Какво отличава спортен линолеум

Спортна зала

В различни специализирани помещения, където се налагат специални изисквания на базата на пода, е необходим компетентен подход за избор на подови настилки. Спортният линолеум отговаря на всички тези изисквания и затова често се използва за довършване на подове в такива помещения, както и за стилизиране в танцови и балетни училища. Като правило, те са силно натоварени върху покритието, така че трябва да се отличават с висока устойчивост на износване в сравнение с други покрития.

Какви са характеристиките на това покритие?

Линолеумният спорт се нарича танц. Този материал се отличава с лекота на опаковане и леко тегло. Той може да се състои от два или три пласта и трябва да има противоплъзгащи свойства. Поставете този линолеум в хореографски класове, на сценични места и на други места, където се провеждат танцови представления.

Такъв линолеум е направен в различни цветови варианти - от класически кафяв до розов или пурпурен. Нейната повърхност може да бъде гланц или матирана.

Линолеумните спортове се използват и в уроци по танци, където има постоянни натоварвания. Тук експертите препоръчват избора на матирани или неутрални тонове. Ако децата са заети в залата, такива нюанси няма да ги отклонят от обучението си. Този материал е по-малко склонен на абразия, а когато изпълнява оцветяването си, ще изглежда оригинален в светлината на софитите.

За сцени, в които се провеждат модни ревюта и шоу програми, можете да изберете живописен балатум с разсейване на златни или сребърни искри. Светлите светлини на повърхността ще играят разнообразни цветове, декорирайки изпълненията на художниците.

Изисквания за покритие

В допълнение към всички характеристики, присъщи на този материал, спортният линолеум трябва да е нехлъзгащ и с омекотяващи свойства. В помещения, където са възможни постоянни падания на човек, тези, които се занимават с танци или със спорт, трябва да са сигурни, че не са ранени. Освен това покритието трябва да има подходяща мекота на горния слой, така че върху повърхността на обувките да няма остатъци.

В спортните зали спортистите непрекъснато преместват различни инвентаризации. На пода по всяко време може да сложите barbells или гири, така че линолеум спортове трябва да имат специална сила. Материалът не трябва да образува гънки и мехурчета, които рано или късно водят до разрушаване на повърхността. Необходимо е също да се обърне внимание на шумоизолацията на покритието, за което се използват коркови субстрати.

Основното нещо е сигурността

Спортна зала

Училищна гимнастика

Разбира се, всяко покритие, използвано в места с голяма концентрация на хора, трябва да бъде сертифицирано. И когато се продава, продавачът трябва да предостави документи за съответствието на материала с европейските стандарти за качество и санитарни и епидемиологични стандарти.

Видове и производители

Не всички компании произвеждат спортен линолеум - те могат да бъдат изброени почти на пръсти. Тук са най-популярните от тях.

Grabo

Най-известната унгарска компания, която произвежда двустранен балатум. Той е изработен от PVC, а почти всички продукти имат антистатични свойства.

В състава на материала няма разтворители или тежки метали. Той е устойчив на ултравиолетова светлина, светлините на прожекторите и работата на машина за дим.

Бродуей

Това е отделна линия на спортни линолеум tarkett, която е направена специално за подови сцени и фитнес зали. Материалът има отразяващ слой и се захваща с товара от декорациите, техническите инсталации и осветителните устройства.

Продуктите на това дружество не се нуждаят от допълнителна реклама. Бродуей е производител на качествени подови настилки.

арлекин

Професионален стадион

Omnisports Excel (8.3 мм)



Това са продукти от столицата на световната мода - Париж, а основната фирма е в Люксембург. Изработвайте линолеум строго в три цветови категории - черно, бяло и сиво. Ако е необходимо, можете да поръчате други опции за оцветяване, но след това трябва да изчакате повече от месец, за да произведете материала.

Балатум линолеум

Материалът за балетни училища се определя и като спортно. Това покритие може да бъде направено от няколко слоя - две или три. Вторият вариант е, разбира се, по-изгоден, защото има допълнителна удароустойчива облицовка, която омекотява въздействията върху повърхността.

Освен това балетът има няколко отличителни предимства:

Слоеста схема

Материален дизайн

  • Малка дебелина - обикновено 3 мм - дава практични и същевременно мобилни качества. По-лесно е да транспортирате и стека. Повърхността е матова или гланцирана, което създава отлични условия на осветление.
  • В някои случаи балетното покритие може да бъде с прозрачно лице, което разкрива цвета и текстурата на долните слоеве на материала. С правилно създаденото осветление такава повърхност изглежда като ледена пързалка.
  • Ако е необходимо, може да се произведе платно, прозрачно от двете страни. Използването на различни цветни фактури ви позволява да създавате оптични ефекти.

Основно спортен балетен тип линолеум се произвежда от Harlequin и Grabo в дву- или трислойни версии. Първият производител също така произвежда покритие със специални копринени текстури с класически черно-бели нюанси.

Каква е разликата от обикновения материал?

Основното изискване за всяко покритие е сигурността. В края на краищата те се използват предимно за оформяне в общообразователни институции, фитнес зали и спортни клубове. Следователно те трябва да бъдат надеждни и напълно нехлъзгащи.

От класическия материал, спортният тип линолеум се отличава с факта, че той е само от разнороден вид. Това означава, че неговият дизайн се състои от няколко допълнителни подсилени слоеве. Безопасността и комфортът на материала се осигурява от пенопласт PVC. Стегнатост се постига благодарение на вътрешния слой, а горната (работна) поема всички натоварвания, създадени от товарите.

Какво да обмислите при избора си?

Качество и безопасност

Трябва да е безопасна за децата

Линолеумните спортове изискват специален подход при избора му, така че преди да купите, трябва да имате предвид следното:

  • За помещения, където ще има голямо количество оборудване, например за сценични места, си струва да изберете антистатично покритие.
  • Необходимо е да се обърне внимание на състава, от който се правят слоевете. По-добре е, ако нямат графит, а горният слой е по-дебел от другите. Това ще му позволи да не се изморява повече.
  • Във фитнес залата се препоръчва прилагането на антибактериално покритие. Обикновено съдържа вещества, които пречат на развитието на гъбичките. И това има положителен ефект върху здравето на хората. Вярно е, че повърхността на такъв материал изисква постоянна грижа, така че антибактериалните му качества да продължат да запазват своя ефект.
  • Ако трябва да изберете покритие за съхранение в помещения с плувен басейн, трябва да обърнете внимание на горния слой на материала е гофриран. В този случай краката няма да се плъзгат до местата, където обикновено е поставен подът.
  • Линолеумът за детски площадки е този, който постоянно толерира влиянието на агресивна среда.

Лепила за спортен линолеум

Разпределение на лепилото

Нанасяне на лепило

Независимо дали става дума за спортна зала или фитнес център, покритието във всеки случай ще бъде натоварено с голямо натоварване. Ето защо, при полагане на линолеум трябва да бъдат фиксирани на основата. В никакъв случай не можете да извършите безплатна инсталация, която някои майстори използват днес.

Правилно избраният лепилен състав - обещанието, че покритието е много по-дълго без пукнатини и пукнатини. Ето защо, при придобиването на такъв материал, трябва да получите съвети от продавача, което лепило е най-добро за избрания материал. Композициите се избират в зависимост от основата, на която ще се изпълни стилистиката.

Съгласно техническите характеристики, субстратите са разделени на две версии - циментови замазки и дървени покрития. Всяка основа е способна да абсорбира влагата, което означава, че ще изисква отделен подход при полагане на линолеум. Субстрати като плочки или подови настилки (и те могат да бъдат поставени върху ново покритие) не са податливи на абсорбиране на влага. За тях се избират универсални адхезивни съединения, например Forbo 522. В първия случай е по-добре да се използват двукомпонентни реакционни лепила, но преди да се работи, повърхността трябва да бъде добре грундирана. Спортен линолеум за фитнес залата с правилна инсталация е в състояние да лежи най-малко 10 години в зависимост от възприеманите товари.

Удобен стил и положителни качества

Обучителна зала

Фитнесът

В допълнение към лепилото, спортният линолеум се поставя с двустранна лента за скициране. В този случай тя може да бъде отстранена и положена от другата страна, като например се превърне в танцова зала в тенис корт. Дори и при многократно повторение на такова превръщане, покритието няма да загуби своята яркост. Това е възможно благодарение на използването в производството на такива произведения на специална технология за свързване на платното с лепяща лента, което намалява възможността за възникване на фрактури и други материални щети.

Предимствата на спортното покритие

  • Практичност. Позволява използването на спортен линолеум в различни зони и зали.
  • Носете съпротивление. Това прави покритието неприемливо за значителните товари, характерни за такива помещения.
  • Разнообразие от нюанси и текстури. Улеснява избора на материал за всякакви помещения, а не само за спорт.
  • Удобство и лекота на стил. Позволява да извършваме инсталацията бързо и без участието на специалисти. Покритието е лесно да се поставят дори сами.

заключение

Tarkett Sports

Tarkett Omnisports Референция 6.5 мм

Спортният линолеум е най-устойчив на износване продукт от тази гама от покрития. В допълнение, това не е твърде скъпо. Така че за оформяне в големи помещения, в които се включват хазартни зали и танцови подове, то се вписва по-добре от други варианти, що се отнася до спестяване на разходи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква е употребата на антистатичен линолеум?Каква е употребата на антистатичен линолеум?
Технически характеристики на полуобработения балатумТехнически характеристики на полуобработения балатум
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полимерни материали за подовеПолимерни материали за подове
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Какво отличава спортен линолеум
© 2021 BggeHat.com