Как да поставите плочки на пода

Керамични плочки за многостаен апартамент - най-печелившата опция. Без значение колко на поглезете днес изграждането на магазин, теракота на пода покритие, като баня, кухня, баня е най-популярен поради техните специфични оперативни характеристики и, в същото време, регистрация възможности дизайн.

Как да поставите плочки на пода

Как да поставите плочки на пода

Преди да поставите плочките на пода, непременно прочетете внимателно характеристиките на материала и правилата за неговия подбор. Не всички керамични плочки могат да бъдат подходящи за тази цел, особено ако са предназначени за инсталиране в помещения с висока влажност.

В публикацията ще бъдат разгледани препоръките за избор на плочки за подовете на тези помещения, както и някои от характерните технологични методи за тяхното полагане.

Как да изберем подовата плочка

Така че, на първо място, ние избираме плочки за под. По-добре е да се има предвид това в примера на баня или кухня - в тези помещения етажът изпитва най-крайните въздействия, както по отношение на интензивността на движението, така и на въздействието на влажността и химическите реактиви.

Символите върху маркировката на плочките ще ви разкажат много

Символите върху маркировката на плочките ще ви разкажат много

 • Независимо от това, колко привлекателна изглежда плочката, можете да си купите само една с значка върху маркировката под формата на следи от обувки на тъмен фон - този вид е предназначен за половете.
 • В банята и в кухнята подът може да бъде мокър и хлъзгав поради случайни разливи на вода, мастни вещества или детергенти. Ето защо - специално внимание на коефициента на триене на повърхността (значката под формата на стъпало върху наклонена равнина). Оптимално е закупуването на груби плочки с коефициент не по-малък от 0.75.
 • Водоустойчивост на материала - за подове в помещение с висока влажност, граничната стойност не трябва да надвишава 3.
 • Както вече беше отбелязано, на пода може да бъде небрежно да се получат достатъчно активни химически съединения. Освен това почистването на помещения се извършва най-често с помощта на детергенти с активни съставки. Плочките трябва успешно да издържат на такъв удар. Маркировката върху маркировката е химическа колба, а буквеният индекс, необходим за такива условия, е АА.
 • Индикаторите за устойчивост на замръзване (знак "снежинки") и устойчивост на износване ("циркуляр") за вътрешните апартаменти не са толкова значими. Въпреки че за коридора, особено в частна къща или за затворена веранда - това също е много важно.
Плочите за подове имат дебелина от 8 мм и повече

Плочите за подове имат дебелина от 8 мм и повече

 • Дебелината на подовата плочка е винаги по-голяма от дебелината на стената. Обикновено тя е от 8 mm и повече. Това също е посочено на опаковката със специална пиктограма.
 • Важна стойност са линейните размери на плочката. Оптимално е, че има възможно най-малко шевове на пода. От друга страна, много голяма плочка е по-трудна за подреждане и много материали ще заблудят.

Това, че няма директни проблеми при подреждането на плочки, е необходимо да се помни за някои моменти:

 • Ако е необходима пълна еднородност на подовата настилка, не трябва да купувате плочка с икона, която да показва възможни отклонения в цветовете на плочките в кутията.
Не забравяйте да обърнете внимание на една партида от закупени плочки

Не забравяйте да обърнете внимание на една партида от закупени плочки

 • Плочките трябва да бъдат закупени едновременно за цялата стая и винаги за една партида. Човек може да се изправи пред факта, че дори леки разлики в сянката на двете различни партиди, които са абсолютно невидими при закупуване, ще се появят на положения етаж.
 • Същото важи и за линейните размери - калибрирането при производството се извършва точно от партиди. Да, отклоненията в размерите могат да бъдат много незначителни, но мащабът на целия етаж в достатъчно голяма стая ще се почувства задължително.

Добре и още един важен параметър на избор - разбира се, регистрация на дизайн, според собствен проект, така че подът да е в хармония с всички останали интериорни детайли.

Основни принципи на поставяне на плочки върху бетонна основа

Основата за полагане на плочките на пода трябва да премине съответната подготовка по-подробно за това в участъците от обекта, посветени нахидроизолация подове и съоръжения Затягането. Можем само накратко да отбележим:

 • Бетонната основа не трябва да има значителни дефекти под формата на пукнатини, дупки, разслоявания, нестабилни участъци.
 • Необходимата хоризонталност (или лек наклон, например ако банята или банята са оборудвани с водосборна стълба) трябва да се спазват.
Подпокриване на пода преди облицоване

Подпокриване на пода преди облицоване

 • Преди полагането повърхността на подови плочки е задължително и обезпрашени композиции progruntovyvaetsya дълбоко проникване, подобряване на хидроизолация и увеличава сцеплението на лепило за плочки.

Започва процесът, разбира се, с маркирането на повърхността.

 • Плочките могат да бъдат подредени по различни начини (повече за това - в съответната статия на обекта). Но дори и при най-простия класически вариант е много важно първо да зададете правилната посока и оформление, така че грешките да не нарастват от ред на ред.
Особено внимание се отделя на маркирането. По-добре е да се опитате да поставите 1-2 реда

Особено внимание се отделя на маркирането. По-добре е да се опитате да поставите 1-2 реда "на сухо"

 • Магьосниците се препоръчват на начинаещи, преди да се залепят за лепило за плочки, опитайте се да очертаете поне няколко реда "на сухо", за да видите визуално новата картина. За да се улесни полагането на най-важната стартова линия, можете да прикрепите временно водач от металния профил или от дървена пръчка (стъклопакет) към подовата повърхност.
От равномерността на първия ред зависи много

От равномерността на първия ред зависи много

 • От чисто естетически съображения поставянето трябва да се планира така, че на видно място по стената да се поставят редица цели плочки, които подчертават равномерността на линиите. Също така е препоръчително да се започне от входа на стаята с цяла плочка - отрязаните фрагменти се "задвижват" до далечните ъгли, до бъдещото местоположение на мебелите или водопроводните тела.

Малко вероятно е, че в момента има някакъв смисъл да се експериментира с самостоятелно направени лепило за плочки - за продажба представени много видове си за най-различни варианти за настаняване - отворени или особено влажни зони, с подово отопление, или не, и т.н.

Тя трябва незабавно да предупреди началните господари от обща грешка. След като слушат някои съвети, някои от тях попиват плочките във водата, преди да бъдат положени. Това е абсолютно неприемливо. И модерното лепило за плочки и керемиди са специално пригодени за монтаж на сухи плочки, а нарушението на водния баланс няма да даде никакви предимства, но може значително да намали ефективността на покритието.

Нанасяне на лепило върху задната повърхност на плочката

Нанасяне на лепило върху задната повърхност на плочката

 • При поставяне на плочки на пода се препоръчва лепило да се постави както върху повърхността на основата, така и върху самата плочка. И там, и има залепващ слой се изравнява назъбена мистрия, и посоката на получените ленти, които ще бъдат перпендикулярни хребети - така че най-вероятно ще бъде постигнато надеждно свързване без никакви въздушни джобове под повърхността на плочката.
 • Между поставените плочки винаги остава празно пространство, като същата ширина се поддържа с помощта на специални кръстове с необходимата дебелина.
Задължителен контрол върху хоризонталното и общото ниво на плочките

Задължителен контрол върху хоризонталното и общото ниво на плочките

 • Монтажът на всяка плочка трябва да бъде придружен от внимателен контрол на гладкостта на повърхността, така че да можете веднага да направите необходимите настройки - да добавите или намалите лепилото, поставете клин и т.н.
Понякога има смисъл да се бие откритата плочка с гумен чук през дървена лента

Понякога има смисъл да се бие откритата плочка с гумен чук през дървена лента

 • Рязане на плочките в правилния размер се извършва със специален машина за рязане на плочки. Можете също да използвате ръчен резач за стъкло, но не всичко това се получава. Друга възможност е шлайф - "българска" с диамантен или корунд диск. Ако са необходими дупки, ще трябва да прибягвате до електрическа бормашина със специална сеялка - корона или регулируема "балерина".
Най-удобният инструмент за машина за рязане на керемиди

Най-удобният инструмент за машина за рязане на керемиди

 • Когато полагате плочките, не трябва да позволявате шевовете да се пълнят напълно с лепило. Те трябва да бъдат почистени незабавно, като се премахнат остатъците от лепилото и предната повърхност на плочката. Оставете такива места не трябва да бъдат - те ще бъдат доста трудни за отстраняване след пълното втвърдяване на състава.
Преплетените шевове трябва да се почистват от лепило

Преплетените шевове трябва да се почистват от лепило

 • След монтирането и отстраняването на дистанционните елементи подът може да замръзне. Необходимото време ще бъде посочено в инструкциите за употреба на лепило за плочки. Но не по-малко от 2 дни на пода не трябва да има механични натоварвания.
Завършване на работните фуги

Завършване на работните фуги

 • Последният етап е сливането на шевовете между плочките със специален състав - фуга. Избира се като се вземат предвид характеристиките на помещението (устойчивост на влага, устойчивост на замръзване и т.н.) и съответствието на сянката с цялостната "картина" на пода. Мрежата се произвежда с гумена шпатула и излишъкът, останал на повърхността, се повдига с парцали.

Видео: няколко професионални съвета за полагане на плочки на пода

Характеристики на полагане на плочките върху старото покритие на плочките

Възможно ли е да се избегне процедурата за демонтиране на старата плочка, ако има нужда да се актуализира плочката? Защо не - това е напълно възможно.

Възможно ли е да се постави нова плочка върху старата? Разбира се, да

Възможно ли е да се постави нова плочка върху старата? Разбира се, да

 • Ако покритата преди това плочка е силна, то тя ще бъде добра надеждна база с високо ниво на хидроизолация.
 • Понякога такъв подход се вижда дори и единственият възможен, ако под слоя на старата керемида минават всякакви инженерни или електрически комуникации, отоплителна система и др. - всичко, което може да се повреди при демонтиране на старата капачка.

Необходимо е обаче да се вземат предвид факторите, които могат да направят такава инсталация невъзможна:

 • Когато старата плочка "играе", пада от нейните места, можете да видите следи от разлагането на стария цимент - няма какво да се направи, ще трябва да поемем демонтажа. Поставете плочката на нестабилна основа - просто я съсипете.
 • В стая, например баня, нивото на пода трябва да е малко по-ниско, отколкото в останалите помещения. По този начин понякога полагането на нова плочка върху стара е невъзможно поради тази причина. Трябва предварително да оцените тази ситуация.
 • Къщите със стари конструкции често не се отличават с строги хоризонтални подове. Доста често се случва в блокове "баня". Така наречената плочка Metlakh, която някога е била поставена в тях, обикновено седи много здраво, но от хоризонталната повърхност на пода може да има доста големи отклонения. Това във всеки случай ще изисква подравняване с настилка.

Как е направено

Едно желание да се избегнат досадни процедури за демонтаж не е достатъчно. Необходимо е внимателно да проверите и подготвите старата повърхност на плочките.

 • Всички плочки от стара зидария трябва да се потупват. Ако звукът възбуди подозрението за наличие на празнота или плочката "играе" малко, то просто трябва да бъде премахната. Полученият отвор е затворен с ремонтно бетон или лепило за плочки, сравнено с общата повърхност на пода. Вероятно ще е излишно да се каже, че такива ремонтни работи са възможни, ако това не поеме обширен характер.
Нестабилната или счупената плочка трябва да бъде премахната

Нестабилната или счупената плочка трябва да бъде премахната

 • Старата плочка може да бъде покрита с тънко маслено покритие, натрупано по време на операцията. Следователно, подът трябва да бъде напълно обезмаслен или с помощта на органичен разтворител, или чрез многократно измиване с гореща вода с разреден каустик.
Старите плочки са добре измити с обезмасляващи агенти

Старите плочки са добре измити с обезмасляващи агенти

 • Задължителното почистване на замърсяванията при извършване на такова почистване е предмет на вътрешни шевове. Особено внимание се обръща на състоянието на старото фугиране (фуга). Ако се раздробява - трябва да се отстрани максимално, шевовете трябва да се изплакнат, както е посочено по-горе, и след изсъхване - да се запечата с разредено лепило за плочки.
 • Сега - за покриване на старата плочка. В идеалния случай трябва да вървите българин с диамантен кръг, за да премахнете остъкления слой и да стигнете до чистата керамика. Въпреки това можете да ограничите прилагането на чести разрези или дори пробиване на дупки.
 • След като направите цялата "мръсна" работа, цялата подова повърхност е напълно почистена от прах и прах с прахосмукачка.
 • Повърхността трябва да се грундира със специални съединения. Така че, за тези цели, широко използван грунд "Betonkontakt", и, съдейки по прегледите на някои господари, понякога това дори е достатъчно, за да подготви повърхността, без да прилагате вдлъбнатини. Подобни свойства притежават и композициите "СрежетСН94", Плитонит - грунт-суперконтакт "," Ивсил Базис-Бетон ". Чрез тяхното абсорбиране и втвърдяване повърхността придобива характерна зърнеста структура, наподобяваща абразивна шлифовъчна хартия.
Такъв грунд ще даде дори гладка плочка необходимата грапавост

Такъв грунд ще даде дори гладка плочка необходимата грапавост

 • За да се подобри ефектът от отделните експерти, препоръчваме да се приложи и 2-милиметров слой лепило за плочки, който ще се използва по-късно в процеса на полагане. Само след като се втвърдят, те преминават към по-нататъшна работа.
Един от препоръчителните видове лепило за плочки за тези цели

Един от препоръчителните видове лепило за плочки за тези цели

 • Няколко думи за оптималния избор на лепило за такива случаи. Отново, си струва да слушате препоръките на опитни професионалисти - финиширали. Те реагират много добре на състава «Ivsil Rrofit", който е разработен в по-голяма степен за полагане гранитогрес, но с обичайните остъклен справят дори повече. Не по-малко надежден е "CerezitSM17", идеално подходящ за най-трудните условия на работа и най-проблематичните повърхности на пода. А най-висока еластичност и способност да се придържа към всяка база лепило за плочки "Vetonit Обновяване" позволи, майстори уверенията правят дори и без загрубяване на плочки стари покритие.

Самият процес на полагане не се различава много от работата на обикновена бетонна основа. Ако спазвате стриктно всички препоръчителни техники, подът в неговата здравина няма да загуби никакви други видове плочки.

Видео - Полагане на плочки над стария етаж

Видео - Как да поставите плочките на пода сами

>>>
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да се има предвид при избора на керамични плочки в банятаКакво да се има предвид при избора на керамични плочки в банята
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Керамични плочки или метални нюанси по изборКерамични плочки или метални нюанси по избор
» » Как да поставите плочки на пода
© 2021 BggeHat.com