Пай етаж в инструкция за инсталиране на дървена къща

Желанието за екологична безопасност изтласква градските жители по-близо до природата. И все повече строителният материал е дърво. И това е разбираемо. Дървената къща има много предимства в сравнение с камък или е построена от изкуствени материали, използвайки съвременни технологии. Една от най-важните части на къщата е правилно положена.

Направете подове в дървена къща със собствени ръце

Направете подове в дървена къща със собствени ръце

Защо качеството на половете е толкова важно?

При построяването на къща те се грижат не само за красотата си, но и за поддържането на топло и уютно. Затоплянето на стените все още е половината от битката. Къщата трябва да бъде защитена от студа отдолу. Дървото е естествен материал, склонен да гние, така че е важна и надеждна изолация от влага. И накрая, тя трябва да изглежда красива и да съответства на интериора на стаята. За да се постигнат всички цели, не е достатъчно да се поставят дъските на конкретна основа.

Подът в къщата трябва да бъде гладък, топъл, красив и издръжлив. Всички тези качества се постигат чрез полагане на пода в няколко слоя:

 • база;
 • изолация на топлина и пари;
 • груб под;
 • покритие за покритие.
Разпределение на пай слоеве от бетонен под

Разпределение на пай слоеве от бетонен под

Бетонният под в дървена къща

Бетонният под в дървена къща

Прилича на торта, нали? Затова се нарича плочата. Неговото правилно решение ще ви помогне да избегнете:

 • висока консумация на енергия за отопление на къщата;
 • прекомерна влажност, която неизбежно ще доведе до появата на плесени и гъби;
 • гниене на вътрешни дървени конструкции.

Видове припокривания и техните характеристики

Избираме тавана и подовете в дървената къща

Избираме тавана и подовете в дървената къща

Къщите могат да имат различен дизайн. Тя трябва да се има предвид при подреждането на подовете. Полагане на пода на първия етаж зависи от това дали има приземен етаж или ще бъде поставен директно върху основата. Тук се нуждаете от надеждна защита от топлина и пара.

При препокриване между помещения звукоизолацията е по-важна, тъй като основното натоварване за поддържане на топлината и защита срещу влага е долният и горният етаж.

На снимката е даден пример за наслагване на тавана

На снимката е даден пример за наслагване на тавана

Таванното пространство също трябва да бъде отделено от жилищния изолиран под, за да се избегнат загубите на топлина през етажите на горния етаж.

Етажни опции

Видове подове за дървена къща

Видове подове за дървена къща

Подът може да бъде дървен или бетонен. Изборът зависи от желанието и техническите възможности на собственика.

Дървен под - предимства и недостатъци

Дървени подове в частна къща

Дървени подове в частна къща

Изглежда, че отговорът е прост - в дървена къща трябва да има дървен под. Тя е по-лесно, по-евтино и по-бързо, без да се прибягва до услугите на професионалните строители. Дизайнът ще бъде достатъчно лек и ще издържи на всяка основа. Отново - това е екологична опция и се вписва добре в интериора.

Дървените подове са склонни да се разпадат, особено ако не е приложено защитно покритие

Дървените подове са склонни да се разпадат, особено ако не е приложено защитно покритие

Има обаче няколко "но". Дървеният под ще трае максимум 10 години. Дървото има свойството да гние, без значение как го предпазвате от външни влияния. В допълнение, бръмбарите също ще направят нещо. За дървения под постоянната влажност в къщата е важна - не повече от 60. В противен случай подът ще започне да се деформира и изгнива. Монтирането на дървения под трябва да се извършва с голямо внимание, така че по-късно да не се изкривява или скърца.

Бетонни подове

Основното му предимство е трайността. На нея е възможно да се поставят чисти покрития - ламинат, балатум, керамична плочка. Това обаче е доста тежка конструкция, която не може да издържи на всяка основа. Бетонът се използва само за полагане на пода на долния етаж.

В модерните дървени къщи по принцип има приземен етаж, където са оборудвани котелно, работилница или други спомагателни помещения. За тавана между сутерена и първия етаж е по-добре да се използват бетонни плочи. Това е по-скъп вариант от дървените трупи, но по-надежден.

Изисквания за подовете в дървената къща

Изисквания за подовете в дървената къща

Избор на топлина и хидроизолация

Като топлоизолация можете да изберете няколко материала. Най-екологично чистият е глината. Тя е евтина, незапалима, не изгнива, не образува плесен. Но топлоизолационните качества оставят много желание.

На снимката

На снимката

Друг екологично чист материал е стърготините. На дъскорезниците те могат да се получат практически безплатно. Те имат ниска топлопроводимост, подходяща за изолация на тавански етаж. Недостатъците включват способността им да намаляват обема си във времето, излагат на влага и в резултат на това образуват гъбички. Намалете тези рискове с помощта на добавки - глина, цимент, вар или борна киселина, като антисептици.

Стърготини като нагревател

Стърготини като нагревател

Minvata (или стъклена вата) също е бюджетен вариант. Той не гори, поддържа топлината добре и има високи звукоизолиращи свойства. Но полагането му изисква спазването на определена технология, освен това може да предизвика алергия и кожно дразнене.

Външен вид Minvats

Външен вид Minvats

Minvat mats

Minvat mats

Пенопластът е едно от най-удобните във всички отношения опции. Той е евтин, има добри топлоизолационни свойства, лесен за инсталиране. На нея можете да направите строга подсилена подова замазка. От същата серия - екструдирана полистиролова пяна, тя е по-устойчива на влага.

Пенопласт за изолация

Пенопласт за изолация

Екструдиран пенополистирол

Екструдиран пенополистирол

хидроизолация

Това е също толкова важен компонент на плочата. Най-простият вариант е полиетиленовото фолио.

Полиетиленов филм

Полиетиленов филм

Вторият вариант - това са лепените ролкови материали, състоящи се от водоустойчив материал с битум-полимерен състав, приложен върху него. Използването му е оправдано, когато подземните води текат близо до повърхността. Най-често се използва рубероид за тази цел.

Валцована хидроизолация

Валцована хидроизолация

Най-технологичният и най-скъп вариант е покритието от мембрана. Той е самозалепващ се филм, състоящ се от три слоя - твърд пластмасов филм, битум-полимер и анти-адхезивен слой. Удобно е да се използва за създаване на хидроизолация в стаи със сложна конфигурация.

Профилирана мембранна хидроизолация

Профилирана мембранна хидроизолация

Дървена торта

Основните принципи за създаване на дървесен пай са точното изчисление и съгласуването на всички параметри. Не по-малко важно избор на дърво. Обикновено в строителството се използват следните видове строителство:

 • Бора може да се използва само ако дъската не е много смола. Такъв етаж ще донесе в стаята много приятна миризма на игли -

  Дървен под, изработен от бор

  Дървен под, изработен от бор

 • дъбът е най-надеждният и издръжлив материал -

  Дъбови настилки

  Дъбови настилки

 • Maple е лесен за работа и водоустойчив

  Масивна настилка от клен

  Масивна настилка от клен

 • лиственицата е сравнима в якост с дъб, притежава естествена защита срещу насекоми. Най-скъпият вариант.

  Подове от масивна лиственица

  Подове от масивна лиственица

Дървото трябва непременно да се подлага на антисептично третиране от гниене и забавяне на огъня, което намалява неговата горимост.

Neomid Base Eco Proff е дълбоко проникващ универсален антисептик

Neomid Base Eco Proff е дълбоко проникващ универсален антисептик

Полагане на пода

Полагане на дървена конструкция върху основата, тя е здраво закрепена с нея и с носещите конструкции на стените. Недостатъкът на този метод е, че в случай на деформация на общата конструкция (и това е неизбежно при падане на температурата и влажността), подът може също да бъде изкривен.

Полагане на греди

Ако къщата е сезонна, можете да направите еднослоен етаж. За жилищна къща е по-подходящ двуслоен - груб и чист.

Гредите се подравняват и закрепват към основата. Разстоянието между тях е 2,5-3 метра. За създаване на двоен под греди са изложени на върха на изоставането - стърчи 5-6 см дебела настилка Стъпка - .. 60-70 см Те направиха груба настилка кант борда. Тя трябва да бъде обезмаслена и шлифована. Между дъските може да има малки пролуки, които са защитени от хидро и топлоизолация. Изолационните слоеве отново се полагат с пръти, които служат като основа за завършващия слой. Тяхната височина трябва да бъде не повече от 2-3 см, което ще осигури вентилация между слоевете. Завършващото покритие може да бъде избрано според вашия вкус - дърво, ламинат или линолеум.

Каква е разстоянието между закъсненията на пода

Каква е разстоянието между закъсненията на пода

Складиране на поставките за поддръжка

Дървен под на дървени трупи. Схемата

Дървен под на дървени трупи. Схемата

Барове за закъснения

Барове за закъснения

По-приемливо е поставянето на пода върху стълбовете. В този случай няма съединител на подовия пай със стените, между тях остава празно пространство. Този дизайн се нарича "плаващ". Подходящ е за къщи, където няма сутерен.

Монтаж на подпорни стълбове и трупи

Монтаж на подпорни стълбове и трупи

Редът на монтаж и височината на монтаж на колоните

Редът на монтаж и височината на монтаж на колоните

Ред на работа

 1. Маркиране под пръчките (стъпка 60-70 см) и вземане на проби от почва около половин метър. И цялата почва в областта на къщата не е необходимо да избирате, а след това да не заспиш на определено ниво, така че течението не ходи под пода.
 2. Запълването и подгъването на дъното под решетките - трябва да е трудно.
 3. Колоните се състоят от печени тухли или излят бетон. В последния случай е необходимо да се направи кофраж. Горната им част се регулира от нивото.

  Равномерно разпределени подпори за трупи

  Равномерно разпределени подпори за трупи

 4. Запълването на топлоизолационния слой (експандирана глина, дървени стърготини) до горната част на колоните трябва да остане около 25 см.
 5. След пълното втвърдяване на разтвора се полагат греди.

  За да нагласите нивото, използвайте подложките в колоните

  За да нагласите нивото, използвайте подложките в колоните

По-удобно е първо да се излагат подпорите по периметъра и едва тогава в средата. Над тях са разположени два слоя хидроизолация - покривен материал. В дървените трупи са разположени трупи от лъч или трупи. По-нататъшното сглобяване на пода се извършва в същия ред като монтажа върху гредите. Пространството между поръсената почва и грубия под е покрита с топлоизолационен материал, оставяйки 5 см свободно за вентилация.

Зелен кейк върху бетонна основа

Бетонната основа може да се постави на земята. За подреждането на такъв етаж няма практически никаква контраиндикация - нито сеизмичността на терена, нито височината на подземните води, нито нивото на замръзване.

Слоевете на пай са подредени в следния ред.

Ниво на бетонни основи, маркировка

Ниво на бетонни основи, маркировка

Стъпка 1. Почистване на площадката от плодородния слой на земята, изравняване и уплътняване на почвата.

На снимката, натрошената подсилена почва

На снимката се забива земята

Стъпка 2. Podsypka - пясък и натрошен камък. Първо пясъкът се излива от слой от 8 см, можете да използвате всеки. Слоят също е потъпкан. Трошен камък трябва да бъде част от не по-малко от 30-50 мм, височината на подложката е 7-10 см. Слоят от развалините задължително се подравнява. Тя не може да бъде ударена.

Съвет за подобряване на хидроизолационните характеристики на бетонните подове

Съвет за подобряване на хидроизолационните характеристики на бетонните подове

Стъпка 3. Над натрупаните слоеве е груб бетон, изработен от бетон. Височината на хоросанния слой е 5-7 см. Можете да направите подсилена подова замазка. За тази цел върху развалините се поставя укрепваща мрежа, преди да се налива.

Схемата на устройството на бетонния под върху земята. Над гранатата пясъчна смес се излива бетонна основа

Схемата на устройството на бетонния под върху земята. Над гранатата пясъчна смес се излива бетонна основа

Пълнене на бетонния под на пода

Пълнене на бетонния под на пода

Стъпка 4. Поставете хидроизолацията върху замазката. За тази цел използвайте рубероид или филм. Лентите се навиват и фиксират със скоч лента. Хидроизолационният материал трябва да проникне през стените с 20-25 см.

Стъпка 5. Полагане на плочи или ленти от топлоизолация се прави край на задната част, те трябва да бъдат плътно притиснати една към друга.

В снимката се поставя изолация върху изолационния филм

В снимката се поставя изолация върху изолационния филм

Препоръка за изолация на бетонни подове

Препоръка за изолация на бетонни подове

Стъпка 6. Филмът се разпространява отново върху затоплящия слой. Двойната защита на топлоизолационния слой от проникване на влага отдолу и отгоре ще предотврати неговото преждевременно влошаване.

Покрийте филма с припокриване до 15 см и залепете ставите със скоч лента

Покрийте филма с припокриване до 15 см и залепете ставите със скоч лента

Стъпка 7. Следващият слой е подсилена подова замазка. За финално и идеално изравняване на пода се поставят маяци. Хроматът за замазка е направен от малки - 5-10 мм - отломки и речен пясък. Засилване на телени мрежи с пръчки от 3-4 мм, дебелината на слоя - 7-10 см.

Подсилена подова замазка

Подсилена подова замазка

Видео - Пенлоплакс

Стъпка 8. На финалната замазка лежеше довършителният под на дъските.

Изграждане на дървен под, когато се полага върху бетонна основа

Изграждане на дървен под, когато се полага върху бетонна основа

Стъпка 9. Подовото покритие може да бъде всяко.

На такъв плосък етаж можете безопасно да поставите вътрешните стени в къщата. Ето защо армировката трябва да се изпълнява от решетка, а не от отделна арматура.

Характеристики на устройството от бетонния под

 1. Не е нужно да започнете да правите пай преди да са построени стените на къщата.
 2. Бетонната замазка трябва да се излива в даден момент, в противен случай подът ще се окаже в лошо качество.
 3. След една седмица след изливането трябва постоянно да се излива с вода, за да се избегне образуването на микроструктури.
 4. Пълна мащабна операция е възможна не по-рано от две седмици след изливането.

Видео - Бетонният под на земята

Парче торта

Тя няма да бъде толкова многопластова, основната й задача е да намали чуваемостта между етажите. От друга страна, припокриването трябва да е силно, за да издържи тежестта на вътрешните прегради, инженерното оборудване и мебелите.

Структурата на лъча ще бъде най-удобна. Между другото, той може да бъде бит във вътрешността на приземния етаж. Във всеки случай, имате нужда от двоен под - груб и чист.

За да се конструира се твърдо вещество, напречното сечение на снопа трябва да бъде най-малко 15 cm бар дължина от масивно дърво -. 2.5-3.6 т, от ПДЧ - от 4.2 до 6 м.

Схема на завършен и груб дървен под с изолация

Схема на завършен и груб дървен под с изолация

При строителството, терена на гредите е важен. Ако те се намират на разстояние повече от 1,5 м една от друга, те ще трябва да поставят дървени трупи, така че дъските за подови настилки да не се огъват.

Разстоянието между гредите зависи от напречното им сечение

Разстоянието между гредите зависи от напречното им сечение

Ред на работа

Стъпка 1. Извличането на дърво в стенния лъч и монтирането на греди в тях. Краищата трябва да бъдат увити с покривен материал. Закрепете ги с анкерни болтове.

Технологията на издигането на греди в дървена къща, като ги срязвате в горната корона на къщата

Технологията на издигането на греди в дървена къща, като ги срязвате в горната корона на къщата

Параметри за рязане за фиксиране на подовите лъчи към горната перваза

Параметри за рязане за фиксиране на подовите лъчи към горната перваза

Видео - Изчисляване на греди между етажите

Видео - Методът на монтиране на гредите се припокрива

Стъпка 2. Полагане на грубия под от тавана.

Непрекъснато подаване на греди

Непрекъснато подаване на греди

Стъпка 3. Начинът на топлоизолация.

Складиране на минерална вата

Складиране на минерална вата

Стъпка 4. Над топлоизолацията е необходимо да поставите слой хидроизолация - филм или ролка гума. Тя се фиксира от строителна сепаратор.

Разликата между изолацията и хидроизолацията ще подобри характеристиките на

Разликата между нагревателя и хидроизолацията ще подобри характеристиките на "пай"

Стъпка 5. На върха се поставя чиста, а след това подова настилка.

Бетонният таван е удобен, защото пространството между тях може да скрие всички инженерни комуникации - кабели, тръби и други. Тези подове са най-добрият вариант за дървена къща.

Красивият плосък топъл сух под е не само естетически приятен. Това е топлината в къщата и здравето на обитателите й.

Видео - Устройството на затопления таван с видими греди

Видео - устройството на пода в дървената къща от един бар

>> ">
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Пристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къщаПристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къща
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
Топлоизолация на стените на външна дървена къща с полистиролТоплоизолация на стените на външна дървена къща с полистирол
Всички видове вътрешна изолация в дървена къщаВсички видове вътрешна изолация в дървена къща
Как да се изгради дървена къща от палетиКак да се изгради дървена къща от палети
» » Пай етаж в инструкция за инсталиране на дървена къща
© 2021 BggeHat.com