Каква е употребата на антистатичен линолеум?

Етаж в индустрията

Малко съвременни хора могат да си представят съществуването си без електрически уреди. Компютри, хладилници, перални машини и друго оборудване понякога улесняват работата ни и спестяват много усилия и време. Въпреки факта, че всички тези устройства произвеждат статично електричество, ние вече не можем да ги изоставим. Да, и не е нужно да го правите, просто поставете антистатичен линолеум на пода. Той ще може да осигури нашето жилище до известна степен.

Определение и видове антистатичен линолеум

Тази модерна ролкова настилка е изработена от поливинилхлорид (PVC), с помощта на специални добавки, които ви позволяват да разпространявате статично електричество по цялата повърхност на линолеума.

Разделянето му на видовете зависи от силата на съпротивлението на електрическия ток. Има три вида:

  1. Линолеум, носещ ток.
  2. Дисперсионни токове.
  3. Линолеумът е антистатичен.

Съпротивлението на електрическия заряд от първия тип е само 10 kOhm до 10 MΩ. Затова се използва в помещения с малък брой токови източници (жилищни и жилищни помещения). Основният компонент на този тип подови настилки е графитът, който много бързо успява да извлече електрически заряд.

Съпротивлението на втория тип варира от 100 MΩ до 1000 MΩ. Това са доста големи индикатори и следователно използването на това покритие не позволява дори силно електрическо изтичане, което да доведе до електрически срив. Това покритие се основава на въглерод, който е известен като отличен проводник на електричество. Такова разнообразие от линолеум се използва в операционни зали, радиологични помещения, лаборатории.

Най-голямото съпротивление с проводимост на електрически ток е третият вид на това покритие. Тя е 10 GΩ. Никой отделен естествен материал няма такъв индекс. За да се получи такъв ефект, към състава на PVC се добавят специални добавки, което позволява разсейване на тока. По този начин електрическият заряд, който се появява във всяка точка, се разсейва мигновено по цялата площ на покритието.

Третият тип - антистатичен линолеум се полага в помещения, където се изисква най-голяма степен на електрическа изолация. Това е цех за монтаж на електротехниката, вътрешни помещения на високоволтови станции и много други енергоснабдителни и стратегически съоръжения.

Технически спецификации

С увеличаването на обема на закупеното електрическо оборудване, търсенето на антистатични подови настилки също нараства пропорционално. Производството им също се увеличава. Най-популярният и признат световен производител на антистатичен линолеум е Tarkett. Получените от нея материали служат като пример за имитация на други производители.

Материал в магазина

Избор на материал

Техническите характеристики на антистатичното подово покритие са разделени на общи и допълнителни.

Общи характеристики:

  • височина (дебелина) - 2 мм;
  • ширина - 3 или 4 метра;
  • дължината на ролката е 20 метра;
  • теглото на един квадратен метър е 2.8 кг;
  • в ролка с ширина 3 м - 60 квадратни метра;
  • в ролка с широчина 4 м - 80 квадратни метра.

Допълнителни характеристики:

  • Възможността за настилка на топъл под - максималната температура не трябва да надвишава 27 градуса;
  • Възможната деформация е 0,4 или 0,15 mm.
  • По-голямо съпротивление срещу подхлъзване.
  • Добра устойчивост на влага.
  • Носете съпротивление от 100, не се повреди от мебели и токчета от обувки.
  • Устойчивост на слънце и ултравиолетови лъчи.
  • Устойчивост на химикали.
  • Класове пожарна безопасност: G4-B3-D3.

Като екологично чист материал, антистатичният линолеум има сертификат, издаден от санитарната и епидемиологичната служба, който позволява използването му в детски и лечебни заведения.

Работните места в завода

Сексът в завода



Това покритие се отличава с огромно разнообразие от модели и цветове, което ви позволява да изберете материала за всеки дизайн. Най-често се инсталира в търговски организации и предприятия, където електричеството се използва активно.

Определян с избора на линолеум с антистатични свойства, трябва да обърнете специално внимание на техническите характеристики, които отличават всяка конкретна марка:

  • индекс на абразия;
  • процент на деформация;
  • големина на електрическото съпротивление;
  • максималната допустима дебелина на адхезивния слой.

Този материал не изисква специални грижи. Избършете го, като обикновен линолеум, с помощта на течни препарати и топла вода.

Характеристики на стил

Технологията за полагане на този тип подови настилки изисква професионални умения и умения. Това е фундаментално различно от полагането на обикновен линолеум.

За да сте сигурни, че антистатичният линолеум максимално оправдава предназначението си, трябва внимателно да обмислите показатели като дебелината на материала и качеството на поставянето му.

Диаграма за инсталиране

Схема за оформление

Специални изисквания се налагат на пода, тя трябва да бъде перфектно равномерна, без най-малката разлика в нивото. Дори и влажността не е в състояние да повлияе на еднородността на разпределението на напрежението, както на качеството на повърхността. В края на краищата, ако има раздели с различна дебелина, тогава съпротивлението няма да бъде еднородно.

Използвайки конвенционално или лазерно ниво, лесно можете да определите равномерността на пода и бележките с блокиране, ако има такива. Когато коригирате най-малките промени, най-добре е да използвате самонивелираща се смес за циментови подове.

След като основата е изравнена за антистатичен линолеум, повърхността трябва задължително да се грундира, като се използва специално съединение, което провежда електрически ток.

Следващата важна особеност, която отличава технологията на полагане на линолеум с антистатични свойства, е задължителното заземяване на изтичането на електроенергия. Този процес се осъществява чрез използване на медна лента под формата на самозалепваща се мрежа. Най-напред се залепва по цялата дължина на всяка ролка, приблизително в средата. След това фрагментите на окото от медната лента са разположени по дължината на лентата, поставена върху тях, те се наричат ​​"отклоняващи потенциали".

Те са залепени по такъв начин, че електрическият заряд се разсейва от разстояние около 10 метра. Например, ако първата лента е на 9,5 метра от стената, следващата лента от медна лента трябва да се намира не по-малко от 19,5 метра.

Етаж в залата

Зала в индустриална зала

Когато инсталирате антистатичен линолеум, трябва да сте в състояние да изберете правилно и да подготвите специално лепило. За този момент трябва да се обърне специално внимание, в противен случай технологията на слепване ще бъде прекъсната.

Купете лепило по-добре с линолеум, консултирайте се с професионални продавачи или специалисти в областта на подовата настилка. Основните точки с правилния избор:

  • подходяща дата на изтичане;
  • запазване на токопроводящи свойства във времето.

Лепилото трябва да се нанесе в тънък слой, ръководен от инструкциите. За лепене на линолеум върху технологията е необходимо само върху прясно нанесения слой.

Последната стъпка е да премахнете всички въздушни мехурчета със специален валяк, като същевременно осигурите добра адхезия към основата.

заключение

Използвайки антистатичен линолеум като подово покритие, вие ще се предпазите от контакт със статично електричество. Да се ​​купи подобна настилка в нашето време е съвсем проста, както в строителните магазини, така и в интернет ресурси. Като се има предвид, че този материал е много по-скъп от обичайното, препоръчваме да го закупите директно от дилъра.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем линолеумКак да изберем линолеум
Най-добрият избор на линолеум tarkettНай-добрият избор на линолеум tarkett
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Какво е индустриален линолеум?Какво е индустриален линолеум?
Самонивелиращи се подове с 3D ефектСамонивелиращи се подове с 3D ефект
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Излагане на мита за вреда на здравето на опънати таваниИзлагане на мита за вреда на здравето на опънати тавани
» » Каква е употребата на антистатичен линолеум?
© 2021 BggeHat.com