Електрическо подово отопление с подробни системни характеристики

Отопляеми подове

За да създадете най-комфортните условия в жилищните помещения, съществуват уникални технологии за ремонт. Едната от тях е подово отопление. Техният вид са електрическите системи на "топлия под", имащи както положителни, така и отрицателни характеристики.

Подробна класификация

Има няколко вида подобно оборудване:

  1. Кабелно подово отопление.
  2. Матова система.
  3. Инфрачервен филм.

Да разгледаме техническите характеристики на всеки вариант.

Кабелна система

До неотдавна единственият източник на топлина в къщата бяха или огромни пещи или радиатори с ограничена отоплителна площ. Те работеха върху конвекторната система, загрявайки въздуха около тях. Той се качи на тавана, охлади се и слезе. В резултат на такъв топлообмен, помещението се нагрява неравномерно. В допълнение, въздушните течения вътре в нейния повдигнат прах създават неудобство за тези, които страдат от алергии.

Подът на електрическото подгряване на кабела направи възможно елиминирането на посочените проблеми. Системата подгрява подове и тяхната температура е само 2-3 градуса над температурата в стаята. Но поради голяма площ е възможно да се преразпредели равномерно топлината, като се създаде оптимален микроклимат. Възможността за прегряване е напълно отстранена, тъй като работата на електрическата система може да се регулира.

Той използва електрически кабел, затворен в специална обвивка. Той гарантира безопасността на този тип отопление. Особеността на системата е, че кабелът трябва да бъде скрит в циментово-пясъчна замазка и отгоре може да се постави само керамични плочки или естествен камък.

Геометрията на подреждането е неограничена и може да има някаква конфигурация. Използвайте системата е много удобна, където има слоест под. Цената на кабела е по-ниска от подложката, но това не е единственото предимство на този вид подово отопление.

Кабелът може да замени основното отопление, за да можете напълно да се откажете от използването на батерии и котли. Той е свързан с автоматичен термостат, така че просто завъртането на превключвателя може самостоятелно да управлява режимите на отопление.

Животът на системата не е по-малък от този на всяка друга скрита инсталация. Корпусът, в който е поставен кабелът, е изолационен слой, който предпазва елемента от корозия. През целия жизнен цикъл не се изисква превантивна поддръжка.

Всеки елемент на системата в производството преминава през строг контрол и различни тестове, като се елиминира рискът от аварии. Продуктите се придружават от документи, удостоверяващи, че електрическото оборудване отговаря на стандартите за безопасност.

Недостатъци на системата

Схема за полагане на кабели

В замазката кабелът се загрява до пълна мощност.

В допълнение към предимствата, кабелната система също има недостатъци:

  1. При работа, подгряващите електрически подове създават електромагнитно излъчване, което при хора с метеорологични зависимости може да доведе до влошаване на здравето.
  2. Можете да поставите кабела само в циментово-пясъчна замазка. И изсъхва за 28 дни. Не всеки може да чака толкова дълго, за да ремонтира пода.
  3. В замазката кабелът загрява до пълно захранване само след няколко часа работа. И колкото по-голяма е повърхността, толкова по-дълъг е този процес. Понякога може да отнеме 8 часа.

Специалистите обръщат внимание на факта, че кабелните системи могат да се използват в студените помещения като основно или допълнително отопление. Препоръчително е да ги инсталирате, ако има основен ремонт и няма чести прекъсвания на електрозахранването.

Обърнете внимание! От горе, такъв етаж може да бъде направен само с керамични плочки или естествен камък.

Отоплителни рогозки



Матираният топъл под е термичен кабел, който на етапа на производство се полага върху специална пластмасова топлоустойчива мрежа. Кабелът се фиксира върху него с лента с различна стъпка. Капацитетът на отоплителната система зависи от фиксиращите разстояния.

Монтаж на отоплителни секции.

Необходимо е да се оформят отоплителните секции на пода с змия

Отоплителната мат има редица значителни предимства пред конвенционалния кабелен под:

  • Първо, такава система е лесна за инсталиране. Правилно сгънатата ролка просто се търкаля над повърхността на грубия под и се закрепва върху нея.
  • Второ, рогозките имат най-добро съотношение цена и качество, докато работят много по-ефективно. Идеалните характеристики са предварително избрани във фабриката, има и основни изчисления и проверка за подложки за здравина. Такова цялостно тестване изключва грешки във функционирането на устройството.
  • Трето, използването на топлоустойчива мрежа премахва необходимостта от допълнителни монтажни принадлежности, тъй като кабелът не се нуждае от крепежни елементи.
  • На четвърто място, нагряващата подложка може да бъде поставена върху повърхността на всяка геометрична конфигурация. За да се преодолеете препятствията е много лесно - трябва да изрежете окото между отделните секции на кабела с ножици и да завъртите останалата част от него до желаното ниво.
  • Пето, не е необходимо рогозките да бъдат покрити с циментово-пясъчна замазка. На върха на тях, можете да поставите специален адхезивен мастик и незабавно да керамични плочки или естествен камък. Благодарение на това е възможно максимално да се поддържа височината на помещението Полагане на рогозки ще отнеме само 1,5 см срещу 5, което отнема цимент-пясък замазка.

Как работят матките

Отоплителни рогозки двуядрени LDTS 12260-165

Такава система е лесна за инсталиране

Матките са инсталирани на плоска основа, удавяне в тънък слой от замазка или лепило за плочки. Чрез термостата кабелът е свързан към 220 V мрежата, поради което е възможно да се контролират режимите на отопление независимо.

Обърнете внимание! Можете да инсталирате подложките сами, но само опитен електротехник трябва да ги свърже с електричеството.

Основата на пода може да бъде всеки - бетон, теракот, дървени или gipsokartonnym. Но предварителните експерти препоръчват добра топлоизолация на пода.

Отоплителните рогозки много бързо затоплят повърхността, но също излъчват електромагнитно излъчване. И това не е единственият недостатък на тази система. Мнозина посочват високата си цена.

Препоръчително е да използвате рогозки само когато е необходим бърз резултат. Често такива подове се полагат в бани, бани и в страната.

Инфрачервен филм

Инфрачервеният топъл подовата настилка е отоплителен филм, чиято широчина може да достигне до един метър. Дължината се регулира чрез просто орязване на основата. На ръбовете на лентата има медни автобуси, които се захранват с електричество. Те са свързани помежду си с въглеродни елементи. Когато се нагреят, възниква инфрачервено излъчване на дългите вълнови спектри, което е много удобно, възприемано от всички живи същества и растения.

Защитата на нагревателните елементи от външни въздействия осигурява надеждно ламиниране. Той също така не позволява образуването на електрически смущения.

Инфрачервеният филм също има много предимства. Тя едновременно осигурява финансови ползи, комфорт и използваемост на употребата, безопасност за здравето и също така работи много надеждно. Нека разгледаме тези аспекти по-подробно.

Съществената страна на въпроса

Инфрачервен филм

Инфрачервен филм топъл етаж Luchi.

  1. Инфрачервен филм - най-достъпни във финансовия план, един вид топъл под.
  2. Максималните спестявания позволяват и монтаж - не е нужно да правите циментова замазка. Филмът е просто изработен върху субстрат. Тя може да се полагат и линолеум, и ламинат, и парче паркет, килим и други леки подови настилки.
  3. С помощта на филм е лесно да се монтира точково отопление. Използването на отразяващи повърхности и температурни контролери позволява повишаване на ефективността на системата.

Безопасност при употреба

  1. Този вид подова настилка по време на отоплението не създава конвекционни токове, така че прахът няма да "ходи" около стаята, причинявайки припадъци при страдащите от алергия.
  2. Забелязва се, че инфрачервеното лъчение благоприятно засяга всички живи организми. Растенията започват да растат бързо и интензивно, а човек изпитва терапевтичен ефект. В допълнение, инфрачервеният под не генерира електромагнитно излъчване. Въздухът в помещението не е пресушен и нивото на кислорода не намалява.
  3. Отоплителните ленти са надеждно изолирани. За тези цели се използва специален полимерен материал с огнеупорни свойства.
  4. Производителите дават дълга гаранция - най-малко 10 години. На практика обаче действителният живот на инфрачервения под е около 30 години.

Удобство и практичност

Удобство и практичност

Инфрачервеният топла под е идеалният избор за детските стаи

  1. Инфрачервеното лъчение не загрява въздуха в помещението, а обектите, които са в него. Ето защо топлината се възприема позитивно от човека. Усеща се отдолу, така че краката са постоянно топло.
  2. Термостатът ви позволява да наблюдавате работата на устройството и да зададете най-удобния режим.
  3. Ако е необходимо, например при преместване на ново място филмът може лесно да бъде демонтиран и преинсталиран, като се избягват допълнителните разходи за закупуване на нова система.
  4. Монтирайте филма не само на пода, но и на стените и тавана. Ако един сайт е повреден, всички останали продължават да работят.

Ако анализирате заслугите, може да мислите, че това е универсален избор. Но инфрачервеният филм има своите недостатъци. Първо, това са големи ограничения в геометрията на полагане. На второ място, филмът не може да се използва в помещения с висока влажност.

Специалистите обръщат внимание на факта, че инфрачервеният топъл подовата настилка е идеалният избор за детските стаи.

Обобщение по темата

Направихме пълен анализ на съществуващите електрически системи на топъл под, посочихме предимствата и недостатъците на всеки от тях, дадохме препоръки за употреба. Трябва да се отбележи, че подовите настилки наскоро са придобили популярност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Топла технология на подаТопла технология на пода
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Удобни инсталационни и инсталационни елементи за подово отопление на NexansУдобни инсталационни и инсталационни елементи за подово отопление на Nexans
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Електрическо подово отопление с подробни системни характеристики
© 2021 BggeHat.com