Как да лепило линолеум

Линолеум, поради неговата еластичност, ако се борави неправилно, може лесно да бъде повреден. В този случай възниква въпросът - как да лепим линолеума? Също така знанията в тази област ще бъдат полезни дори при инсталиране на покритието за съединяване на отделни платна в едно цяло.

Безшевно заваряване на линолеум

Безшевно заваряване на линолеум

Как да лепило линолеум

Как да лепило линолеум

Кога и защо е необходимо?

Линолеум - материалът е практичен, удобен и лесен за инсталиране. Той обикновено се изработва от поливинилхлорид, но има и други видове материали. Покритието може да има цвят, който ви позволява да го изберете за всеки интериор.

Структура на полуобработения линолеум

Структура на полуобработения линолеум

Материалът има няколко класификации, основният от които разделя всичките си видове на два вида: домашни и търговски. Първата е с малка дебелина и се използва за украса на подовете в апартамента. Втората е по-трайна и надеждна, достатъчно дебела и подходяща за индустриални предприятия, офиси с голям трафик, търговски центрове и т.н. Някои категории търговски линолеум са приложими за стилизиране и у дома.

Видове линолеум

Видове линолеум

линолеум

линолеум

Различните размери на ролките им позволяват да затварят етажите в помещения от различни райони - от малки бани до просторни зали. Специален шик - ако материалът е поставен без видими фуги. След това се оказва, че се постига монолитно и равно покритие без известните лопатки върху ставите на платното, без да се виждат очите. Това е в този случай, трябва да знаете как правилно да лепи отделните linoleum linens заедно.

Какви са размерите на линолеума

Какви са размерите на линолеума

Също така, залепването на материала може да е необходимо в случай, че с безгрижно използване, покритието беше разкъсано. Това може да се случи в резултат на изрязване с остри предмети или при неточно изтегляне на тежки мебели върху него. В този случай също умението за залепване на материала може да бъде полезно.

На снимката - ремонт с молив

На снимката - ремонт с молив

Към бележката! Ако покритието е силно повредено, ако върху него се появи разкъсната дупка, по-лесно е да поставите пластир, вместо да се опитвате да свържете фрагменти от материали в едно цяло.

Повреден балатум

Повреден балатум

Методи за залепване

Можете да съберете отделни парчета линолеум по няколко начина, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Например, най-простият вариант е лепене на ставите с двустранна лента. В този случай, желаната дължина на филм придържат придържа към дължината на материал под пода, с него (тиксо) се отстранява от втората защитната лента и отвори в резултат на страната на лепило и се фиксирана линолеум. В този случай, не се очаква високо качество на работата, както и лентата не е много добра воля да проведе две парчета покривка - между двете най-скоро формира пролука, която с течение на времето ще започне да се падне в кошчето, а фугата ще изглежда грозно.

Линолеум облицовки

Линолеум облицовки

Най-добре е лепилото да се лепило студен или горещ метод за заваряване. Първият метод обикновено се използва вкъщи, а вторият е по-често използван за довършване на промишлени помещения или в доста големи и просторни помещения.

Студено заваряване на линолеум

Лепирането на отделните платна се извършва със специално лепило на базата на разтворител. Той съдържа вещества, които разтварят линолеума. След втвърдяването на тази маса две парчета покритие се превръщат в едно цяло.

Студено заваряване на линолеум

Студено заваряване на линолеум

Методът е удобен за употреба от начинаещи майстори и у дома, тъй като не изисква закупуване на специално оборудване и специални умения. Подходящ за залепване на линолеум за дома. Това е възможност да се свържат две парчета линолеум или да се поправят без специални материални и времеви разходи - процесът се извършва доста бързо, но качествено подготвеният шев няма да бъде видим за окото.

Студено заваряване на линолеум с лепило - етапи

Студено заваряване на линолеум с лепило - етапи

Таблица. Лепила, използвани за студено заваряване.

NazvaniyaHarakteristika
имена
особеност
А

А

Тази опция е подходяща за свързване на свежи фуги при полагане на нов линолеум. Лепилото е достатъчно течно, бързо разтапя повърхността. За да не се повреди останалата част от покритието, връзката се залепва с лента за боядисване. В противен случай, ако лепилото удари повърхността на линолеума, то ще го стопи и ще го развали. Лепилото се нанася с помощта на игла върху капачката директно в шева. За всички процеси (топене и залепване на линолеума), само 15-30 минути е достатъчно.
C

C

Лепило с почти същите характеристики, но по-плътен. Най-често се използва за ремонт на материала и по време на облицовката на старото покритие за прикрепване на отделни елементи. Scotch лентата в този случай не може да се използва, тъй като лепилото няма да се разпространява поради своята консистенция.
T

T

Този тип лепило се използва рядко, особено от начинаещи. Въпреки това, опитни строители могат да дават предимство на него. Съставът се използва за свързване на парчета многокомпонентен линолеум. Изработен е на основата на поливинилхлорид и полиестер. Ставата е издръжлива, еластична.

Благодарение на метода за студено заваряване процесът на лепене се извършва бързо. Не е нужно да купувате специално оборудване, просто купете епруветка с правилния тип лепило. След работа свързването на две парчета материал ще бъде надеждно и издръжливо - достатъчно за битово покритие.

Лепило за студено заваряване

Лепило за студено заваряване

Моля, обърнете внимание! Лепливите двойки са токсични, освен че токсичните вещества ще се отделят от топене на линолеума. За да не се уврежда здравето, се препоръчва да се работи в добре проветриви помещения, носещи защитни ръкавици.

Горещо заваряване

В този случай се използва специално оборудване за работа - специална спойка, която е доста скъпа. Той е в състояние да загрее линолеум до критично високи температури (до 400 градуса). Но методът е приложим само за покрития от търговско предназначение, защото материали от друг вид просто не могат да издържат на високи температури и ще бъдат унищожени безвъзвратно.

Горещо заваряване на линолеум

Горещо заваряване на линолеум

Съвет! Това е горещо заваряване - най-добрият вариант за свързване на линолеум, поставени в стаи, където етажите изпитват значителен товар.

Също така за работа е необходимо да получите допълнителен материал - специален поливинилхлорид, който по време на пълненето е запълнен с жлеб, образуван между две части на покритието.

Инструменти за горещо заваряване

Инструменти за горещо заваряване

Кабел за горещо заваряване на линолеум

Кабел за горещо заваряване на линолеум

Към бележката! Качествено, горещо заваряване на линолеум ще бъде получено само върху материала, предварително залепен към основата. Процедурата трябва да се извърши не по-рано от деня след полагането на покритието.

Завършването на работата ще бъде отстраняването на изпъкналата част от кабела от поливинилхлорид от интерфейса. Може да бъде нарязан или шлифован.

Горещото заваряване на линолеума ви позволява да получите практически невидим шев

Горещото заваряване на линолеума ви позволява да получите практически невидим шев

Понякога методът за горещо заваряване се осъществява с конвенционална спойка. Но в този случай връзката между платната е малко вероятно да се окаже красива. Методът има смисъл да се използва само в малки пространства.

Понякога се използва обикновена спойка

Понякога се използва обикновена спойка

Залепваме линолеума със студено заваряване



Обмислете как протича процесът на заваряване чрез студено съединение.

Стъпка 1. Краят на линолеума по протежение на ставите, така че голият под може да се види.

Краят на линолеума е огънат

Краят на линолеума е огънат

Съвет! Тъй като ставите на двата разфасовки трябва да са идеални, препоръчваме при полагане на платното да се припокрива малко (около 5 см), след което да го нарязвате с остър нож (два листа наведнъж). Това ще създаде идеално гладка и чиста връзка - две половини от линолеума ще се приближават един до друг. За удобство при изрязването е по-добре да използвате дълъг метален владетел, правило или дъска.

Стъпка 2. На пода молив изтегля линията по друг линолеум. Линията се изтегля от началото до края на връзката.

На кръстопътя на линията

На кръстопътя на линията

Стъпка 3. Включва второто линолейно бельо. Подът по маркировките на молив е напълно почистен от отпадъци с четка.

Подът по протежение на линията трябва да бъде внимателно почистен

Подът по протежение на линията трябва да бъде внимателно почистен

Стъпка 4. На линията от молива двустранната лента е залепена в помещението, така че линията е точно в средата на самозалепващата лента. Скотчът внимателно се заглажда на ръка.

Лепкава лента

Лепкава лента

Scotch трябва внимателно да се заглади

Scotch трябва внимателно да се заглади

Стъпка 5. Защитната хартиена лента с лента се отстранява.

Защитната хартиена лента е премахната.

Защитната хартиена лента е премахната.

Стъпка 6. Завоите от линолеум са обърнати. В същото време те се подреждат върху лентата за скуот. Материалът е добре гладък. Връзката трябва да е суха и да не съдържа дори намек за влага, в противен случай цялата работа ще се обърка.

Lapels са обърнати назад

Lapels са обърнати назад

Стъпка 7. На шева е положена лента от лента боя по цялата дължина.

Лепкава лента за боядисване

Лепкава лента за боядисване

Стъпка 8. След това касетата за боя е прерязана правилно през шева с нож за канцеларски материали. Действието се изисква внимателно, за да не се повреди самото подово покритие.

Кантиращата лента се изрязва през линията на шева

Кантиращата лента се изрязва през линията на шева

Стъпка 9. След това се вкарва тръба с лепило за студено заваряване. В края му е тънка игла, която се вкарва в шева възможно най-дълбоко. Под натиска на ръката върху тръбата, лепилото ще излезе от него. Тръбата се провежда по шева с постоянен натиск върху стените. Така се третира целият шев.

Нанасяне на лепило за студено заваряване

Нанасяне на лепило за студено заваряване

Обработка на шевове с лепило

Обработка на шевове с лепило

Съвет! Работете с гримове в ръкавици, за да не причинявате случайно увреждане на кожата на ръцете.

Стъпка 10. За сушене на лепило е достатъчно само 15 минути. След това лентата за боя се отстранява от повърхността. Сместа е готова. Преместването на пода може да се извърши след няколко часа след края на работата.

Отстраняване на лентата за боядисване

Отстраняване на лентата за боядисване

Моля, обърнете внимание! Ако линолеум е поставен върху площ от 20 m2, първо е необходимо да се придържаме към основата със специален лепило или поне двустранен лента, или тя ще бъде събрана и ще бъде подутини.

Видео - Поставяме линолеум върху ставите

Сложихме пластира върху линолеума

Понякога е необходимо да се използва студено заваряване не само за свързване на отделни панели при монтиране на покритие. Той може да се похвали и при поправката на покритието. Например, в случай на случайно рязане на линолеум или за елиминиране на материални несъответствия. Също така, лепилото се използва при инсталиране на пластир върху повредената област на покритието.

Разкъсан линолеум

Разкъсан линолеум

За да направите кръпка, първо трябва да разберете от какво да го направите. Обикновено те запазват парчетата от същия линолеум, които са останали след ремонта, избрани от внимателни собственици. За тази цел не ги изхвърляйте. Ако не останат остатъци, трябва да намерите малко парче от същия цвят в магазина или от приятелите си. В краен случай просто трябва да вземете нещо подобно на цвят. Също така се закупува и лепило за материала - тук е само тип А. Обикновено се продава на същото място като самото покритие.

Ремонт на линолеум

Ремонт на линолеум

За да може пластирът да се откроява по-малко на фона на пода или изобщо да бъде незабележим, той трябва да има подходящ размер, както и модел, съвпадащ с основната картина на пода. Ако има такава възможност, трябва да регулирате орнамента до основния.

За да се избегнат грешки, се препоръчва интервал линолеум покрити увредената зона, привеждане на изображението и след това с остър нож за рязане парче и веднага предназначени за пластири и основен слой. По този начин се изрязва подходящ пластир за материала. Освен това изрязаното парче от главния капак се отстранява, под него подът се почиства от отпадъци. Самата пластика е залепена на подготвеното място с помощта на двустранна лента за скициране. Освен това, фугите между него и покритие поставили самозалепваща лента, но директно в пропуските си е доведен варени студено заваряване. След 15-20 минути скуката се премахва - пластирът е готов.

Етапи на залепване на пластира

Етапи на залепване на пластира

Към бележката! За да лепите пластира, можете да използвате лепило, което лепи линолеума на пода, ако е налице. В този случай се прилага върху пода, пластирът се поставя отгоре, а след това се притиска към земята с нещо тежко. Товарът остава за един ден.

Bustilat и други видове лепило за линолеум

Bustilat и други видове лепило за линолеум

Ако линолеумът просто се счупи или беше прерязан в резултат на невнимателни действия, тогава можете да действате по различен начин. В този случай разкъсаната клапа се изравнява, като се натисне с натоварване или се нагрява с желязо през кърпа. Освен това краищата на повредената зона също се залепват с лента за боядисване, след което лепило тип А или С отново идва на помощ - студено заваряване. Той се забива в местата на разкъсвания (стави), след което след 15 минути лентата се отстранява. Линолеумът се ремонтира. Във всеки случай, дори и ако щетата е забележима, след такива ремонти тя ще изглежда по-чиста.

Видео - Възстановяване на стария линолеум

Линолеумът беше и остава практично покритие. Дори да го поправя на практика не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Достатъчно е да направите малко усилие, след което материалът ще бъде залепен заедно. Залепващите фуги между отделните платна ще избегнат появата на къдрици на ръбовете, което със сигурност ще се формира, ако краищата на покритието не могат да бъдат фиксирани.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се присъедините към линолеума един към другКак да се присъедините към линолеума един към друг
Как да изгладите линолеума на подаКак да изгладите линолеума на пода
Хомогенен линолеумХомогенен линолеум
Как да изберем линолеумКак да изберем линолеум
Линолеум върху дървения подЛинолеум върху дървения под
Подови настилки от търговски линолеумПодови настилки от търговски линолеум
Изборът на добро качество линолеум от ваша странаИзборът на добро качество линолеум от ваша страна
Технически характеристики на полуобработения балатумТехнически характеристики на полуобработения балатум
Как да поставите линолеум на дървен подКак да поставите линолеум на дървен под
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
» » Как да лепило линолеум
© 2021 BggeHat.com