Видове стъклени фасади и начини за тяхното затопляне

Фасадното остъкляване е една от действителните възможности за създаване на оригинални, стилни и необичайни конструкции от профили и прозорци с двоен стъклопакет. Прозрачна или огледална блестяща фасада винаги привлича вниманието и неволно прави минувачите да се възхищават. Благодарение на иновативните технологии стана възможно изолацията на фасадните стъкла поради енергоспестяващите двойни стъкла и многокамерния профил.

Предимства на фасадното остъкляване

Освен външните атрактивни естетически качества, модерните фасадни остъкления имат следните предимства:

  • всякакъв размер и конфигурация на фасадите;
  • висока термична защита;
  • висока светлопропускливост;
  • устойчивост на натоварване от вятър
  • висока рефрактерност;
  • неограничени архитектурни и дизайнерски решения;
  • голям избор на цветове;
  • възможност за поставяне на огледално, тонирано и енергоспестяващо стъкло.

В зависимост от системата на фасадното остъкляване е възможно да се направи от профила не само необичайни фасади, но и отделни сгради, части от сгради и дори предмети на изкуството. Яркият пример за фасадно остъкляване е куполът в пирамидалната форма на Лувъра.

Видове остъкляване на фасадата

В зависимост от проектните особености, фасадното остъкляване може да бъде: гредоред, структурно, паяк, стъклопис и панорамно.

Твърди стъкла

Това означава използването на метални крепежни елементи - вертикални стелажи и хоризонтални напречни ребра. Отвън, стъкленият модул е ​​прикрепен към тази метална рамка с декоративни облицовки с широчина около 40 мм. Такова фасадно алуминиево остъкляване е лесно инсталирано и има сравнително ниска цена. Разнообразието му е полузатворена система за стелажи и напречни стълбове, където прозорците с двоен стъклопакет са фиксирани отвън само от хоризонтални или само вертикални стягащи пръти.

Рамката за остъкляване е направена от алуминий. На първо място, този материал е много лек, така че работата с него не довежда инсталаторите много трудности. Второ, алуминият не претърпява корозия, което увеличава полезния живот на конструкцията. Трето, металът е един от най-огнеупорните материали.

Структурно остъкляване

Напълно премахва използването на декоративни елементи на открито. Двойните прозорци се фиксират тук с помощта на лепило-уплътнител. Външно структурното остъкляване създава образ на интегрална стъклена стена, поради което сградата изглежда обемна, въздушна и величествена. При структурните остъкления е необходима и здрава алуминиева рамка.

Шевовете между прозорците с двоен стъклопакет са изпълнени със силиконов уплътнител. Цветът на този материал е по-добре да изберете в тона на стъклото. Благодарение на цялостната структура на остъкляването фасадата на сградата остава гладка, без пукнатини и пролуки, не е запушена от прах и е устойчива и на валежите. Този тип конструкция има следните положителни характеристики:

  • водоустойчивост;
  • teplosberezhenie;
  • шумоизолация;
  • трайност;
  • надеждност.

Стъклопакети от фасади

Една от най-новите иновационни технологии. Основната му разлика от профилните системи е уникалният механизъм за закрепване. Полупрозрачните елементи не са разделени от рамки и прегради и са близко един до друг. Телата са направени от високо легирана неръждаема стомана. Те дават възможност да се реализират различни таванни и фасадни конструкции. Паяците са прикрепени към стъклото чрез еластична скоба, която равномерно поема товара във всички точки на закрепване.

Стъклото с паяк може да бъде както студено, така и топло.

Тя може да се състои от 2,3 или 4 елемента с шарнирни елементи, със затягащи скоби и тефлонови изравняващи пръстени.

И в двата случая стъкленият или стъклен модул има отвори в ъглите със специална скосена фаска, в която е вкаран закрепващият елемент. Едно от предимствата на такава система е пълната независимост на конструкцията от стените и преградите. Пленарните системи дори могат да бъдат окачени на специални кабели под тавана.

Витражи от витражи

Една от най-популярните системи за изграждане на многоетажни жилищни и офис сгради. Благодарение на тази технология стана възможно да се запълнят големи свободни площи с прозрачни конструкции без топлинни загуби. Такова остъкляване е една от версиите на системата за рязане и лъч. Тук също се използва алуминиева рамка и стягащи пръти.

Площта на прозорците с двоен стъклопакет може да бъде различна и да има някаква геометрична форма. Това е основната му разлика. На оцветените стъклени фасади с алуминиев профил цената е малко по-висока от обичайната. Това се дължи на факта, че стъклото често се използва закалено, тонирано, огледало или изкуство стъкло.

Панорамна остъкляване



Това са полупрозрачни конструкции, монтирани от пода до тавана. Те не ограничават прегледа на квартала за хората, които са в сградата и дават на сградата престижен облик. Стъклените стени създават усещане за простор, свобода и лекота, чрез което преминава през стаята много слънчева светлина. Но панорамното остъкляване има своите недостатъци. На големи стъклени самолети прахът се утаява, различни химични съединения, сажди, сол се натрупва от валежите, което неизбежно води до факта, че прозорците затъмняват и преминават по-малко светлина.

За да измиете очилата, трябва да поръчате екип от професионални шайби с оборудване за катерене. И това означава да инвестирате много пари.

Панорамните фасадни остъкления от алуминиев профил са подходящи за големи офис сгради, които е важно да се подчертае тяхната здравина и значимост. Важни панорамни изисквания за високи сгради са:

  • висока степен на съпротивление срещу вятърни и динамични натоварвания;
  • водоустойчивост;
  • херметичност;
  • топлоизолация;
  • шумоизолация.

Стъкло за фасадно остъкляване

При монтажа на фасадното остъкляване стъкло и стъклопакет играят важна роля. Елементите за предаване на светлината трябва да отговарят напълно на изискванията за безопасност. За остъкляване на големи площи се препоръчва да се избере армирано, ламинирано, ламинирано или темперирано стъкло.

ламиниран

Така нареченият триплекс се състои от три стъклени панела, свързани заедно със специално лепило, лепило или двустранно адхезивно фолио. Външната страна на стъклото е покрита с анти-вандален слой, устойчив на механични влияния. С дебелина повече от 13 мм, такова стъкло може да задържа дори и куршум. Предимството на този тип стъкло е възможността за създаване на оригинални декоративни шарки в стъклото.

закалено

Тя се подлага на специално термично и химическо третиране, за да се увеличат качествените характеристики. След втвърдяване стъклото става 4 пъти по-силно. Преди да инсталирате такова стъкло в алуминиевия профил за стъклопакети, Необходимо е внимателно да се третират ръбовете на стъкления лист, така че да не се появяват пукнатини и чипове. След това те могат да доведат до по-дълбоки пукнатини и разрушаване на цялата структура.

Самопочистващ

Едно от последните нововъведения. Японски учени са измислили уникален материал върху титанова основа, която на биологично ниво разгражда всички замърсявания, които са се появили на повърхността. При първия дъжд мръсотията се измива, стъклото става напълно чиста и прозрачна. Освен това, капещите капки не оставят мътни разводи, което също е неоспоримо предимство.

В допълнение към своите високи устойчиви на удари свойства, той също има способността да отразява UV-лъчение, както и електромагнитни вълни. Стаята с такова остъкляване не може да бъде чута с помощта на дистанционно специално оборудване, работещо на принципа на радиовълните.

Енергоспестяващо стъкло

Един от най-популярните материали за фасадно остъкляване. Факт е, че площта на фасадата винаги е голяма, затова ако използвате обикновени стъкла, топлинните загуби ще бъдат много големи. Качествената изолация на фасадното остъкляване е безсмислена без използването на енергоспестяващо стъкло. Топлоизолационните свойства на стъклото се постигат чрез нанасяне на специален слой върху повърхността на стъклената машина. В зависимост от качеството на материала за този слой се отличават: К-стъкло и I-стъкло. К-стъклото е покрито с твърд материал на основата на калаен оксид.

Еднокамерен двуслоен прозорец от две такива стъкла ще запази топлината по същия начин като тухлена стена с дебелина 68 см. I-стъклото има меко покритие на базата на сребро. Тази по-модерна технология е осъществима само на скъпо оборудване, но този материал е много по-ефективен за спестяване на топлина в помещението и не позволява на топлината от улицата, в сравнение с K-стъклото. Енергоспестяващият пакет от стъкло ще спести значителна част от разходите за отопление на къща или вила. Освен това никога няма да натрупва конденз.

Електрически отоплявано стъкло

Друга новост на руския пазар. Доскоро подобна чаша се използва само в автомобили от висок клас и сега е намерила приложение в жилищното строителство. Разбира се, паяжината система на остъкляване на фасади е невъзможна с такъв материал, но шкафът и болтовете и структурните елементи са напълно осъществими. Електрически отопляемото стъкло е триплекс, състоящ се от две закалени стъкла, едната от които има нискоемисионно проводимо покритие от метални оксиди. Когато повърхността на стъклото дойде в контакт с източник на напрежение 220 W, стъклото постепенно се нагрява. Щом повърхността се загрее до 40 градуса, топлината започва да излъчва вътре в стаята. Вътре в изолационното стъкло има инертен газ, който напълно отстранява топлинния изход към улицата. Консумацията на електроенергия за такава единица е минимална, може да бъде сравнена с обикновена крушка.

За защита от слънцето обикновеното стъкло може да бъде покрито с оцветено, огледално и антирефлексно фолио. Фасадите на магазините и витрините са украсени с оригинален архитектурен филм с ефект на дъждовни капки, пчелни пити, с графичен или цветен орнамент, който привлича потенциални купувачи.

Ако алуминиевите стъкла на фасадите не се планират в частен дом, а в офис сграда или институция, тогава се препоръчва използването на оцветяващ филм с бронирани свойства. Подобни защитни филми, на свой ред, не са разделени на следните видове: филми против фрагментация, анти-вандалски и взривозащитени филми. Такова тонизиране не трябва да се прави от собствени, а от специализирани институции с задължителен документален съпровод.

За южните райони не само топлоенергията през студения сезон е актуална, но също така се запазва хлад. Топлоотразяващите филми ефективно се справят с инфрачервеното лъчение, което не позволява на лъчите на слънцето да затоплят въздуха в помещението. И това не само ще усетите комфортно всички членове на семейството, но ще спестите и работата на климатика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стъкло фасада ново решение в строителствотоСтъкло фасада ново решение в строителството
Видове фасадни остъкленияВидове фасадни остъкления
Остъкляване на терасата с плъзгащи се конструкцииОстъкляване на терасата с плъзгащи се конструкции
Студен метод на остъкляване на балкони и лоджииСтуден метод на остъкляване на балкони и лоджии
Отзиви за алуминиева, пластмасова и дървена остъкляване на балконаОтзиви за алуминиева, пластмасова и дървена остъкляване на балкона
Ние заменяме студеното остъкляване на фасадата с топлоНие заменяме студеното остъкляване на фасадата с топло
Витражните стъкла са идеалното решение за довършване на фасадатаВитражните стъкла са идеалното решение за довършване на фасадата
Какви са най-добрите прозорци за поставяне в апартамент, къща, вила, балкон?Какви са най-добрите прозорци за поставяне в апартамент, къща, вила, балкон?
Плюсовете и минусите на панорамното балконно стъклоПлюсовете и минусите на панорамното балконно стъкло
Основни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонтОсновни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонт
» » Видове стъклени фасади и начини за тяхното затопляне
© 2021 BggeHat.com