Предимства на топлоизолацията с полиуретанова пяна

Желанието да направите вашия дом топъл и уютен, за да се скриете от природните инциденти и суматохата на околния свят, е присъщо на човека по всяко време. Освен търсенето на материали, които могат да превърнат това желание в реалност.

Схема за производство на полиуретанова пяна

Схемата за производство на полиуретанова пяна.

През последните години са разработени много нови изолационни материали в строителната индустрия, които имат добри топлинно спестяващи свойства. И един от тези материали е полиуретанова пяна, изолация от ново поколение. Топлоизолацията с полиуретанова пяна е качествено и надеждно, освен това обещава значителни икономически ползи, затова заслужава най-голямо внимание на разработчиците.

Запознаване с полиуретанова пяна

Сравнение на таблицата за изолация на полиуретанова пяна с други изолационни материали

Сравнителна изолация на маса от полиуретанова пяна с други топлоизолационни материали.

Изолация пяна се провежда чрез напръскване на изолирана повърхност, която е в състояние да го прилагат на практика всяка повърхност - гладка, релефни, или дори като не-симетричен геометрична форма. Основното му предимство е, че можете да ги носите изолация вътре в сградата и отвън, като по този начин да го използват като изолация за стени, не само у нас, но и за покривни, подове, тавани, различни интериорни дялове.

В състава и начина на употреба, полиуретановата пяна е много подобна на добре познатата монтажна пяна, продавана в цилиндри, само пълненето на цилиндрите е няколко пъти по-голямо. Въпреки факта, че наскоро се появи на пазара на строителни материали, той се отличава с предимство не само от модерните скъпи нагреватели, но и от екструдирания експандиран полистирол, широко използван днес като топлоизолационен материал. Полиуретановата пяна се приготвя точно преди употреба, така че няма нужда от скъп транспорт на изолацията до мястото на приложение. В допълнение, изолацията поради липсата на необходимост от система за закрепване на изолацията се извършва бързо, дори ако го направите сами.

Полиуретановата пяна има редица значителни предимства пред другите нагреватели:

Индикатори на полиуретанова пяна и минерална вата

Таблица на параметрите на полиуретанова пяна и минерална вата.

  • получава се затоплящ слой без шевове, което допринася за укрепване и увеличаване на общата здравина на изолираната сграда;
  • Затоплящият слой, без никакви допълнителни закопчалки, плътно захваща с нагреваема повърхност;
  • ниска топлопроводимост;
  • леко тегло, което позволява да се извърши изолация на светли и стари сгради;
  • увеличена якост до механична деформация (напрежение-компресия), дължаща се на клетъчната структура на полимера;
  • пожароустойчивост;
  • Дълголетие (при липса на механично увреждане полиуретанова пяна може да продължи повече от 50 години);
  • устойчивост на плесени и гниене;
  • устойчивост на насекоми и дребни гризачи;
  • вятърна изолация;
  • малък коефициент на абсорбиране на влага, което прави ненужно да се инсталира парна бариера;
  • надеждна шумоизолация;
  • екологична чистота;
  • ниска цена.

Топлопроводимостта на полиуретанова пяна е 0,023 W / m3. Въпреки това, тъй като тези стойности са за лаик означава малко, толкова по-очевидно ще бъде сравнението: дебелина 50 mm полиуретанов слой еквивалентни на техните топлоизолационни свойства на слоя пяна е 80 mm или 150 mm минерална вата слой.

Таблица на характеристиките и свойствата на полиуретановата пяна

Таблица на характеристиките и свойствата на полиуретановата пяна.

Понополиуретан в замразена форма се характеризира с висока екологична чистота, напълно безвредна за здравето на хората. В действителност, пяна - това е един обикновен пяна, този, който от незапомнени времена са изолирани врати и пукнатини в прозорците, и се възглавнички за столове и дивани, но е течен.

PPU има най-високият коефициент на топлинна устойчивост сред всички популярни популярни нагреватели. Той физически не може да се запали от случайна искра, нито от топлина. Той може да гори само ако има източник на открит пламък директно върху него, но веднага щом пламъкът започне да избледнява, изгарянето на полиуретановата пяна спира. Но заради справедливостта трябва да се отбележи, че димът, образуван по време на изгарянето на полиуретанова пяна, е много корозивен и съдържа много вещества, вредни за човешкото здраве.

Основният метод на изолация - пръскане, въпреки че народните занаятчии вече са разбрали как да го напълнят. При разпръскване в специално устройство се смесват два течни полимера: полиоцианат и полиол. Тези компоненти се смесват в специален резервоар и влизат в мигновена реакция с въглероден диоксид с освобождаване на значително количество топлина. Резултатът от тази реакция е моменталното образуване на пенене на сместа, което с помощта на пръскачка се насочва към загряваща се повърхност, където се разширява и в крайна сметка се втвърдява. Терминът на пълно втвърдяване може да варира от 24 до 72 часа.

Схемата за затопляне на къщата с полиуретанова пяна

Схемата за изолация на къщата с полиуретанова пяна.

Изливането се извършва по същата схема, само тук сместа е насочена към специална повърхност, в която първо се втвърдява и охлажда, а след това вече се използва за затопляне на къщата. Но все пак този метод е по-скъп от финансова гледна точка в сравнение с пръскането.

Затоплянето на PPU стените на къщата може да бъде както отвътре, така и от фасадата. Затоплянето може да се направи както директно по време на изграждането на стените, така и в края на строителството на цялата къща, както и по време на ремонта й. Решението за метода и времето за затопляне трябва да бъде взето от собствениците на къщата, като се вземат предвид климатичните условия, дебелината на носещите елементи, нивото на влажност в къщата.

Вътрешна изолация на стените на къщата

Повечето от PPU от вътрешни изолирани градски апартаменти, не всички от своето пространство, но само с лице на пътя или ъгъла стени, както и лоджии и стени, които разделят два съседни апартамента. Пенополиуретан в този случай служи не само като нагревател, но и като надеждно шумоизолиращо устройство.

Поради ниския коефициент на поглъщане на вода, полиуретановата пяна се използва рационално като нагревател за стени и подове в банята, кухнята и тоалетната. Но в тези помещения, които се характеризират с висока влажност, дори за полиуретанова пяна е желателно да се създаде допълнителна бариера срещу пара, която не се изисква за естественото ниво на влага.

Схемата за изолация на стените от вътрешната страна с полиуретанова пяна

Схемата за изолация на стените от вътрешната страна с полиуретанова пяна.

Преди да започнете да изолирате интериора, трябва да се грижите, че той няма мебели, килими, санитарен фаянс и домакински уреди. На вратата, первазите и прозорците трябва да поставите специален защитен филм. Тези мерки са много важни, защото самият нагревател се напръсква по стените на къщата под голям натиск и не може да се избегне пръскането му.

Притежаващи висока адхезия, пенополиуретанова пяна може почти постоянно да се прилепи към всякакъв вид повърхност и след пълно втвърдяване за отстраняване на нейния спрей ще бъде невъзможно. Затова първо трябва да вземете всички необходими предпазни мерки, за да предотвратите появата на плиси от изолация върху други предмети.

От стените трябва да демонтирате облицовъчния материал и да завършите, като стигнете до основата. Облицовъчните материали трябва да бъдат внимателно отстранени, така че след процеса на пръскане те да могат да бъдат използвани отново за довършване. Непосредствено преди пръскането, рамката трябва да се обработва с широка мокра четка, за да се премахне прахът колкото е възможно повече.

Затопляне на фасадата на къщата

Външна изолация на стените на къщата PPU се състои от няколко етапа:

  • подготовка на повърхности за пръскане;
  • действително отлагане;
  • подсилване чрез специална мрежа;
  • довършителни работи.


Подготовката на повърхността се състои в предварителното й почистване от старата боя или мазилка за по-добро залепване на изолацията към повърхността. Особено провеждане на изравняване на повърхността, както се изисква от работата с повечето от нагревателите, използвани днес, с изолация с полиуретанова пяна не е необходимо.

Схема за свързване на компоненти за монтаж на пяна полиуретан

Схема за свързване на компонентите на инсталацията за пръскане на полиуретанова пяна.

След приключване на почистването на повърхността се напръсква нагревател. По отношение на дебелината на слоя не съществуват строги ограничения, така че е възможно да се изгладят всички неравности на повърхността с нея. След пръскането се поставят подсилени мрежи с малки дупки, най-често - изработени от фибростъкло. Дебелината на окото трябва да е най-малко 60 мм, в противен случай съществува висок риск от некачествено закрепване след това на сайдинг, облицовка или друг завършващ материал.

Особено рентабилна изолация на къщи със стари врати и прозорци. Когато изолирането на зоната около отворите на вратите и прозорците винаги е било най-проблематично. Но полиуретановата пяна прониква във всички труднодостъпни места по време на пръскането, като служи като надежден уплътнител и покрива почти всички възможни студени мостове в стените и покрива на къщата.

Затопляне на дървени конструкции у дома

Дървената къща, дори и добре износена, все още си остава студено място през зимата. Изборът на нагревател за дървена къща не е толкова просто, защото дървените стени трябва да останат дишащи, в противен случай те бързо ще се изгният поради натрупаната вода в дървото. Затопляне на дървени стени с полиуретанова пяна позволява не само да се предпази дървото от главните му врагове - мухъл и гниене, но и да се постави къщата в един вид топла и херметична "палто". И холистичен, без шевове и стави.

Добър ефект се постига чрез топлоизолацията на дървените настилки. В крайна сметка, в този случай се оказва не само надеждна топлоизолация, но също така не по-малко надеждна звукоизолация. Затоплянето на пода може да се извърши по два начина: отдолу или отгоре.

Схемата за изолация на покрива с пулверизирана полиуретанова пяна

Схемата за покривна изолация с пулверизирана полиуретанова пяна.

Първата включва счупване на довършителния под и пръскане на изолацията на грубия под между натрупаните закъснения. След цялостно втвърдяване се образува цялостен слой от топло и звукоизолация, върху който се полагат довършителните основи. Освен това се получава добър амортисьор за подовите дъски, който предпазва пода от деформации и удари.

Вторият метод включва разпръскване на топлоизолационния слой, без напълно да се отстрани довършителният под. Пръскането се извършва чрез издухване на течната изолация в прореза на пода. И в отсъствието им, пукнатините трябва да се направят изкуствено, след като се извадят няколко дъски на различни места на пода.

Нюанси за използване на полиуретанова пяна като нагревател

всички предварителната работа за изолация полиуретанова пяна в къщата е по-добре да се извърши, както и за работа с пръскането е най-добре да се прилага по отношение на работа, необходима за тази строителни фирми. Трябва обаче да сте подготвени за факта, че цената на услугите им се компенсира от евтината стойност на изолационния материал. Ако вие, за да спестите пари, сте решили да извършите цялата работа по изолация със собствените си ръце, тогава не бива да забравяте няколко прости правила.

Извършване на работа по пръскане на повърхността на полиуретанова пяна се извършва със специално оборудване. Работата се извършва бързо - един човек е напълно способен да пръска изолацията на площ от 120-150 м².

Ето защо, не е изгодно да купувате специално скъпо оборудване, по-добре е да го наемете за 1-2 дни. Ако къщата е изолирана отвън, се препоръчва да я изпълнявате през топлия сезон в спокойно и спокойно време. Когато работите в къщата, помещението трябва да е снабдено с надеждна изолация.

Строго е забранено да се работи с изолация от полиуретанова пяна без защитно оборудване: ръкавици без пръсти, респиратор и очила.

Сандвич панел, изработен от полиуретанова пяна

Сандвич панел, изработен от полиуретанова пяна.

Такива стриктни изисквания за безопасността на работника се въвеждат, защото при пръскане изпарението и най-малките капки от изолация могат да попаднат върху кожата, очите и дихателните пътища, причинявайки сериозни увреждания на здравето му.

При извършване на пръскането трябва да се внимава да не се получават необработени прорези или твърде дебели образувания по повърхността. Особено внимание трябва да се обърне при извършване на работа в ъглите на къщата или в местата, където те са съседни.

За да получите гладък слой изолация, след завършване на работата на повърхността, но е необходимо напълно да втвърди изолацията, можете да изчертаете тънка мазилка по нанесения слой, сякаш отрязвате целия излишък от стената. В резултат на това трябва да получите равна повърхност, подготвена за по-нататъшно довършване.

Още по-наскоро изолацията на къщата беше екзотично любопитство, защото цената на енергийните източници, използвани за отопление, беше сравнително малка. В най-добрия случай подът е изолиран в къщата, а ако е необходимо, изолиран с прозорци на врати и прозорци с лепилни ленти.

Днес ситуацията се промени радикално. Всеки иска да живее в топла къща, но малко хора могат да си позволят да платят за топлината на бесните пари. Ето защо търсенето на нови видове нагреватели, които могат да спестят топлина, не спира. В бъдеще такива материали вероятно ще се появят.

Но за днес полиуретанова пяна е един от най-добрите изолационни материали както за качеството на изолацията, така и за цената. Ето защо, когато решавате коя изолация да изберете, не я заобикаляйте с вниманието си.

Топлина и уют за вашия дом!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пянаХарактеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Характеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пянаХарактеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пяна
Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?
Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Подходяща изолация на тавански етаж със собствените си ръцеПодходяща изолация на тавански етаж със собствените си ръце
» » Предимства на топлоизолацията с полиуретанова пяна
© 2021 BggeHat.com