Как да поставите плочка на пода

Как да поставите плочка на пода

В съвременните домове без плочки за подова настилка е малко вероятно да правят. Баните и баните, кухнята и местните зони, пътеките и паркингите са малък списък от места, където могат да се използват подови плочки. Ето защо въпросът за това как да се постави плочка на пода не е празен. В същото време разходите за такива произведения, извършвани от капитаните отвън, се приравняват към цената на самия материал. И като са облицовали плочките със собствени ръце, всеки собственик може да спести значително.

Видове подови плочки и области на неговото приложение

Има огромен избор на подови настилки под формата на плочки, които се различават:

  • от материала на производство
  • формата и размера
  • метод на инсталиране
  • поле на приложение

Като материал за производство на подови плочки се използват:

  • глина
  • стъкло
  • корк
  • камък
  • поликарбонат
  • материя за килими
  • PVC

Формата и размерите на подовите елементи могат да бъдат много различни и няма смисъл да ги изброявате. Само забелязваме, че минималният размер на плочките е само няколко сантиметра, а максималният му размер достига до един и половина метра. Що се отнася до формата, най-често тя има строга геометрия, защото рязането, например, плочки от гранит в полукръг е твърде трудна работа.

Полагайте плочките върху циментово-пясъчен разтвор, специални лепила или композиции на битум. Има и самозалепващи се продукти.

Прилагането на плочките зависи от материала, от който са направени. Някои видове могат да се използват само във вътрешно отопляеми помещения, други - както вътре, така и извън сградите.

Най-популярните плочки днес са направени от глина, т.е. керамика, разнообразие от които има голям брой:

  • облицовка
  • порцеланови камъни
  • metlahskoy
  • Кото
  • bikottura
  • monokottura
  • майолика

Предимства на керамичните продукти

Основното предимство на керамичните подови настилки може да се отдаде на тяхната издръжливост, доказана от векове. Освен това те се различават:

  • широк избор на цветове и текстури
  • устойчивост на абразия
  • водоустойчивост
  • устойчивост на промени в температурата на околния въздух
  • пожароустойчивост
  • екологосъобразност
  • способността да поддържате помещението чист

Въпреки това, с всички свои качества, керамичните продукти не са без някои недостатъци. Това е студената повърхност на пода и твърдостта на основата, попадаща върху нея, стъклените и керамичните инструменти са разбити до удари. В допълнение, за самостоятелно изпълнение на такова покритие, трябва да знаете как да поставите плочките на пода. Това ще бъде разгледано по-долу.

Подготвителна работа

Полагане на плочки върху специално лепило

Как да поставите плочка на пода

Ако вече сте решили за вида на плочките, тогава е време да се подготвят повърхности и изчисления. Те са необходими, за да знаете колко плочки са необходими за вашата стая.

Що се отнася до изчисленията, първо трябва да знаете размерите на един елемент, за да максимизирате оформлението на материала на дъното. Така че можете да спестите много пари. В края на краищата, ако оформлението е правилно, не е нужно да правите допълнителни разфасовки и да ги изхвърляте в отпадъци. Най-добре е да вземете лист хартия и да начертаете стаята си на скала, след това да разложите (също и да мащабирате) керамичните продукти, като изберете оптималното разположение и рисуването на килима.

След като броят на плочките се изчислява с марж за непредвидени разходи, можете да подготвите повърхността. За да разберете принципа на полагане на плочки, е по-добре, разбира се, да видите веднъж, отколкото да чуете сто пъти. Ето защо предлагаме да разгледаме видеоклипа, който ясно показва целия процес на инсталиране на подовата настилка.

Първото условие за поставяне на подови керамични елементи е твърда, твърда, равна и чиста основа. Мебелите, домакинските уреди и онези водопроводни инсталации, които могат да бъдат пренаредени, трябва да бъдат извадени от помещенията, които се ремонтират.

Ако на пода има стара плочка, то също трябва да бъде премахната. Има възможност за полагане на ново покритие за старата, но в този случай височината на помещението ще намалее с дебелината на плочката и слоя на лепилото. В допълнение, хоризонталността на всички подови покрития в апартамент или къща ще бъде нарушена.



Когато демонтирате старото покритие, е необходимо да почистите основата преди подовия панел или бетонната подова настилка, ако има такава. След това основата се инспектира и, ако е необходимо, се ремонтира, изравнява и подсилва. В същото време нивото на строителството винаги се използва дори при подготвителната работа. Това ще ви спести допълнително лепило, което не е евтино.

Необходими инструменти, материали и устройства

Основното е да се получи самият материал, т.е. облицовката на пода. Експертите съветват купуването и залепването на смеси от един продавач. Така че можете да получите отстъпка, а продавачът ще ви посъветва кое лепило ще бъде по-добро за избрания материал. В крайна сметка, за плочки, използвани в различни помещения, има различни лепила. Например, при условия с висока влажност - в банята, басейна, сауната или ваната - използвайте устойчиво на влага лепило.

Важно! Трябва да се помни, че продуктите с остъклена повърхност не могат да се използват за бани и помещенията, където водата се очаква да бъде на пода. Те са твърде хлъзгави и могат да причинят наранявания.

Сред най-основните инструменти: шпатула и ниво

Необходими инструменти

Също така има значение къде ще поставите избрания материал - в къщата или на улицата. В края на краищата, различните видове керамика имат различни свойства, а не всички от тях страдат от промяната на температурата на студа.

Също така, с изключение на лепило и плочки, трябва веднага да изберете фуги за шевовете. Той може да бъде избран в тона на основните продукти на пода или в контраст с тях. И не забравяйте за пластмасовите кръстове, които се поставят между отделните плочки, за да се поддържа гладкостта на шевовете.

Ще имате нужда от инструменти:

  • Мистрия или мистрия.
  • Машина за рязане на плочки.
  • Бутало с гумено покритие.
  • Нивото.
  • Зъбчати метални и гумени шпатули.
  • Пробийте с дюзи за възможни сондажи и смесване на лепилото.
  • Капацитет за залепване на състава.
  • Стари дрехи.

Съвети за полагане на подови настилки

Преди да залепите плочката към пода, подложката трябва да бъде внимателно почистена, без прах и да бъде обработена с грунд за по-добро свързване на лепилото към повърхността на основата. Грундът трябва да изсъхне. При големи неравности се препоръчва използването на замазки, наречени подови настилки. Те най-добре подравняват повърхността хоризонтално, като същевременно хидроизолират килими.

Ако плочките се полагат в стаи като баня или баня, основата трябва да бъде водоустойчива, така че краищата й да стигат до стените до височината на бъдещия чист под. Това ще защити вашите съседи от приземния етаж в случай на прекъсване във водоснабдяването или канализацията. Също така е необходимо да се запомни, че подът в тези помещения е подреден по-ниско, отколкото в останалите помещения, в случай на наводнение. Но тук вече се спасявате от водни потоци или канализационни води, които могат да се излеят в жилищни помещения през прага на банята или тоалетната.

Положете плочките трябва да са успоредни на стените

Съвети за полагане на подови настилки

На първо място, трябва да решите как да започнете да поставяте керамични продукти. За да направите това, можете да поставите плочките на суха повърхност, като направите ясно оформление, ако планирате да създадете снимка на пода. В същото време ще видите колко гладки са стените и как ще ги коригирате, ако геометрията на стаята остави много да се желае. И едва след това можете да пристъпите към директно залепване на подовите елементи.

Адхезивният състав се разрежда съгласно указанията на опаковката. Въпреки това, тя не трябва да бъде прекалено дебела или течна. Възможно е на няколко места да се залепят плочките на известно разстояние един от друг и те ще служат като маяци за хоризонтално изравняване.

Експертите съветват да започнете да полагате цялата плочка от местата, които винаги ще се виждат. Тъй като няма такива помещения, които в идеалния случай ще съответстват на размера на керамичните продукти, те винаги трябва да бъдат отрязани. Така че е по-добре да отрежете парчета и други малки вложки, където ще бъдат покрити с мебели или водопровод. Редовете трябва да бъдат разположени по дължината на светлинния поток, освен ако не решите да направите диагонално разположение.

полагане

Преди да залепите елементи от керамика, малка част от основата е изработена с лепило, изравнено с назъбена мистрия и плочки са поставени отгоре. Нивелирането трябва да се извърши с кианки с гумен връх, като леко почукате, за да избегнете разцепването на продукта. Ако разтворът е течен, керемидата ще започне да се нагрява. Следователно качеството на лепилото трябва да се следи незабавно, ако е необходимо добавяне на сух прах или добавяне на вода.

Ниво на проверка на повърхността

При избора на лепило е необходимо да се вземе предвид вида на плочката

Не забравяйте да поставите пластмасови кръстове между отделните плочки от всички страни. Два кръста от всяка страна ще бъдат достатъчни. Винаги трябва да имате ниво на ръка, за да устои на хоризонталния характер на елементите. Ако на някое място плочката е неуспешна, трябва да я повдигнете леко и да добавите лепилото към основата. И с изпъкнали елементи премахнете част от лепилото отдолу.

След като са поставени плочките, след един ден и за предпочитане два, можете да започнете да фугирате шевовете. Необходимо е да се съберат всички кръстове между отделните керамични части на пода и да се почисти плочката от остатъците от лепило. След това подгответе шлайфането и напълнете с гумената шпатула възможно най-пълно всички шевове. Не забравяйте, че изглаждането на контрастиращия цвят ясно показва неправилното разположение. Следователно, има смисъл да се използва маслото за назъбване в тона на подовия материал.

заключение

Както можете да видите, полагането на керамични плочки не е трудно. Основното нещо е да подготвим и подготвим основите, както и да следваме препоръките на специалистите. След като направите подова настилка от теракота със собствените си ръце, ще спестите значителна сума, която може да бъде изразходвана за други важни цели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Избор на основните критерии и характеристики на виниловите плочкиИзбор на основните критерии и характеристики на виниловите плочки
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Как да поставите плочка на пода
© 2021 BggeHat.com