Как мога да поставя сами плочките?

Плочки във Вано

Модерната строителна индустрия предлага огромен избор на плочки за потребителите. В същото време ние не само го купуваме заради красотата му, но и ние изискваме определени изисквания. И за да ги удовлетворите, трябва да знаете как да изберете материала. След това, когато плочките са поставени на място, следващата стъпка е полагането на плочките. Къде мога да намеря добър майстор, на когото може да му бъде възложена работа, и ще има ли достатъчно пари, за да се изплати с него?

Предимства и недостатъци на плочките

Преди да използвате плочки в апартамента или къщата си, трябва да сте сигурни в нейните предимства и да се запознаете с недостатъците. Нека да разгледаме по-отблизо какъв вид плочки да купуват и как да ги поставим.

Плочките за плочки са популярни от няколко века. В сравнение с други материали за довършителни работи, той има много положителни характеристики:

  • Сила. Такава плочка, в зависимост от дебелината, е в състояние да издържи на товар до 300 кг / см2. Но това се предвижда, че е положено според технологията. В същото време, ако рязко го удари, тя лесно ще се счупи или пляскане. И когато в процеса на работа капитанът позволява да се образуват въздушни кухини под него, тя ще се спука на това място. Това още веднъж ви подсказва, че трябва да знаете как да поставите плочките от правилните сили.
  • Хигиена. Този материал не създава условия за живота на вредните микроорганизми, мухъл и гъбички. Този под е лесен за почистване с химически средства или чиста вода.
  • Естетика и екологосъобразност. Плочките са изработени от естествени съставки. Производителите предлагат широка гама от такива довършителни материали. Това ви позволява да поставите подова настилка от теракота, органично прилягаща в дизайна на стаята. Колекции от различни стилове и упътвания могат да бъдат намерени във всеки специализиран магазин.
  • Пожарна и водна устойчивост. Плочките не се страхуват от пожар и не излъчват токсични вещества, когато са изложени на високи температури. В допълнение, материалът не се страхува от вода поради ниската порьозност.
  • Топлопроводимост. Този индикатор за плочки е много висок, така че плочкият под е идеален за инсталиране на топъл под.
  • Устойчивост на цвета. Процесът на производство на керамични плочки не предполага промяна в външния му вид. Боите не изгарят и не избледняват.

От недостатъците е, че плочките са студени докосване, така че ходенето на боси не е много приятно. Но това не е проблем, защото винаги можете да облечете чехлите или да поставите килим. И стъклените изделия, които са паднали на такъв под, могат да се счупят.

Класификация на плочките

Съвременните производители за производството на продуктите си привличат дизайнери, а в производството използват най-новите технологии, модерно оборудване и квалифициран контрол. Сега местният потребител обръща особено внимание на руската плочка. Това не е по-лошо от внесените и отговаря на всички международни изисквания и стандарти. Колекциите, изложени в изложбените зали или салони, ще пасват абсолютно за всички стаи. И благодарение на някои производствени процеси, плочките получават допълнителни характеристики.

От такова изобилие от проби може да се изгубите. Следователно, има смисъл да се систематизира информацията и да се класифицира материала в зависимост от метода на производство и обработката на повърхността.

Според последния знак плочката е разделена на 2 вида:

  • Остъклен. Той има отгоре стъклен слой, има висока якост и водоустойчивост.
  • Неостъклени. Структурата е хомогенен материал, състоящ се от един слой. Произвежда се предимно без картина.

Съгласно метода за оформяне на плочката:

  • Притиснати. От специален прах се прави смес, която след това се излива в матрица и се уплътнява чрез преса.
  • Екструдиран. Приготвената маса навлиза в специалните екструдери, където продуктът се формова.

Според метода на производство керамичната плочка е разделена на няколко вида.

Видове плочки по метода на производство

  • Видове плочки

    Двуцветна плочка

    Камини. Някои хора наричат ​​такава плочка от Метлах. В съответствие с технологичния процес, той е двукратно изгорен и покрит с непрозрачна глазура. Материалът е много издръжлив и устойчив на износване.

  • Monokottura. Този вид плочки се изстрелва само веднъж и едновременно с глазурата и пепелта.
  • Терална или теракота. Първата плочка е с двойно изпичане. Моделът се нанася върху керамичния субстрат и след това се покрива с прозрачна глазура. Това е доста скъп продукт. Теракота е по-често използвана за оформяне на пода и има характерен червеникав цвят.
  • Bikottura. Обща форма, която два пъти минава през процеса на изпичане.
  • Клинкер. Този тип керамика се използва главно при работи на открито. Материалът е достатъчно силен и не се влияе от атмосферни влияния.

По степента на повърхностната обработка плочките са от 3 вида - матирани, полирани и релефни.

Избор на подови плочки

Поставянето на плочките със собствените си ръце не е толкова трудна задача. Необходимо е добре да се знае технологията на процеса и да се купуват подходящи материали за облицовка. За спецификата на работата, която ще научите по-късно, и характеристиките, които трябва да притежавате от подовите плочки са:

  • Сила.
  • Устойчивост на влага.
  • Хигиена.
  • Естетика.
  • Пожароустойчивост.
  • Екологична съвместимост.
  • Липса на приплъзване.

Само когато избраната плочка ще има всички тези характеристики, тя ще продължи дълго време и няма да причини проблеми за грижи и ремонт.

Как да поставите плочки сами

правилно облицоване

Полагане на керамични плочки

Монтаж на подови плочки - доста отговорна фаза на ремонт. За това как правилно да поставите плочката, ще научите от този раздел.



Такива подове винаги изглеждат привлекателни и никога не излизат от модата. Но работата трябва да се извършва внимателно и не бърза. Само в този случай ще получите идеално равна повърхност.

Инструменти и адаптации, необходими за работа

За работа е необходимо да имате:

  1. Рулетка.
  2. Paint roller or brush.
  3. Гумен чук.
  4. Молив или маркер.
  5. Избор на инструмент

    Инструменти за полагане на плочки

    Ниво на строителство.

  6. Пробийте, българина.
  7. Машина за рязане на плочки.
  8. Шпатули - гумени и назъбени.
  9. Пластмасови кръстове.
  10. Лепило за плочки.
  11. Циментовият разтвор.

Начини за полагане на плочки

Има три начина за полагане на плочки:

  • симетрична, когато керемидата е шев в шева;
  • диагонално - под ъгъл 45 °;
  • с изместването - в този случай плочките се преместват една спрямо друга на половината или на две трети.

Съществува и четвъртият метод - фигурира, но това е за специалистите.

Изисквания към основанията

Правила за правилен стил

Монтаж на плочки на равна повърхност

Преди да разберете как правилно да поставите плочката на пода, трябва да подготвите повърхността, върху която да лежи в бъдеще. Основата трябва да е здрава и без излишни парчета.

Ако това е дървена повърхност, то трябва да се почисти и да се отърве от пукнатини и пролуки. За тази цел използвайте замазката върху дърво. Ако ще лепирате плочките върху съществуващите плочки, проверете дали е добре прикрепен към пода. Ако плочката е свободна да се отстрани, изхвърлете я и запълнете неравностите с циментова замазка.

Когато основата е циментова замазка, на повърхността не трябва да има пукнатини или кухини, които "дишат". Можете също да поправите тези дефекти с циментова замазка.

Сега повърхността трябва да бъде почистена от прах и мръсотия. По-добре е да направите това с прахосмукачка за сгради. И следващият етап, преди полагане на плочки, ще бъде работата по повърхностната обработка с грунд на дълбоко проникване. За всяка база е необходим собствен състав. Грундът може да се нанася с ролка или широка четка. След това е необходимо да изчакате, докато изсъхне напълно.

Какво е прикрепена керамични плочки?

Лепилото за плочки е основен елемент. В магазините има много от сортовете си. Почти всички производители предлагат няколко варианта за лепило - за бетон или гипсови подложки, за сухи или мокри помещения. При избора на материал трябва да се консултирате с продавача.

Разредете лепилото според инструкциите на опаковката и направете силата на звука, която произвеждате в една стъпка. Сух прах се излива в контейнера, когато се излива необходимото количество вода. Малки обеми могат да се месят със шпатула, а по-големите са по-добри от строителни миксери.

полагане

Елиминиране на лепилото преди облицовката

Нанасяне на лепило за плочки

Лепилото за плочките се изравнява на пода и плочките, чиято задна повърхност е навлажнена с вода преди това. На повърхностите преминава гребен шпатула. Остатъци от лепило се отстраняват в контейнера и плочката се полага върху основата, където има разтвор. Той е леко натиснат и залепен с каучуков чук. Поставянето на плочките със собствените си ръце изисква спазване на определени правила. Например, под плочката няма въздушна кухина. Хоризонталността на всяка плочка се проверява по ниво, като се прилага в различни посоки.

Специални тайни за това как да поставите плочки, не. Да кажем, че плочката е "разстроена", леко се движи от една страна на друга и натиска върху изпъкналия ръб. И в случай, когато ръбът е "натрупан", добавете решение под него. В трудни райони понякога може да се изисква нестандартна форма на плочката. За да го направите, използвайте резачка за плочки и малки отвори направете тренировка със специална тренировка.

Когато плочката се изравнява, излишното лепило за плочката се отстранява незабавно, без да се чака да замръзне. За да направят шевовете дори, те вмъкват кръстове. Работата започва от центъра на стаята, така че цели плочки да са видими. Най-трудният етап е първият ред. Бъдещата работа зависи от това.

Когато лепилото се втвърди, можете да отстраните кръстчетата и шевовете за обработка на фугиращата смес. Прилага се с малка гумена шпатула. Остатъците от разтвора се отстраняват с влажен парцал или гъба.

заключение

Сега знаете как да поставите керемида и можете самостоятелно да се справите с тази задача. Вярно е, че работата няма да бъде изпълнена толкова бързо, колкото капитана. Но можете да сте сигурни, че поставените плочки ще продължат дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на керамични плочкиИзбор на керамични плочки
Подова и стенна облицовка с плочкиПодова и стенна облицовка с плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Полагане на плочкиПолагане на плочки
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
Как да изберем качествена паветаКак да изберем качествена павета
Всичко за фасадните плочкиВсичко за фасадните плочки
Предимства на керамичните плочкиПредимства на керамичните плочки
» » Как мога да поставя сами плочките?
© 2021 BggeHat.com