Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е необходим и какъв инструмент работи

Самостоятелното свързване на електрическата печка ще ви позволи да спестите около 2000-3000 рубли. И тази процедура е съвсем проста, в резултат на която можете да се справите с нея, без дори да сте професионален електротехник. Но първо трябва да се запознаете с най-важните правила, техниките за безопасност и други нюанси, които ще разгледаме подробно по-долу.

Готвене на прост набор от инструменти

За да свържете самия уред, ще ви е необходим следният набор от инструменти:

  • клещи;
  • набор от отвертки с кръстосани и прорезни отвори;
  • Индикатор за отвертка;
  • нож за монтаж;
  • рязане на тел;
  • гумени ръкавици;
  • спояващо желязо;
  • изолационна лента.

Освен това може да са необходими инструменти за полагане на кабела в стените. Най-лесният начин е да направите обвивките (канали) с помощта на перфоратор и специален накрайник. Ако нямате перфоратор, можете да използвате обикновен длето и чук.

За да се запечата пръчката ще се нуждаят от шпатула, както и някои други инструменти, които се използват със запълване на стени.

Свързване на електрическата печка

Свързване на електрическата печка

Вкараме в кухнята отделен електрически кабел

Ако просто промените старата електрическа печка на нова, тогава не е нужно да се занимавате с инсталирането на изхода. Всичко, което трябва да направите, е да определите кои проводници да бъдат приложени "фазата" и "нулата", както и с кое е свързано земята. Повече подробности за това ще говорим по-долу.

Ако е инсталирана електрическа печка, например в нова къща, е необходимо да се направи отделен клон за нея, т.е. който ще бъде включен директно в разпределителното табло от контакта. Преди да продължите с тази операция, изучете инструкциите за електрическия уред и разберете какво има електрически изисквания.

Ако табелата може да бъде свързана към еднофазна мрежа, няма да има проблеми с инсталацията. Ако обаче е необходима дву- или трифазна мрежа за плоча, може да се наложи да се свържете с организацията за доставка на електроенергия, така че специалистите да могат да свържат апартамента ви с такава мрежа. В този случай може да е необходимо да се смени електромера и да се инсталират нови трифазни "автоматични" автоматични прекъсвачи. Всички работи за преобразуването на щита трябва да се извършват изключително от специалисти, така че няма да ги докоснем.

По отношение на свързването на изхода към съединителната кутия, следните видове кабели могат да се използват за следните цели:

  • SHVVP;
  • VVG-нг;
  • VVG;
  • PVA.

Изключително важно е да изберете правилното напречно сечение на проводника, което зависи от няколко параметъра:

  • консумираната от плочата мощност, от която зависи мощността на тока;
  • метал, от който е направена кабелната сърцевина - в нашия случай е изключително мед;
  • напрежение в мрежата - е около ~ 220 V.

Напречното сечение на кабела се измерва в квадратни милиметри или просто в квадратчета. Всеки квадратни милиметър меден кабел може да премине около 10 ампера от гледна точка на нагряването. че научете текущия, който трябва да премине през кабела, трябва да разделите консумираната от устройството енергия в напрежението в мрежата.

Свържете кабела към таблото

Свържете кабела към таблото

Например работещ плот заедно с печката консумира 5 kW (5000 W). В този случай кабелът трябва да премине през ток 5000/220 = ~ 23 А, съответно, напречното му сечение трябва да бъде 23/10 = 2.3 mm2. Имайте предвид, че телта не трябва да работи в рамките на възможностите, затова е по-добре да увеличите напречното сечение до 3-4 "квадратчета".

Преди да започнете да манипулирате щита, уверете се, че сте изключили всички ключове и не забравяйте да поставите на ръка специални гумени ръкавици.

Друг важен момент е отделната машина, която е инсталирана на специална линия. Номиналният му ток трябва да надвишава един и същ индикатор за електрически уреди с една номинална стойност. След машината е необходимо да инсталирате RCD (защитно устройство за изключване). Много новодошли не виждат разликата между RCD и "автоматичното", но всъщност това са две различни устройства.

Ако устройството реагира на мрежово претоварване, RCD отваря веригата в случай на изтичане на ток към корпуса. С други думи, RCD осигурява безопасността на хората - докосването на фазата води до автоматично изключване на захранването на електрозахранването.

Как да свържете правилно електрическата печка - схемата, напречното сечение на кабела, какъв кабел е необходим и какъв инструмент работи

Имайте предвид, че когато свързвате "машината", нека минаваме през нея само "фазата" (L). Не само "фазата", но и "нулата" (N) трябва да преминат през RCD, което ясно се вижда в диаграмата по-горе. Земята трябва да бъде постоянно, дори когато веригата е отворена.



Всички връзки трябва да бъдат с високо качество, за да направите това, отлепете краищата на кабела от плитката и внимателно затегнете болтовете в клемите. В същото време не е необходимо да се затяга твърде много, тъй като вените могат да се счупят.

След свързването на кабела към щита е необходимо да го опънете на мястото местоположението на гнездата. За да скриете кабела, проникнете по стените. Жлебът трябва да бъде с такава дълбочина и широчина, че да побира не само кабела, но и разтвора, с който ще бъде вграден. Преди полагането на кабела, стръбните болтове трябва да бъдат почистени от прах и грундирани.

Не се изискват последователности от действия. Най-напред можете да поставите кабела в стените и само след това да го свържете към разпределителното табло.

За гнездото и щекера за табелата

Преди да започнете с монтажа на гнездото, трябва да определите местоположението на плочата. Гнездото трябва да се намира наблизо, на 30 см от пода.

Що се отнася до типа на изхода, той се избира в зависимост от вида на мрежата. Ако мрежата е еднофазна, можете да използвате стандартен европейски изход 32-40А, в противен случай се нуждаете от дву- или трифазен контакт и специален щепсел.

Когато свързвате кабела към електрическата мрежа, не забравяйте да запомните как се намират в него "фазови", "нулеви" и "земни" проводници. За надеждност дори можете точно да подпишете гнездото с маркер. Ако вече има инсталиран изход в апартамента или в къщата си, използвайте специална отвертка, за да определите къде се намират "фазата", "нулата" и "земята".

Кабел между плочата и гнездото, когато плочата е свързана

Кабел между плочата и гнездото, когато плочата е свързана

Кабелът между плочата и гнездото е по-добре да бъде използван, тъй като има по-голяма устойчивост на потъване. За нашите цели е подходящ PVA или KG. Изискванията за кабелите остават същите - напречното сечение трябва да съответства на мощността на уреда.

Преди да се фиксират краищата на спиралните проводници в щепсела, те за предпочитане трябва да бъдат запоени така, че да не "набъбват" по време на процеса на затягане в клемите.

Когато свързвате кабела към щекера, не забравяйте да запишете върху хартията цвета на жилата "фаза", "нула" и "земята", така че да не ги бъркате при свързването на плочата.

Свързване на плочата - финален етап

Сега остава да свържете електрическата печка към кабела. За да направите това, развийте няколко винта на гърба на плочата. Някои модели изискват пълно демонтиране на задната стена - принципът остава същият, единственото нещо е да развиете повече винтове. Самият кабел е изтеглен през специална дупка, която има корпус, който предпазва плитката от повреда. В допълнение, фиксирайте жицата в специална скоба, като леко затегнете винта.

За да свържете кабела към клемите на уреда, ще ви е необходима диаграма на свързване, която е в ръководството за употреба или е залепена към самата плоча. Повечето модерни модели плочи могат да бъдат свързани в три схеми - еднофазни, двуфазни и трифазни. За тази цел те имат 5-6 терминала (трифазни терминали, 1-2 нулеви терминала и един терминал за заземяване).

Независимо от избраното окабеляване терминалите "нула" и "земя" винаги остават непроменени. Затова започнете да свързвате кабелите от тях. Ако уредът има два нулеви терминала, те трябва да бъдат затворени с помощта на мост (мост). Последните обикновено са снабдени с печка, в противен случай те могат да бъдат направени независимо от кабела за подстригване.

Ако мрежата е трифазна, тогава всеки фазов проводник е свързан към терминала. С двуфазно свързване е монтиран мост между двата терминала. Когато свързвате табелка към еднофазна мрежа, обикновено кабелът може да бъде свързан към някой от трите терминала, тъй като всички те са заключени заедно от джъмперите.

Затегнете винтовете на клемите ръчно. След това поставете задния капак. След това можете да включите копчетата, да включите щепсела в гнездото и да направите първия завой върху електрическата печка. Ако спазвате всички горепосочени препоръки, няма да има проблеми с работата на електрическите уреди.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Как да изградим стени под окабеляването на импровизирано и професионално оборудване?Как да изградим стени под окабеляването на импровизирано и професионално оборудване?
Как да инсталирате необходимите инструменти и процедура за свързване на съдомиялната машинаКак да инсталирате необходимите инструменти и процедура за свързване на съдомиялната машина
Свързване на електрическата печкаСвързване на електрическата печка
Захранване за отвертка 18 в собствените си ръце как да удължите живота на инструментаЗахранване за отвертка 18 в собствените си ръце как да удължите живота на инструмента
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Заземяване в апартамента със собствени ръцеЗаземяване в апартамента със собствени ръце
Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…
Как да изберете отвертка за вашия домКак да изберете отвертка за вашия дом
Критерии за избор на перфораторКритерии за избор на перфоратор
» » Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е необходим и какъв инструмент работи
© 2021 BggeHat.com