Полагане на плочки на дървен под

Керамични плочки - отличен материал за подови настилки, особено в помещения с висока влажност или с висока вероятност да стигнат до пода от течности или други вещества. Типични примери са баня, тоалетна, антре, кухня. Не отхвърляйте плочките и хола, ако подът е снабден с отоплителна система.

Полагане на плочки на дървен под

Полагане на плочки на дървен под

Но как да бъдат собственици на частни жилища, в които всички етажи са първоначално дървени? Подобен въпрос може да възникне и при собствениците на апартаменти в старата сграда, където бордът е монтиран на трупи. Възможно ли е да лепете плочки на дървен под?

Веднага можете да успокоите притеснения - това е напълно осъществимо действие, което не изисква пълно демонтиране на покритието върху земята или бетонната основа, последвано от наливане на гъста бетонна замазка. Необходимо е обаче да се работи усилено, тъй като успехът на подобно преработване на покритието ще зависи основно от качеството и здравината на дървената основа.

Най-важното - задълбочено преразглеждане на старото покритие

Да се ​​борим за полагането на плочки, ако има такива, дори и най-малките подозрения за нестабилността на дървената основа - това е височината на безразсъдството. Това се обяснява просто:

 • Дървото е доста гъвкав материал, който има тенденция да поеме първоначалната конфигурация след деформация. Но това, което е "оправдано" за дървения под (светлинно отклонение, пружини и т.н.) е абсолютно неприемливо за керамиката. Всяка отделна плочка е много твърда, не е огъната. В случай на "игра" на секс, тя просто може да се счупи.
 • Друг случай, ако, например, керамични плочки са малки формат. Циментовото лепило за керемиди също не харесва динамичните натоварвания на огъване. Тя непременно ще излезе на малки пукнатини, ще започне да се отделя, а керемидата, дори запазвайки нейната цялост, просто ще се отклони от основата.

Да не забравяме и по този начин, че натоварването на покритието се увеличи значително - в допълнение към всичко останало, тя има значително тегло керамични плочки, минохвъргачки и други възможни елементи на многослойната структура, произведена от "пай" етаж. По този начин дървената основа трябва да има гарантирана статика. Това е, което трябва да се постигне на първия етап от работата.

Ясно е, че първата стъпка е винаги задълбочена визуална проверка, като се полагат усилия в най-проблематичните области на дървения под, за да се разкрият евентуални колебания и източници на писъци. Ако има такива, на въпросите, не възникват трябва - обект на задълбочено отразяване и ремонт преграда, не само в районите на нестабилност, тъй като укрепването на пода на едно място не е гаранция, че тя няма да се появи в другата. Необходимо е да се разбере причината и да се премахне в основата.

Понякога след разглобяването на пода се появява

Понякога след разглобяването на пода се появява "ужасна" картина

Освен това, опитни майстори съветват винаги, във всички случаи на полагане на плочки на дървена основа, да извършат пълното си търсене. Ако се планира керамично покритие, трябва да мислим, че това е от дългосрочна перспектива, а не за година или две. Къде е гаранцията, че скритата етаж дюшеме дефект или започнете процеса на разлагане на дървото, която днес не се проявява по никакъв начин, той няма да бъде намерен само един месец или дори година, когато плочки покритие трябва да бъде напълно опаковани? За да се извършват ремонтни дейности трябва да премахнеш всички плочки за разбиване на дървена основа - и всичко това е заради факта, че по време на подготовката не беше действат с дължимата принципност. Не е ли по-добре да бъдете напълно, на всички 100, сигурни за надеждността и стабилността на дървения под, преди да започнете да полагате плочките?

Основното нещо е да се стигне до закъснението и гредите на пода

Основното нещо е да се стигне до закъснението и гредите на пода

Да предположим, че такава перспектива не е особено страшно - в сравнение с пълното премахване на дървения под и изливане на бетон нов антени, за да го замени, процедурата е много по-лесно, изисква значително по-малко усилия и финансови инвестиции.

Типична схема на дървена обшивка с груб под

Типична схема на дървена обшивка с груб под

Така че, обичайната схема на дървен под е дървена дъска, монтирана на трупи. Самите изоставания могат да бъдат инсталирани на бетонна основа. Друга възможност е, че те са двойна дървена покривна система, с груб и завършен под и пространство между тях, което може да бъде запълнено с топлоизолационен материал. С всякакъв вид ревизия на пода, ще трябва да премахнете пътеката изцяло, за да отворите дървените трупи за проверка, ремонт и изравняване.

 • Ако състоянието на което и да е от изоставането предизвиква дори най-малката загриженост - има пукнатини или райони с признаци на разлагане на дървесината, то трябва да бъде заменено безусловно.
 • В случай, когато разстоянието между съседните лагери надвишава 500 мм, трябва да се монтират допълнителни пръти, в противен случай дори и най-дебелата ламарина може да даде завой в тази точка.
 • Необходимо е нивата да се изравняват хоризонтално. Ако те са добре закрепени и няма възможност за промяна на височината на опорите, това може да се постигне с помощта на самолет, или обратно, чрез изграждането му с дървена бара.
 • Разбира се, ако има груб под, трябва също да го попитате за някакъв ремонт - да замените разрушените или напукани дъски, да елиминирате евентуалните изкривявания, гърбиците и т.н. Когато е готов, и двата вида са покрити със слой от плътен хидроизолационен филм.
 • Ако вече имате възможност да се стигне до гредите и подовата настилка, трябва да използваме тази възможност, за да се справят с всички подробности за антисептични и водоотблъскващи композиции. Не е необходимо да се отпишат от нежеланието за извършване на процедурата, че подобно лечение се извършва преди, по време на първоначалната инсталация на един етаж - съединения не са скъпи, процесът няма да отнеме много време, но трайността ще се увеличи със сигурност.
Задължително условие - антисептично третиране на всички части на дървения под

Задължително условие - антисептично третиране на всички части на дървения под

 • Буквално всеки борд на отстранения под е проверен за целостта, наличието на слаби места, пукнатини, запушени и извити ненужни нокти и т.н. Всички дъски със значителни недостатъци трябва да бъдат унищожени, замествайки ги с пресни.
 • Важно действие, което не бива да се забравя - почистването на покривните дъски от стари лакови слоеве в случай, че последващата плочка е планирана директно върху тях. Създаването на надеждна основа за плочки включва работа с почистена дървена конструкция.

Подобно почистване може да се извърши по няколко начина:

- Например, боя или лак може да се отстрани по-рано или изстъргване с абразивни материали - шлифовъчни и полировъчни машини, шкурка или специални дюзи върху "мелят" или електрическа бормашина.

- Понякога се използва химически метод за почистване - промиване на боята с помощта на разтворители. Това обаче не е най-добрият вариант, тъй като органичните разтворители се абсорбират активно в дървесината, нарушават естествените й качества и отдавна си припомнят, че има неприятна, пищна миризма.- Широко използван термичен метод - използвайки конструкторска сешоар или дори вентилатор. Под въздействието на високите температури покритието за боя или изгаря или се топи до такава степен, че е лесно да се отстрани с обикновена скрепер (шпатула).

 • Преди да започнете с обратната инсталация на плочки за подова настилка, е възможно да се помисли за допълнителна изолация на пода. Между трупите може да се покрие глина, да се поставят рогозките от минерална вата или плоча от експандиран полистирол. Една допълнителна топлоизолация никога не боли никого.
 • Обратните дъски настилка на гредите не са "sploshnyakom", а помежду им се оставя разстояние 3-5 mm, за да се изисква дюшеме под плочката е имал възможност да "диша" и да се компенсира възможна колебания линеен материал. Друг вариант - можете да пробивате през отворите в дъските в произволен ред. Уверете се, че сте оставили празнина по стените около периметъра на стаята, около 10 мм. Всички останали празнини могат леко да се покрият с лепяща лента или монтажна пяна.
 • След окончателното монтиране на плочките върху дървените трупи с помощта на винтове, отново се извършва пълен качествен контрол на покритието. Ако няма недостатъци, можете да продължите към подготовката на основата за полагане на керамични плочки.

Няколко начина да подготвите основата за облицовка

Така че имаме ремонтирана масивна дървена дъска. Как да продължим да го адаптираме напълно към монтажа на керамични плочки?

1. Плочките трябва да бъдат поставени директно върху тях дъски

 • За да започнете, трябва да създадете тънък, но стабилен и надежден водоустойчив слой. За да направите това, дървен под силно обработени с гореща ленено масло, но този метод е доста остаряла, също е много опасно, така че най-добре е да се използва за импрегниране състав латекс. Прилага се с дебела четка върху плочките, които непосредствено след това, без да се изчаква сушенето на състава, се покриват с мрежа от фибростъкло с фини окото.
Фибростъкло боядисване на мрежата

Фибростъкло боядисване на мрежата

 • Когато латексното съединение е напълно сухо, решетката за надеждност трябва да се фиксира върху повърхността на пода с поцинковани винтове с широки шапки.
 • В резултат на това ще се получи трайно хидроизолационно покритие, което освен това има определени усилващи свойства.
 • Сега е труден за постигане на добра адхезия на лепилото за плочки към основата. Можете да го направите по този начин. Изготвя се разтвор, състоящ се от 2 части пясък от груб пясък, 2 части силикатно лепило (често наричано "течно стъкло") и 1 част вода. След дълбоко смесване полученият състав се нанася равномерно върху тънък слой по цялата повърхност на пода.

След пълно сушене се получава груба монолитна повърхност, напълно готова за поставяне на керамични плочки.

Видео: пример за поставяне на плочки директно върху дървен под

2. Планира се да се запълнят тънките тирада

 • Ако се запознаете с мнението на много опитни майстори, някои от тях категорично се противопоставят на полагането на плочки направо на дъното на дъската. Тяхното предложение е да излеят върху него малка лека замазка.
 • Първоначалният процес - импрегниране на плочките с хидроизолационна смес, не се променя.
 • След това по периметъра трябва да бъде залепен амортисьор лента, която предотвратява деформация и унищожаване на замазка близо до стените.
 • Система от маяци се инсталира от изчисляването на дебелината на замазката около 30 мм. Между маяците можете допълнително да поставите тънка метална или фибростъкло.
 • Замазка може да използва стандартната базата на цимент-пясък хоросан с тънък схемата пясък (1: 3), но е по-добре да се използват специални сухи смеси, които се състоят от микро-фиброоптична и пластификатори. Тази замазка също се узрява по-бързо и по-издръжлива за такива условия. В допълнение, нищо не пречи на използването и технологията на изливане на самонивелираща се композиция.
Подреждане на леки замазки върху подови покрития

Подреждане на леки замазки върху подови покрития

 • След замръзване и пълнозреене на замазката се обработва с грунд, след което може да се смята за готов за полагане на керамични плочки.

3. Подовата настилка ще бъде покрита с шперплат (ПДЧ, OSB)

Ако няма желание да се разрежда калта с полагането на пода, поставяне не е класифицирана като влага, но се различава достатъчно интензивен динамично натоварване, основата може да положи дъга шперплат листове с дебелина 10 mm. Дебелината може да е по-голяма, но не трябва да се забравя, че това е допълнителна тежест върху трупите и плочките. Между другото, тук можете да запишете на floorboard - това е достатъчно, за да го слагат с интервал дори до 150-200 мм.

Ако подът е покрит с шперплат, паркетните плочи могат да се разпространят по-широко

Ако подът е покрит с шперплат, паркетните плочи могат да се разпространят по-широко

Работата се извършва в следната последователност:

 • Основата на дъската, след извършване на антисептично импрегниране, е покрита с хидроизолационен материал. В този случай, може да се появят парафинирана, парафинова или битумна строителна хартия или дори конвенционален полиетиленов филм с дебелина най-малко 200 μm.
 • Листовете от шперплат са разположени в унисон, така че винаги има компенсаторна междина от 5 до 10 мм между тях. По подобен начин е останал по периметъра на помещението по стените.
Приблизителна схема за полагане на шперплат

Приблизителна схема за полагане на шперплат

 • Шперплатът е прикрепен към основата на дъската с винтове, със стъпка от не повече от 150 - 200 мм, по периметъра на листа и по равнината. Винтовете на самонарязващите се винтове трябва да бъдат напълно вдлъбнати в дебелината на материала.
Понякога, за по-голяма трайност, практикуване и допълнително залепване на шперплата

Понякога, за по-голяма трайност, практикуване и допълнително залепване на шперплата

 • След като се постави шперплат в цялата площ на помещението, компенсиращите междини между листовете и по стените се запечатват с уплътнителна или монтажна пяна. Излишният материал след изсушаването му се изрязва на нивото на пода.
Подът е напълно издължен. Обърнете внимание на компенсационните пропуски между листовете

Подът е напълно издължен. Обърнете внимание на компенсационните пропуски между листовете

 • Следващата стъпка е да се създаде хидроизолационен армиращ слой и да се подготви повърхността за полагане на плочки. Тук всичко е точно същото, както е описано по-горе за дъската: латекс импрегниране → боядисване → обработка със силикатно-пясъчен състав.

След това можете да отидете директно към полагане на плочки.

На шперплат, след подготовката му, можете да поставите керемида

На шперплат, след подготовката му, можете да поставите керемида

4. Дървени подове се затварят листове от гипсокартон (GVL)

Този метод е донякъде подобен на този, описан по-горе (с шперплат), но има и свои характерни особености:

 • Като правило, GVL е оборудван с заключваща част за сдвояване на съседни листове. В тези места те са съединени със специален лепилен състав и самонарезни винтове. Не се изисква използването на самонарезни винтове по целия периметър на GWL и центъра му.
Удобно е, ако гипсовата мазилка е снабдена с заключваща част

Удобно е, ако гипсовата мазилка е снабдена с заключваща част

 • Ако силата на дървената подова основа позволява силата на пода, а експлоатационните характеристики на стаята изискват специална надеждност на покритието, GVL може да се постави и на два слоя. В този случай втората трябва да бъде ориентирана перпендикулярно на първата. Съвпадането на ставите не е позволено.
Приблизителна схема на получения

Приблизителна схема на получения "пай" с два слоя присадка

 • Повърхността GVL след обработка с грунд не изисква никакви допълнителни манипулации - тя е готова за полагане на керамични плочки.

Процесът на полагане на плочките върху повърхност, подготвена на дървен под, по принцип не се различава от обичайната технология, която се обсъжда подробно в други статии на нашия сайт. Единственото нещо, което трябва да обърнете внимание е марката лепило за плочки. Най-добре е да изберете състав "за сложни повърхности" и някои лепилни смеси в инструкциите за употреба ясно показват възможността да ги използвате за полагане на плочки на дървена основа. Такава инсталация за плочки ще бъде по-надеждна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървена подова рамкаДървена подова рамка
Модерни материали за подови настилки от PVC дограмаМодерни материали за подови настилки от PVC дограма
Характеристики на полагане на плочки на дървен подХарактеристики на полагане на плочки на дървен под
Подови покрития за кухняПодови покрития за кухня
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Облицовка на килимиОблицовка на килими
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
» » Полагане на плочки на дървен под
© 2021 BggeHat.com