобождава токсични вещества, които могат да доведат до отравяне и дори смърт.

Запалимостта на екструдирания полистирол

Запалимостта на екструдирания полистирол

Независимо от това, популярността на този топлоизолатор все още расте, и все още се използва при изолацията на сгради. Помислете как да го използвате, за да изолирате бетонния под.

Затопляне на бетонни подове с екструдиран полистирол

Затопляне на бетонни подове с експандиран полистирол

Затопляне на бетонни подове с експандиран полистирол

Често топлоизолаторът се полага върху готова бетонна основа и се напълва с посявка. Разбира се, можете да поставите дървени трупи в основата (ще говорим за това малко по-късно), но в този случай всички предимства на бетона се губят. Следователно, всеки трябва да реши сам кои от вариантите му отговарят повече.

Важна информация! По-долу е обща схема "тортата", но може да се различават в зависимост от нивото на влажност, наличието на мазе (ако е частен дом и на приземния етаж на многоетажен сграда), използвани връзки и така нататък.

Сега - директно към работния процес.

Оборудване и консумативи

Преди да започнете инсталирането, трябва да подготвите всичко, от което се нуждаете. Работата ще изисква такива материали:

  • EPS дъски;
  • цимент, пясък;
  • укрепваща мрежа;
  • течни нокти;
  • хидроизолационна смес;
  • полиетиленово фолио;
  • Попълване на под (за начало и довършване).

Важна информация! Плочите на ЕНПЦ имат незначително тегло, така че припокриването няма да бъде подложено на допълнително натоварване. А използването на специални огнеупорни материали прави материала незапалим (но не забравяйте и токсичните тлеещи).

EFPS пластини

EFPS пластини

Също така добавяме, че материалът е лесен за инсталиране, тъй като може да бъде изрязан с обикновен нож. Що се отнася до оборудването, то трябва да бъде както следва:

  • удар;
  • пистолет за уплътнител;
  • електрическа бормашина;
  • отвертка (въпреки че обичайната отвертка също е подходяща);
  • молив;
  • равнище;
  • рулетка;
  • ножове.

След предварителната подготовка е възможно да започне подготовката на основата.

Първи етап. Подготовка на пода

Стъпка 1. Първо Премахване на стари настилки (до гол бетон).

Първата стъпка към изолацията на пода е демонтирането на старото покритие

Първата стъпка към изолацията на пода е демонтирането на старото покритие

Стъпка 2. Всички отпадъци се отстраняват, повърхността се почиства от прах и мръсотия.

Предварителна подготовка

Предварителна подготовка

Стъпка 3. Подът се обработва с грунд според инструкциите на производителя.

Грунд за замазка

Грунд за замазка

Стъпка 4. Веднага след като грундът изсъхне, подът се проверява за разлики с нивото на сградата. Ако се установят разлики по-големи от 0,5 см, те се пълнят с изравняваща смес.

Проверка на гладкостта на основата

Проверка на гладкостта на основата

Етап 5. След това се излива в насипно състояние етаж завърши с дебелина 3-5 см (като опция - добре геотекстил плат плътност от най-малко 300 г / m²- двата метода ефективно ще приведе фината неравностите).



Важна информация! Независимо от факта, че за начална настройка са необходими около 6-10 часа, по-нататъшната работа може да се извърши най-малко 48 часа след изливането.

Етап 2. Натрупване на екструдирана полистиролова пяна

Стъпка 1. Най-напред се залепва амортизационна лента по периметъра на стаята в долната част на стените, необходима за компенсиране на температурното разширение.

Прикрепяне на лентата за краища

Прикрепяне на лентата за краища

Стъпка 2. Повърхността е покрита хидроизолационен слой - Можете да използвате полиетиленово фолио за това. Хидроизолацията е необходима за предотвратяване на проникването и кондензацията на влагата, в противен случай изолацията може да загуби свойствата си. Филмът се поставя с припокриване от 10-15 см и с излизане до стените до височина, съответстваща на дебелината на целия "пай".

Стъпка 3. След това стиропорът се подрежда (трябва да е гъст - около 100 микрона). Инсталацията се извършва ръчно, има специални монтажни жлебове по краищата на плочите, така че няма да има никакви затруднения с това. Пластинките се монтират в ставата, без да се изисква допълнително закрепване. Ако е необходимо, материалът се нарязва на желаните парчета с помощта на конвенционален нож.

Натрупване на екструдирана полистиролова пяна

Натрупване на екструдирана полистиролова пяна

Стъпка 4. След монтажа, изолацията е покрита със слой от парно бариерен филм. Платове stelitsya със същото припокриване на 10-15 см и с подобно освобождаване по стените. Всички фуги са запечатани с лепяща лента.

Важна информация! Изолационните листове трябва да бъдат инсталирани възможно най-плътно, в противен случай технологията няма да бъде достатъчно ефективна. Ако се образуват пукнатини, те трябва да бъдат запълнени с монтажна пяна.

Етап трета. цедка

Стъпка 1. На горната част на филтъра за бариери срещу пара се поставя укрепваща мрежа.

подсилване

подсилване

Стъпка 2. Повърхността се излива с бетон с дебелина 3-5 см. Разтворът може да се приготви самостоятелно (готвене - пясък + цимент в съотношение 3: 1) или да се закупи в готов вид.

Изсипете замазката

Изсипете замазката

При тази инсталация работата е почти завършена. Полагане на подовата настилка може да се извърши само след като бетонът е напълно изсушен, в противен случай технологичната якост на покритието не е гарантирана.

Заливане на замазка

Заливане на замазка

Между другото, за твърдост на конструкцията е възможно да се полагат OSB плочи и това може да се направи директно върху замазката, ако подовата повърхност е изравнена.

Видео - Монтаж на OSB плочи върху бетонна основа

Затопляне на бетонния под върху дървени трупи

Този метод на топлоизолация осигурява поставянето на изолация между закъсненията, които са монтирани върху бетонната основа. Алгоритъмът е показан по-долу.

Стъпка 1. Първо, старата подова настилка е демонтирана, повърхността е почистена от отломки и мръсотия. Базата се подравнява по същия начин, както е описано в предишния параграф на статията.

Стъпка 2. Полага се хидроизолационния материал (подходящ е полиетиленовият филм) с минимално припокриване 10 см. Всички фуги са запечатани с лепяща лента.

Стъпка 3. След това са зададени забавяния. Стъпката зависи от ширината на екструдираните полистиренови листове, а височината зависи от дебелината (5 см, 10 см или 15 см). За да се фиксира върху основната плоча в дървените трупи, се правят отвори, а след това върху предварително направените маркировки, водачите са монтирани и закрепени с задвижващи дюбели.

Стъпка 4. Топлоизолационните плочи се поставят и обичайният нож се използва за рязане.

Затопляне на бетонния под върху дървени трупи

Затопляне на бетонния под върху дървени трупи

Снимка как да поставите нагревателя и закъснението на пода

Стъпка 5. Материалът за бариери срещу пара е прикрепен към изолатора.

Стъпка 6. След това се полага силен материал (често OSB плочки), върху който се поставя подовата настилка. Плочите са закрепени с винтове с пробка със стъпка от 30 см, като между тях трябва да остане малка междина (около 3 мм) за компенсиране на температурата и влажността. Този метод на монтаж се нарича "плаващ" и осигурява между тях най-малко 1,2 cm между стените и плочите.

Пример за фиксиране на плочката за подова настилка върху нагревателя

Пример за фиксиране на плочката за подова настилка върху нагревателя

Важна информация! За по-голяма надеждност плочите могат да бъдат залепени към водачите, като се използва специално лепило за дърво.

Остава само да се полагат подови покрития.

Видео - Топлоизолация с изолиран полистирол при изоставане

Добавяне на полистиролови чипове към бетон

Като конкретен слой, допълнителни защитни характеристики в разтвор могат да влязат на гранулите от екструдиран пенополистирол (последното може да бъде закупен за около 1000-1800 рубли на кубичен метър). Това се прави по следния начин.

Пенопластните пластмасови мъниста за бетон могат да бъдат закупени в предварително опакована форма

Пенопластните пластмасови мъниста за бетон могат да бъдат закупени в предварително опакована форма

Стъпка 1. В предварително приготвения контейнер се излива малко количество вода, след което се излива сух цимент. Всичко това се смесва със смесител-миксер до консистенцията на гъстата сметана.

Смесването на разтвора с полистиролови перли

Смесването на разтвора с полистиролови перли

Стъпка 2. По време на процеса на смесване се добавят пелети от полистирол. Пропорциите на бетона могат да бъдат много различни - и 1: 3, и 1: 6.

Колкото повече гранули има, толкова по-ефективен ще бъде подът за задържане на топлината. Но има и недостатък на монетата - силата на това ще се влоши, повърхността ще се разпадне под натоварване. Накратко, необходимото съотношение на експандиран полистирен зависи пряко от това колко е трудно подовото покритие да бъде.

Трошка от стиропор (гранулиран стиропор)

Трошка от стиропор (гранулиран стиропор)

резултати

Топлоизолационните плочи EPPS са една от най-популярните технологии, въпреки че при определени условия този материал може да бъде опасен. В края на краищата стиропорът има много предимства, включително ниски разходи за монтаж, отлични шумови и топлоизолационни свойства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Как правилно да изолирате бетонен подКак правилно да изолирате бетонен под
Затоплящи фондация и слепи зони как и какво да правя?Затоплящи фондация и слепи зони как и какво да правя?
Екструдиран пенополистиролЕкструдиран пенополистирол
Характеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистиролХарактеристики на изолацията на стените отвътре с експандиран полистирол
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
Разширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-sРазширен полистирен технически характеристики на изолация psb и psb-s
Екструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплексЕкструдирани пенополистиролни прегледи и спецификации на пеноплекс
» » Затопляне на бетонни подове с екструдиран полистирол
© 2021 BggeHat.com