Реверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим сами

Вентилационната система е необходимата комуникация за всяка сграда. Състои се от голям брой компоненти, които осигуряват вентилация на помещенията. Сред най-важните детайли на смукателната вентилация често се избира възвратен клапан, който елиминира възможността за завъртане на въздушния поток в аспиратора и благодарение на него в помещенията винаги влиза свеж въздух. Нека да говорим за дизайна и създаването на клапана със собствените си ръце.

Функционалност - как функционира възвратен клапан?

Всички проблеми в работата на домашната вентилация бързо стават забележими - в апартамента се появяват неприятни миризми. Обикновено това се дължи на обратната теглителна сила, при която част от въздуха от вентилационния канал се връща в хола. Има няколко причини за появата на такива проблеми:

  • неправилна инсталация на изпускателната тръба;
  • захранване на системата с недостатъчен въздух;
  • монтаж в един от апартаментите на многоетажна сграда с мощна система за принудителна вентилация, която оказва неблагоприятно въздействие върху работата на общата система за вентилация на къщата;
  • неизправност на спирателния вентил.

Възвратният вентил е устройство, чийто основен конструктивен елемент е затворът. Затворът трябва да бъде отворен от въздушния поток само в една посока. Ако въздушният поток не е насочен от жилищни помещения, а в помещения, затворът автоматично се затваря. С инсталирането на възвратен клапан за вентилация вие предпазвате апартамента си от възможни неприятни миризми, от обратното сцепление, каквото и да е причинено.

Вентилатор за изгорели газове с клапан за затвора

Вентилатор за изгорели газове с клапан за затвора

Обратните клапани за вентилационните системи се изработват под формата на диск или клапа. Те могат да имат различни размери и конфигурация на профила, които могат да бъдат кръгли, правоъгълни или други. Такива устройства могат да бъдат нагрявани или да работят без нагряване. Подгряване устройства са подходящи само за монтаж във вентилационни системи с електрическо задвижване, те са добри, защото те напълно се елиминира риска от кондензация в системата и на външния вид на замръзване, защото на този зимен сезон.

Вентилите не само предотвратяват обратно течение, но също така предотвратяват навлизането на отломки - малки насекоми и прах - във вентилацията.

Дизайн на модерните устройства за вентилационни системи

Вентилацията с възвратен клапан е много разпространена днес. Тези системи по функционалност са много по-добри от комуникациите, при които регулирането на въздушния поток се контролира ръчно. На пазара можете да намерите затварящи клапани с четири различни дизайна. Всеки тип има положителни и отрицателни характеристики, които трябва да се запомнят при избора на устройство във вентилационната му система.

Първият тип клапан е еднокрилово гравитационно действие. Потокът въздух, който навлиза в вентилационната система от помещенията, действа върху клапана, отваря капака и се отвежда към изпускателната част на комуникацията. Ако няма въздушно движение от апартамента, както и когато въздухът се връща от вентилацията към апартамента, клапанът на вентила ще бъде затворен.

Този тип клапан може да се използва в естествени вентилационни системи. При правилна инсталация е необходим минимален въздушен поток за отваряне на клапана - устойчивостта на клапана към отварянето е много ниска. Съгласно конструкцията такива еднокрилни устройства могат да бъдат от два вида. В една от тях ос, на която е фиксиран болтът, е монтиран с отместване спрямо средата на въздушния канал, а в другия - противотежест е монтиран отвътре или отвън.

Тъй като такива устройства са затворени под въздействието на гравитацията, за нормалното им функциониране е необходима идеална гладка инсталация в системата. За монтаж строго вертикално или хоризонтално, трябва да използвате ниво. В противен случай клапанът може да бъде затворен свободно, което означава, че няма да може напълно да предпази интериора от натиска на връщането.

Всеки от видовете вентилационни клапи е по принцип малко различен

Всеки от видовете вентилационни клапи е по принцип малко различен

Вторият вид защитни устройства са двучерупките с пружини. Такъв клапан се нарича "пеперуда", тъй като има две завеси, сгъваеми под високо налягане отстрани на апартамента и затворени с пружини, при липса на налягане. Те са много по-лесни за инсталиране от гравитационните - те могат да бъдат поставени във вентилационните отвори под всякакъв ъгъл.

Клапанните клапи могат да се използват само за принудителна вентилация с отработени газове. Преди да закупите и инсталирате "пеперуда", трябва да проверите чувствителността на нейните завеси - способността да се отваря под характеристиките на въздушното налягане, в които трябва да се монтира устройството. В някои съвременни продукти чувствителността на листовете и пружините може да се регулира.



Друг вид продукт, предназначен да предотврати обратното сцепление - това са специални щори, монтирани на вентилационната решетка. Щори работят върху гравитационния принцип, като еднолитрови клапани, разликата между тях е само в броя и размера на вратите. Голям брой малки капачета Ви позволяват да инсталирате такива компактни устройства във външните елементи на системата.

На пазара са представени стандартни щори, съответстващи на размерите на каналите за качулки и отвори за естествена вентилация. Възможно е да се отговори на решетка с капаци, които са оборудвани с пружини или мембрани, обаче, такива конструктивни решения се считат за ненадеждни решетка ще функционира слабо при ниски температури, ако те са разположени на открито.

Най-често срещаният тип спирателен клапан е гъвкава мембрана. В това устройство е монтирана гъвкава плоча, която може да се огъне под въздействието на въздушния поток. Ако е инсталирана правилно, диафрагмата ще отвори вентилационния канал в една посока на въздушния поток и ще се затвори в обратната посока.

Когато купувате мембрана, трябва да вземете предвид обема на обратната тяга във вентилационния канал. Ако има възможност за деформация на гъвкавата мембрана чрез въздушни течения, е необходимо да се закупят мембрани с допълнителни ребра. При инсталиране на конвенционална система мембрана със силна "обратен поток", вероятността от повреда на вентила и прекратяването на нормалното му функциониране, поради което апартаментът ще бъде миризми и други доказателства за неизправност на вентилация.

Мога ли да направя сам клапан - научаваме се да спасим

Не е необходимо да се купува вентил за създаване на вентилационна система с обратна тяга, тя може да се извърши самостоятелно. Вентилаторът за изгорелите газове, който все още ще трябва да купите в системата, но ще намалите значително общия бюджет. За да създадете клапан, ще ви трябва:

  • парче текстолит или пластмаса от размера на отвора (дебелина 4-5 mm);
  • парче тънък пластмасов или полиетиленов филм;
  • самобръчкови винтове;
  • вентилатор;
  • бормашина;
  • гумени подложки;
  • лепило.

От парче пластмаса трябва да изрежете табелка със същия размер и форма като дупката за вентилация. Това ще бъде основата на вашия клапан. Сега в краищата на основата трябва да пробиете няколко дупки. Броят на дупките се определя индивидуално, те трябва да са достатъчни, за да закрепят панела към стената и да фиксират вентилатора. В центъра на плочата също така се правят дупки, през които отработеният въздух ще бъде изваден от стаята. Брой дупки, които трябва да определите сами, в съответствие с личните нужди. Колкото повече дупки в централната част на табелата правите, толкова по-голяма честотна лента ще бъде притеснена от направения клапан и колкото по-функционална ще бъде.

Самовъзстановяващият се вентил може да работи както и този, закупен в магазина

Самовъзстановяващият се вентил може да работи както и този, закупен в магазина

Сега трябва да поставите качулката до завършената основа. Първо монтирайте гуменото уплътнение на мястото на връзката и само след това фиксирайте вентилатора. Колкото по-херметично ще бъде устройството, толкова по-добре ще работи. Можете също да поставите парчета гума под крепежни елементи, така че по време на работа вентилаторът да създава минимален шум и вибрации.

След това ще ви трябва плътен филм от полиетилен (най-малко 0,1 мм дебел) или лист от тънка пластмаса. От тях ще направите клапаните на клапаните. Филмът или пластмасата трябва да бъдат нарязани на размера на основата и след това да бъдат залепени към подготвената плоча като цяло. Тези самоизработени клапи трябва напълно да покриват вентилационните отвори. След това трябва да режете листа на две равни части. Разрезът трябва да е колкото е възможно по-плосък, затова е необходимо да се използват наистина остри инструменти за рязане, например, ножичен нож, който лесно разделя полиетиленовото фолио на две части.

Завършеният клапан трябва да бъде монтиран във вентилационния канал и здраво закрепен с винтове към стената. Между стената и вентила винаги ще има пропуски, те трябва да бъдат внимателно запечатани. Това създава завършена самобръсначка. Когато изпълнявате работата по инструкциите, ще получите прилично устройство с почти ниска степен на функционалност към продукти, произведени в промишлени условия. Такъв самостоятелно направен клапан може да работи ефективно 2-3 години.

Тя ще работи според най-простия принцип. Под въздействието на въздушния поток от вентилатора се отварят самозатворени клапи, позволяващи на въздуха да проветрява вътрешното пространство и да отстранява отработения въздух. Ако има обратна тяга, филмът ще се затвори и плътно затвори вентилацията, т.е. от вентилационния канал, неприятните миризми и замърсяването няма да влезе в стаята ви.

Независимо от това дали купувате възвратен клапан или го правите сами за системата, това устройство значително ще увеличи функционалността на вентилационната система и надеждно ще защити дома ви от обратното сцепление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Захранващият вентил в стената подобрява вентилацията в корпуса по най-простия начинЗахранващият вентил в стената подобрява вентилацията в корпуса по най-простия начин
Проблемна вентилация в апартамента как да оправим системата?Проблемна вентилация в апартамента как да оправим системата?
Преглед и обратна връзка за входния вентил към пластмасовите прозорциПреглед и обратна връзка за входния вентил към пластмасовите прозорци
Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?
Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на систематаВентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Монтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорциМонтаж на вентилация в апартамент с пластмасови прозорци
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Инсталиране на захранващия вентил на пластмасовия прозорецИнсталиране на захранващия вентил на пластмасовия прозорец
Изчерпване на правилната инсталацияИзчерпване на правилната инсталация
» » Реверсивният вентил за вентилация се демонтира в устройството и ние го правим сами
© 2021 BggeHat.com