Системи за отопление на въздуха

На американския континент и в Европа системите за отопление на въздуха са били популярни от дълго време. В Русия традиционно се използва отопление с газ. Въпреки това, ние отбелязваме, че водната система обикновено дава относително ниска ефективност, а въздушната система - 90. Какво друго е полезно за отоплението с въздух и как да се оборудва с него?
въздушни отоплителни системи
Частна отоплителна система за домашни въздух

Предимства на система за отопление на въздуха

  • Пълна сигурност. Съвременната автоматична система за контрол проверява цялостното здравословно състояние на всички елементи преди началото на процеса на отопление. В случай на неизправност функционирането на цялото оборудване е блокирано. Това прави възможно да се избегне всеки проблем. Освен това схемата за отопление на въздуха е по-безопасна, тъй като няма тръби, напълнени с охлаждаща течност - съответно, изключва се възможността за пробив, изтичане и т.н.
  • По-висока скорост на нагряване. Повечето системи, работещи с някакъв тип охлаждаща течност, прекарват лъвския дял от времето си при отоплението. Например, във водна система нагряване започва едва след вода (охладителя порция) се нагрява до определено ниво и се разпространява през всички радиаторите - и едва след това да започне нагряване на помещението. В системата за отопление на въздуха отоплението на помещението отнема само 20-40 минути - зависи от капацитета на оборудването и, разбира се, от размера на самата стая.
  • Икономиката. С висока ефективност въздушната система използва малко ресурси. И фактът, че тази система няма междинни възли (които допринасят за увеличаване на топлинните загуби), го прави още по-изгодно.
изчисляване на отоплението на въздуха
Сравнение на системите за отопление с въздух и вода
  • Дълъг експлоатационен живот. Правилното проектиране на въздуха и инсталирането на системата, както и редовната му поддръжка ще ви позволят да се насладите на качествената си работа в продължение на поне 17-20 години.
  • Леко управление. Тъй като цялата работа на системата се контролира чрез автоматизация, няма да имате никакви трудности при нейното функциониране. Можете лесно да промените нивото на температурата на отопление, като увеличите или снижите температурата в зависимост от нуждата.
  • Наличие. Въздушната отоплителна система е доста достъпна. Следва също да се отбележи, че той плаща за себе си в доста кратък период от време - от 7 месеца до 1,5 години - в зависимост от интензивността и честотата на използване.
  • Външна жалба. Характеристика на системата, която я отличава благоприятно сред останалите, е, че тя не изисква батерии и тръби. Това ще ви позволи да настроите какъвто и да е размер на прозореца, да направите съвременни ремонти и да не се страхувате, че благодарение на отоплителните уреди, неговата привлекателност ще бъде намалена.
въздушно отопление плюсове и минуси
Горещият въздух се издига през такива отвори в пода и отоплява стаята

Структура и принцип на работа на системата

За пълноценна работа на модерна система за отопление на въздуха е необходимо да се използва топло генератор. Въздухът се инжектира в топлообменника. Оптималната температура на нагряване е 50-60 градуса. По-нататък по дължината на канала, горещият въздух се придвижва в стаята, където е равномерно разпределен, като отоплява стаята. Освен това чрез специални отвори (решетки, монтирани на пода или стени) охладеният въздух отново се връща към топлинния генератор. Често се използва за подаване на студен въздух, използвайки обратни тръби.

отопление с твърдо гориво
Принципът на топлинния генератор

При разглеждането на схемата става ясно, че основните елементи на топлообменника са вентилатор, който осигурява движение на въздуха и топлообменник. Днес има много видове системи за отопление на въздуха. Една от разликите може да бъде идентифицираният метод за нагряване на въздуха. Това е възможно по няколко начина, което показва такава класификация на въздушните отоплителни системи:

  • чрез използване на термопомпа;
  • използване на газова горелка. В същото време е допустимо както да се свържете към главния газопровод, така и да използвате газов цилиндър.
  • топла вода от централизирана система;
  • използване на дизелова горелка или отопление с въздух върху отработено масло.

В зависимост от размера на отопляемите помещения въздушният поток в системата може да варира от 1000 до 4000 m3 / h. Средното налягане в системата е 150 Ра.

Трябва да се има предвид, че ако въздуховодът е достатъчно дълъг (в големи помещения), това може да доведе до някои топлинни загуби. За да го избегнете, можете да въведете няколко допълнителни топлинни генератора в системата. Важно е да запомните, че оптималната дължина на канала (при която нивото на топлинна загуба е минимално) е 30 м, а продължителността на клоните на каналите не трябва да надвишава 15 м.

дизайн на въздушното отопление
Група въздуховодни системи

За да се постигне максимален ефект от работата на системата, е рационално да се допълни с климатик. По този начин, в хладния сезон с нея ще ви направят отопление у дома, а в горещите - да се получи известно охлаждане. Това ще ви помогне да поддържате най-комфортната температура в къщата целогодишно. Освен това можете да допълвате въздушното отопление с твърдо гориво с такива полезни устройства, като например овлажнител или въздушен стерилизатор.

Вентилационната система може да бъде от два вида:

  • естествено. Горещият въздух в системата просто се издига и произволно се движи през канала, като го нагрява. Значителни недостатъци на отоплението с въздух в този случай е, че в случай че студеният въздух навлезе в стаята (през прозорци, врати), той се затваря в долната част на помещението, създавайки силен дискомфорт. И в този момент горещият въздух загрява тавана.
  • задължително. По-ефективен модел на работа на системата, тъй като циркулацията на въздуха е силно ускорена от използването на мощни вентилатори. Системата работи добре, но шумът от вентилатора, идващ от канала, може да създаде някакъв дискомфорт.
въздушно отопление на дърва
Системи за естествена и принудителна вентилация на частна къща

Изисквания за избор на оборудване

При избора на система за отопление на въздух за дадена къща е важно да се вземе предвид вида гориво, което ще се използва за загряване на въздуха. За максимално удобство, отделните производители предложиха модели на системи, в които е разрешен преход от един вид гориво към друго. Например - от природен газ до втечнено гориво. В този случай трябва само да смените горелката и дюзата за гориво.



В случай, че сте избрали да закупите система, работеща с течно гориво, първо трябва да се погрижите за наличността на резервоар за съхранение на гориво, тръбопровод за доставката му.

Такова въздушно отопление, комбинирано с вентилация, трябва да бъде оборудвано с допълнителни филтри. Също така, някои аксесоари ще трябва да бъдат закупени за системи с течен газ. И в случай на използване на газови бутилки, става необходимо да се създаде място за тяхното съхранение. Единственият вид гориво, което не изисква допълнително оборудване, е природен газ.

изчисляване на въздушното отопление
Рекуперативен нагревател на въздуха

Системата осигурява задължителна наличност на въздуховоди. Тя може да бъде:

  • кръг - за тяхното създаване тръби с диаметър от 100-200 мм се използват, които са закрепени със скоби. Използването на този тип тръби дава леко предимство - те имат малко аеродинамично съпротивление. И това, на свой ред, влияе положително върху ефективността на системата.
  • квадратни (правоъгълни) - поради по-голямата естетика, този тип тръби се използват за изграждане на отоплителна система за жилищни сгради.
  • комбинирани - в системата се използват както правоъгълни, така и кръгли тръби. Важно е да се вземе предвид - ако е необходимо тръбата да се подава през неотопляема стая - е необходимо да има защитна термоизолационна капачка, която да предотвратява загубата на топлина.
въздушен отоплителен кръг
Канали за въздушно отопление

Предварително изчисление

Процесът на планиране на въздушната отоплителна система включва отчитането на много нюанси. Ето защо най-правилното решение е да се осигури такова изчисление на специалистите по отопление на въздуха. Какво смятат те:

  • загуба на топлина във всяка стая;
  • тип и мощност на нагревателния елемент;
  • каква е оптималното количество топлинен въздух?
  • напречно сечение на тръбопровода;
  • намаляване на налягането в системата.

Ако поръчате проект за отоплителна система от специалисти, няколко проекта ще бъдат представени за разглеждане. И само като се вземат предвид плюсовете и минусите за отопление на въздуха, можете да решите как да организирате отоплителната система.

Не трябва да се опитвате сами да монтирате въздух на дърва или газ, без да знаете всички изисквания и правила. Не е необичайно грешното планиране да доведе до непрекъснат шум от страна на феновете в стаята и течението. Системата за отопление на въздуха е напълно годна за отопление на къщата - но само ако е планирана и сглобена от специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
Автоматизация на отоплителните системиАвтоматизация на отоплителните системи
» » Системи за отопление на въздуха
© 2021 BggeHat.com