Как да подготвим пода за ламинат

Ламинатът е чест избор за тези, които искат да ремонтират подове. И това не е изненадващо, тъй като покритието от ламинат изглежда красиво, трайно, не създава трудности при работа и при инсталиране. С изключение на една "но": ламинат категорично не харесва, когато е поставен върху неравна повърхност.

Как да подготвим пода за ламинат

Как да подготвим пода за ламинат

Различията във височината на това покритие не могат да бъдат повече от 2 мм на 2 метра на пода, а наклонът не е по-голям от 4 мм при същата дължина на повърхността. В противен случай, ламинат постоянен товар започне да се оформя неравна основа, и това ще доведе до унищожаването на брави, скърцане и дори счупване на елементи на покритието.

Полага се върху неравномерно ламиниран паркет, който не трае дълго

Полага се върху неравномерно ламиниран паркет, който не трае дълго

В допълнение към гладкостта на пода, ламинатът също така изисква влага, така че покритието под него трябва да бъде защитено срещу водни пари. И последното изискване е чистотата на земята. Прах, пясък и трохи от различен произход ще причинят неприятни звуци: свиване, скърцане, а също и абразия на субстрата.

Прах, пясък и трохи от различен произход ще причинят неприятни звуци

Прах, пясък и трохи от различен произход ще причинят неприятни звуци

Така че, преди полагане на ламинат етаж трябва да бъдат подготвени. Смята се, че може да се постави върху всякакво покритие, главното е, че е твърдо и гладко. По принцип, това не е в противоречие с истината, но за да се провери основата все още е необходимо, в противен случай тя ще бъде много разочароващо, когато гниене дървен под, линолеум напукана след няколко години, плочки ще започне да се отдалечава, а старата замазка е напукана.

Това, което заплашва неравната повърхност и липсата на проверка на основанията, е разбираемо. Сега най-важното е как да се оцени качеството на повърхността и как да се коригира критична ситуация. Подовете в къщите са бетонни или дървени, като всяка от тях изисква специални мерки.

Подготовка на бетонен под

събаряне

събаряне

събаряне

Първо трябва да премахнете съществуващото покритие: премахнете линолеума, разцелете паркета. Ако старата бетонна подова замазка не се разпадне, тогава тя може да бъде оставена, ако е необходимо, но ако тя е пробита, ще трябва да я премахнете.

Измерване на неравности

Проверка на гладкостта на пода

Проверка на гладкостта на пода

Отклоненията от хоризонталата могат да бъдат измерени чрез дълъг правило или владетел. Инструментът трябва да бъде прикрепен към пода. Ако тя не докосва плътно повърхността, струва си да се измери съществуващата празнина.

Градиентът се изчислява от нивото на лазера и владетеля.

Ако хълмовете и ямите създават разлика от повече от 2 мм на 2 метра и с наклон, по-голям от 4 мм, тогава е необходим подът подравняване.

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Подготовка на субстрата

Има няколко начина за изравняване на бетонния под, като всеки от тях ще зависи от първоначалното състояние на покритието, както и желанията на този, който е започнал ремонта. Подравняването започва с подготовката на бетонна основа.

Състои се от премахване на значителни изпъкналости и пукнатини. Големи удари трябва да бъдат съборени и пукнатините трябва да бъдат грундирани и затворени с хоросан. След това отстранете всички остатъци от пода, за предпочитане прахосмукачка, или дори по-добре - да направите мокро почистване. Това ще помогне да се отървете от всички частици пясък и прах, които ще предотвратят прилепването на покритието към земята. Задължително е водоустойчивостта на фугите на плочите и процепите между стената и пода.

Ремонт на дълбока пукнатина

Ремонт на дълбока пукнатина

Не боли да изравняваме стените покрай основата, тъй като те обикновено са далеч от идеална гладкост, както и подове. Ще бъде много грозно, когато се образува пролука между стената и перваза.

След приключване на подготвителната работа можете да направите директно изравняване. Ако наклонът и височината не са по-големи от 3 см, подът може да се изравнява с помощта на хоросан.

Използване на разтвор за изравняване

Използване на разтвор за изравняване

Използване на разтвор за изравняване

Това е доста удобен начин да се постигне идеално състояние относително плоски етажи. Методът е бърз и не изисква специални строителни умения.

Какво се изисква?

 1. Купете смес и в същото време грунд за пода.
 2. Нанесете грунд върху ремонтирания и чист под. Тя е предназначена да подобри адхезията и да намали способността на бетона да абсорбира влагата.
 3. На периметъра на помещението прикрепете лента за амортисьори.
 4. Пригответе разтвора в съответствие с инструкциите. Ръчно смесване е по-добре да не се разбърква: първо, резултатът ще бъде по-лошо, отколкото при смесване с тренировка, и второ, е по-дълъг във времето. Една кофа не е достатъчна за цялата стая, затова, докато първата част бъде грабнато, е необходимо да се разтвори и излее следващата върху пода.
 5. Изсипете приготвения разтвор в далечния ъгъл на стаята и, за да се разпространява бързо, разстилайте шпатула в посока на изхода, след което го завъртете с иглена ролка. Това ще премахне въздушните мехурчета. След това бързо, като не позволявате настройката на сместа, изсипете втората порция и особено внимателно обработвайте ролката с кръстовището на две различни смеси. Не е нужно да се притеснявате за това - течността ще се отдели.
 6. Разтворът ще изсъхне достатъчно бързо, но точното време, когато може да бъде подложено на максимално натоварване, е по-добре да се изясни върху опаковката.

Видео - подравняване на пода

В случай, че разликата във височината е повече от 3 см, използването на разтвора на еквалайзера трябва да бъде преустановено. Изборът на разработчика предлага три начина: полагане на класическата цименто-пясъчна замазка, сухата замазка или натрупване на пода върху дървените трупи.

Цимент-пясъчна замазка

Цимент-пясъчна замазка

Цимент-пясъчна замазка

Този метод ви позволява да получите твърд монолитен под, но е подходящ само за средни височини. Ако максималната дебелина на бъдещите връзки ще повече от 10 см, теглото му ще създаде огромно натоварване на тавана, така че трябва да се прибягва до други методи за изравняване.

Цимент-пясъчна замазка може да се направи на ръка, но това ще изисква, ако не и изграждане на опит, а след това най-малко усърдие. Между другото, той изсъхва достатъчно дълго - това е основният му недостатък. За да подредиш пода със собствените си ръце, ще трябва да проведеш редица дейности.

Видео - Цимент-пясъчна замазка

 1. Подгответе подовата настилка: почистете, нанесете хидроизолация и лепете лентата на амортисьора.
 2. Намерете нулевото ниво - пресечната точка със стените на хоризонталната равнина на бъдещото покритие. За да направите това, трябва да добавите минималната дебелина на замазката към най-високата точка на пода. Цимент-пясъчен е 3 см, въпреки че е възможно да се използват готови смеси с други параметри. Получената стойност е височината на замазката.
 3. В съответствие с намерените и маркирани на стените нулево ниво за установяване на маяци. Обикновено това е метален профил, положен върху диапозитивите на разтвора, така че неговите върхове съвпадат с нулевата равнина. Разстоянието между тези водачи трябва да бъде малко по-малко от ширината на правилото, така че да се опира на маяците, когато разтворът е изравнен.
 4. Пригответе разтвора.
 5. Поставете разтвора на пода и на ниво с дълго правило.
 6. Изсушете подложката. Той се покрива с филм или се навлажнява с вода в продължение на две седмици, за да се предотврати неравномерното сушене, след което се оставя за още две седмици за окончателно сушене. Три дни по-късно, когато вече можете да ходите по иглата, е необходимо да махате маяците и да ги изравнявате.

Суха замазка

Суха замазка

Суха замазкаПодходящ когато разликата във височината е повече от 10 см. Това обикновено се дължи до голяма отклонение, и цимент в този случай не само ще създаде тежък товар, но освен това и неравномерен. Освен това, сухата замазка е добра, когато няма време да се изчака сушенето.

 1. Подготовка на пода, както в предишния случай.
 2. Изследване на нулево ниво и местоположение. Всеки материал може да се използва като субстрат.
 3. Запълване на запълването. Най-често това е разширена глина, но може да бъде и перлит, експандиран полистирен или кварцов пясък.
 4. Пълнежът трябва да бъде уплътнен, подравнен с маяците и поставен върху грубия листове, например GVL. Този материал обикновено се полага в два слоя с припокриващи се стави. Когато се полагат греди, маяците се отстраняват. Покривните листове се закрепват заедно и се получава плосък под, готов за по-нататъшна работа.

Изравняване на пода с натрупване

Изравняване на пода с натрупване

Изравняване на пода с натрупване

Друг "сух" начин. Също така е в състояние да изравни най-безнадеждните етажи без по-тежко припокриване, но значително повдига пода. Това трябва да се вземе предвид - внезапно подобно изравняване ще предотврати отварянето на вратите или ще бъде необходимо да се повдигне нагреваемата батерия.

 1. Подготовка на субстрата.
 2. Търсете и маркирайте нулево ниво. В този случай дебелината на гредата, листовете за грубо обработване и парчето линолеум или покривен материал, които се намират под опората, трябва да бъдат добавени към най-високата точка.
 3. Поставяне на дневника. Можете да си купите готова саморегулираща се система и да съберете собствена ръка от 40x100 мм греди. От тях, поставени решетка "рамка". Стъпката се определя в зависимост от дебелината на избраното покритие - колкото по-дебела е, толкова по-широка ще бъдат клетките "рамка". Под закъсненията за постигане на хоризонтално ниво се поставят парчета от различни материали, а в местата за поддръжка - рубероид или линолеум, за амортизация. Завършената летва трябва стриктно да съответства на нулевото ниво.
 4. Закрепване на дървения материал към пода с котви.
 5. Закрепване на дървените трупи с помощта на винтове за самозатваряне, гипскартон или друг подобен груб кожух.

  Нивелиране на пода с изоставане от шперплат

  Нивелиране на пода с изоставане от шперплат

Видео - Изравняване на пода с постройка

Подготовка на дървения под

Характеристиките на дървения под определят начините за привеждането му в съответствие. Съществуват и няколко от тях, които правят възможно избора, но всеки от тях е предшестван от подготовката.

Подготовка на дървения под

Подготовка на дървения под

Първо трябва да инспектирате пода, да оцените качеството му и да ремонтирате, ако е необходимо. Дъските за надраскване и отклонение трябва да се сменят, като се удавят в повърхността на издадените глави на пирони и винтове. След това проверете за наклон и яма.

Най-често срещаните методи за изравняване на дървения под - цикъл, наливайки самонивелираща смес за дървен под, шпакловка със смес от стърготини и PVA лепило и изравняване с шперплат.

Чесане

Чесане

Чесане

Най-често този метод се използва за изравняване на покритието преди лакиране, но резултатът позволява да се получи подходяща повърхност за ламинат. Преди да карате колоездене, трябва да ударите главите на винтовете поне 5 мм, за да не повредите ножовете на машината.

Саморазливни дървени подови смеси

Такива средства позволяват да се изравнят дори и значителни нередности. Слоят за пълнене достига 2 см, а ако е необходимо, могат да се излеят няколко слоя.

Саморазливни дървени подови смеси

Саморазливни дървени подови смеси

 1. Подготовка на субстрата.
 2. Отстраняване на останалата боя или лак върху подовите дъски, запечатване на процепи и дупки. За тази цел е възможно да се използва гъсто разделен леярски състав.
 3. Грунд водоустойчива смес.
 4. Маркер на нулево ниво.
 5. Пяна полистирол пълнене пукнатини между пода и стената.
 6. Подова хидроизолация с припокриващи се стени.
 7. Приготвяне на сместа.
 8. Разпределение на сместа върху пода, валцуване с иглена ролка.
 9. Изсушете слоя, нанесете втория, ако е необходимо.

Замазка със смес от дървени стърготини и PVA

Този метод е евтин и ви позволява дори на етажите дори в големи помещения. Такъв състав може да бъде закупен готов, но може да бъде направен независимо от навлажнените дървени стърготини и лепило. Недостатъкът е необходимостта да се изчака дълго време за сушене, особено когато са необходими няколко слоя.

Замазка със смес от дървени стърготини и PVA

Замазка със смес от дървени стърготини и PVA

 1. Подготовка на субстрата.
 2. Монтаж на фарове от дървени ламели.
 3. Приготвяне на сместа.
 4. Полагане на сместа между лентите. В даден момент слоят се нанася не повече от 2 см, ако е необходимо да се повтори, но само след като първата част се изсуши напълно.
 5. Проверка за изравняване с равномерни, изравняващи ями, ако е необходимо.
 6. Подовата настилка от тънък шперплат, тъй като ламинатът не е подреден директно върху замазката.

  Фини шперплат настилки

  Фини шперплат настилки

Шлифоване на шперплат

Този метод е подобен на метода за увеличаване на пода, тъй като се основава на система на лагерно ниво. Клетките между дървените трупи се запълват с нагревател, а шперплатът се поставя отгоре.

Шлифован шперплат

Шлифован шперплат

Когато подът е изравнен, преди полагането на ламинат, ще е необходимо да поставите слоя субстрат. Фактът, че ламинатът е добре излъчван, и такъв субстрат е необходим за топло и шумоизолация. В допълнение, тя ще изглади малката грапавост и ще служи като амортисьор.

Корк субстрат е най-доброто от всички, но доста скъпо

Корк субстрат е най-доброто от всички, но доста скъпо

Сега голям избор от такива субстрати, и можете да изберете за всеки прищявка: по-дебел, с фолио слой, изработени от естествени материали. Всички имат своите плюсове и минуси.

Например, полиетиленовата пяна е достъпна, предпазва ламината от влага, не е възприемчива към мухъл, но потъва с времето.

Субстрат от експандиран полиетилен

Субстрат от експандиран полиетилен

Битум-корк са изработени от подсилена хартия, импрегнирана с битум и корк. Добре предпазвайте от влага, издръжлив, поддържайте топло, но доста скъпо.

Корковите подложки са екологосъобразни, трайни, не развалени, но се страхуват от влага, затова те трябва допълнително да се сложат с филм.

Битумно-коркова основа за ламинат

Битумно-коркова основа за ламинат

Така че подготовката на повърхността на пода за поставяне на ламинат на първо място се намалява до подравняване. Има много начини да направите това. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но всички са на разположение за изпълнение от собствените си ръце. Следователно красив под, покрит с ламинат, е мечта, която може да бъде изпълнена самостоятелно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Причините за издухан ламинат и как да го премахнетеПричините за издухан ламинат и как да го премахнете
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
» » Как да подготвим пода за ламинат
© 2021 BggeHat.com