Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?

Обратното сцепление във вентилацията е един от най-често срещаните проблеми, свързани с тази система. Основната цел на тази система е да осигури непрекъснат циркулация на въздушните маси в апартамента, както и премахване на замърсения въздух от помещенията. В някои случаи обаче системата не работи правилно и въздухът се връща в апартамента, вместо да бъде изваден от апартамента. Има няколко причини за това явление, както и няколко възможни решения на проблема.

Въздухът се влива в апартамента - защо се случва това?

Няколко фактора могат да бъдат идентифицирани, които са причина за възникването на обратна тяга. За начало това е нестабилността на стаята. За нормална циркулация въздухът трябва да се движи свободно между тях вентилационна система и прозорци. Въпреки това модерните пластмасови прозорци възпрепятстват това движение, тъй като те са непроницаеми за въздуха. Естествено, за да се поддържа топлината в апартамента това се отразява възможно най-добре, но за вентилационна работа. системата не е най-позитивното нещо.

Свободното движение на въздуха между вентилационната система и прозорците е основата за нормалната работа на вентилацията

Свободното движение на въздуха между вентилационната система и прозорците е основата за нормалната работа на вентилацията

При нормални условия топлият въздух се издига и избухва навън, а на мястото му възниква студен въздух. В случай на напълно запечатано помещение възниква смущение в този процес, което е причината за появата на зона с намалено налягане. В резултат на това въздухът се движи в обратната посока, като обръща всички боклуци и прах обратно в апартамента. Причината може да е и неправилното напречно сечение на канала. Долната линия е, че интензивността на вентилационния канал е порядък по-малък от самата вентилация. Недостатъчно голямото напречно сечение на тръбата води до създаването на високи температури и вследствие на това на зоната на редкият натиск в помещението по аналогия с предишния случай.

На етапа на изграждане на конструкция, проектите за стълби могат да бъдат неправилно изготвени, което също е много важен фактор. Отделеното пространство за стълбищата обикновено е огромна вертикална тръба, в която има и постоянно движение на въздушни маси. Неправилното проектиране на стълби води до нарушаване на циркулацията на потоци. Особено този въпрос е от значение за собствениците на частни къщи. Трябва да се помни, че извити и спирални стълби В по-малка степен те оказват влияние върху правилната работа на вентилацията, а не върху преките.

Естествено, това не е целият списък на възможните причини за феномена, в който духа вентилационните системи в апартамента. Има такива фактори като:

  • Вятърът удари в определена посока за дълго време.
  • Липсата на разделяне на помещенията в големи помещения може да бъде причина за течения.
  • Наличие на сажди, сняг, птичи гнезда и други остатъци във вентилационния канал.
  • Неправилна работа на изпускателната уредба или вентилаторите.

Кухненските аспиратори - важен елемент на вентилационната система

За правилната работа на вентилационната система е необходим правилно функциониращ аспиратор. Особено присъствието му се отразява в случай на местоположение близо до печката или камина. Към днешна дата можете да си купите мощни модели, които могат да изпомпват няколко хиляди кубически метра въздух на час.

Правилно инсталирана качулка

Правилно инсталирана качулка

В частни домове такива устройства са просто незаменими, които не могат да се кажат за многоетажни жилищни сгради, където те са инсталирани изключително по искане на собствениците. Тяхната особеност се крие във факта, че експулсирането на огромни количества въздух може да доведе до появата на част от самия въздух в апартаментите на съседите. Това явление е особено често срещано в старите къщи, където вентилационните канали са доста тесни и с течение на времето се формират прекалено много запушвания.

Експертна оценка - защо да включваме специалисти?

Понякога студен въздух прониква в апартамента със силни пориви на вятъра, което е съвсем естествено и допустимо. За да оцелее поради тази причина, не е необходимо, макар че дългите циркулации на въздушните маси в стаята трябва да служат като сигнал за тази проверка за наличие на евентуални проблеми. Най-простият вариант е проверка. За да направите това, достатъчно е просто да се обадите на специалисти в къщата, които ще извършат всички необходими проверки, да проверят резултатите с данните, посочени в регулаторните документи.

Експертна оценка Специалистът ще извърши експертна оценка, проверка на инсталираните инструменти и качеството на инсталацията на вентилационния канал - защо да включим специалисти?

Експертът ще извърши експертна оценка, като провери инсталираните инструменти и качеството на инсталацията на вентилационните тръби

Естествено, това е платена услуга, но можете да очаквате, че всички недостатъци ще бъдат открити възможно най-скоро, както и препоръки за тяхното премахване. Самият майстор може да реши проблемите, ако собственикът на апартамент или къща не е сигурен в себе си. Експертите използват различни устройства, включително видео ендоскопи, за бързо намиране на проблемни места във вентилационната система.

Самата проверка включва три основни стъпки:

  1. 1. Проверка на конструктивните и регулаторни документи, свързани с вентилационната система. Майсторът обръща внимание на правилното използване на оборудването, правилния дизайн на вентилационната система, както и спазването на всички правила, строителни стандарти и правителствени разпоредби.
  2. 2. Проверка на правилността на монтираните уреди, както и на качеството на инсталацията на вентилационния канал и на различните компоненти на въздуховодите.
  3. 3. Идентифициране на проблемни области. На същия етап се проверяват параметрите на изтичане на въздушни маси и индикатори, определени от нормативните актове и по време на проектирането.

Обратното сцепление - как да решите сами проблема?

Ако основният проблем при генерирането на въздух е плътността на помещението, тогава вентилът на входния прозорец може да се превърне в решение. Инсталирането на това устройство ще осигури чист въздух дори когато пластмасовите врати и прозорците са плътно затворени. Вентилът е регулируем, което прави възможно самостоятелното му регулиране. Инсталацията не изисква много усилия и време, но резултатът ще ви изненада приятно. Предлагат се клапани за елиминиране на проблеми с вентилацията. На пазара дори се появиха модели, вградени в стената.

Понякога проблемът на връщащата сила може да бъде разрешен от клапана на входния прозорец

Понякога проблемът на връщащата сила може да бъде разрешен от клапана на входния прозорец

Дизайнът на този модел осигурява специална шийка от двете страни на отдушната тръба, която минава през стената. Има и мощен филтър, който не позволява преминаването на прах и отломки. Поради наличието на решетки собственикът на къщата може да отвори и затвори клапана по всяко време. Специалистите препоръчват инсталирането на това устройство до прозореца, който ще осигури отопление на въздуха. Естествено, вграденият в стената модел е с висока цена, но неговата инсталация напълно ще реши проблема с вентилационната система и проникването на студен въздух в помещенията.

В повечето случаи въздушният поток осигурява нормалното функциониране на вентилационната система. В противен случай можете да прибягвате до други методи. Така че каналите могат да бъдат просто замърсени. В собствената си къща почистването се извършва колкото е възможно по-просто, тъй като собствениците имат неограничен достъп до мини. Боклук, като правило, най-разнообразни - това са прах, сажди, птичи гнезда и дори останки от залепени птици или други малки животни. През зимата могат да се формират израстъци от лед, които периодично се изискват за почистване.

Ако живеете в жилищен блок, това не е толкова просто. Почистването на системата може да се извърши само от специално обучени майстори. Делът на жителите се почиства само чрез прахосмукачка в зоните, съседни на вентилационната решетка. Ако прахосмукачката не е помогнала, без да се обадите на експерти, тя едва ли ще се справи.

Друг метод, който може да се използва за решаване на проблема, е да се монтират щепсели във въздухопровода. В някои случаи има недостатъци във вентилационната структура, когато например решетката е разположена върху проход. Това означава, че определен брой канали се комбинират в едно общо. В резултат на това въздухът може да се движи не само нагоре, но и надолу, в обратната посока. За да се предотврати този ефект, трябва да се монтират щепселите, инсталирани в началото на вентилационния ход.

Собствениците на апартаменти могат да се сблъскат с такъв проблем, както незаконното преустройство от съседи. Обикновено, такава работа се извършва без съгласието на компетентните органи, така че често има нарушения, особено ако реконструкцията е в кухнята или банята. В края на краищата, е достатъчно да се докоснете случайно на повдигача, което ще доведе до разпространението на неприятни миризми в апартаментите на всички съседи. В този случай можете да инсталирате климатика или вентилатора. Естествено, можете просто да се обърнете към съсед с искане за кратко време, за да премахнете всички неизправности, сплашване, като подадете жалба до съответните органи. Не се съмнявайте, че скоро неприятните миризми ще ви безпокоят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартаментВентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент
Проблемна вентилация в апартамента как да оправим системата?Проблемна вентилация в апартамента как да оправим системата?
Реверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим самиРеверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим сами
Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?
Как да се отопли кърпа топлина, ако той не загрява себе си водопроводчикКак да се отопли кърпа топлина, ако той не загрява себе си водопроводчик
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
Вентилацията в опъната тавана е устройствоВентилацията в опъната тавана е устройство
» » Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?
© 2021 BggeHat.com