Изчисляване на водния под

Днес, топла подове са идентифицирани с комфорт и комфорт в стаята. И не напразно, защото те могат да затоплят стаята, без да имат вредно въздействие върху здравето и благосъстоянието на човек. Подобни резултати обаче могат да бъдат постигнати само при правилно изчисление на подовата настилка, подготвена от вода и компетентната инсталация.

Принципи на монтаж на топъл под

Същността на отоплителната система е, че топлината, която излъчва, се разпространява равномерно по периметъра на помещението от пода до тавана. По-долу, най-високата температура постепенно се издига до височина от 1,5 до 2 метра.

В този случай температурата на въздуха на нивото на пода ще бъде 2-4С по-висока от тавана. По този начин се наблюдава температурен режим, удобен за организма. Този принцип на разпределение на топлината е полезен, тъй като предотвратява конвективните токове, които правят прах във въздуха. Друго неоспоримо предимство подово - те значително намаляват подовото покритие на ниво на влага, което увеличава броя на бактерии, а също и появата на плесени. Ето защо избраното подово покритие, независимо дали става дума за паркет, килим или паркет, ще ви служи много по-дълго.

Панорамни прозорциМонтирането на отоплителната система за пода изисква частична или пълна повреда на радиаторите. И като се има предвид факта, че неговите компоненти са маскирани под горното покритие, вие получавате отлична възможност да оборудва в прозорците на стаите, разширяване на възможностите за стая дизайн и разположение на мебели.

Също така, огромното предимство на отоплителната система за пода е нейната икономичност.

В нашето време, не само водите, но и топлата електрическа подова е в голямо търсене. Безусловното му предимство е лекотата на инсталиране и сравнително малките разходи. Водният под не притежава такива качества. Това обаче води до по-ниско ниво на оперативни разходи.

В продължение на 5-6 години цената на електроенергията в размера на разходите по проекта и инсталирането на топъл електрически под ще надвиши инсталирането и поддръжката на отоплителната система за подовете с почти половината. Това е най-тежкият, но единственият аргумент в полза на подово отопляемия под.

спестяванияПредимствата на водния под включват възможността за работа при ниска температура. В същото време охлаждащата течност не загрява повече от 500 ° С. На външен вид може да изглежда, че това няма да е достатъчно, за да се затопли стаята, но поради разпространението на топлината в района се създава равномерно нагряване на помещението.

В резултат на това собственикът на този тип отоплителна система пести енергийни носители около 25-40 в сравнение с електрическата отоплителна система.

Важно факт: подово отопление с Хигиенно гледна точка, е безопасен и екологичен отоплителна система, която е в процес на работа не отделя никакви електромагнитни вълни, които са вредни за човешкото здраве.

Като правило, самостоятелна инсталация на система за подгряване на водата за пода се извършва в частни къщи. Тъй като градските апартаменти са оборудвани с централно отопление, строго се забранява използването на подово отопляем под. Неговата работа може да доведе до повишаване нивото на хидравлично съпротивление на системата като цяло.

Също така, не е разрешено да свързвате системата към тръбите с гореща вода. Тъй като водата от тръбите с топла вода, преминаваща по протежение на контура, е значително охладена, това е малко вероятно да угоди на съседите ви, на които ще получите вода.

Ако, в противоречие с административните правила и разпоредби, решихте в тази връзка, не забравяйте, че е наказуемо. Изключение от правилата могат да бъдат само някои нови сгради от модерен тип, където първоначално е направено изчислението на подово отопляемия под.

Методи за изчисление

Като цяло, това понятие се редуцира до подреждането между подовата настилка и мрежата тръба подовата основа, която ще циркулира охлаждаща течност (етилен гликол, антифриз или обикновена вода)

Системата на пода на топлата вода включва следните компоненти:

  • Степен на топлоизолация
  • тръби
  • Разпределителна кутия
  • Заключващи клапани и колектори
  • Фитинги и крепежни елементи за свързване към централно отопление

Изчисляването на всяко отопление зависи от избраната опция за отопление на стаята.

Отоплението може да бъде:

  • Удобен: при наличие на централно отопление. В този случай отопляемият под ще действа като допълнителен нагревателен елемент.
  • основен: когато няма друго отопление, освен за системата на топъл под.

След това събирайте толкова надеждни първоначални данни за помещенията, тъй като всички неточности и грешки на този етап от работата могат да доведат до катастрофални резултати и да причинят срив на цялата система.

Ще се нуждаете от първоначалните данни за:

  • Тип стая
  • Планирана температура
  • Площта на помещението
  • Ниво на топлинните загуби
  • Подови настилки

Също така си струва да се вземат предвид някои характеристики, които първоначално изглеждат незначителни, но всъщност те са в състояние да окажат сериозно въздействие върху крайния резултат от изчисленията.

Техните нюанси имат:

  • Помещения на първия и последния етаж
  • Помещения с голям обем стъклопакети - балкони, оранжерии, заливски прозорци
  • Помещения, ограждащи конструкции с ниски топлоизолационни свойства - стаи с тънки стени или балкони
  • Подови покрития от специални материали, които имат голяма дебелина или висока топлинна мощност (дебели мраморни плочи или гранит)

Във всички горни случаи е необходимо да се увеличи капацитета на отоплителната система за пода и също така е необходимо да се извърши допълнително изчисление на топлинната техника. Това е особено важно в помещенията с дървени подове или паркет, тъй като със стандартна специфична мощност на отоплителната система ниската топлопроводимост на дървото няма да позволи подовите повърхности да се затоплят до желаната температура.

Има много изчисления, които могат да бъдат намерени в интернет съвсем просто, но ще бъде трудно да се справите с тях независимо. Специалните програми ще помогнат за значително облекчаване на ситуацията.

Ако обаче инсталирате система от топли подове в ролята на единствената отоплителна система в старата къща, няма смисъл да се занимавате с изчисления. Това твърдение се основава на факта, че в този случай нивото на топлинните загуби е повече от 100 W / m2, така че изграждането на топъл под ще доведе до високи енергийни разходи. В резултат на това ще получите ненужно скъпа отоплителна система за пода.

Нивото на топлинните загуби в относително изолирани къщи с незначителна топлоизолация на покрива, стените и монтираните прозорци с двоен стъклопакет варира средно между 70-80 W / m2. В този случай подреждането на водното подово покритие ще бъде целесъобразно. 



Забележка: Ако тази цифра е в рамките на 80-100 W / m2, топъл подът трябва да бъде инсталиран с помощта на бетонна инсталационна система.

Вземайки под внимание събраните данни, изчисляваме мощността на отоплителните елементи (газов котел, електрически бойлер, термопомпа) и в зависимост от вида тръби ние определяме разстоянието между тях.

Към днешна дата пет типа тръби се използват за оборудване на отоплителна система за подове:

  • Пяна-пропилен - са доста евтини, но имат ниско ниво на топлопроводимост
  • Metalloplastikovye - имат най-приемливо съотношение цена-качество, така че те използват най-голямото търсене
  • REX-тръбите (направени от омрежен полиетилен) са достойна алтернатива
  • Мед - най-скъпите тръби, но по отношение на топлопреносването - най-ефективните
  • Неръждаем гофриран - новост на пазара. От гледна точка на топлопренасянето също са доста ефективни.

След като определихме най-подходящия тип тръби, продължихме да изчисляваме дължината, необходима за затопляне на площта на помещението. Тази задача обаче не може да бъде изпълнена без да се определя начинът на инсталиране.

По принцип полагането на тръбите на топъл под е извършено по два начина:

  • "Змия"
  • "Охлюв" или "черупка"

Метод за инсталиране на "змия"

змияОсновното му предимство е простотата на простотата и дизайна. Този метод е широко използван в Западна Европа.

Недостатъците включват значително ниво на температурната разлика в цялата площ на пода. В този случай в някои части на пода може да има разлика в температурата, която съответства на входа и на изхода на веригите. При големи топлинни загуби в различните части на пода може да възникне излишък от допустимото температурно ниво.

За да се премахне така наречения "зебра ефект", при проектирането на отоплителната система е необходимо да се въведе ограничение на температурните колебания на охлаждащата течност. Амплитудата на отоплителните кръгове на входа и изхода не трябва да е повече от 5 ° С. Очевидно е, че използването на "змия" се препоръчва само в стаи с ниска загуба на топлина.

Метод на инсталиране "охлюв" ("черупка")

Този метод се използва широко в страните от ОНД. Единственият му недостатък - сложността на проектирането и инсталирането в сравнение с метода на "змия".

Безусловно предимство - равномерно разпределение на топлината по целия периметър на повърхността. Този ефект се постига, когато охлювпоследователното редуване на студените гръбчета и по-горещите захранващи тръби.

Като цяло системата е, както следва: една тръба контур - поток и връщане са разположени паралелно, не са в контакт един с друг, с дължина точно в средната точка на връщане на носача на вода. По този начин се постига средна температура на всяка част от пода.

Процесът на разпределение на топлината се извършва или в алуминиеви плочи, или в бетонна настилка (с метод на бетонни настилки).

Поради увеличаването на температурата на амплитудата до 10 ° метод инсталация C "охлюв" повишава нивото на източената топлинния товар от повърхността. При инсталиране водна отоплителна система с голям капацитет активен компонент може да варира до 25 ° С (за сравнение, се припомни, че при монтаж "змия" допустима амплитуда диференциално - не повече от 5 ° С).

След това разликата между отделните контурни тръби се изчислява при полагане на водния под.

Разстоянието ще зависи от разстоянието:

  • Топлинно натоварване на водния под
  • Еднородност на разпределението на топлината в периметъра на помещението
  • Размерът на контурната тръба

Увеличаването на разстоянието е пряко пропорционално на повишаването на температурата на охлаждащата течност, подадена в системата, за да се получи необходимото изчислено средно температурно ниво на подовата повърхност.

Разстоянието между тръбите трябва да е от 5 до 6 см. Най-често срещаното разстояние е между 1,5 и 3 см. Изборът зависи от вида на помещението и натоварването от нагряване. Позволява се постоянна или променлива стъпка.

Ако термичното натоварване е 50 W / m 2, а след това полагане на тръби на отоплителни системи етаж, направени с постоянен интервал от 3 см. При натоварване от 50-80 W / m2 може да бъде намален до 2 см. В помещения с високи изисквания за равномерност на разпределение на топлинна енергия и нивото на стреса повече от 80 W / m2 тръби се инсталират на стъпки от не повече от 1,5 см.

В други ситуации, например близо до външните стени с висока загуба на топлина, се прилага променлива стъпка с висока честота. До вътрешните дялове - напротив, с по-ниска честота.

Полезен съвет: при монтаж на тръби на разстояние 2 см, експертите препоръчват използването на тръби с диаметър около 2 см.

Дължината на тръбите на веригата не трябва да надвишава 100 метра. При монтажа оставете разстояние 20 cm между стените на тръбите.

Например има стая с размери 6х5 м и площ 30 м2. Изчисляваме активната площ: 30- (6 + 5 + 5) x0.2 = 26.8 m2

При тръбопроводно разстояние от 15 см, дължината на тръбата ще бъде около 6 линейни метра на 1 м2. Ето защо 100/6 ≈ 16-17 м2. Може да се заключи, че на 26,8 м2 активна площ е необходимо да се инсталират две вериги от 13,5 м2, с дължина на тръбите от 80 метра.

В случай че отоплителната система на пода е единственият източник на отопление, точното изчисление е доста трудно. В този случай е необходимо да се вземе предвид голям брой нюанси: от нормативни документи и климатични особености до използваните материали.

Моля, обърнете внимание, че не само качеството на отоплителната система зависи от нивото на техническата грамотност, но и от размера на финансовите разходи за поддръжка, експлоатация и монтаж на подово отопление. Но ако ще подготвите топлата подовете като допълнителна отоплителна система, решаването на този въпрос няма да бъде особено трудно.

]]>

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем топъл под?Как да изберем топъл под?
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Подово отоплениеПодово отопление
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Как да поставите подово отопление под плочката в банятаКак да поставите подово отопление под плочката в банята
» » Изчисляване на водния под
© 2021 BggeHat.com