Какъв вид лепило за линолеум избирате

Студено заваряване

Лепило за линолеум е необходимо за надеждно полагане и фиксиране на покритието. Поради своите характеристики този материал е разделен на няколко вида, като подът, от който се използват различни състави. Не можете просто да вземете и купите първата, дори и да е най-надеждна, както гарантира производителят. Практически за всеки тип линолеум трябва да изберете подходящата смес. Нека да разберем как.

За да лепирате или да не лепите?

Не толкова отдавна, когато купувате ролки, повечето хора ги залепват с обичайно Bustilat или PVA лепило. Тези съединения са били евтини, така че никой не е взел предвид тяхното потребление, щедро смазва повърхността, мислейки, че ще бъде по-силен. А някои просто се простираха и закрепиха капака с плотове. Изглежда, че нищо не е по-лесно. Но производителите силно препоръчват да се изберат формулировките за някои видове, предвид техническите им характеристики.

Необходимо ли е лепилото да се лепило и какво прави този процес? Такъв въпрос, вероятно, се изисква от мнозина, преди да започнете да слагате. Предимствата на залепващото свързване са, както следва:

  • Използването на специализирано лепило прави възможно създаването на силно свързване на пода с пода и по този начин ставите ще бъдат почти невидими. Когато се използва, линолеумът не се изплъзва и за дълго време е равен, монолитен слой.
  • След залепването повърхността на покритието няма да се надуе. На линолеума няма да има следи от краката на мебелите. И движението на тежък предмет не може да се страхува, че ще има "вълна", която е характерен дефект на свободно положеното покритие.
  • Избирайки правилното лепило, потребителят получава гаранция, че линолеумът ще се използва дълго време, без да губи външния си вид.

По този начин залепването на линолеуми е просто необходимо, за да се създаде трайно и надеждно покритие. Съществуват два основни вида лепила на пазара, техническите характеристики на които показват тяхната цел:

  • Реакционните.
  • Дисперсия.

Нека поговорим за тях по-конкретно.

реакционер

Такова лепило за линолеум е химично съединение. Нейната база е епоксидна смола и полиуретан. Когато реагират с компонентите на материала, тези вещества надеждно го прилепват към повърхността на пода. Това създава много силен междинен слой, който се отличава с водоустойчиви характеристики, както и устойчивост на механични натоварвания.

Акрилна дисперсия

Универсално лепило

Този състав се използва за работа с търговски линолеум, когато е поставен в производствени помещения, както и с материал на тъкан основа. Тя има високо качество на лепене, малък разход на квадратен метър, което го прави изгодно, ако е необходимо да се полагат в големи помещения или зали. Но в същото време той не е освободен от недостатъци:

  • Висока цена.
  • Остра миризма.
  • Пожарна опасност.

Поради химическата реакция, възникваща по време на свързването, реакционните лепила се наричат ​​студено заваряване. В зависимост от концентрацията на състава, те са разделени на три вида: А, С, В. Изборът на подходящ материал трябва да се основава на възрастта на грубото покритие и вида на линолеума.

Студено заваряване тип А

Това е състав за реакция на течност-консистенция, подходящ за лепене на търговски материал в големи ивици, а също и при докинг с твърди домакински покрития. Важно условие, което трябва да бъде изпълнено преди работа, е да направите чертежа възможно най-точен. Нанесете композицията с четка, разпределяйки целия под и покритието, като контролирате консумацията на лепило. В резултат на използването на това съединение, ще има почти незабележим шев в ставата, който може да бъде открит само чрез докосване.

Студен заваръчен тип - C

Заваряване в тръби

Тип - C

Съвместимостта на този състав е по-гъста. Той позволява висококачествено залепване на стари покрития и фуги на фуги от свободно положен материал, чиято широчина понякога може да достигне 3 мм. Този тип лепило ви позволява да фиксирате здраво и такива фуги на покритието. Може да се добави, че това лепило не просто свързва покритията, а създава, като цяло, цяла ивица материал.

Студено заваряване - T

Такива състави се използват за работа с материал от поливинилхлорид или полиестер. Това е по-рядък вид лепило и се използва от професионални строители, защото за да работите с него, ви е необходим специален инструмент. Без него ще има голямо потребление на материал и лошо качество на залепването на покритието.

Въпреки високото качество на това лепило е химически активен материал. Той съдържа хлор, който е вреден за хората, особено за децата. Предвид този фактор, преди започване на работа трябва да се предвидят всички мерки за сигурност, по-специално да се погрижи за закупуването на гумени ръкавици, респиратор и да се осигури вентилация на помещението.

Горещо заваряване

Адхезия на ставите

Запечатване на шевове

Не винаги, когато полагате рекламни покрития, правите апликации или други декоративни дизайнерски техники, можете да създадете надежден водоустойчив шев между материалите. В този случай се използва горещо заваряване, което позволява лепене на всякакви покрития с образуване на надеждни шевове и фуги.

Връзката с горещо заваряване е възможна само със специално оборудване (сешоар). В дюзата се поставя кабел, който трябва да съответства на специфичен вид линолеум. Платките са плътно прилепнали една към друга и кабелът се вписва в слота между тях. Залепването се осъществява чрез разтопяване на кордата при излагане на висока температура - от 300 до 400 ° С. Когато се работи с домакински материали, не се използва заваряване с гореща вода, то ще бъде достатъчно за заваряване на студен тип.

Връзка с горещо лепене също се прави от химически активни вещества. Освен това, когато се излага на висока температура, неприятните миризми могат до голяма степен да се освободят. Поради това е по-добре да проветрите стаята предварително или да работите с отворени прозорци.

Дисперсионно лепило

Лепило устойчиво на замръзване

Производител Forbo

Такова лепило за линолеум има водна основа. В състава му има акрилова или карбоксиметилцелулоза, примеси от латекс и други добавки. Това лепило практически не мирише, не е токсично и консумацията му се счита за минимална в сравнение с другите съединения. Но неговите характеристики на якост са такива, че материалът не се различава при висока водоустойчивост и може да замръзне по време на транспортирането, след замразяването свойствата на адхезивния състав са значително намалени. Дисперсните лепила се използват за полагане на тъкани, филцови покрития и пенополиуретанови материали.

Кой да избере?

Днес могат да се разграничат следните видове формулировки на водна основа:

  • Bustilat. Идеален за работа с изолирани материали. Състав: карбоксиметил целулоза, креда и латекс.
  • Акрилатна. Това е смес за хетерогенни и хомогенни покрития, подходящи за залепване на линолеум в помещение с умерена влажност.
  • Gumilaks. Основата на каучук и латекс ви дава възможност за сигурно фиксиране на естествените покрития.

Също така, производителят предлага токопроводящи дисперсни формулировки, които заедно с антистатични покрития се използват в помещения, в които е инсталиран голям брой електронно оборудване. Освен това се подчертават битумните тасове, които позволяват надеждно лепене на материала върху плат.

Дисперсионните маски се полагат върху покритието с назъбени мистрия, равномерни слоеве. Това ви позволява да намалите консумацията на материал, който в зависимост от вида на покритието може да бъде 300-500 г / м2.

Правилната работа с лепило

Адхезия на материала

Нанасяне на лепило

Както е споменато по-горе, формулировки за дисперсия се използват за материали с разпенен субстрат, хомогенни, хетерогенни и текстилни покрития. Можете да добавите, че само този вид лепило се използва при работа с естествен линолеум. Преди да започнете да слагате, повърхността на пода трябва да се обработва с абсорбиращи съединения. Ако това не бъде направено, то ще абсорбира лепилото, съответно потреблението му ще се увеличи, затова ще е необходимо отново да покриете покритието, за да започнете снасянето.

Когато всичко е готово за работа, поставете една лента, с която ще започнете да лепите. По стената и равномерно нанесете назъбената шпатула върху повърхността на пода. След това изчакайте около 15 минути, нанесете гладко покритие и завъртете цялата повърхност със специален валяк, изтласквайки възможни въздушни мехурчета отдолу. Направете това внимателно, така че да не остане нито един блистер, който впоследствие може да доведе до разкъсване на материала.

Етаж в апартамента

Монтаж на подови настилки

Ако трябва да поставите ново покритие върху стария линолеум или боядисана повърхност или някакъв друг субстрат, който не абсорбира влага, е по-добре да използвате двукомпонентни съединения. Те също така ще бъдат отлични за поддържане на покритието както при използване на система от топло подове, така и в помещения с висока влажност. Те могат да се използват и за инсталиране на подови настилки, които могат да издържат на големи механични товари - на летища, гари, училища.

Препоръчителната консумация на лепила, каквото и да изберете за техническите характеристики, обикновено се отбелязва върху опаковката. Също така можете да получите съвети по този въпрос от продавача, когато купувате лепило в магазина.

заключение

Понякога в магазините лепило за линолеум е представен в големия асортимент, и веднага да разберат с неговия избор се случва неловко. Ето защо трябва да се обърнем към този въпрос, като преди това претеглихме и разбрахме плановете си. Но ако го погледнете от другата страна, тогава здравословната конкуренция прави производителите непрекъснато да следят качеството, за да не загубят клиента. Следователно, всеки от вариантите на адхезивния състав надеждно фиксира покритието, при условие, че е правилно подбран и отговаря на техниката на полагане.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да лепираме линолеум на бетонния подКак да лепираме линолеум на бетонния под
Как да лепило линолеумКак да лепило линолеум
Как правилно да се държи студено линолеум заваряванеКак правилно да се държи студено линолеум заваряване
Как се полага линолеумът?Как се полага линолеумът?
Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?
Полагане на линолеум върху бетонен подПолагане на линолеум върху бетонен под
Как да поставите линолеум на дървен подКак да поставите линолеум на дървен под
Налагаме правилно линолеумНалагаме правилно линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Универсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителствотоУниверсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителството
» » Какъв вид лепило за линолеум избирате
© 2021 BggeHat.com