Монтаж на печка за отопление на къщата, изисквания за монтаж

При изграждането на къща пред плановицата, въпросът за осигуряване на отопление със сигурност ще стане. В града или в големи населени места широко се използва газово оборудване, тъй като това се улеснява от близкото разположение на магистралата и от относително ниската цена на самото гориво. Алтернатива на такава система може да служи като електричество или гориво, изгарящо дърво и въглища.

Използването на електроенергия за отопление, не винаги е оправдано, тъй като от общата стойност на разходите, както и честите прекъсване на електрозахранването са изпълнени с неприятно занимание в студена стая.

Въз основа на тези аргументи, старият добър печка отопление се използва в къщи, далеч от големи населени места или в вили. Но модерните пещи са напълно различни от тези, които си спомняме от нашето детство. Те преминаха през няколко етапа на модернизация и се отличават с високи показатели. В този брой не смятаме, че тухлената пещ, тъй като употребата им не винаги е необходимо, разходите по изграждането е придружен от силите на време и пари, има и по-ефективно за отопление на устройството.

Съвременна фурна за отопление на къщата
Модерен уред за отопление на дома

Металните сглобяеми пещи са устройства, които съчетават функциите на камина, котлони, фурни и директно самата пещ. Те са толкова ефективни, че могат да действат като единственият нагревател в къщата. Отличителна черта е, че металната пещ-камина заема малка площ и не изисква изливане на основата. Богатството на избора на различни методи за екстериорна декорация ще ви позволи да изберете модел за всеки интериор, който да осигурява една хармонична картина.

Някои изисквания за инсталиране

Лесната инсталация, която е позиционирана като основна отличителна черта на крайните метални пещи, не трябва да се приема буквално. Функционалните изисквания и изискванията за пожарна безопасност налагат определени ограничения:

  1. Първо, всеки модел на устройството е снабден с технически паспорт, в който има инструкция за инсталиране.
  2. На второ място, съществуват общоприети норми и тяхното изпълнение е задължително за безопасната и ефективна работа на пещта.

Металните стени на пещта и тялото на пещта допринасят за ефективното отстраняване на топлината в помещението. В тази връзка корпусът е с висока температура и не може да бъде монтиран близо до стената, особено ако е украсен със запалими или топилни материали.

Минималният просвет от тялото към стената се определя от производителя. Средно е около 20 см от страничните и задните стени на пещта. За да предпазите дома от огън и да премахнете топлината от стените в стаята, повърхността е подрязана топлоизолационен материал. Въздухът има лоша термична проводимост, така че нагряването на повърхността на стените идва от радиация. Отличен отразява инфрачервените лъчи на фолиевия материал.

Топлоизолационен материал за стени
Топлоизолация на стените на къщата

Възможно е също да се украсят стените с плочки или няколко тухли. Въпреки това, тухлената защита ще изисква изграждането на пълна основа.

Също така се налагат основни изисквания върху подовата настилка:

  • Проблемът е, че инсталирането на камината може да бъде придружено от частично разглобяване на пода. Макар че масата на конструкцията е малка, за да се предотврати деформацията на трупите, за да продължи дълго време, ще бъде необходимо да се поставят допълнителни подпори в мястото на пещта под закъсненията.
  • Подовата настилка трябва да бъде защитена от въздействието на високи температури и от случайно изпускане на горещи въглища. При модели с затворена камера тази вероятност е минимална, но е необходимо да се предпазите от всяка опасна ситуация. Термичната защита на пода Използва се огнеупорно стъкло, плочки, метал или азбест. Площта на основата трябва да бъде по-голяма от площта на камината. От фасадата защитата се простира на 50 см, а от страничните стени - на 30 см.
Схема за инсталиране на подовата защита
Схема за монтаж и защита на пода

Изграждането на комина е задължителен етап, който се характеризира с инсталирането на камина в страната. За да се подчертае значението на този етап, трябва да се припомни, че коминът е конструктивен начин за отстраняване на продуктите на горене, и циркулира подаването на въздух в горивната камера. Основното изискване за комина (с изключение на пожарната безопасност) е наличието на сцепление.

Често, поради натрупването на студен въздух в тръбата, тягата отсъства, когато пещта се запали. Трябва да загреете комина, да го похарчите за това време. За да се избегне подобно явление, се препоръчва използването на двуслойна система с изолация като тръба. Това е особено вярно, когато димният канал веднага изгасне след кутията за дим.

Пещ за комини
Появата на комина


Това не свършва там. Като се има предвид, че коминните тръби могат да се затоплят до висока температура, те трябва да бъдат изолирани на място, където преминават през отвор в тавана и в покрива. Можете да извършите тази изолация по няколко начина:

  • Вместо слотовете поставете вложка от метал или азбест с отвор под тръбата. Такава защита е доста надеждна, но не е естетическа, тъй като вложката заема голяма площ.
  • Можете да направите дупка в тавана само с няколко сантиметра повече от диаметъра на тръбата и да запълнете получената празнина с минерална вата с термична минерална защита.

На отворената част инсталирането на комина се определя от разстоянието от тръбата до билото. Някои производители на пещи публикуват информация за необходимата височина на комина, тъй като това зависи от някои свойства на пещта. Следните разпоредби ще служат като универсални показатели:

  • На разстояние не повече от 1,5 м от хребета коминът е издигнат на 1 м.
  • Ако се отстрани от хребета, височината на комина е ограничена от линията, прекарана през скейта, под ъгъл от 10 ° С спрямо хоризонталата.
  • Задължително е да поставите защитна капачка.
Пещи в работно състояние
Пещи в експлоатация

Обединяване на пещи

В редки случаи отоплението на стаята от пещта се дължи на конвекционни токове. Самият статус на устройството предполага най-ефективното използване на освободената енергия. Ето защо, отоплителната система е снабдена с топлоносител, който може да бъде циркулираща вода чрез тръби или въздух, движещ се под въздействието на принудителна конвекция. Свързването на каналите на охлаждащата течност с пещта се нарича лента.

Някои проблеми, свързани с монтирането на камината, са съсредоточени точно в неправилната инсталация на главната линия. При загряването на водата циркулацията се осигурява от помпата или чрез естествена конвекция. Във втория случай е важно да се наблюдава определен наклон на главната линия, тъй като обратният наклон води до стагнация на течността. При затворена отоплителна система (1-во случай), наклонът няма значение, но системата налага строги изисквания за плътност. Дори малко количество задържан въздух ще спре циркулацията.

Водната схема, която е оборудвана с камина с фурна, има вход и изход за свързване към главния. Ако те не са специално маркирани, не забравяйте, че изходът за гореща вода е разположен под входа за студено.

Свързване на отоплителния кръг
Схема на свързване на отоплителния кръг

Тръбопроводът на въздуховодите не е труден, но поставянето на багажника под панелите или срещу гипсокартона е труден процес. Пещта, използвайки въздух като охладител, е оборудван с вентилационна система, която задвижва въздуха през главния. Чрез регулирането на подаването на амортисьорите можете да изпращате топлина селективно към различни помещения.

Монтаж на тухлена конструкция

Ако беше направен избор в полза на класическата пещ, трябва да се помни, че конструкцията трябва не само да отговаря на изискванията за безопасност, но и на някои технически изисквания. Още преди развитието на информатизацията на обществото се смяташе, че такива произведения не са достъпни за хора, които нямат специално обучение. Поради това професията на готвач се смяташе за едно от най-редките и най-търсените.

Днес е лесно да намерите стъпка по стъпка инструкции, за да ви помогнем функционално устройство със собствени ръце. Въпреки това, в сравнение с инсталирането на готови устройства, изграждането на тухлена печка ще отнеме повече време. Ние изброяваме само основните стъпки, тъй като подробни инструкции са налични в раздели, наречени "завършени проекти".

Работата започва с определяне на размера на структурата. Районът на фондацията ще зависи от тях. След като се излее основата, тялото на пещта с основните компоненти се оформя, като се използва специална поръчка на схема. За да оцените работата на професионалистите, които споделят цялата информация, трябва да знаете, че в зависимост от площта на помещенията всяка пещ има свои собствени размери. Изчисляване на такива параметри като височина, ширина и дълбочина на пещта, размерите на обвивката, височината на комина, площта на димния канал.

Днес малко от начинаещите майстори участват в сложни изчисления, тъй като всички данни се представят в готов вид таблица. Поставяйки всеки ред, получаваме оформена тиган, пещ, дим зъб и кутия за дим. Това е само една проста схема на камината, фурната има канализационна система за комина. В тези канали горещият въздух дава максималния възможен дял на енергия в тялото на пещта. Почти невъзможно е тази част да бъде изградена без схема.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Отопление в гаражаОтопление в гаража
Отопление на вилиОтопление на вили
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Пещ с нагревателПещ с нагревател
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Отоплителни вилиОтоплителни вили
Какво трябва да знаете при избора на комбинирани отоплителни котли?Какво трябва да знаете при избора на комбинирани отоплителни котли?
Газови пещи за отопление на домаГазови пещи за отопление на дома
» » Монтаж на печка за отопление на къщата, изисквания за монтаж
© 2021 BggeHat.com