Свързването на аспираторите в кухнята с вентилацията неприятните миризми ще изчезнат завинаги!

Свързването на аспиратора в кухнята с вентилация не изисква специални познания. Всеки домашен работник може лесно да извърши тази операция самостоятелно, след като изучи някои от нейните нюанси.

Видове изпускателни системи - какво трябва да знаете?

Когато готвите в кухнята, трябва да осигурите постоянна рециркулация на въздуха в помещението. Парата от готварска печка, аромати на изгорена храна, замъглени очила в прозорците донасят малко радост на жителите на дома. За да се предпази кухнята от мастните частици, утаи се по стените и тавана, парене и сажди, достатъчно е да се инсталира добър качулк в нея. Такова събрание днес е незаменим атрибут на помещенията в къщата и апартамента, където се приготвя храната.

Разширяема качулка

Разширяема качулка

Качулките са разделени на няколко вида. Има потоци, циркулационни и комбинирани единици. Първата ви позволява максимално ефективно и ефективно да изтегляте въздух от кухнята през вентилационния вал. Потопените качулки са най-популярните сред местните потребители.

В циркулационните устройства пречистването на замърсения въздух се извършва с помощта на въглеродни филтри. Те са вградени в качулката. Такива устройства нямат нужда свържете към вентилацията. Инсталацията им е бърза. Но потенциалът за почистване на циркулационните агрегати оставя много да се желае. Комбинираните инструменти функционират и са самостоятелни (не е необходимо да се свързват към вентилационния канал) и в стандартния режим на извличане.

Обмислете как да свържете качулката към вентилацията. Но първо ние отбелязваме, че редът на инсталиране на оборудване за почистване на въздуха в кухнята зависи от вида му. От тази гледна точка качулките са разделени на:

  • Embedded. Те са скрити в маса или висящ шкаф.
  • Окачен (стандартен, плосък). Монтиран под шкафа, който е инсталиран над плота.
  • Corner. Монтиран в ъгъла на стаята.
  • Стената. Поставена на стената точно над печката.
  • Island. Закрепена към тавана. Проектиран за островни кухни.

Важно! Разстояние от готварска печка до качулка трябва да се поддържа на ниво от 0,6-0,9 м.

Свързване на уреда към електрическата мрежа - внимавайте!

Качулките работят от електричество, което ги прави потенциално опасни устройства. Ако не искате да получите електрически удар, трябва правилно да свържете изпускателната уредба към битовата електрическа мрежа. На този етап трябва да се запознаете с основните стандарти за електрическа безопасност. Те описват правилата за свързване на домакински уреди.

Качулките в кухнята в апартамент или частна къща винаги са свързани към електрическата мрежа чрез три проводника - нула, земя, фаза. Забранено е експлоатацията на описаните инсталации без заземяване!

Свързване на аспиратора към електрическата мрежа

Свързване на аспиратора към електрическата мрежа

В случаите, когато корпусът има наземна електрическа мрежа и еуро-гнезда, не възникват трудности при свързването на изпускателната уредба. Тук всичко е просто. Трябва просто да свържете жълтия (с допълнителна зелена лента) към земната клема. Nuance! Някои качулки нямат отделен съединител за заземяващия проводник. Не е трудно да се измъкнем от тази ситуация. Необходимо е да завиете проводника за заземяване към тялото на устройството със собствените си ръце и да го свържете към електрическата верига.



Сега нека видим как да свържем качулката в кухнята към мрежата, ако жилището не е оборудвано с гнезда за евро. Някои занаятчии хвърлят нулева тел върху радиаторите, водните тръби. Това не може да се направи категорично. Ще застрашите живота си и здравето на всички хора, живеещи в жилищен блок. Ще трябва да свържете нулевия кабел към т. Нар. Сляпа неутрала. Той е в разпределителното табло с броячи (обикновено разположени на всеки етаж на къщата).

Необходимо е внимателно да проверите щита, да намерите в него тръба или специална гума, защитени от повърхността на стената. Не забравяйте, че таблото е под 220 волта. На тръбата (шината) има малък щифт. Това е празната неутрална, от която се нуждаем. Ще трябва да хвърлите кабел с многожилен кабел с напречно сечение от 2,5 кв. М. мм и го задръжте в кухнята.

Важна точка! Худ в такива ситуации, е свързан с мрежата чрез машина за сепариране, класиран на ток 6,3 А. В случаите, когато неутрални проводници са водещи в апартамента на съседите, не ги премахнете. Закрепете кабела с многожилни връзки към чуждестранното окабеляване и плътно закрепете връзката с гайка с подходящ размер. Ако няма гума върху гумата (тръбата), е необходимо внимателно да се почисти повърхността й, да се свърже металната скоба и вече да се свърже кабелът за многожилни влакна към нея.

Решетка с предпазен клапан - не можете да правите без него!

В повечето случаи инсталирането на смукателна вентилация в помещението за готвене нарушава работата на вентилационната система на апартамента. Експертите съветват този проблем да бъде разрешен, като се направи допълнителен вентилационен канал и се захранва с качулки. Тази мярка обаче не гарантира качествено проветряване на кухнята след инсталиране на интересното устройство (напречното сечение на вентилационния вал остава непроменено, което означава, че обмяната на въздуха все още няма да бъде много ефективна). Излезте от подобна ситуация - инсталирането на специална фабрична решетка с възвратен клапан (продава се във всеки строителен магазин).

Решетка с предпазен клапан - не можете да правите без него!

Решетката с невъзвратен вентил ще осигури добър капак

Народните занаятчии често правят такова устройство сами. Но е по-добре, разбира се, да се използва решетка с клапан (експертите го наричат ​​попър) фабрика производство. Тя има две дупки. Когато клапанът на решетката е затворен, вентилацията на кухнята се извършва съгласно естествената схема (през прозореца). Когато качулката е пусната, позицията на крекера се променя. Въздухът от стаята започва да бъде принуждаван. Използването на описаната решетка гарантира, че няма феномен на обратен тласък.

Въздушните канали за кухни са изработени от PVC (PVC) продукти или с помощта на алуминиева гофрирана тръба. Пластмасовите конструкции са направени под формата на еластични тръби или тесни кутии. Такива продукти са безшумни при работа, лесни за монтаж поради ниското си тегло. Те освен това имат добра сигурност и не развалят интериора на кухнята. Вдлъбнатите тръби се инсталират още по-лесно. Лесно се огъват, без да се използват специални инструменти под желания ъгъл. Такива конструкции не вибрират, те не предизвикват бръмчене по време на работа на качулката. Но външността им оставя много да се желае. следователно гофрирана качулка обикновено маскирани с помощта на различни техники.

Свържете капака - инструкции за домашни майстори

Свързването на аспиратора към вентилацията се осъществява по един принцип. В същото време, някои етапи на такава операция може да са различни - всичко зависи от това коя конкретна единица сте закупили (вграден, спрян и т.н.). Ще анализираме процеса на монтиране на изпускателната система в най-вероятно, сложен пример, когато устройството е тайно монтирано - в шкаф.

За да инсталирате качулката, следвайте ясно всички препоръки на производителя

За да инсталирате качулката, следвайте ясно всички препоръки на производителя

Алгоритъмът за изпълнение на работата ще бъде както следва:

  1. 1. Маркирайте багажника за монтиране на скарата с крекера. Нарежете в долната част на дупката с необходимите геометрични параметри. В горната стена на шкафа направете отвор с квадратна форма.
  2. 2. Поставете PVC тръбата или гофрирания продукт в долния отвор. Прекарайте го през шкафа. Дайте на гофренето видът на квадрата, поставете го в горния отвор. Комбинирайте ставите със силиконов уплътнител. Големи отвори могат да бъдат запечатани с монтажна пяна.
  3. 3. Фиксирайте кутията или тръбата в шкафа колкото е възможно по-сигурно, като използвате скоби, самонарезни винтове.
  4. 4. Поставете монтирания и фиксирания въздуховод в отвора. Опростяване на ставата може да се направи със специална решетка (продава се в магазина за строителни материали) с отвор в кръгла форма. Изработеният дизайн е готов за работа.

Съвет на професионалистите. Когато свързвате аспиратора към вентилатора и вентилационния вал, опитайте да направите няколко завоя, като гофрираната кутия или PVC тръбата. Колкото повече завои, толкова по-малко енергия ще произведе. Експертите казват, че един завой намалява тази цифра с 9-12. Сега знаете как да направите качулката в кухнята колкото е възможно по-умело. Погледнете видеоклипа за извършване на такава работа и забравете за неприятните миризми, изгаряне, висока влажност и сажди в зоната за готвене.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартаментВентилацията в кухнята включва устройството и съвети за инсталиране в частна къща, апартамент
Какво трябва да бъде модерната кухняКакво трябва да бъде модерната кухня
Телескопичните качулки са предимства и недостатъциТелескопичните качулки са предимства и недостатъци
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Дизайн, интериор, декорация, кухненски ремонт в Хрушчов с хладилникДизайн, интериор, декорация, кухненски ремонт в Хрушчов с хладилник
Ремонт на кухня в домаРемонт на кухня в дома
Какво трябва да имате предвид при ремонт на кухнятаКакво трябва да имате предвид при ремонт на кухнята
Избор на мебели за кухнятаИзбор на мебели за кухнята
Как да изберем качулка за кухнятаКак да изберем качулка за кухнята
Проектирайте дома сиПроектирайте дома си
» » Свързването на аспираторите в кухнята с вентилацията неприятните миризми ще изчезнат завинаги!
© 2021 BggeHat.com