Строителство на оранжерии, материали и примери за строителство

Оранжерията създава благоприятни условия за растежа на разсад, предпазва растенията от замръзване и дъжд, увеличава вероятността за получаване на добра реколта. Такива структури могат да имат различни форми и са изработени от различни материали. В тази статия ще говорим за самостоятелното изграждане на оранжерии в страната и крайградските райони.

Оптимално място за строителство и размери на конструкциите

Преди да отидете в магазина за строителни материали, трябва да намерите подходящо място за строителство. Конструкциите могат да бъдат преносими, но най-често те стават неподвижни, защото е толкова важно да се избере оптимално място за тяхното разполагане предварително. Прилагат се следните изисквания:

  1. 1. Гладкост на почвата. Дизайнът трябва да бъде поставен на плоска земя, без стръмни склонове, пънове и удари. Ако дърветата растат на подходящо място, първо трябва да бъдат изкоренени.
  2. 2. Осветление. За бърз и добър растеж на растенията се нуждаят от много слънчева светлина, така че сградата трябва да бъде поставена там, където сенки от други структури и дървета няма да паднат върху нея.
  3. 3. Свободно околно пространство. За да се грижите за растенията, трябва да оставите достатъчно място около оранжерията.

Най-добре е да се изгради конструкция, ориентирана от изток на запад. При това разположение на растенията през цялата дневна светлина, слънчевите лъчи, които насърчават растежа, ще паднат. Ако е необходимо да се осигури естествено осветяване на разсад само сутрин и вечер и да се предпазят растенията от изгарящото слънце, е по-добре да се ориентира структурата от север на юг.

Ние правим хермес със собствените си ръце

За да изградите добра оранжерия със собствените си ръце, трябва да вземете предвид нейната основна цел. Такава структура може да се използва не само за временно разполагане на разсад, но и за постоянно отглеждане на плодни култури. За такива нужди е най-добре да изградите няколко оранжерии наведнъж. Същият плод не може да се препоръча от година на година, за да кацне на същото място, но с няколко места за тяхното отглеждане може да се промени засаждане, получаване на всяка година голяма реколта.

Експертите съветват да започне строителството в средата на пролетта след падането на снега.

При определяне на подходящия размер на издигнатата сграда е необходимо да се вземат предвид нейната цел, собствените нужди и желания, както и видовете култури, които ще бъдат засадени в оранжерията. За да привикнат към разсад на улицата, не се нуждаят от големи конструкции, те обикновено могат да бъдат построени възможно най-бързо, като се използват съществуващите строителни материали. Ако проектът е необходим за постоянното отглеждане на плодови култури, се препоръчва да се извършат предварителни изчисления, за да се определят необходимите размери на растенията за засаждане на домати, краставици, чушки или други растения.

За разтоварване плодни култури препоръчани оранжерии ширина не повече от 1 m и дължина 2-3 м и височина от 0,5 м. Тези размери позволяват най-удобно грижи за недоразвити растения се поливат и ги пресаждат ако е необходимо. Възможно е да се извършат по-сложни изчисления, като се има предвид, че на 1 m2 парниково пространство обикновено не можете да засаждате повече от 3 храсталака домати или краставици. Ето защо, за разтоварване на 30 храста трябва да имате оранжерия с площ от 10 м2. Не винаги ли смисъл да се направи една голяма оранжерия за засаждане всички растения, растителни необходимото количество чушки и домати може да бъде в рамките на няколко отделни малки оранжерии.

Какво да се изгради на вашия сайт - видове структури и формата на покрива

Има голям брой видове оранжерии и оранжерии, различаващи се в строителството, използвани строителни материали и други характеристики. Най-простият тип включва поставянето на рамката на конструкцията от дъските и създаването на полезен обем с помощта на покрив от остъклени рамки, които могат да бъдат отворени, ако е необходимо. Такава оранжерия е идеална за засаждане на разсад и зеленчуци.

Структурата може да бъде издигната не за постоянно, а само за сезонно ползване. За да направите това, той може да бъде изграден от дървена рамка и стъклопластови тръби, покриващи конструкцията с полиетиленов филм. Ако в студен сезон тази оранжерия бъде почистена и съхранявана в зона, защитена от отрицателни външни влияния, тя ще може да функционира правилно в продължение на много години. Най-лошото нещо, което може да му се случи, е появата на разкъсвания на филми, но може да бъде заменено с нова, без никакви затруднения и големи финансови разходи.

Различни видове парникови дизайни

По-сложните видове горелки предполагат инсталирането на принудителни отоплителни системи в тях. Тези структури могат да се използват веднага след последния сняг. Те са създадени от табла, армировка от метална пластмаса и поликарбонат. Тези оранжерии са големи по размер, достигат височина от 2-2,5 м, а човек може да ги въведе, за да се грижи за растенията.

За изграждането на капиталови оранжерии, които могат да бъдат използвани през цялата година, изисква монтаж на фундамент от тухли или цимент. За тях е необходимо да се осигури висококачествена изолация и понякога да се инсталира в специално отоплително оборудване, което може да създаде удобен микроклимат за засадени култури, независимо от външните метеорологични условия. За да се опрости връзката между капиталовите структури и комуникационните и инженерните системи, те са свързани с жилищни сгради. Можете дори да направите отделен вход към такава оранжерия директно от стаите на сградата.

С цел да се намалят разходите за отопление може да се изгради парникови термос, е да се създаде предварително изкопан дълбочина яма на до 2 м. Над ямата е затворена здраво и прозрачен покрив за влизане в слънчевата светлина и защита на растенията срещу външни влияния. За тази версия на оранжерията е много важна качествена вътрешна вентилационна система.

При изграждането на най-простата оранжерия първо изберете подходящия тип покрив за нея. Повечето от конструкциите са издигнати с покриви на стени, чиято популярност се дължи на простотата на тяхното изграждане. Те осигуряват удобни условия за засадените растения и ви позволяват лесно да се грижите за разсад. Щампован покрив често се създава в зимни градини, засадени както със зеленчукови култури, така и с екзотични овощни растения. Естествено, зимна градина изисква функционални инженерни системи и значителни финансови разходи както за изграждането, така и за постоянната поддръжка на конструкцията.

Сглобяемите покриви са още по-лесни за инсталиране. Сградите с аргонни покриви са покрити с полиетиленово фолио или поликарбонат. Формата на покрива под формата на дъга осигурява отлично разсейване на слънчевата светлина по цялата площ на оранжерията, което допринася за доброто развитие на засадените култури. Също така е важно арките на покрива да не позволяват натрупване на валежи, включително сняг, и поради това намаляват риска от деформация на отделни строителни елементи през зимата.



Формата на покрива с едно наклон е идеална за оранжерии, които граничат с една стена до капиталово строителство - до жилищна къща или голяма ограда. Много е важно да изберете правилния наклон на рампата, така че в хода на експлоатация утайките да не се натрупват на покрива и да не създават сериозни натоварвания върху елементите на конструкцията.

Материал за оранжерията - метал, дърво или пластмаса?

За да изградите рамката на конструкцията, можете да използвате три материала:

  1. 1. Метал. Устойчив и издръжлив материал, който не се страхува от външни отрицателни влияния. Металните арки са издръжливи на тежки товари, но имат два недостатъка - сложна обработка и чувствителност към корозивни процеси. В допълнение, в случай на падане в структурата, металът под тежестта му просто ще погребва растенията и е малко вероятно те да могат да ги спасят.
  2. 2. Дървото. Лесно достъпен и лесен за обработка материал, който често се използва за изграждане на оранжерии. Ще се нуждаете от минимални умения и чук с нокти. Изисква обработка със специални защитни препарати и лакове, които ще осигурят устойчивост на дървесина към отрицателни влияния отвън.
  3. 3. Пластмаса. Най-трайният, но много крехък материал, способен да се повреди дори при минимален механичен стрес. Добре завои, което улеснява създаването на арка структури, ниско тегло и при срутване няма да причини щети на растенията.

Рамките, създадени от описаните материали, трябва впоследствие да бъдат скрити, за да създадат парников ефект. Покриващият материал трябва да се оставя на слънчева светлина, да предпазва растенията от вятър и студ. За покриване на сградата можете да използвате стъкло. Тя се отличава с голямото си тегло, но е издръжлива, преминава добре слънчевите лъчи и защитава разсад. Важен недостатък на стъклото - неговата чупливост, с механични влияния, може лесно да се счупи.

Изграждаме скелет за оранжерия

Изграждаме скелет за оранжерия

Много по-подходящ за скриване на парников поликарбонат. Той има по-малко прозрачност от стъклото, но осигурява доста ефективна защита срещу вятъра от растенията и също така е в състояние да издържи значителни натоварвания от валежите. Поради факта, че поликарбонатът е лесен за огъване, лесно е да се създават извити конструкции от всякаква форма от него. Поликарбонатът е по-лош от гледна точка на експлоатационния живот на стъклото, но поради по-малкото си чупливост и механична устойчивост, той обикновено продължава по-дълго.

Полиетиленът е най-евтиният и краткотрайният материал, който обаче се използва широко за изграждане на оранжерии. Полиетиленовият филм е лесен за нарязване с ножици, той може да се фиксира върху почти всяка конструкция, като се използват стандартни PVC скоби. С нейна помощ можете да покриете не само оранжериите, но и да покриете растенията в градината, като ги предпазите от влага и други външни влияния, в случай на необходимост.

Spunbond е най-модерният материал, използван в градинарството. Това е дишащ покриващ материал, който позволява на въздуха и част от влагата в защитените конструкции, но не отделя топлина. Може да се нарязва с ножици, както и с полиетиленово фолио, но за фиксиране е необходимо да се използват не само скоби, но и ъглови профили, винтове и шайби.

Хостел къща - ние изграждаме сезонен вариант

Оранжерия от тип къща е много популярна сред градинарите. Тя се характеризира с най-проста конструкция и ви позволява да създадете свое удобно място с растения с минимални финансови инвестиции. Това е покрив, разположен на земята, покрит с полиетиленов филм. Това е сезонна сграда, която за зимата трябва да бъде почистена. За да създадете такава оранжерия, се нуждаете от дървена шина 5х5 см, метални ъгли, гвоздеи или винтове.

За да започнете, изхвърлете две рамки от шината, чиято дължина трябва да съответства на избраната дължина, ширина и височина на конструкцията, която ще бъде инсталирана. След всеки 40-50 см в кадрите, монтирайте напречни греди, така че опънатото фолио да не се увисне по време на работа. След това свържете рамката една към друга с горната ивица. Най-добре е да свържете рамката под ъгъл от около 90 градуса. Долните части на рамката се закрепват заедно посредством надлъжни релси, за да се получи пълна рамка.

Обикновена оранжерия, изработена от дървен материал

Обикновена оранжерия, изработена от дървен материал

Сега трябва да обвиете рамката с закупения филм по такъв начин, че да може да се повдигне, ако е необходимо. За да направите това, изрежете подходящо парче полиетиленово фолио. Размерът се определя по такъв начин, че да е малко по-голям от сумата от страничните части на рамката. Цялата оранжерия може да бъде покрита с филм с малка разлика. Изработеният полиетиленов лист се закрепва върху релсата на хребета към рамката и също така изрязват две триъгълни парчета филм, така че да могат да затварят страниците на рамката с тяхна помощ. Издърпайте ги в малки гвоздеи към рамката.

Покрийте краищата на голямо парче полиетилен с дълги пръти (по дължината на рамката) и ги закрепете с малки нокти. В резултат на това, за да се отвори готовата оранжерия, е необходимо само да се завърти пластмасовото фолио върху страничните релси. Можете също така в горната част на рамката (в страничните части от него) по половин да вкара два големи нокти от всяка страна, така че повдигнатата част на филма върху релсата може да се фиксира с пирони и свободно занимава с поливане и грижи за засадени разсад.

Този дизайн е много малък. Ако е необходимо, тя може да се премести от място на място, покриваща различни легла с растения. Ако вземем за по-дебел дървен материал, структурата може да бъде фиксирана, но в този случай е необходимо предварително да процес всички дървени елементи на парникови лак или други защитни структури, които поддържат дървото от неблагоприятното въздействие на влага и насекоми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръцеОранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръце
Оформлението на градината и градинатаОформлението на градината и градината
Отопление на оранжерията със собствените си ръцеОтопление на оранжерията със собствените си ръце
Отопление на оранжерииОтопление на оранжерии
Дървена къща, когато е по-добре да се построиДървена къща, когато е по-добре да се построи
Изграждане на пластмасови оранжерииИзграждане на пластмасови оранжерии
Модерни оранжерии надеждни поликарбонатМодерни оранжерии надеждни поликарбонат
Поликарбонатни оранжерииПоликарбонатни оранжерии
Основните предимства и недостатъци на поликарбонатитеОсновните предимства и недостатъци на поликарбонатите
Как да се изгради парниковиКак да се изгради парникови
» » Строителство на оранжерии, материали и примери за строителство
© 2021 BggeHat.com