Подробна технология за поставяне на плочки на пода

Полагане на плочки

Преди да започнете да слагате плочките, трябва поне да сте запознати с принципите на работа и да разберете каква е технологията за полагане на плочките на пода. Ако не се подготвите да започнете работа без подготовка, тогава, разбира се, ще завършите работата, но качеството на изпълнение ще бъде съмнително. В тази статия ще обсъдим подробно как правилно да поставяте облицовъчните плочки.

Техника на изпълнение - откъде да започнем?

Всяка работа включва няколко етапа, като крайният резултат зависи от качеството на представянето.

Подготовка за работа

Полагане на плочките със собствените си ръце няма специални разлики от стената, покриваща този материал. Затова, за да не се налага да търсите необходимия инструмент или материал, трябва да се погрижите за това предварително и да направите всичко необходимо.

  • Плочки в необходимото количество. Пригответе го и го купете в магазина за сгради.
  • Грунд и лепило.
  • Устройството за подрязване на плочки, контейнери за месене на лепило и гумена мистрия.
  • Специални кръстове за създаване на гладки стави.

Ако всичко, от което се нуждаете, отидете на следващия елемент.

Подравнете повърхността

Полагане на плочки може да се направи само на равна повърхност. Естествено, когато на пода е поставен друг материал, той трябва да бъде демонтиран. Отворената основа, визуално оценяваме, и ако има видими разлики във височината, правим подравняване и земята на повърхността.

В идеалния случай за полагане на плочки на пода, по-добре е да се изравнява със специализирана смес.

Повърхността е готова, какво следва?

Преди да поставите плочката, трябва да направите подходящо оформление. На суха повърхност поставете един ред. Трябва да направите това, като оставите празнина от два милиметра между материала. По този начин ще знаете колко плочки имате нужда и дали е необходимо подрязване.

Подравнете линията на полагане

Диагонално подравняване

Диагонална референтна точка

За да направите това, трябва да нарисувате остър предмет или молив на повърхността, по протежение на най-дългата стена. Ще започнем от него. По същия начин те намират началото, ако облицовката е поставена на пода диагонално. Поради това линията се изчертава точно от единия ъгъл до другия. В някои случаи ръбовете на банята се приемат като начало на диагонала, ако инсталацията се извършва в тази стая.

Процесът на полагане

Подготовката е завършена, линията, от която ще започнем е изтеглена, продължаваме с полагане. Приготвено лепило, поставено върху малка повърхност, в такова количество, че е възможно един подход да се поставят два или три плочки. Поставяме едно парче върху лепилото, натискаме малко и натискаме повърхността с гумен чук, изтласквайки въздух от материала. Полагайки по този начин втората плочка, трябва незабавно да отстраните остатъците от лепилото от шевовете, ако е леко изпъкнал навън.

Обърнете специално внимание на инсталирането на първата плочка. Ако практикувате полагането на права линия, тогава пластичният кръст е поставен на два ъгъла и с помощта на диагоналната опция човек може да управлява един.

Но за да се правят равномерни шевове на следващите редове, кръстосването трябва да се постави и на два ъгъла, което ще гарантира равномерността на цялата зидария.

Когато сте поставили голяма площ и вече не можете да работите без да стъпвате върху плочката, е по-добре да я спрете и да оставите лепилото да изсъхне. Можете да се разхождате само след два дни. И след това се извършва фугиране.

Как да намалим плочките

Машина за рязане

Режещ материал

Всички опции за полагане на плочки, по един или друг начин, са свързани с изрязване на материала, трябва да знаете и да следвате всички правила, за които ще говорим по-подробно. За да направите това, ви е необходимо специално устройство - резачка за плочки или обикновен резач за стъкло. Но когато го използвате, материалът предварително се накисва във вода за няколко минути.

Някои използват ъглошлайф с диамантен диск, но това е трудна работа, и тя може да се използва само при инсталиране на плочки в невидимите места, или когато той ще бъде скрит, например, по краищата, когато е добре крият цокъл.

Преди да отрежете плочката, измерете разстоянието възможно най-точно, за да не грешите. Особено внимателен подход изисква полагане на плочки в ъглите, тук трябва да бъдете много внимателни.

Полагане на плочки на пода, трябва постоянно да проверявате консистенцията на хоризонталното ниво на полагане. Поставете няколко плочки, проверявайте и, ако е необходимо, ги подравнявайте. Ако поне единият лежи неравномерно, тогава целият процес ще падне и повърхността ще бъде неравна.

Как да монтирате плочки на шперплат - работни характеристики



Полагане на плочки върху шперплат не е лесен процес, но е напълно възможно. Има определени правила, които позволяват, ако е необходимо, да се оформят плочките в къщата върху стара дървена обшивка. Също така се използва такъв метод за изравняване на основата, ако е необходимо да се постави и нагревателят в стари сгради, където има относително студени подове на приземните етажи.

Първоначално проведе повърхност почистване, инсталиран дървени греди, винаги импрегнирани състав предпазва дървесина от гниене, след пускането на нагревателя и затворете всички шперплат, също така и с допълнителна подложка или специализиран материал, на определена дебелина.

Съвети за полагане на керемиди на шперплат

Етапи на процеса

Инструкция стъпка по стъпка

  • Ако няма възможност да се получи дебел шперплат за полагане на плочки, тогава е възможно да се свържат два тънки листа, които заедно дават необходимата дебелина.
  • Максимално сигурно фиксиране на материала към трупите, дори и най-малкото движение, което може да повреди повърхността на плочките, е неприемливо.
  • След монтиране на шперплата, шлайфайте шевовете и се уверете, че шапките на пироните или винтовете са удавени навътре.
  • Започнете работа от далечния ъгъл на стаята и не забравяйте, че всички опции за полагане на плочки, трябва да контролирате нивото на сградата.

Монтаж на клинкерни плочки

Полагане на клинкер плочки се извършва главно на открити площи, в дворове, на устройството на градински пътеки. Но има някои разлики от инсталирането на плочки на пода в стаята. С неправилната технология за производство покритието може да се повреди при трудни атмосферни условия.

Това се дължи на факта, че при температурни промени се получава компресия или разширение на адхезивната основа. Не пренебрегвайте условията за създаване на малки наклони в определена посока, така че течността да не се натрупва на повърхността. Минималната дебелина на бетонната облицовка, а именно поставянето на клинкер плочки, трябва да бъде най-малко 100 мм, в паркоместа от 200 мм.

Лепило за работа, също се нуждае от специализиран, консултирайте се с покупката на композицията, можете да в магазина, където ще бъдат закупени плочки.

Характеристики на монтаж на керамични изделия на топъл под

Полагане задника

Гладки стави

Поставянето на плочките на топъл под, в този случай се извършва по подобен начин. Само това се извършва след приключване на работата по полагане на системата и нейното валидиране за ефективност. Също така, трябва да изчакате, докато циментът е напълно сух, защото лепилото за плочки не се свързва с него. Ако говорим за плочките, тогава можете да използвате всякакви материали, керемиди, керамика или порцеланови каменинови изделия.

Както се каза, начините за поставяне на плочки в системата на топлата под не се различават от инсталацията върху конвенционалните покрития. Тъй като в този случай повърхността вече е подготвена, след това започнете с маркировката, след това плавно очертайте първия ред, на който следва да се ориентират следващите.

Като се има предвид, че инсталацията на системата и така "skradet" до малката височина в стаята слоя лепило трябва да бъдат сведени до минимум, но това е достатъчно за надеждно фиксиране на материала на повърхността.

Замонолитване

Този процес трябва да има особено значение. Правилно го изпълнихте, ще дадете повърхността на готовия вид и ще удължите срока на действие на плочката. По вид шевовете са разделени на три вида.

структурен

Този тип добре компенсира естественото срязване на носещата конструкция на къщата. Те се извършват безпроблемно и след завършване на работа те се пълнят с мистрия или допълнително украсени с профил, предназначен за тези цели.

периметър

Красива шевове

съвместно варов разтвор

Тези шевове, наречени още амортисьори, се намират по периметъра на цялата стая между пода и стените. Тяхната ширина не трябва да бъде по-малка от 8 мм. Обикновено те не са напълно затворени или напълнени със специални еластични гелове или уплътнители, а след това са украсени с перваза.

Ако облицовката е поставена диагонално, тогава тези шевове могат да бъдат по-широки по ширина, поради факта, че трябва да режеш материала по-често.

монтиране

Тези шевове организират междинно пространство между плочите, чиято ширина може да бъде от 3 mm или повече. Ако разстоянието е по-малко, то този вариант на полагане се нарича "задника". Извършвайки това, е необходимо да се уверите, че по време на работа разстоянието не се понижава с по-малко от 1,5 милиметра.

Методите за полагане на плочките определят размера на залепващите фуги и в различни изпълнения те могат да бъдат по-големи или по-малки по ширина.

Последната стъпка

Последният етап

Преди да напълните ставите, е необходимо да изчакате известно време, за да може лепилото да се втвърди. За да вървите по повърхността и съответно да почистите шевовете, е възможно само след изтичането на 2-3 дни. Всяка секция преди залепването трябва да се почисти със скрепер, да се нанесе слой от мастик на няколко слоя и да се изглади с гумена шпатула.

Самият процес е много могъщ и е необходимо да се третира не по-малко сериозно, отколкото да се постави самата плочка. Изберете само качествена фугираща смес, ако е необходимо, под цвета на плочката.

заключение

Полагане на плочки на пода - сложен процес, който може да бъде извършен само от тези, които имат най-малко основни умения в строителната индустрия. Също така ще е необходим специализиран инструмент, а най-важното - търпение. Ако все пак решите да оформите сами плочките, след това се сдобийте с всичко, от което се нуждаете, и отидете на работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите керемида на стената на майстор клас кухняКак да поставите керемида на стената на майстор клас кухня
Плочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимкаПлочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимка
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
Съвети за рязане на плочкиСъвети за рязане на плочки
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Баня за баняБаня за баня
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Полагане на плочкиПолагане на плочки
» » Подробна технология за поставяне на плочки на пода
© 2021 BggeHat.com