Какво е серпентина и как да го направите сами?

Хладилникът в лунната светлина е една от най-важните части. Там се осъществява превръщането на парата в съдържаща алкохол течност - кондензация. Навитата тръбичка е най-ефективният кондензатор, въпреки лекотата си. В лабораторната практика съпротивителният спирален охладител се нарича хладилник на Греъм. Понякога това име се случва в статиите за пивоварство, когато авторът иска да мигне ерудицията.

Защо едно такова просто изобретение получи своето собствено име? Тъй като има много лабораторни охладители, чиято основна цел не е да понижават температурата на парата, а да увеличат максимално ефективната й кондензация. Този процес осигурява бързото отстраняване на топлината от парната фаза, като в същото време намалява размерите на устройството и потока хладилен агент.

Серпентина в това отношение не е нещо изключително - в ефективността, тя е някъде в средата на рейтинговата скала. Но тя има редица неоспорими предимства, които се равняват на относително ниска производителност.

Намотан намотка

Медна бобина

Първото положително качество на намотката за лунна светлина е нейната простота. Дори у дома, като използвате минималните устройства, които могат да бъдат намерени в някой гараж, можете да направите серпентина със собствените си ръце, просто да поставите спирали от всяка подходяща тръба.

Как да направим серпентина

Тръба с диаметър 10 мм (вътрешна) с дебелина на стената 1-1,5 мм е подходяща за работа. В зависимост от очаквания капацитет на хладилника, дължината на тръбата се избира между 1,8-2 m. Този диапазон е даден за охлаждащ поток за машина за талиги с куб от 10-20 литра. За апаратурата дължината на тръбата трябва да се увеличи с 1-1.5 м.

Много от феновете на местно производство на алкохол твърдят, че ако увеличите главата на водата в хладилника, увеличаването на дължината му не е необходимо. Рационалното зърно в това е - интензивността на топлинния поглътител се усилва не само от областта на топлопренасянето, но и от неговата скорост. Но нека да се доближим до проблема реално - колко водни тръби ви позволяват да регулирате налягането (дебита) в широки граници.

Тръба за бъдещата серпентина

Тръба за бъдещата серпентина

Ако това все още е възможно в градската магистрала, а дори и не във всички градове, това е трудно да се направи в къща, където се организира автономно водоснабдяване с помощта на домашна помпена станция или потопяема помпа. И чрез увеличаване на намотката за лунна светлина, може да се гарантира, че ще се увеличи преносът на топлина на всяка глава от течаща вода. Същото важи и за намотки за устройства от нетекстов тип.

Увеличаването на дължината на тръбата с 1 м ще доведе до появата на един до три допълнителни завоя, което удължи самата серпентина с няколко сантиметра (20 процента). Съгласете се, че за стационарно устройство това не е от решаващо значение.

Материали за производство на рулони

Здравословно, трайно и безопасно за здравето серпентина за лунна светлина може да бъде направено от ограничен брой материали. Това е мед, месинг, неръждаема стомана и стъкло. В някои статии може да се прочете, че най-добре е да се направят рулони от алуминий. Това е заблуда.

Разбира се, в механичен смисъл - алуминият е по-добър от всички метали. Добре се огъва, не се напуква, има добра топлопроводимост. Но за здраве това не е безопасно. Досега учените обсъждат ефекта на алуминий върху човешкото тяло, а броят на противниците на алуминий в готвенето (включително алкохолната дестилация) далеч надхвърля броя на поддръжниците.

Не използвайте алуминий за намотката

Не използвайте алуминий



Работата е, че този метал има свойството да се натрупва в тялото. В проучванията на жертви на болестта на Алцхаймер беше установено, че всички пациенти в мозъка имат излишък от алуминий. Ако неофициална забрана алуминиев кухненски - саксии, плочи, лъжици и вилици, които са в контакт с храната на студено, защото на риск за здравето, взаимодействието на алуминий с горещи пари алкохол (с примеси) е двойно опасни.

Препоръчваме: Най-простият хладилник за собствениците на жилища

Ние изключваме стъклото от останалите материали. Хладилниците са едни от най-добрите, но правенето на серпентина със собствените си ръце от стъклена тръба у дома е почти невъзможно, ако нямате уменията на професионален стъклар. Ако можете да си купите един в магазина - вие сте изключително успешен човек. По-често можете да намерите стъклени хладилници Liebig или Allin, но днес говорим за рулони.

От останалите материали медта е най-добрата от гледна точка на термичната си ефективност и удобството за използване. За сравнение, нека разгледаме топлопроводимостта на металите:

  • Мед 382-390 W / (m • K);
  • Matun 97-111 W / (m • K);
  • Неръждаема стомана ≈ 20 W / (m • K).

Списъкът показва, че медта има топлопроводимост почти 20 пъти по-висока от тази на неръждаема стомана. Но това не означава, че медният хладилник ще бъде двадесет пъти по-малък. Най-голямото нещо, което може да се постигне, е да се намали с около половината. За стационарно домашно приготвено устройство това не е толкова забележимо.

От практиката може да се посъветва, ако има избор между мед и неръждаема стомана, изберете неръждаема стомана.

Технология за производство на рулони

Как да направите серпентина със собствените си ръце, можете да разгледате видеото. Накратко за техниката на изпълнение - дясната част на тръбата е запушена от едната страна и се изсипва сух пречистен фин пясък. Трябва да е суха и непременно плитка.

Кой някога се е опитал да направи това, знае - това не е лесна задача. Пясъкът трябва да запълни напълно тръбата. Ако между пластовете пясък има въздушен корк - може да се появи зона на деформация или дори пукнатина.

Тайната на запълването е проста - трябва да го направите заедно. Докато бавно се излива пясък през фунията, втората постоянно издърпва епруветката с чук, бавно я движи отдолу нагоре и обратно, докато пясъкът се отдалечи.

След запечатване на отворената част на пълнене тръба (набиване дървен клин, закотвяне единия край на тръбата и нейната навита около тръба или слитък от желания диаметър 50-70 мм, в зависимост от размера на потока хладилник тяло). Ако направим серпентина за резервоар или друг контейнер с не-течаща вода, диаметърът на основата може да достигне 30-40 см.

Между ребрата на спиралата трябва да има разстояние най-малко 0.5-1.5 см. В този случай топлопредаването е много по-добро. Ръчно изработване на намотката е много лесно от мед и месинг, малко по-трудно (физически) от неръждаема стомана. Много добре, когато има достъп до струг. При бавна скорост, намотка се прави в рамките на няколко минути.

След като приключите работата, пясъкът трябва да се отстрани. За да направите това е много лесно - пробийте и двата клечки и леко почукайте чука с чук, периодично го завъртете и разклатете. Пет минути от пясъка няма да останат следа. След това измиваме епруветката под вода - намотката за лунна светлина е готова. Остава да се вкара в тялото и да се заваряват или заваряват крайните капачки, без да се забравя да се правят връзки за свързване на течаща вода.

При работа, без значение от какво да се направи намотка, след всяка сесия за дестилация епруветката трябва да бъде изплакната със слаб разтвор на лимонена или оцетна киселина и изплакната под течаща вода под налягане. Правилно направената намотка със съответната грижа ще продължи няколко десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
На ясен език за смелата колонаНа ясен език за смелата колона
Най-простият хладилник за собствениците на жилищаНай-простият хладилник за собствениците на жилища
Сортираме устройството на лунната светлинаСортираме устройството на лунната светлина
Принцип на действие на термопомпитеПринцип на действие на термопомпите
Устройството и принципа на работа на обратен хладникУстройството и принципа на работа на обратен хладник
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
От а до з на сухото помещениеОт а до з на сухото помещение
Преглед на лунните машини luxstahlПреглед на лунните машини luxstahl
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Кой термометър е подходящ за лунната светлинаКой термометър е подходящ за лунната светлина
» » Какво е серпентина и как да го направите сами?
© 2021 BggeHat.com