Ако основата е от бетон или шперплат, как да поставите плочката на пода?

Основа за шперплат

Оптималното покритие на пода в банята и тоалетната е керамичните плочки. Също така, този материал често се използва в кухнята, а понякога и в коридора. Stacked плочки върху различни повърхности, но цимента или циментов под е по-предпочитани, между ситуациите, когато дървената основа и всеки знае как да се сложи на плочките върху шперплат или дървения под. Във всеки случай е необходимо да се обработва правилно съществуващата повърхност.

Подготовка на субстрата

Предимството на самонивелиращите се смеси е тяхната лекота на използване. Всъщност, за изливането му се изисква само почистване и грундиране на основната повърхност. Преди запълване на замазката е необходимо да поставите колан на амортисьора. Той няма да позволи изравняване на съединение да проникне в ставите между стената и пода, и впоследствие ще повиши температурната експанзия. В баните, ставите между стената и пода, а понякога и подовата повърхност, са допълнително хидроизолирани.

Следващата стъпка е грундирането. По-добре е да се направи двуслойна, тя може да бъде направена непосредствено преди залепване на плочките. В случай, че основата е дърво или шперплат, подготвителният етап се състои от други видове работа.

Ако основата на шперплат, какво да разгледа?

За да поставите правилно плочката на пода, трябва да вземете подходящия материал за основата и да я положите. Дебелината на шперплата лист трябва да бъде най-малко 22-28 мм - това е, когато този материал е поставен върху дърво или паркет. Ако монтажът се извършва на дървени трупи, минималният слой шперплат е 30 мм. С тези параметри основата ще има необходимата твърдост и по този начин ще предпази плочките от вибрации, деформации и напукване. В случай, че подът е плосък, без разлика във височината, можете да поставите шперплат директно върху бетона. Но във всеки случай, шперплат листата трябва да бъдат третирани с антисептик, който предотвратява процесите на гниене.

При монтажа на шперплат за последващо облицоване е необходимо да се вземат под внимание някои от нюансите:

Започване на работа от ъгъла

Слагане от ъгъла

  • Като правило, преди полагане на шперплат лист е изрязани от квадратчета на една четвърт от листа. Полагане на квадрати се извършва в унисон.
  • Ако закрепването е към изоставането, то разликата между тях не трябва да е по-голяма от 30-40 см.
  • На периметъра на помещението е необходимо да оставите пролука 20-30 мм, между съседните листове разликата трябва да е 2-3 мм.
  • При фиксиране на шперплат, не намалява броя на винтовете, те ще дадат твърдост на конструкцията и основата ще вибрира по-малко.
  • Шапките им трябва да бъдат малко по-дълбоки.
  • Когато полагате плочите, проверете нивото им с помощта на ниво.

В тези случаи, ако основата на шперплата вече съществува и дебелината на материала не отговаря на нормите, трябва да се постави още един слой. Инсталацията се извършва така, че шевовете на горния и долния слой да не съвпадат (да се изместват).

След като основата е монтирана, тя трябва да бъде подготвена правилно за облицовка. Последователността е следната:

  1. Шевовете на шперплатната основа са почистени, фугите са запълнени със специални уплътнители.
  2. Шнурът на амортисьора е изпълнен и с уплътнител или пяна и покрит с цокъл.
  3. Повърхността на грубия под е почистена от строителни отпадъци, отпадъци, прах. Можете да използвате прахосмукачка или да избършете пода с влажен парцал.
  4. В тези случаи, ако плочката ще бъде поставена в помещение с нормална влажност (коридор), можете да направите без хидроизолация, но на основата е необходимо грундът да се нанесе на два слоя.
  5. След пълно сушене можете да започнете да слагате.

Необходими инструменти и лепила

Спомагателни материали

Набор от инструменти

Независимо от кои от основите ще бъдат поставени плочки, списъкът с инструменти изисква следното:

  • за смесване на разтвора - свредло, специална дюза под формата на миксер, контейнер;
  • маркиране и подравняване - измерване на лентата, молив, ниво;
  • режещи плочки - метален владетел, резачки за плочки или българин;
  • нанасяне на лепилен състав - шпатули (зъбчат, обикновен, гума), скрепер;
  • осигурявайки същата ширина на шевовете между плочките - специални пластмасови кръстове с различни размери;
  • регулиране на плочките по ниво и място - гумени чукове (чукчета);
  • отстранете излишното лепило - парцал.

Изберете лепилната смес, в зависимост от субстрата. В случаите, когато плочките са поставени върху бетон или циментова замазка, можете да закупите лепило на базата на Портланд цимент. Оптималната опция ще бъде специализирана смес със съдържание на пластификатор. Адхезията на основата, лепилото и плочките ще бъде по-надеждна.

Всички лепила за плочки са разделени на три групи, в зависимост от техния състав и цел:

Гладко полагане

Проверка на хоризонталата

  • Цимент-пясъчни състави. Най-често срещаните и достъпни. Представени в обхвата на почти всички производители на тези продукти. За да се подобри адхезията на производителя, в лепилото се вкарват различни пластификатори. Циментовите пясъчни лепила са лесни за употреба. Те просто се разреждат с вода в съотношението, определено от производителя, и се смесват с обикновен конструктивен миксер. След това разтворът е напълно готов за употреба.
  • Дисперсионно лепило. Той е подходящ за работа с нестандартни основи, например шперплат, гипсокартон, стар дъска. Такова лепило има по-висока цена. От циментово-пясъчните лепила се характеризира с много висока еластичност и добра адхезия. Такива свойства позволяват използването на диспергиращи лепила с основи, които са склонни да се огъват, както и за монтиране на плочки върху хлъзгави вертикални повърхности без сложно предварително третиране. Продажните лепила са напълно готови за употреба. За разлика от циментовите пясъци, те се отличават с ниска консумация, така че разликата в цената лесно се изравнява.
  •  Епоксидно лепило. Многокомпонентен състав на базата на епоксидна смола. Тя се различава по сложност в приложението. Не се препоръчва за употреба в самонарязващи се плочки. Епоксидът не прощава на капитана на пропуските. Идеален за такива формулировки за мокри помещения. Те бързо изсъхват, не променят цвета си, осигуряват допълнително хидроизолация на повърхността.

Правилно съчетани инструменти и лепилна смес - обещанието, че подовото покритие ще премине бързо и плочката ще продължи дълго време.

Полагане на подови плочки

За да подредите плочките на пода със собствените си ръце, трябва да направите маркиране на повърхността на основата. Трябва да се изхожда от избраната схема на полагане - права, диагонална или шахматна (неконтролирана). При липса на опит можете първо да оформите плочките на пода, без да ги фиксирате с лепило. Това ще улесни реализацията на маркирането и ще ви позволи да изберете оптималното оформление.

Опции за оформление

Видове полагане

Опитните керемиди препоръчват да се започне снасянето от най-отдалечената стена на помещението или от центъра му. Трябва да се помни, че по време на инсталирането на плочките трябва да се реже, за да можете да първо oblitsevat в съответствие със схема оформление открито пространство, а след това постави плочката в ъглите, покрай стените и на други места, където се изисква задължително рязане материал. По този начин централната част на стаята ще се състои от цели плочки, а крайните редици, които се движат по стените от обрязаните. Като правило, такива места са мебели, така че изрязаните плочки не се виждат.

Лепилото се приготвя непосредствено преди употреба. Не бъркайте голямо количество лепило, тъй като постепенно ще изсъхне и ще загуби качествата си.

Подово покритие

Завършен етаж

Готовото лепило може да се нанесе по два начина: директно върху плочката или върху основата. Ако капитанът използва последния вариант, то площта на покритието не трябва да надвишава един квадратен метър, но е по-добре да съответства на размера на два или три плочки. И в двата случая работата трябва да се извършва с назъбена мистрия.

След това плочката се натиска равномерно върху пода и правилното му поставяне се проверява на ниво. Ако е необходимо, позицията на плочките може да се регулира с гумен чук. За да получите равномерни и чисти шевове, използвайте специални разделителни кръстове. Те са равномерно поставени от всяка страна на всички плочки.

Излишното лепило трябва да бъде почистено незабавно, в противен случай ще бъде трудно да се направи.

Когато облицовка на пода с плочки, без да изрежете парчетата не могат да направят. Правилно за тази цел използвайте резачка за плочки. Има много модели на такива устройства и коя от тях ще използвате зависи само от вашите предпочитания и финансови възможности. Основното, което трябва да знаете при рязане на плочките - не трябва да изрежете парчета наведнъж, по-добре е да ги изрежете според нуждите, внимателно да проверите размерите на изрязаните елементи. Преминал серия - изложени на края нарязани плочи.

Изтриване на шевовете

Гладки стави

Замонолитване

Последният етап е триене на шевовете. Работата се извършва след като лепилото е напълно сухо, а плочката "се е уталожила". Като правило, можете да започнете след четири до пет дни след края на облицовката. Грундирането се извършва със специален състав. Такъв подови материал трябва да има хидроизолационни свойства. Затова винаги се обръщайте внимание на този аспект при покупката.

Замазки - това е или суха смес, която трябва да се разреди с вода, или готов пластмасов материал. Нанесете с гумена шпатула. Останките от фугите от предната страна на плочките трябва незабавно да се почистят с влажна кърпа или гъба.

заключение

Възможно е лепилото да се слее с плочки, но да бъде настроен на дълъг и мъчителен процес. Такава работа не понася бързината и суетата. Тук има едно правило: мярка седем пъти, нарязана една, и тя трябва да се помни и прилага постоянно. Не пренебрегвайте подготовката, обърнете внимание на облицовката и вие всички ще бъдете красиви и резултатът ще ви достави удоволствие от много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процесКак плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процес
Изравняване на дървения подИзравняване на дървения под
Как да направите качествен под в банята със собствените си ръцеКак да направите качествен под в банята със собствените си ръце
Монтиране на плочки на пода със собствените си ръцеМонтиране на плочки на пода със собствените си ръце
Шперплат на подаШперплат на пода
Електрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процесЕлектрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процес
Характеристики и характеристики на колана на амортисьораХарактеристики и характеристики на колана на амортисьора
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
» » Ако основата е от бетон или шперплат, как да поставите плочката на пода?
© 2021 BggeHat.com