Каква е разликата между тръба, направена от омрежен полиетилен за топъл под

Пластмасова тръба

Въпреки разнообразието от материали, повечето специалисти използват кръстосано свързани полиетиленови тръби, за да инсталират топла подове. Много хора дори считат този вариант за единствения приемлив за тази работа. Какви са техните предимства и някои характеристики на редактирането, които обсъждаме в тази статия.

Положителни качества

Всъщност, такива тръби са полимерен материал, който се отличава с наистина уникални характеристики:

  • Голяма устойчивост на топлина. Такива тръби са в състояние да издържат достатъчно висока температура на нагряване, от порядъка на + 120 градуса. Докато други полимери ще текат вече при температура от + 60-80 ° С.
  • Инверсно свиване. Материалът на омрежен полиетилен не издържа лесно на високи натоварвания, но също така може да се възстанови след излагане. От своя страна материали, подобни на състава, се разтягат по време на работа, което води до разкъсване на контура.

Тръбите от кръстосано свързан полиетилен са маркирани (PE-X), са идеален вариант за полагане на контур от топли подове.

Технически спецификации

Полиетиленовите тръби имат триизмерна структура. Това означава, че полимерните вериги са, като цяло, свързани помежду си чрез малки мостове на молекулярно ниво. Ето защо тези продукти имат специални качества, които не се срещат в подобни продукти:

  • Гъвкавост. Чрез изчертаване на контура на топъл под, тръбата може да се огъне, при относително голям радиус, без риск от фрактура.
  • Екологична съвместимост. При силно загряване, полиетиленът няма да излъчва вредни примеси, нито в околната среда, нито във водата. Като цяло по своята същност материалът е инертен, така че той се използва дори за производството на изкуствени стави.
  • Повишено време за работа. Този материал не е корозирал, той не изгнива, а е "опакован" в бетонна замазка, отоплителната верига от такива тръби ще оцелее и самата къща.
  • Полиетиленът абсорбира перфектно вибрациите на охлаждащата течност, като същевременно намалява възможността за шумово замърсяване на помещението.
Pipe EFFORT

Материал за подово отопление

Както можете да видите, има достатъчно положителни характеристики за такива тръби и неговите недостатъци включват кислородна пропускливост. То може да влоши корозията в съседните материали. Но това се "лекува" само чрез пръскане на специални материали, които намаляват разпространението на окислителя.

Също така те не държат мухъл много плътно, така че при монтажа им е най-добре веднага да ги закрепите със закопчалки или ламели със специални монтажни жлебове.

Материален асортимент

Производството на такива тръби се регулира от европейските общи стандарти за качество пластмасови тела, според който регламенти за манометър тръба марка PE-X, е представен от 19 размери с максимален диаметър производителност от 250 мм и дебелина на стената до 28 mm.

Но при полагането на топлата подове не се използват всички видове, а само тези с диаметър от 12 до 32 мм. Тъй като колкото по-голяма е дебелината на тръбата, толкова по-трудно ще бъде запълването на замазката.

В повечето случаи се използват тръби с диаметър 16 мм, които осигуряват максимален топлообмен и не оказват съществено влияние върху дебелината на бетонната замазка.

Нюанси за монтаж на полиетиленови тръби

Ако говорим за методите на монтаж, много хора знаят, че максималната възможна дължина на тръбите за отоплителната верига не може да надвишава 120 метра. В този случай размерът трябва да се вземе под внимание по цялата дължина на тръбата, без фуги или стави. За да го заредите от центъра на отопляемата зона, спирално към изхода от стаята до колекторния шкаф, където са фиксирани и двата края на контура.

Монтиране на пода

Тип на материала за полагане

Това означава, че самата инсталация се състои в надеждно свързване на краищата на тръбата PE-X и дренаж от тръбата в колектора на системата от топло подови покрития. Връзката може да бъде подредена с помощта на три технологии: кримпване, заваряване или използване на пресови фитинги.

Трябва да се разбере, че важен компонент е технологията на сглобяване, използваща тези свързващи елементи. Ето защо трябва да говорим по-подробно за това.

Прес-фитинга



Използването на такива фитинги позволява максимално здрави връзки на тръбите. Но трябва да се каже, че тя няма да бъде неразделна част. Докинг процесът е, както следва:

  • Отначало диаметърът на тръбата се простира от специално устройство. Тъй като размерът на армировката трябва да бъде малко по-малък и поради ефекта на обратното свиване на полиетилен, се създава надеждна връзка на възела, което ще бъде много трудно да се счупи. Дори под високо налягане.
  • Тогава отопляемият и разширен край на тръбата се поставя върху пресоващата втулка, като се проверява верността на входа през прозорците за проверка в краищата. След няколко минути тръбата ще вземе оригиналния си размер, плътно притискайки края на фитинга.
  • За да постигнете максимална здравина, можете допълнително да затегнете притискащата втулка, като проверите нейната позиция върху съединението с ключ.

Това е доста силна връзка може да издържи налягане до 5 МРа, по това време на самия монтаж може да бъде част от него колектор или да се сваля елемент, който може да се монтира към миксер чай.

Корпус за кримпване

Монтиране на кримпване

Ъгъл с преход към външната тръба

Това съединение е напълно свиваем, така че степента на натоварване, което може да издържа на по-малко, отколкото в първото изпълнение, съединенията и възлиза на около 2,5 МРа, и в грешното монтаж съединение ще бъде леко изтече. Но в случая на година за отоплителната площ, това е недопустимо, и така, когато се използва компресия монтаж, фиксиране се извършва, както следва:

  • В началото края на тръбата се изрязва под ъгъл от 90 градуса.
  • После сложиха ключалка с крепежен пръстен.
  • След това, да се носят по монтажа на тръбата (малко може да бъде това предварително удължаване) и се движи до предпазния докинг порт, който е фиксиран чрез затягане на гайка към конектора монтирането на резба. Това създава кримпваща сила, която установява връзката.

Заварени фитинги

От представените три варианта заваръчните съединения се считат за най-надеждни. Той е в състояние да издържа на работно налягане от 12 МРа, но също така е неделим и се използва само при работа с полимерни колектори.

Връзката се извършва, както следва:

  • В края на колектора поставете съединителя (това е завареното съединение) с вграден нагревателен елемент, изработен от ниско топим метал.
  • След това в него се вмъква предварително изрязан край на тръбата.
  • След това терминалите на заваръчния трансформатор се свързват със заварения съединител. Когато токът е включен, напрежението ще се влее към спиралата с ниска точка на топене, нагрявайки дросела, тръбата и съединителя до температура около +170 градуса.
  • Тогава токът се отрязва и нагретият полиетилен, постепенно охлаждане, надеждно компресира зърното, образувайки нова полимерна верига.
Монтиране на ALTAIS

Заварен тип

В резултат на това връзката се получава на молекулно ниво, но както беше казано по-горе, без възможност за разглобяване и замяна. Ето защо този метод на закрепване се използва изключително рядко, тъй като дори такива надеждни системи като подовата топла вода понякога изискват намеса за отстраняване на течове или счупвания.

След като разгледахме всички методи, можем да заключим, че най-оптималната опция е фиксирането чрез използване на компресиращо приспособление. Тази връзка е наистина надеждна и при необходимост е разрешена малка демонтаж за ремонтни цели.

Изчислете количеството материал

Така че, открихме положителните страни на омрежения полиетилен, разказахме за начините на закрепване, сега трябва да обърнем малко внимание на изчисляването на материала за полагане на контура. В бъдеще трябва да се каже, че всички изчисления се извършват, като се вземат предвид топлинните загуби на помещението и избора на отоплителна техника.

Ако не вземете предвид използването на онлайн калкулатори, за да изчислите дължината, можете да вземете лист хартия и да очертаете схематичното разположение на стаята, като вземете под внимание разположението на мебелите в нея. Това е необходимо, за да знаете точно къде не е нужно да направите път, защото тук не се препоръчва неговата инсталация.

След това, върху листа, нарисувайте спиралата на предложеното полагане, с стъпка не повече от 30 см. Този параметър се препоръчва за жилищни помещения. Разбира се, във всеки случай консумацията на тръби ще бъде различна. Изчислете приблизителната дължина на базата на броя предполагаеми спирали за една стая и добавете 2-3 метра към запаса.

Начини на инсталиране

колектор

Връзка към колектора

Изборът на типа полагане влияе и на изчисляването на дължината на тръбата. Има два варианта. В първия, контурът е положен от едната стена, постепенно огъвайки спиралата в центъра на стаята и след обратно. Тук има един недостатък. Тъй като течността ще тече от едната страна, подовете ще се затоплят неравномерно. Също така, преминаването на достатъчно голямо разстояние, водата ще се охлади и ще загуби топлинна енергия.

Във втората схема тръбата от точката на вмъкване отива в центъра на стаята и след това спирално обратно към колектора. Такава инсталация ще позволи на пода да се затопли по-равномерно. Също така, такава схема не предвижда остри завои, само в центъра, когато окабеляване в обратна посока. Поради това е много по-лесно да се изчисли количеството материал в тази схема.

Само не забравяйте, че дори ако помещението е твърде голямо, не можете да превишите допустимата дължина на тръбата от 120 метра. Ако това не може да бъде направено, опитайте да използвате друга стъпка за подреждане или разделете помещението на две части, но ще трябва да инсталирате допълнителен колектор.

заключение

Предвид характеристиките на поставянето на подово отоплителни системи и използването на технологични материали, които са тръби, направени от омрежен полиетилен, можете да инсталирате за кратко време и да не се притеснявате за надеждността на работата в продължение на много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръби за подово топло вода, което е по-добро от тръбната люлка или тесТръби за подово топло вода, което е по-добро от тръбната люлка или тес
Каква трябва да бъде тръбата за топъл подКаква трябва да бъде тръбата за топъл под
Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
Тръби за подово отопление на съществуващи продуктиТръби за подово отопление на съществуващи продукти
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Тръби за водоснабдяванеТръби за водоснабдяване
Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл подИзборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под
Разнообразие от тръби за отоплителна системаРазнообразие от тръби за отоплителна система
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
» » Каква е разликата между тръба, направена от омрежен полиетилен за топъл под
© 2021 BggeHat.com