Как да напълните пода в банята

Изграждането на частна малка баница на частен парцел или в частна къща е рутинна работа днес. Мнозина планират да построят такова удобно допълнение за комфортен престой.

Изграждането на малка частна баня на частна територия или в частна къща е рутинна работа днес

Изграждането на малка частна баня на частна територия или в частна къща е рутинна работа днес

Не е трудно да се направи това. Пазарът представя достатъчно модерни пещи, в допълнение към класическите решения. Най-важното в банята обаче е сексът. Тя трябва да е здрава и трайна. В същото време, тя не трябва да изгнива, да осигурява изтеглянето на излишната вода, да предотвратява топлинния шок и да предотвратява прекомерната влажност и неприятните миризми.

Качеството на пода в банята е много важно

Качеството на пода в банята е много важно

Конструктивен дизайн според земята

Ако почвата под ваната абсорбира влагата добре, например, тя е пясък или хладка земя, можете да направите, като направите подовата настилка директно върху земната основа. За да се помещава парна баня, обикновено не е необходимо да се отделя голямо количество вода. Отделно оттичане е задължително за душ или измиване.

Бетонният под на земята, схема

Бетонният под на земята, схема

В банята, която искате да имате, на първо място, топъл под. Максималната защита срещу проникване на студ от земята е не само гаранция за бързо затопляне на помещенията, но и осигуряване на стабилност. Отопляемата пара за дълго време няма да се охлади и поддържането на желаната температура ще бъде много по-лесно. Този въпрос е особено важен през пролетта и есента, когато земята е студена и отнема много топлина.

За изграждането на пода на място трябва да се предвидят някои задължителни стъпки.

  1. Дренажна яма е необходима за натрупване и отводняване на вода.
  2. На земята под основната замазка се прави възглавница.
  3. Първият слой на покритието се излива.
  4. Полагат се топлоизолация и хидроизолация.
  5. Покрива се горната дъска.
  6. Прилага се стесняващ се слой.

Да разгледаме работата по-подробно.

дренаж

Отводняване във ваната

Отводняване във ваната

Въпреки че в парната баня няма да има много вода, все още ще има влага. Ето защо, независимо от почвата, се прави приемник на вода. Обикновено това е зона, покрита с канавка в ъгъла на помещението или плитка яма, обработена с бетон или намазана с глина. На този етап ще се покаже наклонът на пода на банята.

От ямата, водата може да бъде премахната по много начини. Най-често срещаната е, че в мазето се прави отвор, а канализационната тръба се транспортира просто в шахта за отпадъчни води или в централната канализация. За да не се получи чужд мирис или издухване на студен въздух, в края на тръбата се поставя специален болт.

Често в дренажната яма има още един затворен отвор в горната част. Тя служи за по-нататъшно проветряване на стаята и отстраняване на влагата от нея.

Дъното на дренажната яма е най-ниската точка на подовата конструкция. Понякога такъв елемент на конструкцията не осигурява изтичането на вода. Например няма възможност или банята е построена в сутерен или полусутерен. След това, като дренажна яма, само депресия, от която водата просто се изважда след края на процедурите.

Често дренажът служи като елемент на дизайна, например, стилизирана кръгла кладенеца, обградена от декоративна тухла.

Възглавница за пълнене

Възглавница за пълнене

Възглавница за пълнене

За да се намали преносът на топлина към земята, се прави депресия на около 50-60 см от общото ниво на земята. Приблизително 30-40 са пълни с различни отломки от голяма част - фрагменти от тухли, голям камък, чакъл и подобни строителни отпадъци.

Основното е, че няма дърво и други биологични обекти, които са в състояние да изгният. След напълване слоят се натиска внимателно.

Целият периметър на помещението е замърсен с глина и малък слой от амортисьор - фино натрошен камък и пясък се излива. Височината на това ниво е малка - около 15 см. Неговата роля е да абсорбира влагата, генерирана от кондензацията, поради температурната разлика. След пълненето на амортисьора цялата подложка се изравнява, повърхността се уплътнява и се изсипва първият слой на покритието.

Първи слой от замазка

Първи слой от замазка

Първи слой от замазка

За да се осигури допълнителна термична защита, най-добре е да се направи разтвор, базиран на перлит. Той е отличен топлоизолатор, който се използва дори за защита на съхранението на течен азот. Ето защо, пода в парната баня винаги ще бъде топла и приятна.

перлит

перлит

Перлитът има много фина фракция, освен това е много лек. По-добре е да работите в стая или на място, защитено от вятъра. Смесването на разтвора с перлит е многоетажно и се извършва на няколко етапа.

  1. Две кофи от перлит се изсипват в бетоновия смесител.
  2. Добавя се кофа с вода.
  3. Сместа се смесва добре. В този процес, неговият обем е значително намален.
  4. Когато масата стане равномерна, се добавя цимент. Можете да добавите веднъж половин кофа и можете да излеете дозата на няколко етапа, като продължавате да смесвате сместа.
  5. След като масата придобие еднакъв цвят и консистенция, трябва да добавите друга кофа от перлит и няколко литра вода.
  6. Сместа се приготвя, докато съставът не тече свободно.
  7. На този етап трябва да поставите на пауза перлитът, който реагира с вода и цимент. Спираме бетоновия миксер и чакаме около 10-15 минути.
  8. Продължаваме да месим. Необходимо е да се разбърква сместа, докато съставът изпусне цялата излишна влага и не придобие пластичност.

Когато използвате перлит, е по-добре да използвате бетонен смесител.

Ако няма да използвате сауната в студения сезон, можете да направите без такъв технологичен подход и да използвате стандартна смес от цимент и пясък - 3 части пясък за строителство, 1 част цимент-400, 0,1 части вар. Смесва се до еднакъв цвят, постепенно се добавя вода и се разбърква, докато масата достигне консистенцията на гъста сметана.

След подготовката разтворът се оформя на пода и се изравнява. На този етап можете да правите без използването на фарове. Необходимо е само да се гарантира, че общият наклон на пода е спазен и върви по посока на отводнителната яма. За да улесните последващата работа, трябва да подредите добре повърхността.

Получената първична замазка трябва да изсъхне. Перлитният разтвор изсъхва от 5 дни до седмица. Бетонната смес се нуждае от около 14 дни. За да се покрие не се напука, трябва да се мокри няколко пъти на ден, а в горещо време, покрийте пода с полиетилен, избягвайки изсушаване.

Покритие изолация

Първият етап е обработката на целия периметър на стаята. Фундаментацията е напълно замърсена с битум, така че влагата да не проникне в нея.

хидроизолация

хидроизолация



Хидроизолацията се полага върху повърхността на замазката. Най-лесно е да се използва покривен материал, а фугите на лентите също се третират с битум. Като алтернатива можете да използвате дебел филм. Поставете ставите със специална лента или широка лента на няколко слоя.

Следващият слой е топлоизолатор. Най-добре е да използвате усещането. Това е доказана рецепта от години, идеално запазва топлината и осигурява допълнителна адхезия към замазката, която ще бъде поставена върху нея. Друга, по-модерна версия на изолацията - слой от минерална вата.

Минерална вата

Минерална вата

Най-горната повърхност

За предпоследния подов слой се използва усилено покритие. Дебелината на замазката е малка, около 50-60 мм. Изграждат се маяци, като се спазва малка пристрастност към дренажната яма. Алуминиева или стоманена мрежа се поставя и върху нея се излива замазка.

Стандартният циментово-пясъчен разтвор се използва тук. След извършване на работата е необходимо да се изчака до частично сушене, провеждащо ежедневно навлажняване на повърхността. Времето ще бъде около 10 дни.

Степен на компресия

Последният етап позволява постигането на идеално гладка подова повърхност. Малък слой циментова замазка се нанася и внимателно се заглажда. Тъй като долната замазка не е суха, адхезията ще е добра и повърхността няма да бъде напукана.

След това подът се изсушава напълно, продължавайки да "грижи" за бетон, овлажнява и предпазва филма от изсъхване.

Какво да правим с готовия етаж

Полученото покритие е доста гладко. Последният етап може да бъде шлифовъчна машина. След това ще бъде приятно да ходите на такъв етаж, но е по-добре да направите красив завършек.

Ръчна мелница

Ръчна мелница

Днес в банята често се полагат керамични плочки. Можете да използвате специални типове - например стъкло. Той има най-висока якост, устойчивост на абразия. В допълнение, плочката не се страхува от силни температурни промени.

В продажба има цели колекции, създадени специално за условията на банята. Има мозаечни покрития под формата на морски камъни на дъното или цели картини от керамика. Накратко, можете да намерите опцията за завършване за всеки вкус.

Стъклена мозайка за пода

Стъклена мозайка за пода

Можете да поставите дървени щитове на пода и да ги вървите. Това ще осигури допълнителна защита срещу топлинен удар. В допълнение, направени от определени видове дърво, такива щитове са полезни за атмосферата в парното и здравето на краката.

"Всеки метеорологичен" етаж

Ако планирате да използвате сауната целогодишно, а в района климатът се характеризира със студове или изключително студени почви, е по-добре да направите пода с вентилирана "изба".

Този вариант изисква повече работа и някои допълнителни финансови инвестиции. Въпреки това, такъв етаж е с максимална термична защита, и с подходяща работа - много издръжлив.

От "етажа на земята" работният процес ще бъде различен от отсъствието на първите два етапа. Няма да има отводнителна яма - вместо това се намират място за събиране на вода и изтичане извън основата.

Възглавниците също няма да са. Той ще бъде заменен с подова настилка с вентилирано мазе. Така че подготовката за образуването на първата замазка ще изглежда така:

  1. Земята се изравнява.
  2. На височина от около 20-25 см са инсталирани изоставания.
  3. Над тях или по метода на раздел се покрива борд.
  4. Всички дървени части се обработват с антисептичен разтвор.
  5. На повдигнатия под, се използва пластмасов филм като хидроизолационен агент.

В този процес има две важни моменти. Нивото на почвата вътре и извън банята трябва да бъде същото. За да изгори "мазето" в основата, очите са направени. Чрез тях въздухът ще циркулира, премахвайки влагата. Това гарантира сухотата на изоставането и дълголетието им.

Останалите етапи на работата не са различни. Дори и по-удобен за работа, тъй като първата вратовръзка слой може да се приложи по фар, ако ноктите на дървени подови настилки баровете на желаната височина. Или, ако подът е бил ушит с изпъкнали закъснения, повърхността на замазката е "издърпана" над тях.

Техника на пълнене "за манекени"

Много хора се страхуват да работят върху замазката, страхуват се да не правят нещо нередно. Процесът всъщност е доста прост.

С маяците може да се използва алуминиев профил. Полагането му в банята не се извършва на хоризонтално ниво, а с лек наклон към точката на събиране на водата. Сигналите се проверяват с продължително правило и алкохолно ниво. Разстоянието между тях е около метър. За да ги поставите в правилната позиция е възможно с помощта на малки купчини решения - това е най-лесният начин. След изсушаване ще получите добра фиксация.

С маяците може да се използва алуминиев профил

С маяците може да се използва алуминиев профил

След това можете да започнете да работите върху замазката. По-добре е да започнете от най-далечния ъгъл. Просто извадете разтвора и разпределете мистрия в пространството между маяците. Ако работите с партньор, който ще осигури непрекъснато снабдяване с нови порции, работата ще се движи много бързо.

Повърхността е окончателно подравнена с помощта на дълго правило. Тя се води покрай фарове, изглаждайки решението. Когато е необходимо - разтворът се добавя и се разпределя с мистрия.

Повърхността окончателно се подравнява, като се използва дълго правило

Повърхността окончателно се подравнява, като се използва дълго правило

Достатъчно якостният слой на покритието получава 2-3 дни. На него можете да се разхождате доста уверено, но не се забърквайте - замазката получава максимална сила след около две седмици.

Замазката трябва да се навлажнява два пъти на ден. Достатъчна влажност се определя просто - ако повърхността на пода е повече или по-малко еднородна - всичко е наред. Ако има повече ярки петна - овлажняването не е достатъчно, необходимо е покритието да се покрие с филм след намокряне с вода.

За ускоряване на процеса могат да се добавят пластификатори към разтвора.

Технологичен подход

Ако искате максимално удобство и комфорт, на етапа на полагане на крайната замазка можете да поставите системата "топъл под" в нея. Тръбите за циркулация на охлаждащата течност се подреждат върху подсилващата се мрежа. Такава подова настилка не само ще осигури максимален комфорт и бързо нагряване на помещението, но не загрява им баня при максимално, ако имате намерение да седи само с приятели и да пие чай.

Подготовката на пода във ваната е процес, който често отнема повече време от изграждането на останалата част от конструкцията. Отговорният подход към този въпрос обаче ще осигури наистина добра стая, която ще зарадва собствениците отново и отново.

Видео - Как да запълним пода в банята

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да напълните пода в банятаКак да напълните пода в банята
Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5
Отопление в печкатаОтопление в печката
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Ремонт в частна къщаРемонт в частна къща
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Местна база за лечение в частна къщаМестна база за лечение в частна къща
Принудителна вентилация в частна къщаПринудителна вентилация в частна къща
» » Как да напълните пода в банята
© 2021 BggeHat.com