Проекти на къщи с подземен гараж

Проекти на къщи с подземен гараж

Увеличеният интерес на строителните предприемачи към подземните гаражи нараства от съветско време. Строгото ограничаване на домашните парцели и крайградските райони доведе до търсенето на всяка възможност, която би спестила ценна площ.

къща с подземен гараж

Проектът на двуетажна къща с подземен гараж

Предимства на подземен гараж

На пръв поглед гаражът, разположен в сутерена на сградата, изглежда почти идеално решение. Сутерен в къщата изграждане във всеки случай имате нужда. Ако не сутерен, тогава поне основата. Малко увеличаване на височината в мазето или потапяне на подпората, се оказва доста просторно помещение. Почти безплатно и със собствени ръце.

Допълнително привличане на това разположение е осигурено от ниските естетически изисквания, прилагани при съхранението на личните автомобили.
Незначителните усилия за козметичен дизайн на помещенията го правят подходящ за употреба.

вила с гараж

Триетажна вила с гараж в мазето

В допълнение към очевидните силни страни в строителството важна роля играе психологическият фактор. Хубаво е да знаете, че колата не е някъде в далечината, а директно в същата сграда. Нивото на сигурност е несравнимо по-високо. Достъпът до колата може да се постигне дори и без напускане на улицата, директно от жилищния район.

Освен това, машината не замръзва в студено време, тъй като избата осигурява плюс температура. За много територии на Русия това е важно обстоятелство. Вместо да страда с пускането на замръзнал двигател, собственикът на къща с подземен гараж просто отваря портата, сяда и се движи.

Недостатъци на подземния гараж

За съжаление прозата на живота е много по-тъжна от повърхностните фантазии. След като процъфтяваше интерес в съветската епоха, подземни гаражи в двуетажни къщи започнаха да губят своята популярност. Имаше основателни причини за това, оформяйки се в процеса на натрупване на опит в изграждането и експлоатацията на гаражи в мазета.

едноетажна къща с гараж

Проект на едноетажна къща с подземен гараж

Основният проблем, пред който са изправени автомобилистите, е режима на влажност на въздуха в помещението. Особено очевидно липсата се оказа, когато гаражът беше най-търсеният, т.е. в студено и дъждовно време. Рязкото падане на температурата води до топенето на лед върху повърхностите на машината, образуването на кондензат, съдържащ солен разтвор.

Дори и при положителни температури на улицата, влажна машина изпарила вода в затворено пространство, което значително увеличава насищането на въздуха с водни пари.

Резултатът от тези процеси е ускорена корозия на тялото и звената. Със слабата хидроизолация на сутерена и естествената висока влажност в него благоприятните условия за корозия на метала стават постоянен фактор, действащ върху автомобила.

къща с гараж

Проектът на къща с таванско помещение и подземен гараж

Вторият проблем, който не беше взет изцяло предвид по-рано, бе отводняването на повърхността от гаражната рампа.
Обичайното решение беше, че гаражните порти бяха погребани малко под нивото на слепия участък, а рампата имаше пристрастия към къщата. Това води до събиране на вода в понижено място.

Незначителните ощипвания, извършени от собствените им ръце, като устройството на противоположния наклон от пода на гаража, не дадоха добри резултати. Спасяването може да бъде само отводняване на по-ниско място с тръба или табла. Но такъв проект предполага значителна разлика в облекчението, което те се опитват да избегнат, като избират място за развитие.

гараж в мазето

Проект къща с гараж в сутерена

В допълнение към дъждовната вода, големи трудности създават сняг и лед, като задръстват долната точка на рампата по същите причини. В резултат на това щастлив собственик на подземния гараж, вместо удобно кацане в колата, е принуден да изхвърли лед на входа, за да отвори портата и да осигури изход.

Откритите недостатъци бяха утежнени от миризми, които естествено съпътстват операцията и съхранението на машината. Двойки бензин, масла, различни течности, отработени газове навлизат в жилищните помещения, което значително намалява нивото на комфорт.

Влияние на подземния гараж върху оформлението на къщата

Въпреки логическото използване на част от мазето за съхраняване на автомобила, това решение оказва неблагоприятно въздействие върху строителния проект. Обикновено входът се прави отстрани на основната фасада, така че да не се увеличава дължината на вътрешните дворове и местата. Последствието е усложнението на фасадата на сградата поради появата на част от стената под слепите.

Вътрешно оформление на къщата също страда. Осигуряването на удобен достъп от жилищния район до гаража е по-трудно, отколкото просто да се осигури достъп до мазето. Изградете мазета е допустимо на всяко удобно място. За да влезете в гаража е желателно той да е в зоната на входния възел.

Не можете да преминете към гаража от жилищната част, като сте осъзнали достъпа до нея през двора.

партерния план

Оформлението на подземния етаж с гараж

Очевидно е, че такъв компромис вече означава да се откажат от много удобства, заради които има смисъл да се организира подземен гараж.

Влияние на облекчението върху възможността за гараж



Обмислете обичайното подреждане на фондацията. Например, той има дълбочина един и половина метра под терена и височина от половин метър над него. По този начин, подът на мазето е на дълбочина от един и половина метра спрямо слепи зоната. Това е минимумът. Всъщност е необходимо повече.


Дори този минимум предвещава големи трудности. Релефът пред фасадата на сградата трябва да бъде рязко свален, за да се изгради входна рампа и платформа в близост до гаражната врата. Официално е необходимо да се навлажни част от основата до дълбочината на замръзване, измерена от нивото на пода на мазето. Но това обикновено не се прави, опитвайки се да разреши проблемите с опазването на почвата по всякакъв друг начин.

Относителната възможност за вмъкване на вратите към основната стена може да бъде осигурена само ако проектът включва понижаване на релефа към портата.

подземен гараж

Пример за подземен гараж, използващ терен

Ето защо въпросът за целесъобразността и възможността за изграждане на подземен гараж трябва да започне с анализ на облекчението на мястото на бъдещото развитие.

За да се увеличи височината на помещението най-малко до два метра четиридесет сантиметра, се изисква или да се намали нивото на пода в сутерена допълнително, драстично да се увеличи дълбочината му или да се увеличи мазе на къщата. И двете решения са лоши. Те усложняват проекта и водят до безцелно увеличаване на разходите почти в основата, за да се създаде удобство в една стая.

Влияние на климатичните и земните условия

Не по-малко важен фактор, влияещ върху осъществимостта на подземен гараж, е нивото на подземните води на строителната площадка. За разлика от сутерена, която може да бъде защитена от влага чрез поставяне и покриване на хидроизолацията дори със собствените си ръце, е невъзможно да се стигне до портата такива методи с подземни води.

планът на къщата 12х11

Възможност за планиране на вила 12x11 с подземен гараж

Влизането и влизането в подземния гараж могат да бъдат защитени от вода само от устройството за отводняване на стени и отпускането на подпочвените води в по-ниско релефно място. Очевидно такъв проект ще увеличи разходите за строителство. Ето защо е препоръчително да планирате подземен гараж на сухо място с различна височина на мястото на развитие от около един метър.

Дори и при съвпадението на тези условия проблемите остават. Ако наклонът на входната рампа е насочен към къщата, тогава са необходими дейности, свързани с отклоняването на повърхностните води. Единственият приемлив вариант трябва да се счита за таблото за устройства в долната част на рампата с освобождаване на вода при маркировка с по-ниска височина. Възможността за решаване на този проблем трябва да бъде оценена на етапа на формулиране на заявлението за проект.

Функции на устройството

Основната разлика между вградения гараж и останалата част от мазето е очевидно вратата.

вграден гараж

Проект къща с построен полу-подземен гараж

Обикновено ширината му е от два метра до петдесет сантиметра, до три метра. Местоположението на отвора под носача или на самоносеща стена изисква инсталиране на лъч с необходимата носеща способност. Тя може да бъде монолитна стоманобетонна, сглобена стоманобетонна или стоманена греда. Проектът на къщата е длъжен да даде ясен отговор на този въпрос. Гредата се изчислява и се избира според резултатите от събирането на товарите, които действат върху нея.

Застъпването на гаража трябва да бъде направено от незапалими материали. От използването на дървени елементи трябва да се въздържате. Най-добре е да се използват стоманобетонни кухи пластини с необходимата дължина.

За подземен гараж монолитен стоманобетонен под е подходящ. Можете да го направите дори със собствените си ръце, разчитайки на собствения си опит. Важно е да се спазват всички препоръки, изложени в проекта, относно укрепващото устройство, осигуряващи защитен слой и маркиране на самия бетон.

Вентилация и противопожарна безопасност

Автомобилът, горивата и смазочните материали са източник на повишена опасност от пожар. Летливите течности разпространяват неприятни миризми, които лесно проникват в други помещения. Следователно, гаражът трябва да бъде възможно най-изолиран от всички останали.
Когато разработвате проект, трябва да се ръководите от изискванията

  • SNiP 2.01.02-85 * "Правила за пожар";
  • SNIP 21-01-97 * "Пожарна безопасност на сгради и съоръжения";
  • SNiP 41-01-2003 "Отопление, вентилация и климатизация".

Някои работи по инсталирането на пломби и изолационни отвори е лесно да се направи от собствените ръце. Стаята трябва да бъде оборудвана с естествена и принудителна вентилация.

гаражна вентилация

Подробна схема на гаражна вентилация

С гаражна площ от двадесет квадратни метра, обменът на въздух трябва да се извършва в размер на 60 кубически метра на час.

Струва си да го направя?

Както е видно от всичко по-горе, изграждането на подземен гараж в отделна къща не е толкова просто. Плюсовете и минусите на този избор могат да бъдат обективно оценени само като се вземат предвид всички фактори, които засягат проекта. Все пак значителен брой условия, които изискват счетоводство и правилният избор на решения, трябва да предупреждават предприемача и да насърчават разглеждането на по-прости варианти.

Много от очакваните удобства от подземен гараж могат да бъдат получени чрез просто изграждане на гараж в сградата. Разходи за няколко стени и лесно планиране на покрива могат да бъдат много по-ниски от средствата, изразходвани за решаване на проблематичните проблеми на предполагаем безплатен гараж в мазето.

вила с гараж

Проектът на двуетажна къща, изработена от дървен материал с подземен гараж

Друга възможност, заслужаваща внимание, е полу-заровен гараж. Входът е разположен на нивото на мазето или двора. Гаражът увеличава площта на сградата, но няма рискови конструктивни решения. Тази подредба е особено подходяща за т.нар. Сгради с половин етаж, с разлика от половината от пода между етажите на сградата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оформлението на гаража с ванаОформлението на гаража с вана
Варианти на планиране на двуетажни къщи с гаражВарианти на планиране на двуетажни къщи с гараж
Разпределение на едноетажна къща с 2 спални и гаражРазпределение на едноетажна къща с 2 спални и гараж
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Оформлението на къщата с мазе, гараж и оранжерияОформлението на къщата с мазе, гараж и оранжерия
Оформлението на модерна къща с мазеОформлението на модерна къща с мазе
Удобно разположение на двуетажна къща с подземен етажУдобно разположение на двуетажна къща с подземен етаж
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Как да започнем изграждането на гаражКак да започнем изграждането на гараж
Как и от какво да построим гараж?Как и от какво да построим гараж?
» » Проекти на къщи с подземен гараж
© 2021 BggeHat.com