Как да си направите собствен фурна за пица на дърво

Пица честно спечели правото да носи статута на любимо ястие, което се сервира в специално създадени институции - пицарии. Тя се обърна от представител на бързо хранене към пълноценна част от обяда или вечерята.

Днес пицата се приготвя не само в италиански ресторант, а полуфабрикатите лесно се намират в магазин или кафене. Но тъй като всеки счита себе си за истински ценител на италианската природна кухня, предпочитание се дава на обекти, които използват думата "истински" в лозунга. В този случай много хора твърдят, че ако построите фурна за пица на дърво, лесно можете да направите най-много, че и вие не сте истинска пица.

Фурна за италианско изпичане
Оригиналната фурна за работа с италианска кухня

Какво е истинска пица

В момента пицата е станала популярна в много страни. Всеки от тях е допринесъл за създаването на рецептата, така че има известни разновидности като американска пица, френска пица. Родина на този шедьовър е Италия.

Unified история на рецептата не съществува, тъй като прототип е създаден през Средновековието, но най-забавното е опция, която определя, че пицата е изобретен от съвременниците му за "празен" хладилника.

На плоска торта от безквасни тестени изделия са били изложени дълго време на рафтовете на хладилника, това сирене, салам, гъби, салата, домати. Естествено, с този подход не може да бъде истинско предписание. Това обяснява разнообразието от типове пица, които се различават по състав.

Работи в производството на пици
Процесът на готвене на пица

Оборудване за приготвяне

С цялото разнообразие от рецепти за пица, има едно общо изискване. Печенето трябва да се извършва за кратко време, но при достатъчно висока температура. Една обикновена фурна не може да се справи с тази задача, тъй като нейната граница е ограничена до 300 градуса, а отнема около 400 градуса.

Пицата може да бъде приготвена вкъщи у дома, без да се налага да се изгражда специална фурна. Купените готови модели на марки като PrismaFood, AVA, Roller Grill, Hendi са предназначени за печене. Те се различават по техническите характеристики, обхвата на изследването, размерите и консумираното гориво. Газова фурна за пица, както и електрически, удобен за къщата, благодарение на лесната инсталация, евтината работа, малкия размер.

Има модели фурни, които позволяват печене на пица на улицата. Такива фабрични проекти работят върху дърво и са керамични пещи, при които температурата, макар и да не достига необходимата стойност, е доста висока. Присъствието на копчета и колела правят пещта транспортируема. Често има опции, базирани на шасито на тази каравана.

Кухня на колела
Мобилна кухня

Такава пицария на колела може да бъде мобилно разгърната на място за обработка на прясно изпечена пица.

Истинските ценители на италианския шедьовър не могат да бъдат привличани от ястия, направени с помощта на фабричните дизайни. Те твърдят, че тухлена фурна, дървесина под формата на гориво, лека миризма на дим - всичко това дава на пицата уникален вкус. Следователно, друго устройство, което се счита за най-реално, е помпейската фурна за пица. Неговата особеност е във външната структура, а арката на такава пещ е направена под формата на заоблен купол.

Разсейвайки се от темата, бих искал да припомня принципа на хиперболична антена. Една вълна, която е паднала под всякакъв ъгъл спрямо повърхността, ще бъде отразена в една и съща точка. Представете си, че този принцип е бил известен на италианците през Средновековието.

Разбира се, никой не мисли за създаване на каменна пещ под формата на хиперболоидна, но един вид купол отразява радиация от огъня и се фокусира на мястото на огнището, където пицата и да достигне до желана стойност.

Фурната на оригиналната форма
Оригиналната форма на пещта

Ние се изграждаме

Ако отговорите строго на въпроса за печенето на пица, тогава фабричното оборудване не може да даде истински "реален" резултат. Това означава, че феновете на "Neapolitan" или "Diabol" ще трябва да построят собствена фурна за печене на пица.

фундамент

Общото тегло на готовата конструкция е доста голямо. Дори инсталирането на улицата на всяка тухла фурна изисква солидна основа във формата на фондация. Нашата италианска фурна ще разчита на здрава подсилена основа с натрошена каменна възглавница.

За да копаете фундаментна яма, трябва да знаете размерите на бъдещата пещ. Както и при всяка друга конструкция, е необходима рисунка. Разположението на пещта е съвсем проста, поради което само размерите на конструкцията са отразени в чертежа. Ямата трябва да има линейни размери, леко надвишаващи размерите на подиума на пещта.

На дълбочина от 40 см е подредена възглавница. За това се изсипва слой от натрошен камък и се натрупва гъсто. След това, останалата част от основата се излива с разтвор за приготвяне на който се използват цимент и пясък. Това е общо решение със съотношение 1 и 4, което запълва пространството, ограничено от кофража. Необходимо е да поставите подсилена мрежа върху повърхността на възглавницата и по целия слой на разтвора.



След като извадите основата до необходимото ниво, трябва да проверите хоризонта и да оставите няколко дни, за да изсъхне напълно разтвора. За изпаряването на влагата в дълбините се появиха равномерно, без да се образуват пукнатини, нова основа, покрита с филм.

Поставка и масичка за маса

Все още е твърде рано да се проектира пещ, тъй като тя ще бъде разположена ниско и е неудобно да се работи с нея. Освен това е възможно да се образува функционално допълнение към пещта - отделение за съхраняване на дърва за огрев. На повърхността на основата ще се образува щанд. Тя играе поддържаща роля и определя височината на пещта. При самостоятелна конструкция височината се избира за растеж. Стените на стойката са оформени от бетонни блокове, предната стена отсъства. Създадена е особена ниша, която се използва за съхраняване на дърва за огрев.

Изграждане на стени
Правене на стени

Работната плоча ще бъде еднокомпонентна пълнеща течност с усилващ елемент. Масата се излива директно на място. Ето защо, кофражът е проектиран върху стойката, която ограничава решението не само по периметъра, но и представлява дъно.

Височината на плота е обикновено 10 см. На този слой от хоросан трябва да са два слоя от армировъчна мрежа. Между тях е осигурена пролука от 5 см. След изливането масата е покрита с филм и изсъхва няколко дни. Сега основата, която е в състояние да поддържа печка за пица на дърво, е готова.

Стени и купол

За да изградите всяка печка на дърва, трябва да запасите на огнена стена. Вътрешната повърхност на пещта, където се наблюдава най-високата температура, е изработена от шлакови тухли. Глиненият хоросан, който има добра адхезия, може да се закупи в магазина като суха смес. Самоподготовката на хаванчето ще отнеме много време, тъй като първо трябва да изберете подходяща глинеста скала, да я смилате и да я разбърквате с пясък.

На първия етап се очертава арката на арката. Необходимо е да се подготви дървен шаблон, който да държи арката, докато разтворът се охлади.

Архитектурна сграда
Създаване на арка с желаната форма

След това преминете към издигането на купола. На върха на масата са разположени редица тухли по протежение на обиколката. За да формира купола, много майстори съветват да се направи дървена вътрешна рамка.

Завършена конструкция
Появата на завършената структура

Но има по-удобен и практичен начин. Пространството, оградено от първия ред тухли, е изпълнено с пясък. На купчина уплътнен пясък е дадена правилната форма. Тя може да се използва за полагане на купол, а след това пясъкът се извлича през входа на пещта.

Изграждане на пещ с помощта на пясък
Създаване на плесен с пясък

Тялото на фурна за пица на дърво е измазано с глинеста мазилка. Глината е в състояние да издържи на температурата и да предотврати напускането на пещта от пещта през възможните пукнатини.

комин

Дизайнът на комина в помпейската пещ е съвсем прост, но в същото време има и една характеристика. Тръбата излиза напред, към входа на пещта. Тъй като моделът на пещта е на открито, няма нужда да се изгражда висок канал. Достатъчно е само да се осигури изход за дим навън.

Строителни работи завършени
Строителни работи завършени

След като завършите всички етапи на изграждане, фурната трябва да се остави за няколко дни. Въпреки факта, че разтворът изсъхва бързо отвън, влагата ще остане дълго време в дълбочина.

Овърклок на пещта

Въпреки че дизайнът е готов, използвайте го веднага, не бързайте. Ако разтопите пещта, тогава дълбоките пукнатини в зидарията не могат да бъдат избегнати. Необходимо е новата структура да се разпръсне. Този процес е премахването на влагата в целия обем, тъй като престояването във въздуха ще доведе само до изсушаване на зидарията на повърхността.

Подготовка за работа
При пускане в експлоатация

За разпръскване на пещта се използват 7 цикъла на отопление. Първото подпалване трябва да се направи със слама. Масата на сламата не надвишава 2,5 кг. След пълно изгаряне фурната трябва да стои около ден. Само след това започва второто подпалване.

Вземете същото количество слама и добавете 0,5 кг сухи чипове. Между всеки цикъл има прекъсване за един ден. При третия цикъл сламата изобщо не се използва. Масата на чиповете достига 4 кг. След това следващото подпалване се прави от дърва за огрев, като се започне с един регистър и продължава с добавянето на един дневник.

Ако всички изисквания за проектиране на фурната са изпълнени правилно, трябва да получим функционално устройство, което ни позволява да станем истински италиански професионалист или да реализираме собствените си рецепти, както и да печете брашното.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Професионално оборудване за ресторантиПрофесионално оборудване за ресторанти
Какъв вид дърва е по-добре за пещ, съвети за избор на дървесни видовеКакъв вид дърва е по-добре за пещ, съвети за избор на дървесни видове
Помпейска печкаПомпейска печка
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Дълго гореща печка за изгаряне на дърваДълго гореща печка за изгаряне на дърва
Електрическа фурна за пица у домаЕлектрическа фурна за пица у дома
Електрическа фурна за печене у домаЕлектрическа фурна за печене у дома
Помпейската фурна за пици ще се зарадва с тази италианска сладкарски изделия!Помпейската фурна за пици ще се зарадва с тази италианска сладкарски изделия!
Какво можете да готвите от пушена риба?Какво можете да готвите от пушена риба?
Как да пушите гърдите в пушенетоКак да пушите гърдите в пушенето
» » Как да си направите собствен фурна за пица на дърво
© 2021 BggeHat.com