Индикатори за плътността и якостта на пенобетона

Плътност на пенобетона: дали този параметър влияе върху конструкцията? Защо да знае?

Блокове от пенобетон

Благодарение на тяхната надеждност, лекота, издръжливост и екологична съвместимост пенобетонните блокове днес се считат за най-популярните строителни материали.

Поради свойствата си пенобетонът е един от най-популярните строителни материали досега. Всички негови характеристики са отблъснати от стойността на плътността, а именно неговата лекота, работоспособност. Работейки с такива блокове, можете веднага да видите колко лесно е да се изградят сгради от тях, освен че те допринасят за добра топлоизолация. И това, от своя страна, помага да не се притеснявате за допълнителна защита на стените.

Какво определя плътността на блоковете от пяна? Тази характеристика се влияе от два фактора: порьозност и количество на лек пълнител. Като последните, често се използват пясък и летлива пепел. Тъй като те имат своя собствена плътност, в зависимост от пропорциите в разтвора, това дава плътността на самия материал. Важен компонент също е компонент, като пенообразувател.

Защо плътността на пенобетона е толкова важна: основните характеристики

Схема за производство на пенобетон

Схема за производство на пенобетон.

Такъв индикатор на материала силно влияе върху масата, здравината и топлоизолационните свойства на блока от пяна.

Що се отнася до теглото, колкото по-висока е плътността, толкова по-тежка ще бъде 1 куб материал. В името на марката се обозначава с буква D.

Силата на продуктите ще зависи от гъстотата. Това се дължи на факта, че в структурата на такива блокове има празнини, които се образуват по време на смесването на разтвора. Пяната и циментът влизат в реакции, в резултат на което се отделя газ. Това на свой ред създава хетерогенност на масата и това вече отрицателно влияе върху силните характеристики. Например, ако белезите да сравнение D400 и D1200, първата имат сила на 8-15 kg / cm², докато последният има фигура 70-100 кг / cm².

В пенобетона гъстотата влияе върху топлинната проводимост на материала. Тази характеристика характеризира момента, доколко материалът може да запази топлината в помещението. Ако този индикатор е по-висок, той ще бъде по-студен в такава сграда.

Класификация на пенобетона

Класификация на пенобетона.

Трябва също така да се отбележи, че абсорбцията на влагата на материала в много отношения е пряко пропорционална на индекса на плътността. Ако използвате пенобетон с по-малко компактност в строителството, тогава тази характеристика ще има индикатор 5, а ако е по-голям, тогава 0,5. Доколкото материалът е толерантен към влагата, той е толкова устойчив на замръзване, защото водните частици кристализират при температури на замръзване и се втвърдяват вътре в блоковете. Съответно последните се охлаждат бързо. Освен това този параметър показва колко цикли на замразяване и размразяване могат да издържат пяна бетон. Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-дълго ще продължи сградата.

Не трябва да се забравя, че такъв материал е създаден за средносрочни климатични условия. Ето защо, ако се използва при други условия, техническите характеристики на пяната на бетона могат да варират леко.

Но има и противоречиви точки по отношение на този материал. Опитните разработчици знаят, че работейки с клетъчни строителни материали, трябва да вземете предвид силата им, т.е. класа. За тази цел те се ръководят от три параметъра: опън, компресия и срязване. В същото време бетонната компресия се отнася конкретно до пяна от бетон.

Характеристики на блокове от пенобетон

Характеристики на блокове от пенобетон.

Наличието на въздушни мехурчета в конструкцията спомага за намаляване на загубите на топлина до минимум, което означава, че такава конструкция не се нуждае от допълнителна изолация. Пяната бетон е маркирана с номер, който показва тегло от 1 м³. Но тук има препятствия. Материалът е популярен, защото има малка маса (олово позволява работа на различни височини, с основите на сградата не изисква монолитна, олекотена версия може да се използва) и нисък индекс на топлопроводимост. Но ако използвате бетон с пяна с висока плътност, той ще има по-малко кухини, които засягат първите две характеристики. И това е проблем за много строители.

Следователно, когато се търси необходимата плътност на пяна блок, трябва да се помни, че силата и лекотата в този материал са непоследователни. Следователно е необходимо да се избере компромисно решение.

Как да изберем плътността на блока от пяна

Има няколко въпроса, които ще помогнат за решаването на такъв въпрос.



Оптималната марка на строителния материал е D с индикатор 600-700 кг / м³. Тази опция е много подходяща за изграждане на стоманобетонни плочи, които се използват в подови настилки. В този случай, дори не трябва да се притеснявате за подсилване на усилващия колан. Този изглед е перфектно съчетан с дърво.

Но дебелината на тези блокове ви позволява да работите със сгради само на 2 етажа, а не повече. В противен случай трябва внимателно да изчислите размерите на всички носещи конструкции в конструкцията. Още по-добре, ако този въпрос ще се занимава с професионалисти.

Често блокове от пенобетон се използват като допълнителна изолация.

Но след това е необходимо да се изградят многослойни сгради и затова самата конструкция и конструктивна технология са малко по-различни. В крайна сметка, в този случай такъв камък няма да бъде основата, а помощен елемент. Възможно е да се приложи пенобетон с по-нисък индекс на плътност, което ще спести пари.

Този материал обаче не трябва да се прилага избирателно, а на всички сайтове. Ако се използва за облицовка, тогава целият периметър на помещението трябва да бъде завършен от него. Ако пренебрегнете такава препоръка, тогава има студени мостове, тогава целият топъл ефект се отменя. Освен това на такива места през студения сезон ще се образува кондензация и студ, което ще има пагубен ефект върху цялата структура.

Как да подобрим якостта на пенобетона

Схема за свързване на пенобетонни блокове

Схема за свързване на пенобетонни блокове.

Дори закупуването на материал с оптимална плътност, силата може да се увеличи леко. За да направите това, можете да използвате няколко метода, които са приложими за производството на пенобетон със собствените си ръце:

  1. Готовите блокове се поставят в среда с висока концентрация на въглероден диоксид и се оставят за известно време.
  2. След като блокът е готов, целият процес на неговото узряване трябва да се осъществи при условия на изолация от влага. Това означава, че би било добре да се защити такъв блок с материал, устойчив на влага.
  3. Най-добре, ако откраднеш този вид материал.
  4. Ако пенобетонът е направен самостоятелно, тогава при смесването на разтвора могат да се добавят специални добавки.

Що се отнася до самоприготвянето на сместа, трябва да се отбележи, че якостта на тези блокове ще зависи от техническите характеристики на компонентите на сместа, особено на марката на цимента. Следователно, избирайки стягащите компоненти, всички видове пълнители и добавки, трябва да вземем предвид този момент.

Неправилното съотношение може да доведе до нежелана химическа реакция, в резултат на което ще се отрази на прекомерното образуване на газ плътност на бетона за лошо. В крайна сметка в сместа се образуват твърде много кухини, което води до влошаване на качеството на материала. Що се отнася до свързващото вещество, е много важно да се обърне внимание на датата на производство, т.е. След 3-4 месеца, качеството изчезва.

Има още една положителна точка в конструкцията на пенобетон. С течение на времето силата на такъв материал постепенно се увеличава, така че този нюанс трябва да се вземе предвид при изчисленията.

Цел на всяка марка

Схема на метална касета за пенобетон

Схема на метална касета за пенобетон.

Както вече бе споменато по-горе, пенобетонът се използва както като спомагателен строителен материал, така и като основен. Всичко зависи от неговата плътност.

Маркировката с буквата D и номерът, следващ нея, показват тази характеристика. Колкото по-нисък е, обхватът на прилагането му е по-малък по отношение на отчетността.

  1. Пяният бетон с маркировка от D300 до D500 е приложим само като нагревател. Ниската якост не позволява използването му за носещи елементи. Има клас на якост на B0.5-B1.
  2. Пяният бетон с маркировка от D500 до D900 е вече конструктивен и топлоизолационен материал. Най-често се строят едноетажни сгради. Има клас на якост B1-B5.
  3. Пяната от бетон с маркировка от D1000 до D1200 е структурен материал. Използва се за изграждане на носещи конструкции на няколко етажа. Има клас на якост на B5-B12.5.

При изграждането е важно и какви съединения се използват. За пенобетон трябва да се използва специално лепило, тъй като има същата плътност като самия материал. Ако използвате обикновена циментова замазка, тогава студените мостове ще се образуват в кръстовищата. Това води до намаляване на топлоизолацията на сградата. Също така се препоръчва да стекате блокове в 2 реда, за да избегнете такъв момент.

Когато купувате готов материал, е необходимо да обърнете внимание на целостта на блока, независимо дали има някакви дефекти в него под формата на пукнатини или чипове. Парчетата не трябва лесно да се отделят от повърхността, много по-малко се разпадат. Висококачественият пенобетон има цвят от светло до тъмно сиво. При по-внимателно разглеждане трябва да се обърне внимание на мехурчетата: те са отделени един от друг или все още се сливат и имат кръгла форма. Ако те са комбинирани, той вече не е пенобетон, а газ-силикатен блок. Много е важно структурата да е хомогенна. В противен случай това ще означава нарушение на производствените технологии.

Докато сте ангажирани в строителството, можете да комбинирате различни марки. Основното нещо е да използвате всеки от тях за целта си, в противен случай силата на сградата ще бъде много съмнителна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самопроизводство на пенобетонСамопроизводство на пенобетон
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Изчисляване на пяна блокове за къща калкулатор да помогне на частни разработчициИзчисляване на пяна блокове за къща калкулатор да помогне на частни разработчици
Размери и свойства на блоковете от пенобетонРазмери и свойства на блоковете от пенобетон
Цената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къщаЦената на блоковете пяна на парче, ние оценяваме изграждането на стените на частна къща
Характеристики на Penobloka и приложение на блокове от пянаХарактеристики на Penobloka и приложение на блокове от пяна
Топлопроводимост на пенобетонТоплопроводимост на пенобетон
Състав на пенобетона и подготовката муСъстав на пенобетона и подготовката му
Keramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материалKeramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материал
» » Индикатори за плътността и якостта на пенобетона
© 2021 BggeHat.com